Φάλτσο α λα Μαγγίνα από Σπανουδάκη

Μηνύματα
801
Reaction score
8
Εκτός από τα «αναψυκτήρια», στην προστατευόμενη ζώνη του Υμηττού έχουν ξεφυτρώσει και πολιτιστικά κέντρα. Η«συνταγή» είναι απλή και δοκιμασμένη: αρκεί μια αίτηση στο Πρωτοδικείο με τις απαιτούμενες υπογραφές 25 ατόμων, ένα τυποποιημένο καταστατικό και η βίλα μπορεί να χτιστεί ακόμα και αν απαγορεύεται από το νόμο.

Ενας από αυτούς που ακολούθησαν το δρόμο του... πολιτισμού είναι ο γνωστός συνθέτης Σταμάτης Σπανουδάκης, στους ένθερμους θαυμαστές του οποίου περιλαμβάνεται και το ζεύγος Καραμανλή. Η βίλα κατασκευάστηκε το 1988 με την υπ' αριθμόν 653 οικοδομική άδεια που εκδόθηκε από την Πολεοδομία Μαρκόπουλου στο όνομα του ζεύγους Σπανουδάκη.




«Πρόκειται για τη μελέτη ενός κτηρίου ειδικού, όπου θα στεγαστεί ο σύλλογος Φίλοι της Μουσικής», αναφέρει στην τεχνική του έκθεση ο αρχιτέκτων, που περιλαμβάνεται οικογενειακώς στα ιδρυτικά μέλη του πολιτιστικού φορέα, γνωρίζοντας προφανώς ότι το ακίνητο των 5,98 στρεμμάτων βρίσκεται στην τοποθεσία Χαλιδού-Μπουρμπούτσανα στον Ανω Καρελά Κορωπίου, σε ζώνη στην οποία απαγορεύεται η κατοικία με βάση το διάταγμα του Υμηττού. Στην επίσημη άδεια πάντως αναφέρεται ότι πρόκειται για «νέα μονώροφη οικοδομή». Αυτή η «λεπτομέρεια» δεν έβαλε σε σκέψεις τις υπηρεσίες της Πολεοδομίας που έδωσαν έγκριση. Στην πραγματικότητα κατοικεί ο συνθέτης με τη σύζυγό του και τα τέσσερα σκυλιά τους, όπως αναφέρει ο ίδιος στην προσωπική του ιστοσελίδα. Είναι γεγονός ότι υπάρχει στούντιο μουσικής, στο οποίο ο καλλιτέχνης ηχογραφεί και ενορχηστρώνει τα έργα του.

Το κτήριο, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της οικοδομικής άδειας που έχει στη διάθεσή της η «Ε», είναι μονώροφο με κεραμοσκεπή και η επιφάνειά του περίπου 257 τετραγωνικά. Η επιτόπια επίσκεψή μας στο ακίνητο έδειξε ότι δεν είναι η μόνη βίλα στην καταπράσινη πλαγιά του Υμηττού. Στην ίδια γειτονιά βρίσκονται οι πολυτελείς κατοικίες γνωστών καλλιτεχνών, ενώ λίγο πιο πάνω υπάρχουν και πιο φτωχικά σπίτια.

Σήμα κατατεθέν της βίλας Σπανουδάκη, η πανύψηλη τσιμεντένια μπορντό μάντρα που προστατεύει τους ενοίκους από αδιάκριτα μάτια, την οποία αντικρύζει κανείς πέρνοντας την οδό Εξέλιξης στη διασταύρωση των οδών Αλήθειας και Νεφέλης. Από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «Ε» δεν είναι σαφές αν υπάρχει ειδική άδεια που να επιτρέπει αποκλίσεις από τους γενικούς όρους δόμησης. Δίπλα στην είσοδο υπάρχουν δύο κουδούνια χωρίς όνομα. Ούτε καν η ένδειξη «Φίλοι της Μουσικής», για τα μάτια του κόσμου...

