Υπερθέρμανση Intel nuc

Reaction score
543
Καλησπέρα

Χρησιμοποιώ ένα Nuc 8i5BEK για roon core και σαν streamer το ifi zen stream , με γραμμικό τροφοδοτικό Keces.
Τον τελευταίο καιρό υπερθερμαίνεται και σβήνει μετά από μικρής διάρκειας ακρόαση, κάτι που δεν έκανε παλαιότερα.
Έχω διαβάσει για εξωτερική θήκη με ανεμιστηράκι τύπου akasa, συμβουλευόμενος και το φίλο Astronaut jr. αλλά δεν έχω ιδέα πως γίνεται.
Επίσης θα ήθελα κάποια στιγμή να μετατρέψω το nuc σε roon rock, γιατί τώρα ανοίγω το roon από τα windows.
Δεν έχω πολύ σχέση με αυτά, θέλω μόνο να παίζω με roon γιατί με βολεύει αφάνταστα, τα έχω δει όλα τώρα που παίζω με tidal connect από το ifi.
Καμία ιδέα, τί μπορεί να φταίει, από τους guru;

Τα χαρακτηριστικά του nuc είναι στην εικόνα
IMG_20230614_084451.jpg
.
Μήπως να βάλω περισσότερη ram;

Ευχαριστώ για την κάθε βοήθεια.

Reaction score
543
Το άνοιξα, αλλά δεν κοίταξα, γενικά δε θέλω να πειράζω τίποτα, δεν μου φάνηκε ότι είχε ακόμη πάντως. Θα ξανακοιτάξω. Ευχαριστώ

Reaction score
1.901
θα πρέπει να αφαιράσεις ότι χρειάζεται πχ SSD, ανεμιστήρα ή και την πλακέτα για να δεις αν υπάρχει σκόνη στην ψύκτρα της CPU

ένα NUC που είχα κάποτε, ούτε που το άκουγα αν και το είχα πάνω στο γραφείο δίπλα μου,
κάποια στιγμή άρχισε να ακούγεται το ανεμιστηράκι πολύ,
η διάγνωση φαίνεται στην εικόνα

Screenshot from 2023-08-16 22-15-56.png

Reaction score
543
Αυτό θα είναι γιατί εμένα κάνει πολύ θόρυβο και δεν το έχω λύσει ποτέ. Θα το δω , ευχαριστώ

billpeppas

A/V Επαγγελματίας
Reaction score
7.146
Κατά 90% έχει χαλάσει ή χαλάει το ανεμιστηράκι του (αυτά χαλούσαν πιο συχνά από ότι γίνεται συζήτηση εδώ για πικαπ vs CD :D ).

σιγουρα θα θέλει και ξεσκόνισμα.... αλλά κατά πάσα πιθανότητα και ανεμιστηράκι.
Αν το μέγεθος δεν σε πειράζει, η καλύτερη λύση είναι να το βγάλεις από το σασί του και να το βάλεις είτε πρόχειρα (shoebox) είτε να του πάρεις κάποιο custom made κουτί που πουλάνε σε eBay, alibaba, κλπ για να μπει σε μεγαλύτερο κουτί και να βάλεις πιο μεγάλο ανεμιστηράκι να ψύχει το CPU/mobo.

Reaction score
1.699
Καλημέρα.

Σίγουρα έχει ξεραθεί η θερμοαγώγιμη πάστα ανάμεσα στον επεξεργαστή και την ψύκτρα.

Βγάλε ανεμιστηράκι και ψύκτρα, καθάρισε καλά με ένα μπαμπακάκι ποτισμένο με καθαρή βενζίνη (να μην στάζει), την παλιά πάστα και από τον επεξεργαστή και από την ψύκτρα και βάλε από την καινούργια πάστα στο κέντρο του επεξεργαστή, ποσότητα λίγο περισσότερο από μια μεγάλη φακή, βίδωσε καλά και σφιχτά (με το χέρι) την ψύκτρα, φύσηξε το ανεμιστηράκι να φύγει η μπίχλα (το καλύτερο θα ήταν κάνα καινούργιο noctua) και είσαι έτοιμος!

Αν φοβάσαι να το κάνεις, δώσε το σε κάνα μαγαζί, αλλά θα πληρώσεις κάνα πενηντάρικο (χωρίς τα υλικά).

Εδώ η πάστα: https://www.skroutz.gr/s/39247604/Arctic-MX-6-Thermal-Paste-4gr.html

IMG_0267.jpeg

Reaction score
543
Παιδιά το άνοιξα, έφτασα μέχρι το ανεμιστηράκι, το έλυσα και το καθάρισα. Είχε πολύ σκόνη, τώρα παίζει και χωρίς θόρυβο μάλιστα. Κάποια στιγμή θα πάρω και την πάστα που είπε ο marba1065.
Σας ευχαριστώ για την πολύτιμη βοήθεια σας!

abcd

Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
Super Moderator
Reaction score
101.818
Μέτρησε θερμοκρασία επεξεργαστή,

μπορεί να μην χρειαστεί (κακό δε κάνει βέβαια) αλλαγή πάστας.

billpeppas

A/V Επαγγελματίας
Reaction score
7.146
Μέγεθος φακής η πάστα σε αυτό, είναι πολύ μικρός ο πυρήνας και πολλή πάστα κάνει χειρότερη την ψύξη :)

abcd

Super Moderator
Reaction score
101.818
...που αν ακουμπήσει τη μητρική, να το βραχυκύκλωμα!

billpeppas

A/V Επαγγελματίας
Reaction score
7.146
Δεν είναι αγώγιμη ηλεκτρικά.
Όπως όλα στην ζωή τίποτα δεν είναι καθολικό. Υπάρχουν μη αγώγιμες πάστες, υπάρχουν ημιαγωγιμες, και άλλες καθαρά αγώγιμες.

Η περίσσεια πάστα δεν βγαίνει πάντα τέλεια γιατί είναι και οι 2 επιφάνειες ατελείς, δεν "τσιμουχώνουν" τέλεια παντού. Μάλιστα οι περισσότερες ψυκτρες έρχονται με φτηνιάρικα κακοσχεδιασμένα mounting systems που δεν οδηγούν σε καλή επαφή των επιφανειών (που και αυτές μπορεί να τονώσει και αντίθετα ή ομοίως ελαττωματικές, πχ convex και οι 2 επιφάνειες). Ενώ και φυσικά αν είναι πολύ υγρή η πάστα μπορεί μέρος του περισσεύματος να ολισθήσει και εντός του socket.

Γενικώς αφού μπορούμε να βάλουμε την σωστή ποσότητα δίχως πολλά πολλά, παίζουμε εξ αρχής σωστά μπαλίτσα.

Decembered

Μαϊμού
Reaction score
42.279
ετσι ... συμπερασαμα αν θελεις τσιμουχα, παιρνεις κατι με μοτερ ...οχι CPU. 🐒

abcd

Super Moderator
Reaction score
101.818
Ωχχχ, δεν ακουμπάω τίποτα, παίζει μια χαρά τώρα, χαχα
Εάν βάλεις τη ποσότητα που γράφτηκε παραπάνω, δεν πρόκειται να βγει πάστα έξω απ' τον επεξεργαστή. ;)

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.902
Members
38.258
Νεότερο μέλος
ds-mk