Το περιοδικό ΗΧΟΣplus μπλοκάρει χρήστες στο FB...

Reaction score
28
Σε παρουσίαση ενός DC Blocker της IsoTek με τιμή 700ευρω(!!!) (που βελτιώνει τα μπασα, κάνει κρυστάλλινα τα πρίμα, πάει τα παιδιά σχολείο και βάζει πλυντήριο 😁) όταν σχολίασα ότι το μόνο που κάνει είναι να σταματήσει τον μηχανικό θόρυβο από μεγάλους Τοροειδης Μετασχηματιστες και ότι είναι βασικά μια Γέφυρα και δύο Πυκνωτές και ένα κύκλωμα που φτιάχνετε με κόστος 10ευρω και που οι περισσότεροι κατασκευαστές πλέον συμπεριλαμβάνουν στους ενισχυτές τους.
Μπλοκ, σβήσιμο το σχόλιο και τα λέγαμε, τουλάχιστον τραγικοί...
Το νου σας τι γράφετε, αν γράφετε εκεί μέσα και αν σας ενδιαφέρει...😜

Facebook.com/hxosplus.gr

Attachments

Last edited:

Reaction score
6.831
To περιοδικό αλλά και η σελίδα τους στο facebook και το κανάλι στο youtube,ουσιαστικά είναι μέσα έμμεσης διαφήμισης. Κάποιος που θα κάνει σχόλιο ότι αυτό που παρουσιάζουν (διαφημίζουν) είναι περιττό,θα έχει και συνέπειες. Δεν τους αδικώ τόσο βέβαια.......παλεύουν να μη κλείσουν. Τους αγοράζω, αλλά πλέον το περιοδικό είναι για δυο τρία πρωινά στην τουαλέτα.
(υ.γ. αναγνώστης του περιοδικού από το 1979 και ηλικία 12 ετών)

skonst

"Επαγγελματίας"
Reaction score
1.297
Τα ηχοσυστήματα που γίνονται τεστ είναι όλα πάνω από 2000 ευρώ .Οι τιμές έχουν ξεφύγει αφού εμείς οι αγοραστές πληρώνουμε ότι τιμή θέλει η κάθε εταιρία

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
21.839
Σε παρουσίαση ενός DC Blocker της IsoTek με τιμή 700ευρω(!!!) (που βελτιώνει τα μπασα, κάνει κρυστάλλινα τα πρίμα, πάει τα παιδιά σχολείο και βάζει πλυντήριο 😁) όταν σχολίασα ότι το μόνο που κάνει είναι να σταματήσει τον μηχανικό θόρυβο από μεγάλους Τοροειδης Μετασχηματιστες και ότι είναι βασικά μια Γέφυρα και δύο Πυκνωτές και ένα κύκλωμα που φτιάχνετε με κόστος 10ευρω και που οι περισσότεροι κατασκευαστές πλέον συμπεριλαμβάνουν στους ενισχυτές τους.
Μπλοκ, σβήσιμο το σχόλιο και τα λέγαμε, τουλάχιστον τραγικοί...
Το νου σας τι γράφετε, αν γράφετε εκεί μέσα και αν σας ενδιαφέρει...😜

Facebook.com/hxosplus.gr
Το Facebook έχει καταντήσει μια παιδική χαρά για χαζοχαρούμενα. Όσα σοβαρά άτομα εξακολουθούν να ποστάρουν εκεί, το κάνουν με κίνδυνο μπλοκ (από το facebook), επειδή ως χώρος εξακολουθεί να έχει κίνηση, συχνάζει εκεί πολύς κόσμος. Ο Ήχος έχει λογαριασμό και στο X, το οποίο, προς το παρόν τουλάχιστον, είναι πλατφόρμα που μπορείς να πεις και δυό σοβαρές κουβέντες, κι απ' ό,τι είδα, εκεί δεν ποστάρουν τα ίδια.

Reaction score
2.075
Ενα DC blocker μπορεί να κοστίζει 50€ , ως ιδιοκατασκευή , με μέτρια ποιότητα υλικών , χωρίς να έχω υπολογίσει το κόστος για το κουτί που απαιτειται εάν το φίλτρο προβλέπεται να λειτουργεί ως αυτόνομη συσκευή.
Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο εγχείρημα, καθότι η τάση του δικτύου (230 V) μπορεί να σε σκοτώσει αν δεν παρθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.
Δεν θα έβαζα ποτέ στο σπίτι μου μία τέτοια συσκευή, εάν δεν συνοδεύονταν από τα απαραίτητα πιστοποιητικά ασφάλειας.
Το ρεύμα σκοτώνει. Οι δίοδοι και οι πυκνωτές που περιλαμβάνει ένα DC blocker , μπορεί μετά από κάποιο χρόνο λειτουργίας να παρουσιάσουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα, από πιθανές υπερτάσεις και διαρροές.