Δεν είναι άλλωστε η μόνη «ζαβολιά». Στα τέλη της δεκαετίας του '90 μηχανικοί της Πολεοδομίας έκαναν αλλεπάλληλες αυτοψίες στο κτήριο. Τους ξέφυγε ότι πρόκειται για κατοικία με στούντιο ηχογράφησης, επιμένουν στο... πολιτιστικό κτήριο και εντόπισαν σοβαρές παραβάσεις στην οικοδομική άδεια. Συγκεκριμένα σε επίσημο έγγραφο της Πολεοδομίας (αρ. πρωτ. 18912/98) περιγράφεται «υπέρβαση κάλυψης 84,03 τετραγωνικών κατοικίας (σ.σ. προφανώς, γραφίς λανθάνουσα ομολογεί τα αληθή), 65,82 τετραγωνικά ημιυπαίθριων χώρων, δόμηση 48,75 τετραγωνικών κατοικίας (σ.σ. και άλλο φάουλ) όγκου 289,90 κυβικών και ημιυπαίθριος χώρος 5,23 τετραγωνικών με χρήση γκαράζ». Ο όγκος της κατοικίας των 48,75 τετραγωνικών οδηγεί ουσιαστικά σε κτίσμα ύψους 6 μέτρων που αντιστοιχεί σε διώροφο.
Ακολούθησε αναθεώρηση της άδειας με την οποία ζητείται η «νομιμοποίηση τμημάτων της οικοδομής, που κατασκευάστηκαν καθ' υπέρβασιν της άδειας». Πιθανότατα με το διάταγμα για την εκτός σχεδίου δόμηση δεν κατάφεραν να καλύψουν όλες τις παρανομίες του «πολιτιστικού κέντρου» και οι μηχανικοί του γνωστού καλλιτέχνη αναφέρουν ότι «τα προς νομιμοποίηση τμήματα είναι στατικά εξαρτημένα με το υπάρχον κτήριο (και λόγω της τοποθεσίας) και η κατεδάφισή τους θα αποβεί εις βάρος της στατικής επάρκειας του κτηρίου». Εχει ενδιαφέρον ότι σημειώνεται ότι «η χρήση του κτηρίου παραμένει και σήμερα η ίδια», ώστε να μη φέρουν σε δύσκολη θέση την Πολεοδομία, αφού αν έγραφαν ότι πρόκειται για κατοικία στην προστατευόμενη ζώνη του Υμηττού θα έπρεπε να κηρυχθεί αυθαίρετη.

Τα επιχειρήματα της πλευράς Σπανουδάκη, που έχουν αξιοποιηθεί και από άλλους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, έγιναν δεκτά και ο νομάρχης Ανατολικής Αττικής με την υπ' αριθμόν 3023/1999 απόφασή του εξαίρεσε τα αυθαίρετα τμήματα από την κατεδάφιση, τα οποία είχαν μειωθεί και πλέον αναφέρονται 43,25 τετραγωνικά ημιυπαίθριων χώρων και 1,6 τετραγωνικό στο «πολιτιστικό κέντρο». Ως χρόνος κατασκευής των επίμαχων τμημάτων ορίστηκε το 1996 και με αυτό το δεδομένο επιβλήθηκε πρόστιμο ανέγερσης 190.978 δραχμών και πρόστιμο διατήρησης 222.862 δραχμών ώς το 1999. Δεν υπάρχουν νεότερα στοιχεία δεδομένου ότι το πρόστιμο διατήρησης αναπροσαρμόζεται κατά 20% ετησίως και επιβάλλεται για κάθε χρόνο ώς την κατεδάφιση των αυθαιρέτων, με βάση το νόμο 2052/1992.

* Η «Ε» επικοινώνησε με συνεργάτη του συνθέτη, μέσω του οποίου πληροφορηθήκαμε ότι ο κ. Σπανουδάκης θεωρεί ότι η υπόθεση έχει λήξει με την επιβολή προστίμων από την Πολεοδομία. Δήλωσε άγνοια για τους περιορισμούς του διατάγματος για τον Υμηττό σε σχέση με κτίρια που αφορούν κατοικίες.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 12/01/2008
 

Maria Pentagiotissa

Επίτιμο μέλος
Μηνύματα
15.781
Reaction score
343
Ζητώ συγγνώμη για την αφελή ερώτηση. αλλά γιατί να απαγορεύεται σε κάποια τοποθεσία η κατοικία; Να απαγορεύεται απολύτως η δόμηση το καταλαβαίνω, να απαγορεύεται η επαγγελματική στέγη το καταλαβαίνω, αλλά για τα σπίτια, και μάλιστα αραιοχτισμένα, ποιο είναι το σκεπτικό?

