Χρήση sub με ΗΚ-3490

cbk

Reaction score
5
Θα ήθελα να μάθω πως λειτουργεί ο ΗΚ-3490 (και ο ΗΚ-3390 !) σε σχέση με το subwoofer που μπορεί να υποστηρίξει: Το Sub λειτουργεί :
α) επιπρόσθετα με τα ηχεία ενισχύοντας τις χαμηλές τους ή
β) κόβει τελείως τις χαμηλές από τα 2 ηχεία και τις αναπαράγει το sub ;

Υπάρχει η δυνατότητα δήλωσης των ηχείων ως small ή large ?

Ευχαριστώ προκαταβολικά!!!

Reaction score
2
Απάντηση: Χρήση sub με ΗΚ-3490

α). (δυστυχώς) Αν θες να μη παίζουν full range τα κανονικά ηχεία θα πρέπει να στηριχτείς στο sub. (αν έχει τα απαραίτητα in-out)

Ki o RX-797 που έχω το ίδιο κάνει.

cbk

Reaction score
5
Αντώνη σε ευχαριστώ για την απάντηση, όμως δεν κατάλαβα καλά:

με ποιο τρόπο τα ηχεία θα παίζουν τις μεσουψηλές συχνότητες και το sub αυτές που του αναλογούν;

Reaction score
2

Αρκετά sub παίρνουν σήμα από τον ενισχυτή και κόβουν συχνότητες με το δικό τους crossover.
Είτε από το pre-out του ενισχυτή, επιστρέφοντας το σήμα στον ενισχυτή μετά για να οδηγήσει τα ηχεία, είτε από τις κανονικές εξόδους του ενισχυτή για ηχεία και συνδές τα ηχεία στο sub μετά. Όπως έχει για παράδειγμα αυτό το sub..

Βέβαια, σε αυτή την περίπτωση, είναι τελείως αδιάφορο αν ο ενισχυτής έχει ξεχωριστή sub-out έξοδο.

cbk

Reaction score
5
Μα καλά, διατείνονται πως προσφέρουν έξοδο για sub που όμως θα παίζει παράλληλα με την όποια παραμόρφωση από τις χαμηλές των ηχείων π.χ. βιβλιοθήκης???
και όσο για το πέρασμα μέσα από το crossover του sub, ο Πέτρος έχει ενστάσεις:
http://www.avsite.gr/vb/showthread.php?t=61344&page=3

" Originally Posted by cbk
Μόλις τώρα έμαθα πως αν έχω ένα ενεργό sub δεν χρειάζομαι crossover αφού το έχει επάνω του το sub!

Άρα με συνδεσμολογία :

πηγή==> προ==> sub==> τελικός (που θα παίρνει μόνο τις μεσουψηλές από το sub)==> full range μεγάφωνα

μπορώ να κάνω τις δοκιμές μου; "

Πέτρος: "Σαφώς και μπορείς αλλά το <<πέρασμα>> των μεσο-υψηλών από το κροσόβερ του sub (που σίγουρα δεν θα είναι ότι καλύτερο) θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στον ήχο."

(δική μου απόπειρα τέτοιας σύνδεσης δικαίωσε τον Πέτρο, χωρίς όμως να είμαι σίγουρος αν έφταιγαν τα χειροποίητα καλώδιά μου, ο ενισχυτής ή το ίδιο το sub).

Reaction score
2

To ότι το ενδιάμεσο πέρασμα του ήχου από το sub εισάγει extra θόρυβο και παραμορφώσεις είναι αναμενόμενο.

cbk

Reaction score
5
Από το manual του ΗΚ-3490:

