Τοποθέτηση ηχείου κοντά σε καλοριφέρ;

Reaction score
50
Γεια χαρά παιδιά... λοιπόν, επειδή σκέφτομαι να βάλω κάποια ηχεία στο δωμάτιό μου έχω ένα μικρό πρόβλημα τοποθέτησης. Ένα απ' τα μπροστά (μάλλον δαπέδου) θα είναι (αναγκαστικά) κοντά στο καλοριφέρ. Πώς μπορώ να αποφύγω τα σχετικά προβλήματα; Μία λύση είναι... να κλείσω το καλοριφέρ! Έλα όμως που έρχεται χειμώνας! Γενικά σκεφτόμουν όταν δεν ακούω να μεταφέρω το ηχείο σε κάποια λογική απόσταση και ν' ανάβω το σώμα και όταν ακούω να κλείνω το σώμα και ν' ανάβω το air condition... αλλά πολλή ταλαιπωρία βρε παιδί μου! Άντε να κουβαλάς πέρα δώθε! Κάτι άλλο που σκέφτηκα είναι να χρησιμοποιήσω κάτι ξύλινα καλύμματα που είχαμε στα καλοριφέρ του σαλονιού (για αισθητικούς λόγους) τα οποία όμως δε χρησιμοποιούμε τελικά γιατί μειώνεται αρκετά η απόδοση... αλλά τουλάχιστον δεν ξεπαγιάζεις! Νομίζω όμως ότι τα σώματα του καλοριφέρ εκεί είναι μικρότερα και ίσως τα προστατευτικά να μην κάνουν. Οπότε... τι προτείνετε; Κάποιος τρόπος να έχω το ηχείο κοντά στο καλοριφέρ χωρίς να... καταστραφεί;

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
2.524
Το ίδιο πρόβλημα είχα κι εγώ... Το μπροστινό μου αριστερό ηχείο είναι 50 πόντους μακρυά από τον πίσω τοίχο στον οποίον υπάρχει καλοριφέρ. Ένα παραπάνω που το ηχείο είναι ενεργό και ο ενισχυτής του ζεσταίνεται αρκετά, το καλοριφέρ έκλεισε δια παντός :mrgreen:

p.s. Αν το ηχείο είχει flow port πίσω, το σχήμα του καλοριφέρ έχει και τα καλά του, κράτα όμως αποστάσεις :wink:

Reaction score
50
Λοιπόν το καλοριφέρ θα είναι περίπου στο μισό μέτρο, ίσως και λιγότερο. Α επίσης είναι σε πλαϊνό τοίχο, οπότε αντικρύζει την πλάγια μεριά του ηχείου, συνεπώς φαντάζομαι δεν έχει σημασία που θα είναι το flow port (κι εδώ που τα λέμε ακόμα δεν έχω καταλήξει 100% οπότε δεν ξέρω που θα είναι το flow port). Μάλλον με βλέπω να κλείνω το καλοριφέρ for good... οπότε ίσως πρέπει να στραφώ σε ενισχυτή που θερμαίνεται αρκετά χεχε!!!

Reaction score
22
Αντιμετώπισα παρόμοιο πρόβλημα με το δεξί μπροστινό μου ηχείο που βρίσκεται δίπλα στο τζάκι.

Διαπίστωσα πως όταν έβαζα ανάμεσα στο τζάκι και στο ηχείο το συρματινο προστατευτικό του τζακιού "διπλωμένο" στα δυο , εγκλώβιζε σχεδόν όλη την θερμότητα του τζακιού. έτσι όταν ανάβω το τζάκι το προστατευτικό βγάινει από μπροστά , διπλώνει στα δυό για να είναι πιο "παχύ" και μπαίνει ανάμεσα στο τζάκι και στο ηχείο ακουμπώντας σχεδόν στο τζάκι.

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Reaction score
304
Είχα παρόμοιο πρόβλημα με το αριστερό μπρος ηχείο μου. Στην αρχική τοποθέτηση θα απείχε 50cm από ένα (μικρό) σώμα καλοριφέρ. Η λύση ήταν να τραβήξω το ηχείο άλλα 50cm πιο μπροστά (το τι άκουσα απο το έτερον ήμιση δεν λέγετε). Έχασα φυσικα λίγο σε χαμηλές αλλά κέρδισα σε στερεοφωνική εικόνα.

Reaction score
50
Παιδιά ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Το πρόβλημα είναι ότι αφενώς μιλάμε για μικρό δωμάτιο, οπότε οι μετακινήσεις κατά βάση... αποκλείονται, αφετέρου η πλάγια πλευρά του ηχείου είναι παράλληλα με το καλοριφέρ, οπότε δεν πολυπαίζει να "κρύψω" μέρος του. Πάω για παγωνιές, δε βαριέσαι... προκειμένου να έχω το άγχος για το ηχείο... ας είναι καλά και το air condition:)

Reaction score
0
Φιλε Μάνο αν βαλεις το ηχειο 30cm απο το καλοριφερ δεν θα εχεις κανενα απολυτος προβλημα.Το μεγαλυτερο ποσοστο της θερμοτητας του σωματος ανεβαινει προς τα πανω.Οποτε δεν νομιζω να εχεις προβλημα.