Αυτά χωρίς καμία διάθεση δικαιολόγησης κανενός Μαγγίνα ή Σπανουδάκη... Απλώς δεν καταλαβαίνω σε τι ενοχλεί το περιβάλλον η κατοικία ενός ζεύγους, όταν δεν το ενοχλεί ένα αναψυκτήριο ή ένα κτίριο συλλόγου, που στο κάτω-κάτω κανονικά συνεπάγονται πολύ μεγαλύτερο κυκλοφοριακό φόρτο στην περιοχή;

Περιέργεια...:sad:
 

Μηνύματα
14.212
Reaction score
1.842
Ζητώ συγγνώμη για την αφελή ερώτηση. αλλά γιατί να απαγορεύεται σε κάποια τοποθεσία η κατοικία; Να απαγορεύεται απολύτως η δόμηση το καταλαβαίνω, να απαγορεύεται η επαγγελματική στέγη το καταλαβαίνω, αλλά για τα σπίτια, και μάλιστα αραιοχτισμένα, ποιο είναι το σκεπτικό? .....
Οι νόμοι είναι φτιαγμένοι ώστε κανείς να μην είναι νόμιμος. Πάντα κάτι θα υπάρχει όπου έχει παρανομήσει. Αυτό γενικά σαν προσωπική άποψη.
Στο ερώτημα σου, η απάντηση είναι πως δεν γίνεται όλοι να είναι ίσοι. Για τους ημετέρους πάντα υπάρχει το παράθυρο νομιμοποίησης (ή σχεδόν νομιμοποίησης) της παρανομίας. Οι υπόλοιποι ή δεν μπορούν να κινηθούν ανάλογα, ή πλερώνουν (δεν πληρώνουν, πλερώνουν).
Πιστεύω με πιάνεις. :happy_6:
Αν όχι μπορώ να στο κάνω πιο ψιλά. :happy_9:
 

Μηνύματα
4.480
Reaction score
3
Απάντηση: Φάλτσο α λα Μαγγίνα από Σπανουδάκη

Ένα από τα βασικά θέματα που έχει λύσει μια οργανωμένη κοινωνία είναι η χρήση της γης. Η γη χρησιμοποιείτε για πάρα πολλούς λόγους και όχι μόνο για δόμηση κατοικιών ή οτιδήποτε άλλου. Ανάλογα με τη χρήση, ή την πρόβλεψη για μελλοντική χρήση, δημιουργούνται και οι υποδομές. Όταν λοιπόν μια περιοχή έχει χαρακτηριστεί ως περιοχή αναψυχής και αθλοπαιδιών τότε είναι προφανές ότι ακόμα και στις 3:00 το μεσημέρι θα υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι δημιουργούν αρκετή φασαρία. Εάν ο κύριος Σαπανουδάκης χτίσει το σπίτι του εκεί εκμεταλλευόμενος τις άκρες που έχει, θα τις εκμεταλλευτεί ξανά για να ασκήσει, διώξεις κατά αυτών που τον ενοχλούν εν ώρα κοινής ησυχίας και τελικώς, αυτός και οι όμοιοί του θα αλλάξουν ουσιαστικά, με το έτσι θέλω, τη χρήση της γης. Έχω τουλάχιστο δυο τέτοια παραδείγματα, ένα λίγο έξω από την πόλη της Κέρκυρας και ένα στην ανατολική Αττική (όπου μάλλον υπάρχουν πολύ περισσότερα). Πρέπει επιτέλους να καταλάβει ο αμόρφωτος έλληνας ότι η γη δεν είναι μόνο οικόπεδα και χωράφια. Υπάρχουν και άλλες πολλές δραστηριότητες που έχουν ανάγκη οι άνθρωποι και για να τις εξασκήσουν χρειάζεται κάποιος χώρος αφιερωμένος ειδικά σε αυτό. Το περιαστικό δάσος δεν κινδυνεύει από ένα αναψυκτήριο, το οποίο έχει κατασκευαστεί με συγκεκριμένες προδιαγραφές ή ένα χώρο αθλοπαιδιών, αλλά από τους κάθε λογίς νεόπλουτους…
 

