ΥΒΡΙΔΙΚΟΤΗΤΑ- αλήθειες και μύθοι

Μηνύματα
2.868
Reaction score
250
Είναι γνωστό ότι ο όρος "υβριδικό" χρησιμοποιείται κατά κόρον στις υλοποιήσεις ηχείων. Απολύτως φυσιολογικά και αυτόματα εγείρονται τα ερωτήματα:

1) Ποια ηχεία μπορούν να χαρακτηριστούν αυστηρά σαν υβριδικά;;;

2) Γιατί μια μεγάλη μερίδα χομπιστών θεωρεί την υβριδικότητα σαν κακό (ενδεχομένως) αναγκαίο και την αντιμετωπίζει αφ υψηλού θεωρώντας ότι υποσκάπτει μια αντίληψη φυλετικής "καθαρότητας" των σχετικών κατασκευών. Έχει δίκιο;;;;
 

Μηνύματα
150
Reaction score
0
Δεν πιστευω οτι ειναι θεμα φυλετικης αγνοτητας κτλ.
Μπορει να υπαρχει προκαταληψη οταν ακουν υβριδικα,αλλα μπορει να υπαρχει λογος.
Οσο μου επιτρεπουν οι περιορισμενες γνωσεις μου,μπορω να πω μερικα κουσκουρια στο παντρεμα τεχνολογιων μετατροπεων.

Για παραδειγμα η ασυμβατοτητα στην ταχυτητα(ριμπον με ηλεκτροδυναμικα για παραδειγμα)

Χρειες(χαρακτηρας ας το πουμε) διαφορετικες και αντιληπτες(πανελ με ηλεκτροδυναμικα)

Μη ομοιογενης κατευθυντικοτητα(κορνες με ριμπον)

Φυσικα υπαρχουν αξιολογες προσπαθειες παντρεματος οι οποιες μας αναγκαζουν να ακουσουμε κατι και μετα να το κρινουμε απο τις φωτογραφιες:142:
 

Gebreselassie

Μαύρος!
Μηνύματα
31.217
Reaction score
3.896
Πάω απ' ευθείας στο 2.
Ο πρώτος και βασικός λόγος είναι ψυχολογικός. Ο δεύτερος λόγος είναι η εμπειρία από υλοποιήσεις κατώτερες των προσδοκιών τους και ο τρίτος είναι ο πραγματικός εθισμός στον ήχο ενός μη υβριδικού και ειδικότερα χωρίς κρος ηχείου, που εν μέρει είναι δικαιολογημένος.

Στα πλαίσια των συμβιβασμών που όλοι κάνουμε, αυτοί έχουν επιλέξει τον χαρακτήρα και τα πλεονεκτήματα μιας full range υλοποίησης, από μια άλλη πιο ολοκληρωμένη μεν κατασκευή, αλλά χωρίς τα ηχητικά εκείνα χαρακτηριστικά που αγαπούν στον ήχο ενός τέτοιου ηχείου. Νομίζω ότι είναι απολύτως σεβαστή άποψη. Παρόλα αυτά, είναι ελάχιστοι αυτοί που έχουν "αυτί" τέτοιο που να πιάνει σημεία κρος, ή έστω τα τερτίπια που παρουσιάζονται στα σημεία κρος μεταξύ δύο διαφορετικής τεχνολογίας μεγαφώνων. Επίσης ο όρος full range, στις περισσότερες περιπτώσεις χρησιμοποιείται λανθασμένα, ιδίως από τους φίλους κορνάκηδες.

...
 

gstriftos

gilectronikos
Μηνύματα
17.731
Reaction score
4.422
Τελίκα είμεθα ρατσιστές κατά βάθος......:138:
γιά αυτό και δεν μπορούμε τα μπάσταρδα....
 

Μηνύματα
159
Reaction score
1
Εχω τους monoblock cary 805AE ενυσχυτες ,εχω βαρεθει τον ηχο των κουτιων , ακουω ατμοσφαιρικη μουσικη σε χαμηλες σταθμες ,θα μπορουσα να παω σε μεμβρανες, υβριδικα ?
 

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Μηνύματα
9.942
Reaction score
13.421
Τη γνωστή ιστορία για τους ανεπιτυχείς συνδιασμούς Ribbon-Ηλεκτροδυναμικών την ακούω χρόνια...