Εχω κακές εμπειρίες από DC blockers, που ήταν διαρκώς υπό τάση.

Δεν έχω πρόβλημα όταν ακούω κάποιο βουητό από τοροειδή (κυρίως) ΜΣ . Οταν τον ακουω, ξέρω ότι εκείνη την ώρα γαμ.εται η ΔΕΗ και χαίρομαι γι αυτό !

Last edited:

Reaction score
28
Ενα DC blocker μπορεί να κοστίζει 50€ , ως ιδιοκατασκευή , με μέτρια ποιότητα υλικών , χωρίς να έχω υπολογίσει το κόστος για το κουτί που απαιτειται εάν το φίλτρο προβλέπεται να λειτουργεί ως αυτόνομη συσκευή.
Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο εγχείρημα, καθότι η τάση του δικτύου (230 V) μπορεί να σε σκοτώσει αν δεν παρθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.
Δεν θα έβαζα ποτέ στο σπίτι μου μία τέτοια συσκευή, εάν δεν συνοδεύονταν από τα απαραίτητα πιστοποιητικά ασφάλειας.
Το ρεύμα σκοτώνει. Οι δίοδοι και οι πυκνωτές που περιλαμβάνει ένα DC blocker , μπορεί μετά από κάποιο χρόνο λειτουργίας να παρουσιάσουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα, από πιθανές υπερτάσεις και διαρροές.

Εχω κακές εμπειρίες από DC blockers, που ήταν διαρκώς υπό τάση.

Δεν έχω πρόβλημα όταν ακούω κάποιο βουητό από τοροειδή (κυρίως) ΜΣ . Οταν τον ακουω, ξέρω ότι εκείνη την ώρα γαμ.εται η ΔΕΗ και χαίρομαι γι αυτό !
Το κόστος των υλικών για το παρακάτω αποτετελεσματικο κύκλωμα δεν ξεπερνάει τα 10ευρω, μια Γέφυρα 50Α/600V και δύο Πυκνωτές 4700uF/63V.
Το δικό μου βρήκε θέση μέσα στο πολυμπριζο και δουλεύει ασταμάτητα για πάνω από 6 χρόνια, αλλά συμφωνώ μαζί σου ότι όποιος δεν ξέρει τι κάνει καλύτερα να μην ασχοληθεί ή να ζητήσει βοήθεια από κάποιον άλλο.

Ολο το άρθρο του Rod Elliott σχετικά με το θέμα είναι εδώ για όποιον ενδιαφέρεται.

Attachments

Reaction score
2.075
Το κόστος των υλικών για το παρακάτω αποτετελεσματικο κύκλωμα δεν ξεπερνάει τα 10ευρω, μια Γέφυρα 50Α/600V και δύο Πυκνωτές 4700uF/63V.
Με 10€ θεωρώ ότι δεν παίρνεις δύο (2) αυθεντικούς πυκνωτές 4700uF/63V, καλής ποιότητας.

Την έχω πατήσει πολλές φορές με fake ή/και φτηνά υλικά, οπότε πάντα αγοράζω υλικά από αξιόπιστες πηγές όπως: Mouser, Banzai Music (Germany), Digikey . Ποτέ δεν αγοράζω από ebay, AliExpress, Temu και παρεμφερή κινέζικa ιντερνετομάγαζα.
Ακόμα και τα τοπικά μαγαζιά προμηθεύονται φτηνά υλικά από τους κινέζους, δεν τους έχω πλέον καμία εμπιστοσύνη.

Εσύ ποιους πυκνωτές 4700uF/63V χρησιμοποίησες κι από ποιο κατάστημα τους προμηθεύθηκες με 10 € ;

Από το site του Elliott:
So, we need a capacitor (or a circuit) that will ...

• Handle the maximum current the transformer will draw (high ripple current)
  • Drop the smallest possible voltage (large value of capacitance)
  • Not cause series resonant effects
  • Last for the expected life of the equipment

Safety
Electrical safety is of utmost importance with a circuit such as that described here. Never rely on the electrolytic capacitor outer plastic sleeve for insulation. All parts must be meticulously mounted, with special consideration to personal protection from live components and separation of all low voltage conductors from anything at mains potential.