"Subwoofer
The subwoofer is a specialized type of loudspeaker used to play only
the low frequencies (bass), which require much more power than the
other speaker channels. To obtain the best results, most speaker
manufacturers offer powered subwoofers, in which the speaker contains
its own amplifier on board. Usually, a line-level (nonamplified) connection
is made from the receiver’s Subwoofer Output to a corresponding jack
on the subwoofer, as shown in Figure 3, but sometimes the subwoofer
is connected to the receiver using the left and right speaker outputs,
then the left and right speakers are connected to terminals on the
subwoofer. The same full-range signal is output through both jacks.
Thus, you have the option of connecting each jack to the line-level input
on a separate subwoofer. If you have only one subwoofer with a single
line-level input, connect it to the right Subwoofer Output on the HK 3490.
Connect the Subwoofer Trigger Output for each subwoofer to the
corresponding trigger input on its amplifier. This enables the subwoofer to
turn on or off together with the HK 3490. To further conserve energy,
when the trigger connection is made, turn the Subwoofer Link Switch on
to turn the subwoofer off when the corresponding pair of main speakers
are not being used, such as during muting, when headphones are being
used, or when the main speakers are turned off using the Speaker 1/2
switch."

cbk

Reaction score
5
Μα καλά, διατείνονται πως προσφέρουν έξοδο για sub που όμως θα παίζει παράλληλα με την όποια παραμόρφωση από τις χαμηλές των ηχείων π.χ. βιβλιοθήκης???
Συγγνώμη που επιμένω, αλλά δε μπορώ να το χωνέψω!!!
Μήπως υπάρχει κάποια εξήγηση;

Reaction score
6
Με έχετε μπερδέψει.

Το πρόβλημα ποιο είναι; Υπάρχει έξοδος line για sub με έλεγχο της έντασης (δηλ. pre out)?
Εφ' όσον υπάρχει και το ίδιο το sub έχει ρύθμιση δική του για το cross που είναι το πρόβλημα;

Δεν υπάρχει καμία παραμόφωση.

Reaction score
2

To πρόβλημα είναι ότι θα παίζουν τα ηχεία το πλήρες φάσμα, και θα συμπληρώνει το sub.

Αν θες να κόψεις συχνότητες από τα ηχεία, θα πρέπει αναγκαστικά να περάσεις το σήμα από το sub. H εξτρα διαδρομή, εισάγει την παραμόρφωση. Αν δεν το κάνεις, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.

Reaction score
6
Μα τα ηχεία δεν παίζουν το "πλήρες φάσμα". Από ένα σημείο και κάτω οι συχνότητες που "βγάζουν" είναι σε μικρότερη έως πολύ μικρότερη ένταση. Εκεί αναλαμβάνει το sub.

Εδώ άλλοι παρακαλάνε να κροσσάρουν όσο το δυνατόν χαμηλότερα κι εσείς κοιτάτε να δώσετε τις συχνότητες που μπορεί και να έχουν μελωδία στο sub, ανεβάζοντας το cross?

Ε;

Reaction score
2

H ιδέα της προσθήκης ενός sub είναι να απαλαχθεί ο ενισχυτής από το έργο της αναπαραγωγής των χαμηλών συχνοτήτων στα κυρίως ηχεία (που έχει και τις μεγαλύτερες απαιτήσεις σε ρεύμα).

(εγώ προσωπικά απλά θα έβαζα το sub στην έξοδο και θα απολάμβανα)

Timaras

Reaction score
2.153
Re: Απάντηση: Χρήση sub με ΗΚ-3490

H ιδέα της προσθήκης ενός sub είναι να απαλαχθεί ο ενισχυτής από το έργο της αναπαραγωγής των χαμηλών συχνοτήτων στα κυρίως ηχεία (που έχει και τις μεγαλύτερες απαιτήσεις σε ρεύμα).

Δεν μου φαίνεται για ασθενικό το τροφοδοτικό του.
Κάθε άλλο θα έλεγα για δυο κανάλια οπότε δεν νομίζω
να υπάρχει πρόβλημα στην αναπαραγωγή των χαμηλών
ιδιαίτερα σε ηχεία βιβλιοθήκης όπως είπε cbk

Timaras

Reaction score
2.153
Και στο κάτω κάτω σου λέει ότι εάν θέλεις extra χαμηλά
όπως σε καμμιά ταινία (ένεκα virtual surround),βάλε το
subwooferάκι σου και είσαι κομπλέ.Ξέρεις πολλούς stereo
ενισχυτές να σου δίνουν τη δυνατότητα να πάρεις δύο
βάσης,να βάλεις το (τα) subάκια σου και ούτε χώρος
στο σαλόνι ούτε τίποτα?:126:

Reaction score
6
Re: Απάντηση: Χρήση sub με ΗΚ-3490

Προσωπικά διαφωνώ. Η ιδέα της προσθήκης ενός sub είναι για να έχουμε ένα ηχείο ικανό να παίζει τις χαμηλές συχνότητες με τρόπο που τα συμβατικά ηχεία δεν μπορούν.