Για εμένα δεν ισχύει τίποτα τέτοιο αν η συχνότητα διαχωρισμού της κάθε μονάδας και κατ' επέκταση και η στάθμη τους, είναι εκεί που πρέπει. Λανθασμένες, κατ'εμέ, σχεδιάσεις του παρελθόντος, και όχι μόνο, οδήγησαν σε τέτοιους αφορισμούς. Όλοι αναφέρουν το θέμα ταχύτητας και ερωτώ...

Υπάρχει θέμα ταχύτητας των συμβατικών μεγαφώνων σε συχνότητες κάτω των 300 κύκλων? Δική μου άποψη είναι πως όχι. Όλα έχουν να κάνουν με την οδήγηση του μεγαφώνου από τον ενισχυτή και ότι παρεμβάλλεται μεταξύ τους (καλώδια, επαφές κ.τ.λ.).

Και για να προλάβω αναφορές κάποιου σχετικά με τη κινούμενη μάζα μεγαφώνου (Mms) των ηλεκτροδυναμικών, που είναι όντως πολύ υψηλότερη ενός ηλεκτροστατικού ή ενός μαγνητοστατικού, έχω να του προτείνω το εξής.

Να συνδέσει απευθείας το μεγάφωνο χαμηλών συχνοτήτων στην έξοδο του ενισχυτή, κατά προτίμηση με ενεργό διαχωρισμό, κάνοντας χρήση πολύ χοντρών καλωδίων και ας μας πει τι διαφορές άκουσε.
Όταν λέω χοντρό καλώδιο εννοώ καλώδιο των 8 gauge, αυτό που χρησιμοποιείται σε εγκαταστάσεις αυτοκινήτων, το οποίο να είναι κολλημένο στις επαφές του μεγαφώνου.
 

Μηνύματα
4.355
Reaction score
1.772
δεν μπορω να καταλαβω που τα βρισκουν και τα λενε ορισμενοι.

λες και εχει καμια σχεση η μαζα ενος τουιτερ θολου με την μαζα ενος γουφερ.

γιατι θα επρεπε να εχει με μια μεμβρανη;

το μπασο θελη μαζα τι να την κανη την ταχυτητα λογο χαμηλης μαζας;

μερικοι μπερδευουν την ταχυτητα με την οδηγηση.

οπως λεει και petermeni οταν ο ενισχυτης εχει ρευμα και οι επαφες ειναι καθαρες

και σφικτες με χοντρα καλωδια τοτε τα γουφερ κουνιουνται οπως πρεπη.
 

Μηνύματα
150
Reaction score
0
Απλα "αναμεταδωσα" το τι αντιληψεις κυκλοφορουν στους high end κυκλους.


Εγω ως περιθωριακος χομπιστας ψαχνω να παντρεψω ταινια με κορνα,και ας λενε οτι θελουν.:142:
 

Μηνύματα
250
Reaction score
39
Απάντηση: ΥΒΡΙΔΙΚΟΤΗΤΑ- αλήθειες και μύθοι

Καλό είναι να μη γενικεύουμε τα πράγματα. Ολα είναι θέμα σωστής σχεδίασης και υλοποίησης μόνο. Ας γίνω σαφέστερος.
Εχω ακούσει πάρα πολές φορές ότι ένα μεγάλης διαμέτρου γούφερ είναι αργό, λόγω μεγάλης μάζας. Αλήθεια η ψέμματα?
Πρώτα απ' ολα εάν επιθυμούμε χαμηλή συχνότητα συντονισμού , στοιχείο απαραίτητο γιά σχεδίαση ηχείου που θα κατεβαίνει χαμηλά, τότε οι φυσικοί νόμοι μας ΕΠΙΒΑΛΟΥΝ επιλογή γούφερ μεγάλης σχετικής μάζας. Η μεγάλη μάζα του γούφερ και ενδεχομένως η μεγάλη του διάμετρος επίσης μας επιβάλει να το δουλέψουμε μέχρι κάποια άνω συχνότητα. Αυτή τη συχνότητα '' κρος'' την επιλέγει ο σχεδιαστής βάσει των χαρακτηριστικών ( ''σπάσιμο κώνου'' - παραμορφώσεις- κλπ) του εκάστοτε μαγαφώνου. Π. χ. εάν θέσει όριο παραμορφώσεων λόγω ''σπάσιμο κώνου το 2% μπορεί να θέσει συχνότητα κρος τους 200 κύκλους. Εάν τον καλύπτει ποιοτικά όριο παραμορφώσεων 3% ίσως μπορεί να ανέβει στους 300 κύκλους. Βέβαια οι παραμορφώσεις αυτές έχουν σχέση με το ποιοτικό αποτέλεσμα που θα πάρουμε από το μεγάφωνο. Εάν οι προδιαγραφές του ηχείου είναι υψηλές και το επιτρέπει το κόστος, πιθανόν η επιλογή συχνότητας κρος 150 κύκλων να οδηγεί σε σχεδίαση ηχείου περισσότερων δρόμων.