Ideally, the entire circuit will be afforded an earthed metal cover plate. This protects against accidental contact, and ensures that should a capacitor choose to explode, it's intestines will be confined to a small area, rather than scattered throughout the amplifier chassis.

Regardless of whether the circuit is installed in the active (live) or neutral conductor, the insulation requirements do not change. There is no guarantee that the neutral will always be at earth potential. An incorrectly wired mains lead, power board, extension lead or power outlet can all make the active become the neutral and vice versa. Because of this, you must allow for the worst case and insulate accordingly.

Last edited:

Reaction score
28
Με 10€ θεωρώ ότι δεν παίρνεις δύο (2) αυθεντικούς πυκνωτές 4700uF/63V, καλής ποιότητας.

Την έχω πατήσει πολλές φορές με fake ή/και φτηνά υλικά, οπότε πάντα αγοράζω υλικά από αξιόπιστες πηγές όπως: Mouser, Banzai Music (Germany), Digikey . Ποτέ δεν αγοράζω από ebay, AliExpress, Temu και παρεμφερή κινέζικa ιντερνετομάγαζα.
Ακόμα και τα τοπικά μαγαζιά προμηθεύονται φτηνά υλικά από τους κινέζους, δεν τους έχω πλέον καμία εμπιστοσύνη.

Εσύ ποιους πυκνωτές 4700uF/63V χρησιμοποίησες κι από ποιο κατάστημα τους προμηθεύθηκες με 10 € ;

Από το site του Elliott:
So, we need a capacitor (or a circuit) that will ...

• Handle the maximum current the transformer will draw (high ripple current)
  • Drop the smallest possible voltage (large value of capacitance)
  • Not cause series resonant effects
  • Last for the expected life of the equipment

Safety
Electrical safety is of utmost importance with a circuit such as that described here. Never rely on the electrolytic capacitor outer plastic sleeve for insulation. All parts must be meticulously mounted, with special consideration to personal protection from live components and separation of all low voltage conductors from anything at mains potential.

Ideally, the entire circuit will be afforded an earthed metal cover plate. This protects against accidental contact, and ensures that should a capacitor choose to explode, it's intestines will be confined to a small area, rather than scattered throughout the amplifier chassis.

Regardless of whether the circuit is installed in the active (live) or neutral conductor, the insulation requirements do not change. There is no guarantee that the neutral will always be at earth potential. An incorrectly wired mains lead, power board, extension lead or power outlet can all make the active become the neutral and vice versa. Because of this, you must allow for the worst case and insulate accordingly.
Υλικά αγοράζω μόνο από DIGIKEY και MOUSER...
Νομίζω ότι έχω χρησιμοποιήσει EPCOS στο δικό μου, δεν είμαι σίγουρος, έχουν περάσει πολλά χρόνια και βαριέμαι να ξεβιδώνω το πολύμπριζο...
Απο τον MOUSER, εχει πολλούς σε αυτήν την τιμή που κάνουν για αυτήν την δουλειά...
...και όχι, δεν υπάρχει φόβος "έκρηξης", τουλάχιστον όχι παραπάνω από ότι σε ένα οποιοδήποτε κύκλωμα που χρησιμοποιεί Ηλεκτρολυτικους Πυκνωτές.
Στο συγκεκριμένο πάντως οι Πυκνωτές δεν "βλέπουν" τα 230v του δικτύου αλλά τα 3-4v από την πτώση των διόδων, η επιλογή των 63v είναι για παρατεταμένη διάρκεια ζωής.

Attachments

Last edited:

Reaction score
2.075
Μπορείς να προβλέψεις με χρήση simulation τι θα συμβεί σε πιθανές περιπτώσεις αστοχίας μιας ή περισσότερων διοδων.
Ποιες θα είναι οι μέγιστες τάσεις στα άκρα των πυκνωτων.
Σε μια παλαιότερη κατασκευή dc block1er που είχα, έσκασε ένας πυκνωτής μέσα στο μεταλλικό κουτί ενώ έλειπα από το σπίτι. Απο τότε έβαλα μυαλό και κλείνω πάντα τον γενικό διακόπτη της dedicated τροφοδοσίας από τον πίνακα, για προληπτικούς λόγους.
Επίσης δεν ξαναχρησιμοποίησα dc blocker επειδή ένοιωθα ότι έχανα πολλά πράγματα σε δυναμικά και ανάλυση.
Η διαφορά φάνηκε από την ημέρα που πέρασα dedicated line απο τον ηκεκτρολογικό πίνακα μέχρι το σημείο τροφοδοσίας του συστήματος ήχου και εικόνας. Η μεγαλύτερη αναβάθμιση που έκανα ποτέ για το σύστημα.
Για dc blockers, προτείνω πυκνωτές με προδιαγραφές για τουλάχιστον 10000 ώρες λειτουργίας στη μέγιστη θερμοκρασία αναφοράς. Και με πολύ υψηλό ripple current. Αυτοί οι πυκνωτές όμως είναι ακριβοί, σίγουρα δεν κοστίζουν 3 η 4 ευρώ.

