Υπολογιστής και συσκευές ήχου στην ίδια γραμμή ρεύματος

Reaction score
1
Δεν ξέρω τι συμβαίνει σε εσάς αλλά σε μένα ο υπολογιστής δημιουργεί θόρυβο όταν είναι συνδεμένος στην ίδια γραμμή ρεύματος. Μπορεί όμως να φταίει και το UPS, δεν έχω δοκιμάσει χωρίς UPS. Το πρόβλημα το έχω αντιμετωπίσει βάζοντάς τον σε ξεχωριστή γραμμή.

Σε λίγο όμως αναγκαστικά θα βρίσκονται στην ίδια γραμμή. Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω για να λύσω το πρόβλημα;

Reaction score
811
Απάντηση: Υπολογιστής και συσκευές ήχου στην ίδια γραμμή ρεύματος

Κάτι δεν πάει καλά με τις γειώσεις σου.

Για δοκίμασε να κόψεις του υπολογιστή.

Reaction score
2.003

Και για ηχητικούς λόγους δεν είναι σωστό να βρίσκονται στην ίδιο γραμμή, θεωρώ ότι επηρεάζει αρνητικά τον ήχο.

Reaction score
1

Εδώ και μια βδομάδα το 'ριξα στο διάβασμα. Σε λίγο θα πάω να πάρω και πτυχίο ηλεκτρολόγου όπως πάω.

Διάβασα για γειώσεις. Είμαι λίγο φοβητσιάρης και δε θέλω να κόψω καμμιά γείωση. Σε φόρουμ του εξωτερικού διάβασα για συσκευή με την οποία μετράς τη γείωση και κοστίζει 5-10 $. Σε αναζήτηση στην Ελλάδα για γειωσόμετρο ή μεγκώμετρο η μικρότερη τιμή είναι 100 ευρώ. Μήπως ψάχνω λάθος συσκευή;

Διάβασα για συσκευές που σου δίνουν "καλό" ρεύμα πχ online ups. Δυο φορές έβαλα παραγγελία για κάτι φτηνό που βρήκα στον Σκρουτζ και την πρώτη δεν μου απάντησαν καν ενώ τη δεύτερη μου είπαν ότι δυστυχώς δεν είναι διαθέσιμο και δεν ξέρουν πότε θα είναι.

Διάβασα για hi-end συσκευές που ξαναφτιάχνουν το ρεύμα. Μεγάλη εντύπωση μου έκανε πολύ γνωστή εταιρεία της οποίας οι συσκευές χαλούν συνέχεια ή ανατινάζονται μαζί με τους ενισχυτές που έχουν πάνω. Δεν ξέρω αν κάνει να το γράψω.

Διάβασα και για επαγγελματικές συσκευές που κάνουν παρόμοια δουλειά και μειώνουν το θόρυβο.

Θα 'θελα να δοκιμάσω κάτι σαν το Hum X της Ebtech. Αυτό που βλέπω στη συγκεκριμένη εταιρεία μάλλον δεν κάνει για την Ελλάδα. Γνωρίζει κανείς παρόμοια συσκευή;

Θα 'θελα να βρω και κάτι φθηνό σε isolation transformers. Αυτά που είδα είναι πανάκριβα (equitech, furman) και χρειάζομαι κάτι πιο μικρό. Αυτοί οι μετασχηματιστές ίσως με γλιτώσουν και από την τρέλα να ψάχνω να δω αν δουλεύει το ψυγείο ή κάποια άλλη συσκευή στο σπίτι.

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.045

Ο θόρυβος παρουσιάζεται απλώς με τις δύο συσκευές συνδεδεμένες στην ίδια γραμμή, ή είναι συνδεδεμένες και μεταξύ τους με καλώδιο interconnect;

Reaction score
1

Ο υπολογιστής είναι συνδεδεμένος με coaxial καλώδιο με το DAC.

Το βασικό πρόβλημά μου πρέπει να είναι η γείωση. Δε θέλω όμως να το λύσω αφαιρώντας τη γείωση του υπολογιστή. Στο σπίτι δεν είμαι μόνος μου και ποτέ δεν ξέρεις τι γίνεται στο μέλλον. Διάβασα στο φόρουμ αλλά και αλλού ότι αν δυο συσκευές είναι συνδεμένες μεταξύ τους δεν είναι απαραίτητη η δεύτερη γείωση που δημιουργεί προβλήματα. Το πρότεινε και ο Κώστας Νάκος πριν. Τι γίνεται όμως αν κάποιος κατά λάθος αποσυνδέσει τις συσκευές;

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.045

Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι! Η γείωση, σε όποια συσκευή αυτή υπάρχει, ΔΕΝ είναι πρόβλημα. Είναι δικλείδα ασφαλείας και μόνον. Δεν ευθύνεται αυτή για τον θόρυβο που παρουσιάζει μια συσκευή, την ευθύνη φέρει ο εσφαλμένος σχεδιασμός της συσκευής. Επί του προκειμένου, για να λύσεις πρόβλημα έχεις τουλάχιστον δύο εναλλακτικές λύσεις. Αν υπάρχουν διαθέσιμες οι ανάλογες θύρες, σύνδεσε τον υπολογιστή με το DAC με οπτική ίνα και αφαίρεσε το ομοαξονικό καλώδιο. Η άλλη είναι να συνδέσεις το σασί του υπολογιστή και του DAC με ένα σύρμα.

