Τι είδη ηχείων υπάρχουν;

Reaction score
17
Καλησπέρα. Δεν έχω σχεδόν ιδεά για ηχεία προσπαθώ όμως να ενημερωθώ αλλά δεν τα καταφέρνω και πολύ καλά.!!! Διαβάζω πολλές φορές σε posts για διάφορες κατηγορίες ηχείων όμως δεν ξέρω τις κατηγορίες τους ούτε καταλαβαίνω τις διαφορές τους. Το ιδανικό για μένα θα ήταννα υπήρχε ένα βιβλίο ή άρθρο του τύπου Speakers for dummies (τα κλασσικά κίτρινα βιβλία). Έτσι έχετε ιδέα κανέναν καλό οδηγό εκεί έξω στο πέλαγος του internet για να ενημερωθώ προτού σας πλακώσω με 1.257 ερωτήσεις το λεπτό;
Ευχαριστώ πολύ

gstriftos

gilectronikos
Reaction score
4.424
Καλησπέρα eyxaileos.

Καλώς ήλθες στον μαγευτικό(μα και τρομακτικό) κόσμο του hi-fi(o οποίος βεβαίως είναι παραμυθάκι χωρίς δράκους μπροστά στον κόσμο του hi-end.Aλλά αυτόν τον κόσμο άστον για μετά,ας αρχίσουμε με τα εύκολά).

Λοιπόν υπάρχουν 4 κύριοι τύποι ηχείων.

α)Τα ηλεκτροδυναμικά(κοινώς ''κουτιά'')

Είναι ο συνηθέστερος τύπος ηχείων ,αυτός που έρχεσαι καθημερινά σε επαφή μαζί τους και αποτελούνται από 1 εως όσα τραβάει η φαντασία του σχεδιαστή,μεγάφωνα.

Εδώ είναι ένα δείγμα αυτού του ηχείου

β)Τα ηλεκτροστατικά(κοινώς πάνελ)

Ασυνήθης τύπος ηχείων με κυριότερο (αν όχι μοναδικό) κατασκευαστή την MARTIN LOGAN.
Ονομάζονται έτσι λόγω του τρόπου διέγερσης των μεγαφώνων τους.Τα μεγάφωνα τους είναι ένα είδος μεμβράνης

Δείγμα:

γ)Τα μαγνητοστατικά(κοινώς πάνελ και αυτά,πιο κοινώς ''πόρτες'':137:)

Ασυνήθης τύπος και αυτός με κυριότερο εκφραστή την εταιρία MAGNEPAN.
Ονομάζονται έτσι λόγω του τρόπου διέγερσης των μεγαφώνων τους.Τα οποία είναι και αυτά ένα είδος μεμβράνης.

Δειγμα:

δ)Τα χοάνης(κοινώς κόρνες,πιο κοινώς καραμούζες:137:)

Σχετικά ασυνήθης τύπος για οικιακό ηχείο αλλά πολύ διαδεδομένος στα club,λόγω της πολύ μέγαλης έντασης που μπορούν να βγάλουν.

Δείγμα οικιακού:

και επαγγελματικού:

Reaction score
8
βαλε και τα υπογουφερ που αποδιδουν τις χαμηλες συχνοτητες.
Επισης υπαρχουν και τα υβριδικα που συνδυαζουν δυο απο τις παραπανω τεχνολογιες, π.χ. πανελ για τις μεσουψηλες και ηλεκτροδυναμικα μεγαφωνα για τις χαμηλες.

Reaction score
8
Ασυνήθης τύπος ηχείων με κυριότερο (αν όχι μοναδικό) κατασκευαστή την MARTIN LOGAN.
Ονομάζονται έτσι λόγω του τρόπου διέγερσης των μεγαφώνων τους.Τα μεγάφωνα τους είναι ένα είδος μεμβράνης
ηλεκτροστατικα υπαρχουν και πολλα αλλα βρε, οπως πχ. τα Acoustat
Quad, Soundlab, Audiostatic, κ.λπ.

gstriftos

gilectronikos
Reaction score
4.424
ΌΛΑ τα παταπάνω ηχεία διαιρούνται σε 2 κατηγορίες:

α)Τα παθητικά(εδώ θα σε παρακαλούσα να μην πάει το μυαλό σου στο πονηρό).
Είναι τα ηχεία που θέλουν έναν εξωτερικό ενισχυτή για να λειτουργήσουν.

β)Τα ενεργά(και όχι ενεργητικά όπως έχω ακούσει να τα ονομάζουν,λες και είναι μην πω τι.....)
Είναι τα ηχεία που έχουν τον ενισχυτή ΕΝΣΩΜΑΤΟΜΕΝΟ μέσα στο κουτί που φιλοξενεί τα μεγάφωνα.Τέτοια είναι κυρίως τα πλαστικά ηχεία που κυκλοφορούν για τους υπολογιστές και λόγω κόστους και υλικών κατασκευής δεν είναι ότι καλύτερο για την αναπαραγωγή μουσικής(το οποίο νομίζω πως ήταν και η μεγάλη απορία σου).