Reaction score
28
Μπορείς να προβλέψεις με χρήση simulation τι θα συμβεί σε πιθανές περιπτώσεις αστοχίας μιας ή περισσότερων διοδων.
Ποιες θα είναι οι μέγιστες τάσεις στα άκρα των πυκνωτων.
Σε μια παλαιότερη κατασκευή dc block1er που είχα, έσκασε ένας πυκνωτής μέσα στο μεταλλικό κουτί ενώ έλειπα από το σπίτι. Απο τότε έβαλα μυαλό και κλείνω πάντα τον γενικό διακόπτη της dedicated τροφοδοσίας από τον πίνακα, για προληπτικούς λόγους.
Επίσης δεν ξαναχρησιμοποίησα dc blocker επειδή ένοιωθα ότι έχανα πολλά πράγματα σε δυναμικά και ανάλυση.
Η διαφορά φάνηκε από την ημέρα που πέρασα dedicated line απο τον ηκεκτρολογικό πίνακα μέχρι το σημείο τροφοδοσίας του συστήματος ήχου και εικόνας. Η μεγαλύτερη αναβάθμιση που έκανα ποτέ για το σύστημα.
Για dc blockers, προτείνω πυκνωτές με προδιαγραφές για τουλάχιστον 10000 ώρες λειτουργίας στη μέγιστη θερμοκρασία αναφοράς. Και με πολύ υψηλό ripple current. Αυτοί οι πυκνωτές όμως είναι ακριβοί, σίγουρα δεν κοστίζουν 3 η 4 ευρώ.
Το "ρίσκο" της αστοχίας των διόδων δεν είναι μεγαλύτερο από ότι σε ένα οποιοδήποτε τροφοδοτικό, υπάρχουν λαμπατοι ενισχυτές με διόδους σε πολύ μεγαλύτερη τάση από 230v.
Δεν ξέρω ποιο κύκλωμα χρησιμοποιείς και γιατί έσκασε πυκνωτής, το δικό μού δουλεύει χρόνια ασταμάτητα, δεν έχω κανένα πρόβλημα.
Όχι δεν μου κάνει καμία διαφορά σε "δυναμικά και ανάλυση".
Ένας πυκνωτής 63v με διάρκεια ζωής 2000ωρες στην μέγιστη θερμοκρασία (85c) έχει εύκολα πάνω από 100 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΩΡΕΣ ζωής όταν λειτουργεί στα 4v γιατί η θερμοκρασία του δεν ξεπερνά την θερμοκρασία περιβάλλοντος (διπλασιάζεται η διάρκεια ζωής κάθε 10c μείωση από την μέγιστη επιτρεπτή θερμοκρασία του).

Reaction score
2.075
Το Rated Ripple Current (Irc) για τους TDK/ EPCOs πυκνωτές ειναι 4 Α περίπου με σχετικά υψηλό ESR.
Οι πυκνωτές είναι συνδεδεμένοι εν σειρά (nose-to- tail), οπότε διπλασιάζεται η συνολική αντίσταση (ESR) και αντίστοιχα μειωνεται και το Irc.

V5 Syncro Uni 16 της IsoTek (700€) έχει ικανότητα ρεύματος που ανέρχεται στα 32 Αμπέρ. Xρησιμοποιεί 32 πυκνωτές για συνολικά 169.000 μF. Σύμφωνα με τον κατασκευαστή, όλα τα ηλεκτρικά εξαρτήματα αυτής της νέας έκδοσης V5 έχουν αναβαθμιστεί ώστε να παρέχουν προστασία από υπερτάσεις 500 A.

Καλό θα ήταν να μην υποβαθμίζουμε τις σοβαρές προσπάθειες αξιόλογων κατασκευαστών του επιπέδου της IsoTek , ειδικά όταν δεν γνωρίζουμε τις τεχνικές λεπτομέρειες της εκάστοτε κατασκευής και την έρευνα που έχει προηγηθεί για την βελτιστοποίηση του κάθε προϊόντος .