Η αφαίρεση της γείωσης είναι ένα πράγμα και μόνον: εγκληματική αμέλεια.

Reaction score
1

Παρόμοια προβλήματα έχουν πολλοί οπότε ο κακός σχεδιασμός συσκευών δεν πρέπει να είναι κάτι παράξενο.

Τη λύση της οπτικής ίνας θα την απορρίψω. Την πρώτη φορά που συνέδεσα τον υπολογιστή και το DAC χρησιμοποίησα ένα φτηνό, μακρύ οπτικό καλώδιο. Δεν μπορούσα να στείλω στο DAC κάτι παραπάνω από 24-96.

Για την ένωση DAC - υπολογιστή με καλώδιο δεν έχω ξαναδιαβάσει. Θα το δοκιμάσω.

Μήπως γνωρίζεις και κάτι άλλο;

Πριν από λίγο καιρό είχα τραβήξει από τον πίνακα τρεις γραμμές, μία για το κλιματιστικό, μία για τον υπολογιστή και μία για τις συσκευές ήχου. Τα καλώδια αυτά σε μεγάλο μέρος τους βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο μέσα σε ένα κανάλι. Υπάρχει πιθανότητα να βελτιωθεί κάτι αν τα βγάλω και τα συστρέψω όπως κάνει για παράδειγμα η ΔΕΗ ή το μήκος των καλωδίων σε ένα σπίτι είναι μικρό και δεν αξίζει να ασχοληθεί κανείς;

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.045

Τα καλώδια αυτά σε μεγάλο μέρος τους βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο μέσα σε ένα κανάλι. Υπάρχει πιθανότητα να βελτιωθεί κάτι αν τα βγάλω και τα συστρέψω όπως κάνει για παράδειγμα η ΔΕΗ...
Όχι, καμιά σχέση. Η ΔΕΗ το κάνει αυτό για να βελτιώσει το συντελεστή ισχύος, να λειτουργεί το καλώδιο κατά το δυνατόν ως γραμμή μεταφοράς. Η παραλληλία των αγωγών δεν εισάγει θόρυβο, δημιουργεί άλλα προβλήματα.

Reaction score
811

Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι! Η γείωση, σε όποια συσκευή αυτή υπάρχει, ΔΕΝ είναι πρόβλημα. Είναι δικλείδα ασφαλείας και μόνον. Δεν ευθύνεται αυτή για τον θόρυβο που παρουσιάζει μια συσκευή, την ευθύνη φέρει ο εσφαλμένος σχεδιασμός της συσκευής. Επί του προκειμένου, για να λύσεις πρόβλημα έχεις τουλάχιστον δύο εναλλακτικές λύσεις. Αν υπάρχουν διαθέσιμες οι ανάλογες θύρες, σύνδεσε τον υπολογιστή με το DAC με οπτική ίνα και αφαίρεσε το ομοαξονικό καλώδιο. Η άλλη είναι να συνδέσεις το σασί του υπολογιστή και του DAC με ένα σύρμα.

Η αφαίρεση της γείωσης είναι ένα πράγμα και μόνον: εγκληματική αμέλεια.
Αν υπάρχουν προβλήματα όμως γειώνεις την συσκευή με την μεγαλύτερη κατανάλωση και οι άλλες γειώνουν μέσω αυτής.

Πολλές συσκευές ωστόσο διαθέτουν ήδη διακόπτη για την "εγκληματική αμέλεια".

Απο την άλλη αν δεν ξέρεις τι κάνεις καλλίτερα λίγος βόμβος.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα πάντως το δημιουργεί ο συνδυασμός pc-hdmi-tv.

Reaction score
811

Μετά την αγορά του parasound αντιμετώπισα δραματικά προβλήματα με τις γειώσεις.

Σαν παιδική χαρά έκανε το σύστημα.

Με λίγο ψάξιμο το κατάφερα.

Και ησύχασα και απο τα "τινάγματα" στο σασί των συσκευών.

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.045

Αν υπάρχουν προβλήματα όμως γειώνεις την συσκευή με την μεγαλύτερη κατανάλωση και οι άλλες γειώνουν μέσω αυτής.

Πολλές συσκευές ωστόσο διαθέτουν ήδη διακόπτη για την "εγκληματική αμέλεια".
Δεν είναι έτσι όπως νομίζεις, αλλά τέλος πάντων...