Στην εφαρμογή ενός υβριδικού ηλεκτροστατικού τα πράγματα είναι πολύ σφιχτά. Η μεμβράνη των μεσουψηλών έχει μικρές παραμορφώσεις. Είναι γεγονός ότι αποτελεί έναν από τους καλύτερους μετατροπείς ήχου στο κόσμο. Και εδώ βέβαια υπάρχει κι άλλη μία σύγχηση. Πολοί πιστεύουν ότι ένα ηλεκτροστατικό κατέχει τα σκήπτρα ποιότητας λόγω της ελάχιστης μάζας του διαφράγματος. Ξεχνούν ότι πέρα από τη μικρή μάζα, είναι εξίσου σημαντικός ο λόγος δύναμης που ασκείται απάνω στο διάφραγμα προς τη μάζα του διαφράγματος. Και εδώ ένα ηλεκτροστατικό, λόγω αδύνατου ηλεκτροστατικού πεδίου ( ως προς το μαγνητοστατικό) είναι ΜΕΤΡΙΟ. Αλλά αυτό μπορεί να γίνει προιόν συζήτησης σε άλλο τοπικ.
Συνεχίζοντας τη θεωρητική σχεδίαση ενός υβριδικού ηλεκτροστατικού, καλείται ο σχεδιαστής να γεφυρώσει τις μικρές παραμορφώσεις του πάνελ με συμβατικό γούφερ. Οσο πιό χαμηλά γίνει το κρος τόσο καλύτερη ποιοτικά μπορεί να είναι η ζεύξη των δύο μονάδων. Μία επιλογή 70-100 κύκλων θα ήταν άριστη από ποιοτικά επίπεδα. Σε αυτή τη περίπτωση θα μπορούσε να επιλογεί γουφερ μεγάλης διαμέτρου που πραγματικά θα μπορουσε να κατέβει χωρίς ισοστάθμιση. Βέβαια γιά να κατέβουν τα πάνελς μέχρι τους 70-100 κύκλους θα έπρεπε να ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΘΕΙ η επιφάνειά τους από το εάν κατέβαιναν στους 200 κύκλους. Οπότε καταλαβαίνετε ότι όλα είναι θέμα συμβιβασμών-κόστους και ΕΥΣΤΟΧΗΣ σχεδίασης. Εάν αποφασίσει ο σχεδιαστής να δουλέψει με μικρές επιφάνειες ηλεκτροστατικών, οπότε μία λογική συχνότητα κρος είναι π.χ. οι 270 κύκλοι, τότε γιά να ανέβει το γούφερ εκεί με ποιοτικά χαρακτηριστικά άριστα ώστε να παντρευεται με τον ήχο του πάνελ, ίσως πρέπει να δουλέψει μεγάφωνα 8''. Μπορεί και 10''. Αυτό θα το κρίνει ο ίδιος μέχρι που θα κάνει τους συμβιβασμούς του. Φυσικά ένα μεγάφωνο η δύο τέτοιων διαστάσεων δεν μπορεί να έχει έκταση χαμηλών μεγαλυτέρων σχεδιάσεων. Οι νόμοι της φύσεως δεν καταρίπτονται.

Σαν συμπέρασμα μπορούμε να πούμε ότι όλα είναι θέμα συμβιβασμού και σχεδίασης. Επιτυχημένη δε σχεδίαση θεωρείται αυτή που γιά το συγκεκριμένο κόστος επιτυγχάνει πολύ καλό αποτέλεσμα.
 


Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.803
Μηνύματα
3.028.019
Members
38.497
Νεότερο μέλος
Κωνσταντίνος Παντός
Top