Reaction score
413
Αντιμετώπισα παρόμοιο πρόβλημα με το δεξί μπροστινό μου ηχείο που βρίσκεται δίπλα στο τζάκι.

Διαπίστωσα πως όταν έβαζα ανάμεσα στο τζάκι και στο ηχείο το συρματινο προστατευτικό του τζακιού "διπλωμένο" στα δυο , εγκλώβιζε σχεδόν όλη την θερμότητα του τζακιού. έτσι όταν ανάβω το τζάκι το προστατευτικό βγάινει από μπροστά , διπλώνει στα δυό για να είναι πιο "παχύ" και μπαίνει ανάμεσα στο τζάκι και στο ηχείο ακουμπώντας σχεδόν στο τζάκι.

Διονύση το ίδιο πρόβλημα πρόκειται να αντιμετωπίσω στο καινούργιο σπίτι που πάω.
Η απόσταση του ηχείου από το τζάκι θα είναι γύρω στους 30 πόντους.
Το ίδιο σκέφτομαι να κάνω κι εγώ με το προστατευτικό.
Πιστεύω ότι θα κόβει την πολύ θερμότητα, αλλά αυτή που θα περνάει μήπως μετά από καιρό, αλλοιώσει τα εξαρτήματα του ηχείου; (εξαρτήματα κροσόβερ, το ελαστικό υλικό (δεν θυμάμαι πως λέγεται) που κρατάει τον κώνο, ή ακόμα ο ίδιος ο κώνος).

Reaction score
5
Πιο πολυ ανησυχω για το ξυλο παρα για τα αλλα, αφου λογικα δεν θα ειναι εκτεθειμενα στη "φωτια". Ο κωνος θα κοιταει εσενα....

... αναρτηση.... :)

Ασχετο...

Οσο για το προστατευτικο που θα κοβει θερμοτητα (κοβει την εκπομπη της θερμοτητας, ετσι ξεσταινει το τζακι).... αν ηξερες ΠΟΣΗ θερμοτητα ΜΕΣΑ απο το σπιτι, ΠΟΣΟΣ θερμος αερας φευγει απο το σπιτι προς το περιβαλλον λογω της καυσης (επειδη για να καουν τα ξυλα χρειαζεται οξυγονο-αερας... και απο ΠΟΥ θα τον παρει τον αερα το τζακι? Απο ΜΕΣΑ απο το σπιτι.... Και ΤΙ ειναι αυτος ο αερας? ΖΕΣΤΟΣ.... Και απο ΠΟΥ εχει θερμανθει? Απο το τζακι.........)
Το συμβατικο τζακι ειναι ωραιο στο ματι αλλα ΕΝΤΕΛΩΣ αντιπαραγωγικο. Υπαρχουν αλλα τζακια κλειστα μπροστα με τζαμι που τραβανε (ελεγχομενα) κρυο αερα απο εξω και θερμαινουν αλλιως το σπιτι και εχεις και ΠΟΛΥ οικονομια στα ξυλα.... Σκεψου το.... Μια μετατροπη ειναι σχετικα ευκολη.... (οικονομικα και αποδοτικα)

Reaction score
413
Ξέρω τι τζάκι λες αλλά,
1ον το σπίτι είναι με ενοίκιο και
2ον δεν μπορείς να ψήσεις :) :)

Είναι σίγουρο ότι μόνο το ξύλο μπορεί να πάθει ζημιά;

Reaction score
5
Καλα.. σιγουρο δεν ειναι τιποτα, αλλα πιστευω οτι μεκαλυτερη πιθανοτητα υπαρχει να γινει καμια ζημια απο καμια σπιθα που θα πεταχτει παρα απο τη θερμοκρασια...

Το πιο απλο ειναι να βαλεις ενα θερμομετρο επανω στο ηχειο απο την πλευρα του τζακιου και να δεις αν η θερμοκρασια του ειναι συμφωνα με τις προδιαγραφες περιβαλλοντος λειτουργιας του!

Reaction score
50
Φιλε Μάνο αν βαλεις το ηχειο 30cm απο το καλοριφερ δεν θα εχεις κανενα απολυτος προβλημα.Το μεγαλυτερο ποσοστο της θερμοτητας του σωματος ανεβαινει προς τα πανω.Οποτε δεν νομιζω να εχεις προβλημα.
Babilon ευχαριστώ, αλλά το θέμα είναι πως πάνω απ' το καλοριφέρ... υπάρχει βιβλιοθήκη (περίπου 30 cm από πάνω - άντε βγάλε άκρη χεχε!). Αυτό δε θα επηρεάζει τη "διαδρομή" εκπομπής θερμότητας;

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.478
Members
38.187
Νεότερο μέλος
kotsos134