Καλές είναι και οι ιδιοκατασκευές μας, αλλά είναι μόνο για προσωπική χρήση. Δεν είναι σωστό, κατά τη γνώμη μου, να τις συγκρίνουμε με έτοιμες εμπορικές υλοποιήσεις συγκρίνοντας το κόστος των υλικών κατασκευής τους, αδιαφορώντας για την ποιότητα.

Δεν θα συνεχίσω άλλο το παρόν θέμα. Απλώς εξέφρασα τη δική μου ταπεινή άποψη.

Reaction score
28
Το Rated Ripple Current (Irc) για τους TDK/ EPCOs πυκνωτές ειναι 4 Α περίπου με σχετικά υψηλό ESR.
Οι πυκνωτές είναι συνδεδεμένοι εν σειρά (nose-to- tail), οπότε διπλασιάζεται η συνολική αντίσταση (ESR) και αντίστοιχα μειωνεται και το Irc.

V5 Syncro Uni 16 της IsoTek (700€) έχει ικανότητα ρεύματος που ανέρχεται στα 32 Αμπέρ. Xρησιμοποιεί 32 πυκνωτές για συνολικά 169.000 μF. Σύμφωνα με τον κατασκευαστή, όλα τα ηλεκτρικά εξαρτήματα αυτής της νέας έκδοσης V5 έχουν αναβαθμιστεί ώστε να παρέχουν προστασία από υπερτάσεις 500 A.

Καλό θα ήταν να μην υποβαθμίζουμε τις σοβαρές προσπάθειες αξιόλογων κατασκευαστών του επιπέδου της IsoTek , ειδικά όταν δεν γνωρίζουμε τις τεχνικές λεπτομέρειες της εκάστοτε κατασκευής και την έρευνα που έχει προηγηθεί για την βελτιστοποίηση του κάθε προϊόντος .

Καλές είναι και οι ιδιοκατασκευές μας, αλλά είναι μόνο για προσωπική χρήση. Δεν είναι σωστό, κατά τη γνώμη μου, να τις συγκρίνουμε με έτοιμες εμπορικές υλοποιήσεις συγκρίνοντας το κόστος των υλικών κατασκευής τους, αδιαφορώντας για την ποιότητα.

Δεν θα συνεχίσω άλλο το παρόν θέμα. Απλώς εξέφρασα τη δική μου ταπεινή άποψη.
Συμφωνώ, ας το σταματήσουμε εδώ γιατί προφανώς δεν γνωρίζεις ότι οι EPCOS που ανέφερες έχουν 4Α Ripple Current στους 85c, 8Amps Ripple Current στους 60c και πανω από 60A!!! στους ~30c που δουλεύουν στο παραπάνω κύκλωμα λόγο χαμηλής τάσης.
Ενδεικτικά, ένας Τοροειδης Μετασχηματιστης 230v/500VA τραβάει λίγο πάνω από 2A.
Επίσης πρέπει να γνωρίζεις ότι όταν ένας Μετασχηματιστης τραβάει ρεύμα από το παραπάνω DC Blocker κύκλωμα η πλειοψηφία του περνά από τις διόδους και ΟΧΙ από τους πυκνωτές, εξου και η 50Α Γέφυρα.
Το συμπέρασμα είναι ότι, Όχι, δεν χρειάζονται 162000uF για ένα αποτελεσματικό DC Blocker, αλλά από την άλλη δεν μπορούν να ζητήσουν και 700ευρω για "μια Γέφυρα και δύο Πυκνωτές" 😉
Άσε που τόσο μεγάλη χωρητικότητα σε πυκνωτές δεν είναι και οτι καλύτερο καθώς ο χρόνος φόρτισης-αποφόρτισης μεγαλώνει και οι πυκνωτές δεν προλαβαίνουν να περιορίσουν το DC όταν είναι στιγμιαίο.
Ελπίζω να έγινα αντιληπτός...😁

Last edited:

Reaction score
2.075
Με δυο πυκνωτές στη σειρά, μια χαρά είναι. Εχεις και πλεόνασμα ισχύος. Διπλασιάζεται βέβαιο το συνολικό ESR , αλλά τι να κάνεις.

Το Live (L( να την έχεις πάντα στη σωστή κατεύθυνση να βλέπει εν σειρά το dc blocker

Τελευταια Μηνυματα

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.710
Members
38.229
Νεότερο μέλος
Atheatos