Τέλος υπαρχουν και τα υπογούφερ ή subwoofer ή subs ή μπασοκούτια τα οποία είναι ήχεια για την αναπαραγωγή χαμηλών συχνοτήτων(κοινών μπάσο).Αυτή ή κατηγορία διαδόθηκε με το home cinema μιας και είναι κυρίως αναγκαία για να αναπαράγουν τα δίαφορα εφε απο εκρήξεις,σεισμους,λοιμούς και καταποντισμούς.

Αυτά τα ολίγα προς το παρών(ελπίζω να σε ξεμπέρδεψα,έστω και λίγο)γιατί το μάτι θέλει πλέον οδοντογλυφίδα για να μείνει ανοιχτό.
Φυσικά όποιος συντονιστής ή μη μπορεί να γράψει ακόμα περοσσότερα αν νομίζει ότι παρέλειψα κάτι ή έκανα κάποιο λάθος.

gstriftos

gilectronikos
Reaction score
4.424
βαλε και τα υπογουφερ που αποδιδουν τις χαμηλες συχνοτητες.
Επισης υπαρχουν και τα υβριδικα που συνδυαζουν δυο απο τις παραπανω τεχνολογιες, π.χ. πανελ για τις μεσουψηλες και ηλεκτροδυναμικα μεγαφωνα για τις χαμηλες.
Κάτσε μαρή βιαστική....1 ώρα γράφω.Τι με πέρασες?Δακτυλογράφα?:137:

gstriftos

gilectronikos
Reaction score
4.424
Κάτσε να χωνέψει πρώτα αυτά και μετά θα μιλήσουμε για δίπολα,αμφίπολά κ.τ.λ.

Reaction score
8
ΌΛΑ τα παταπάνω ηχεία διαιρούνται σε 2 κατηγορίες:

α)Τα παθητικά

β)Τα ενεργά
Οριστε........νατα μας......... Bisexual ηχεια. Τι αλλο θα δουν τα αυτακια μας και θα ακουσουν τα υπεροχα ματακια μας.

Reaction score
5
υπάρχουν όντως bisexual, που είναι παθητικά ως προς μεσαίες και υψηλές, και διαθέτουν ενσωματωμένο ενεργό υπογούφερ

o tempora o mores...

Reaction score
0
Και γιατί να μην υπάρχουν bisexual ηχεία; Άλλως τε, όπως είπε και ο Woody Allen:
"Bisexuality immediately doubles your chances for a date on Saturday night". :126:

Reaction score
8
Και γιατί να μην υπάρχουν bisexual ηχεία; Άλλως τε, όπως είπε και ο Woody Allen:
"Bisexuality immediately doubles your chances for a date on Saturday night". :126:
Ε!!! Αμα το ειπε ο Woody Alen.............θα αρχισω να το σκεπτομαι σοβαρα το θεμα. :140:

Λες να με πιανει το οριο ηλικιας ????? :136:

gstriftos

gilectronikos
Reaction score
4.424
Μ άρεσει που σας είπα να μην πάει πάει ο νους σας στι πονηρό.Αντε τώρα να κάνεις κουβέντα για δί-πολα και αμφί-πολα.....

Reaction score
17
Χαίρετε ξανά. ΈΤσι όπως καταλαβαίνω μια μέτρια λύση για σαλόνι για έναν άνθρωπο που θέλει να ακούει κλασσική μουσική κυρίως με μέτριο ως χαμηλό budgets τα ηλεκτροδυναμικά είναι λίγο ως πολύ μονόδρομος.

Να ρωτήσω λίγο; Στα επαγγελματικά χοάνης που δείχνεις (που νομίζω ότι τα έχω δει και σε συναυλίες, ομιλίες κλπ) πως θα ήξερες ότι το κάτω κάτω δεν είναι ηλεκτροδυναμικό;

Πως επιλέγεις ηχείο σχετικά με τα χρήματα που έχεις καθώς και με το τι ακούς; Για παράδειγμα για κλαασική μουσική και κλασσικό τραγούδι (άριες, ορατόρια) τι θα επέλεγες και τι για κάποιου άλλου είδους μουσική;

Τέλος πως επιλέγεις που τοποθετεις τα ηχεία σου στο χώρο και σε ποιο ύψος ?? Να και κάτι σχετικό που μου ρχεται στο μυαλό σχετικά με την τοποθέτηση. Όταν ήμουν πιτσιρικάς (νηπιαγωγείο) θυμάμαι ότι τα ηχεία μας ήταν ο χώρος που η μάνα μας εβαζε πάνω τα σεμέν της. Επίσης θυμάμαι ότι τα ηχεία αυτά που ήταν 2 φορές το μπου μου ψηλά ψηλά είχανε μια στρογγυλή μεμβράνη (που αργότερα έμαθα ότι ήταν ηχείο) η οποία έμοιαζε με μύτη κλόουν. Ένα από τα πράγματα λοιπόν που έκανα ήταν να πηγαίνω να πιέζω την αστεία μυτούλα όταν βαριόμουνα. Τελικά για να μην τα πολυλογώ η μυτούλα άρχισε να βγάζει με τον καιρό γρατζουνίσματα στον ήχο και τελικα θυμάμαι ότι τα ηχεία αυτά τα γύρισαν στο τέλος για να μην τα πειράζω προς τον τοίχο!!! Όυφ φόρουμ για ήχο είναι αυτό ή για δωρεάν ψυχανάλυση; :119::119::119:

Reaction score
5
δεν γνωρίζω να υπάρχουν επαγγ. ηχεία που να μην είναι ηλεκτροδυναμικά

για κλασσική δίνεις έμφαση στην πιστότητα, ουδετερότητα, ανάλυση, και τελικά "ποιότητα"

βασικά περί τοποθέτησης:

ως προς άξονα Ζ: τα tweeter στο ύψος των αυτιών του ακροατή

ως προς άξονες Χ,Ψ: εμπρος αριστερα και δεξιά από θέση ακρόασης, "αρκετά μακριά" από πίσω και πλάγιους τοίχους, ανάλογα και με το αν και πού υπάρχει πόρτα ανάκλασης, και με ελάχιστο γύρισμα προς τον ακροατή

για όλα αυτά ο γκούγκλης είναι ο καλύτερος φίλος σου

Reaction score
8
τα περισσοτερα επαγγελματικα, χρησιμοποιουν φορτιση χοανης, δηλαδη κορνες για το ανω μερος του φασματος.

gstriftos

gilectronikos
Reaction score
4.424
Ευχέλαιε τα ηλεκ/κα ηχεία είναι γενικώς μονόδρομος σε χαμηλά μπάτζετ(βέβαια αυτό εξαρτάται ως πρός τι ορίζεις χαμηλό ή μεσαίο μπάτζετ).

Τα επαγγελμάτικά ηχεία χοάνης χρησιμοποιούν κώνους για της χαμηλές συχνότητες για λόγους οικονομικούς κυρίως.

Απ την στιγμή που δεν αναφέρεις οικονομικό όριο δεν μπορούν φυσικά να γίνουν κάποιες συστάσεις πρός ακρόαση(όχι προς αγορά φυσικά.Κανείς δεν μπορεί να σου πεί πάρε αυτό γιατί κανείς δεν ξέρει τι σου αρέσει).
Ηχείο επιλέγεις βάση το τί σου αρέσει.Υπάρχουν ηχεία που παραμορφώνουν ή τονίζουν κάποιες συχνότητες.Υπάρχουν και τα μόνιτορ.Ποιός είναι ο πιό ''σωστός'' τρόπος?Τα μόνιτορ.Αλλά αυτό δεν πάει να πεί ότι θα σε ικανοποιήσουν γιατί περί ορέξεως....

Κλασσική μουσική?Το πιό δυσκολο είδος να αναπαραχθεί σωστά ή έστω και ικανοποιητικά.Τα καλύτερα αποτελέσματα τα έχω ακούσει από μεγάλο μαγνητοστατικό με τερατώδεις ενισχυτές αλλά με αστρονομικό κόστος και με τα muon στην πρόσφατη έκθεση(και εκεί αστρονομικό κόστος).
Βέβαια ένα καλό ηχείο δεν έχει προτιμήσεις στην μουσική.
Τα πει τοποθέτησης τα εξήγησε ο gdevelek.

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Reaction score
305
Απάντηση: Τι είδη ηχείων υπάρχουν;

Καλησπέρα. Δεν έχω σχεδόν ιδεά για ηχεία προσπαθώ όμως να ενημερωθώ αλλά δεν τα καταφέρνω και πολύ καλά.!!! Διαβάζω πολλές φορές σε posts για διάφορες κατηγορίες ηχείων όμως δεν ξέρω τις κατηγορίες τους ούτε καταλαβαίνω τις διαφορές τους. Το ιδανικό για μένα θα ήταννα υπήρχε ένα βιβλίο ή άρθρο του τύπου Speakers for dummies (τα κλασσικά κίτρινα βιβλία). Έτσι έχετε ιδέα κανέναν καλό οδηγό εκεί έξω στο πέλαγος του internet για να ενημερωθώ προτού σας πλακώσω με 1.257 ερωτήσεις το λεπτό;
Ευχαριστώ πολύ

όρεξη να έχεις για διάβασμα...

http://www.avsite.gr/vb/showthread.php?t=24622

http://www.avsite.gr/vb/showthread.php?t=33830

Reaction score
17
Μπορεί κάποιος να μου πει με συντομία τι είναι τα ηχεία μονιτόρς; Έψαξα στο λινκ που μου έδωσες (που το διαβάζω και είναι φοβερό) αλλά το σεαρτς του εχπλορερ δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.892
Members
38.516
Νεότερο μέλος
Θάνος Γαλάνης