Εξαιρούνται βεβαίως ηχεία εξωτικά που δεν είναι της ώρας να αναλύσουμε ούτε ταιριάζουν στην κατηγορία του ενισχυτή που λέμε.

cbk

Reaction score
5
Μα τα ηχεία δεν παίζουν το "πλήρες φάσμα". Από ένα σημείο και κάτω οι συχνότητες που "βγάζουν" είναι σε μικρότερη έως πολύ μικρότερη ένταση.
Από τα δικά μου ακούσματα, εκτιμώ πως όταν ένα δίδρομο ηχείο αναπαράγει όλες τις χαμηλές συχνότητες, "ζορίζεται" και ο ήχος του είναι μουντός. Αν με τον πολυκάναλο ενισχυτή του κόψεις τις χαμηλές στέλνοντάς τες στο sub, o ήχος γίνεται καθαρότερος και μάλιστα όσο πιο ψηλα (200Hz) το κάνεις τόσο πιο πολύ καθαρίζει (ή χρυσή τομή φυσικά δεν είναι εκεί, το έφερα ως παράδειγμα...)

Τώρα αν τα αφήσεις να παίζουν μαζί (δίδρομα όλες τις συχνότητες και το sub τις δικές του) νομίζω πως δεν θα ακούγεται καλά... (ειδικά σε υψηλές εντάσεις τα δίδρομα λογικά δεν θα βρίσκονται στα καλύτερά τους. Εκτός αν ισχύει αυτό που λέει ο pleo -αν κατάλαβα καλά - πως τα δίδρομα θα παίζουν αυτό για το οποίο είναι φτιαγμένα, δηλ. αν το κάτω τους άκρο είναι τα 45hz δεν θα κατεβαίνουν παρακάτω, αλλά θα παίζουν σωστά μέχρις εκεί...)

Reaction score
6
200Hz από sub το ξεχνάμε.

Ρε παιδιά το sub μπορείτε να το συνδέσετε σε οποιαδήποτε έξοδο προενίσχυσης. Απλά θα χρησιμοποιήσετε το δικό του cross μια και ο στέρεο ενισχυτής δεν έχει τέτοια κόλπα.
Εάν έχει μπόρνες το sub, τις έχει για να μπορείτε να συνδέετε το Speakers B ενός ενισχυτή που δεν έχει pre out και να στείλετε σήμα στο sub από κει.

Να λέμε ότι θα βρωμίζει ο ήχος επειδή δεν κόβουμε τα ηχεία και να παίρνουμε ήχο από το high filter out νομίζετε ότι είναι καλύτερο;

Και σιγά δηλαδή τα... 35Hz που λένε ότι κατεβαίνουν τα ηχεία της κατηγορίας! Στα μείον όσα να 'ναι dB που ανακοινώνουν κι εμένα η κλ@νι@ μου τόσο φτάνει... :142::143:

Timaras

Reaction score
2.153
Cbk,
ο ήχος των ηχείων σου είναι λίγο μουντός γιατί έτσι παίζουν
τα ηχεία σου και όχι λόγω των χαμηλών που αναπαράγουν.
Γι'αυτό και όταν ψάχνουμε να αγοράσουμε ηχεία ακούμε όσα
περισσότερα μπορούμε πρώτα.Γιατί κάθε ένα παίζει διαφορετικά.

Αν θέλεις να φτιάξεις τις χαμηλές σου βάλε ένα sub και καθάρησες

Τελευταια Μηνυματα

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.219
Members
38.432
Νεότερο μέλος
Αριστος