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.045

Κάπου είχα ποστάρει ένα σχήμα. Θα κοιτάξω να το βρω...

Reaction score
1

Συνεχίζω το διάβασμα για τις γειώσεις.

Στο manual επαγγελματικής συσκευής της Furman βλέπω ότι έχει Ground Lift Switch. Η αντίστοιχη συσκευή για τους υπόλοιπους δεν έχει.

Ground Fault Interrupter (GFCI):
The GFCI on the IT-20 II’s front panel is a special
kind of circuit breaker that detects an imbalance
in the current flowing in the two hot legs. The
“missing” current is presumed to be flowing
through the ground conductor (the round pin on
an AC outlet).
Ground current often indicates a dangerous
partial or full short circuit. If an imbalance is
detected, the GFCI trips and cuts off power not
only to itself, but to all the IT-20 II’s outlets. If
this occurs, the button on the GFCI marked
“R” (Reset) will pop out. To restore operation,
correct the fault and push the button in. You may
test the proper operation of the GFCI at any
time by simulating a ground fault by pushing the
button marked “T” (Test). If the GFC1 is working
properly, this will cause the “R” button to pop
out and cut off power. You can restore operation
after a test by pushing the “R” button in.

Ground Lift Switch
Ground loops are fairly common in many
installations because AC cords with safety
ground are rarely connected to a single lowresistance
buss bar. When there is a significant
difference in voltage between a source
component’s neutral and ground and a load
component’s neutral and ground, the buzz and
hum associated with this type of ground current
noise (or loop) may take place. Additionally,
many AC noise contaminants may be present on
the AC ground wire. For these reasons Furman’s
IT-20 II contains a Ground Lift Switch.
This switch floats the output ground, eliminating
ground noise and also, in many instances, the
hum and buzz associated with ground loops.
The IT-20 II’s GFCI protection circuit assures
that even when utilizing the power conditioner
in this mode, operation is safe and secure.
In fact, even if a connected component has
a catastrophic failure, less than 5 milliamps
current imbalance from line to ground or neutral
to ground will instantly disconnect the voltage
output from the IT-20 II. This is far safer than
any conventional 120 VAC outlet, and it has
numerous noise reducing advantages.
However, ground wiring in any studio, broadcast
or club environment can be complex. Because
all 14 outlets of the IT-20 II are in parallel,
it is still possible to have a ground loop if the
two offending products are simultaneously
connected to a single IT-20 II. Use of multiple
IT-20 II’s may be necessary in extreme cases.
Also, for studio and broadcast use, separating
all digital processing products from all analog
devices is highly recommended and can be
accomplished by using two IT-20 II’s.
In the end, it is best to experiment with this switch.
Whichever position yields the least noise or
clearest audio / video recording or reproduction
is the position that should be utilized.

Τι είναι αυτό το GFCI; Μήπως είναι κάτι σαν τον διακόπτη διαρροής (αν το λέω σωστά) που υπάρχει στα περισσότερα σπίτια; Κι αν είναι έτσι μήπως το κόψιμο γείωσης δεν είναι τόσο κακό; Κι αν θέλουμε μεγαλύτερη ασφάλεια να βάλουμε και δεύτερο διακόπτη διαρροής στη γραμμή που βρίσκονται τα μηχανήματα. Υποθέτω πως ο διακόπτης θα "πέσει" όταν ακουμπήσουμε τη συσκευή χωρίς γείωση που έχει πρόβλημα.

(Γίνομαι κουραστικός, το ξέρω. Αλλά θέλω να μάθω περισσότερα. Ένα καινούριο νήμα όπως "Τα πάντα για τις γειώσεις" θα ενδιέφερε νομίζω πολλούς.)

Reaction score
1

Δεν υπάρχει ευρωπαϊκή συσκευή της παραπάνω εταιρείας που να αφαιρεί τη γείωση. Μπορεί να ισχύουν αυστηρότεροι κανονισμοί για την ασφάλεια στην Ευρώπη. Και το Ground Fault Interrupter της Furman που έγραψα παραπάνω λειτουργεί διαφορετικά. Η παραπάνω συσκευή δίνει +-60V.

Με διακόπτη διαρροής νομίζω ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει μια συσκευή ακόμη και χωρίς γείωση. Θα σε χτυπήσει το ρεύμα σε προβληματική συσκευή αλλά θα πέσει ο διακόπτης διαρροής. Δεν είμαι ηλεκτρολόγος και δε θέλω να πάρει κανείς τοις μετρητοίς αυτά που γράφω. Ας γράψει κάποιος με περισσότερες γνώσεις. Με γείωση μέσω άλλης συσκευής ίσως είναι καλύτερα. Αν βάλω πάνω απ' όλα την ασφάλεια κάθε συσκευή με τη γείωσή της, δεν πειράζω τίποτε.

Τελευταια Μηνυματα

Staff online

• spylab
    Shalom
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.222
Members
38.309
Νεότερο μέλος