Μηνύματα
13.779
Reaction score
6.771
Εχετε σκεφτει ποσοι απλοι πολιτες (και οχι μονο πλουσιοι) εχουν κανει αναλογες "παρανομιες" σαν αυτη του Μαγγινα? Αλλωστε το θεμα Μαγγινα διογκωθηκε λογω ανασφαλιστων εργαζομενων και οχι για την πολεοδομικη παρανομια.
 

Μηνύματα
801
Reaction score
8
Απάντηση: Re: Φάλτσο α λα Μαγγίνα από Σπανουδάκη

Εχετε σκεφτει ποσοι απλοι πολιτες (και οχι μονο πλουσιοι) εχουν κανει αναλογες "παρανομιες" σαν αυτη του Μαγγινα? Αλλωστε το θεμα Μαγγινα διογκωθηκε λογω ανασφαλιστων εργαζομενων και οχι για την πολεοδομικη παρανομια.
Αλλο ενα μεγαλο λαθος κοιταμε το δεντρο και χανουμε το δασος.:happy_4:
 

Μηνύματα
1.085
Reaction score
1
Re: Απάντηση: Re: Φάλτσο α λα Μαγγίνα από Σπανουδάκη

Αλλο ενα μεγαλο λαθος κοιταμε το δεντρο και χανουμε το δασος.:happy_4:
ΠΟΙΟ ...ΔΑΣΟΣ!!!

ΤΟ ΔΑΣΟΣ .... ΚΑΤΑΠΑΤΗΘΗΚΕ!!! (όσο γλίτωσε από την φωτιά!!!) :mad_3::mad_3::mad_3:
 

Μηνύματα
801
Reaction score
8
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Φάλτσο α λα Μαγγίνα από Σπανουδάκη

ΠΟΙΟ ...ΔΑΣΟΣ!!!

ΤΟ ΔΑΣΟΣ .... ΚΑΤΑΠΑΤΗΘΗΚΕ!!! (όσο γλίτωσε από την φωτιά!!!) :mad_3::mad_3::mad_3:

Αυτο λεω, οτι το ολο θεμα επικεντροθηκε στους ανασφαληστους και οχι στην καταπατιση των δασων.:pc:
 

Μηνύματα
1.085
Reaction score
1
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Φάλτσο α λα Μαγγίνα από Σπανουδάκη

Αυτο λεω, οτι το ολο θεμα επικεντροθηκε στους ανασφαληστους και οχι στην καταπατιση των δασων.:pc:
Βλέπεις η καταπάτηση των ... εργατικών δικαιωμάτων είναι πιο σημαντική!!! :crazy_1:
 

Μηνύματα
801
Reaction score
8
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Φάλτσο α λα Μαγγίνα από Σπανουδάκη

Βλέπεις η καταπάτηση των ... εργατικών δικαιωμάτων είναι πιο σημαντική!!! :crazy_1:
Ειναι σημαντικη,:cool_4: αλλα οταν δεν θα υπαρχουν δεντρα τι θα λεμε μισο λεπτο να παω να αναπνευσω ενα εργατικο δικαιωμα? :cool_11:
 

Μηνύματα
1.085
Reaction score
1
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Φάλτσο α λα Μαγγίνα από Σπανουδάκη

Ειναι σημαντικη,:cool_4: αλλα οταν δεν θα υπαρχουν δεντρα τι θα λεμε μισο λεπτο να παω να αναπνευσω ενα εργατικο δικαιωμα? :cool_11:
Και τα δέντρα εργάτες είναι ...

Αφού δουλεύουν και παράγουν ... οξυγόνο!!!

Άρα τα δύο θέματα είναι συναφή!!! και σοβαρά.:cool_4:
 

Μηνύματα
801
Reaction score
8
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Φάλτσο α λα Μαγγίνα από Σπανο

Και τα δέντρα εργάτες είναι ...

Αφού δουλεύουν και παράγουν ... οξυγόνο!!!

