Έχω μια απορία ρε παιδιά... λέμε ότι το τάδε αυτοκίνητο πληρεί προδιαγραφές ρύπων Euro III, το άλλο Euro IV κτλ. Αυτό που θέλω να ρωτήσω εν προκειμένω είναι ότι, αν βάλουμε στην άκρη το ρυπογόνο παράγοντα, από νομοθετικής απόψεως, θα μπορούσε να έχει πρόβλημα κάποιος που αγοράζει σήμερα ένα καινούριο αυτοκίνητο με σχετικά παλιές προδιαγραφές ρύπων; Θέλω να πω, υπάρχει περίπτωση (ακραίο παράδειγμα) να του απαγορεύσουν την κυκλοφορία (έστω και στα χαρτιά) από κάποιο σημείο και μετά; Βέβαια, στην Ελλάδα το κόβω πολύ δύσκολο, δεδομένου ότι ως γνωστόν κυκλοφορεί εδώ και χρόνια πεπαλαιωμένος στόλος αυτοκινήτων. Στο εξωτερικό όμως; Και γενικά, τι πρόβλημα θα μπορούσε να υπάρξει σε τέτοιες περιπτώσεις;
Παράδειγμα, πολλά (αν όχι τα περισσότερα) πετρελαιοκίνητα παράγονται σήμερα με προδιαγραφές Euro III (εκτός απ' τα πολύ καινούρια μοντέλα). Έστω ότι αγοράζει ένα τέτοιο όχημα κάποιος σήμερα. Μπορεί να έχει προβλήματα στο μέλλον με τη νομοθεσία; Τώρα βέβαια το πετρέλαιο είναι ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς ένα απ' τα σενάρια που έχουν ακουστεί για πετρελαιοκίνηση σε Αθήνα/Θεσσαλονίκη είναι να επιτραπεί η κυκλοφορία για πετρελαιοκίνητα με Euro V προδιαγραφές (και νεότερες). Αλλά αυτά για την ώρα είναι φήμες, οπότε ας εστιάσουμε σε πετρελαιοκίνητα που κυκλοφορούν κανονικά στην επαρχία (ή και βενζινοκίνητα που πληρούν παλιότερες προδιαγραφές ρύπων). Τι συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, γνωρίζει κανείς;
Παράδειγμα, πολλά (αν όχι τα περισσότερα) πετρελαιοκίνητα παράγονται σήμερα με προδιαγραφές Euro III (εκτός απ' τα πολύ καινούρια μοντέλα). Έστω ότι αγοράζει ένα τέτοιο όχημα κάποιος σήμερα. Μπορεί να έχει προβλήματα στο μέλλον με τη νομοθεσία; Τώρα βέβαια το πετρέλαιο είναι ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς ένα απ' τα σενάρια που έχουν ακουστεί για πετρελαιοκίνηση σε Αθήνα/Θεσσαλονίκη είναι να επιτραπεί η κυκλοφορία για πετρελαιοκίνητα με Euro V προδιαγραφές (και νεότερες). Αλλά αυτά για την ώρα είναι φήμες, οπότε ας εστιάσουμε σε πετρελαιοκίνητα που κυκλοφορούν κανονικά στην επαρχία (ή και βενζινοκίνητα που πληρούν παλιότερες προδιαγραφές ρύπων). Τι συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, γνωρίζει κανείς;