Άρα τα δύο θέματα είναι συναφή!!! και σοβαρά.:cool_4:
Μονο που δεν μπορουν τα δεντρα να κατεβουν σε απεργια. :cool_11:
 

Μηνύματα
1.085
Reaction score
1
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Φάλτσο α λα Μαγγίνα από Σ

Μονο που δεν μπορουν τα δεντρα να κατεβουν σε απεργια. :cool_11:
Ο Νόμος για τα δέντρα και το δάσος δεν το ....προβλέπει!!!

Άλλα ...προβλέπει!!! )()()(
 

Maria Pentagiotissa

Επίτιμο μέλος
Μηνύματα
15.781
Reaction score
343
Ο κύκλος που θέτετε είναι φαύλος. Και φυσικά δεν φταίτε εσείς που τον θέτετε, αλλά αυτοί που τον δημιούργησαν.

Καταπάτηση εργατικών δικαιωμάτων υπάρχει γιατί υπάρχει υπερπροσφορά εργατικών χεριών (δεν αναφέρομαι μόνο στη σημερινή ελληνική πραγματικότητα, αλλά γενικά).

Υπερπροσφορά εργατικών χεριών υπάρχει γιατί ο κόσμος συγκεντρώθηκε στις πόλεις όπου εξαρτήθηκε από την υπαλληλική εργασία.

Συγκεντρωνόμενος ο κόσμος στις πόλεις, η φύση έπαψε να είναι ζωτικός χώρος που χρειάζεται προστασία για τον καθένα ξεχωριστά, άρα αντιμετωπίζεται από τους αστούς αδιάφορα, ως αντικείμενο με προοπτική εκμετάλλευσης, από αδηφαγία ή και ανάγκη.

Επιπλέον, με τα μέσα που παρέχει η φύση, λίγο είναι το κακό που μπορείς να της κάνεις. Η υπερπροσφορά εργατικών χεριών αποτέλεσε κίνητρο για την ανάπτυξη της βιομηχανίας, ο χημικός κλάδος της οποίας έδωσε τα μέσα για περαιτέρω καταστροφή της φύσης ακόμα και από τους ίδιους τους εναπομείναντες ως κάτοικοι μέσα σε αυτήν (αγρότες με φυτοφάρμακα-ζωοτροφές), με δέλεαρ την αύξηση της παραγωγής - για την οποία αύξηση, η ανάγκη οφείλεται στο ότι ένα τεράστιο ποσοστό των κατοίκων μιας χώρας τρώει χωρίς να παράγει τα προϊόντα που τρώει.

Κι όταν τους ίδιους τους αγρότες το κράτος τους ξεχνάει, και επιπλέον αρχίζει να τους θερίζει ο καρκίνος από τα ραντίσματα και τα κόντρα ραντίσματα, τι τους μένει; Να επιδιώξουν να στείλουν τα παιδιά τους στην πόλη...

Όσο για τα δέντρα και τα δικαιώματά τους, μεγάλο τους σφάλμα που δεν κινήθηκαν για να τα υπερασπίσουν τότε που τους είχε δοθεί το δικαίωμα ψήφου... :happy_6:
 

Μηνύματα
801
Reaction score
8
Απάντηση: Φάλτσο α λα Μαγγίνα από Σπανουδάκη

Δεν πηστευω οτι για το οτι ραντιζουν τα φυτα φταιει μονο το κρατος φταινε και οι ιδιοι οι εργατες, αλωστε μην ξεχναμε οτι το κρατος απαρτιζεται απο εμας τους ιδιους του ανθρωπους.

Δεν θα συμφωνισω οτι ειναι λιγο το κακο που μπορει να κανει ο ανθρωπος.

Οσο για την υπερπροσφορα εργατικων χεριων και καταπατιση των εργατικων δικαιωματων δεν υπαρχη απαρετητα μονο λογο σινωστησμου στα κεντρα , αλλα και λογου του οτι απο την στιγμη που αρχιζει ενα παρε δοσε και δεν υπαρχουν πληρη στοιχεια και στους δυο αρχιζει η εκμεταλευση.
 


Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
172.897
Μηνύματα
2.921.971
Members
38.108
Νεότερο μέλος
Evri
Top