Ψηφιοποίησις αναλογικών μέσων.

Reaction score
181
Πριν δέκα χρόνια έκανα κάτι τέτοια.
Τώρα βρέθηκαν πάλι αρκετούτσικα βινύλια και κατσέτες για να γίνουν ψηφία.
Την δουλειά την ξέρω αλλά θέλω να απλοποιήσω κάποια πράματα.

Το εξής ένα:
Να γράφω ένα Live, δηλ. ολάκερη την πλευρά του δίσκου και μετά να την σπλιτάρω σε τρακς αλλά χωρίς κενά και διακοπές.
Δηλαδή να βάζω τρακ νάμπερ (ή index, δεν με χαλάει) σε ένα βαβ αρχείο.
Παλιά έπηζα με το Cool edit να σπάω την πλευρά και μετά να γράφω disk at once για να γίνει αυτό.
Μήπως επειδής τα χρόνια περάσανε και η τεχνολογία προχώρησε... υπάρχει κάτι πιο εύχρηστο γι' αυτήν την δουλειά????

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.042
Απάντηση: Ψηφιοποίησις αναλογικών μέσων.

Την δουλειά την ξέρω αλλά θέλω να απλοποιήσω κάποια πράματα.

Το εξής ένα:
Να γράφω ένα Live, δηλ. ολάκερη την πλευρά του δίσκου και μετά να την σπλιτάρω σε τρακς αλλά χωρίς κενά και διακοπές.
Δηλαδή να βάζω τρακ νάμπερ (ή index, δεν με χαλάει) σε ένα βαβ αρχείο.
Παλιά έπηζα με το Cool edit να σπάω την πλευρά και μετά να γράφω disk at once για να γίνει αυτό.
Μήπως επειδής τα χρόνια περάσανε και η τεχνολογία προχώρησε... υπάρχει κάτι πιο εύχρηστο γι' αυτήν την δουλειά????
Άντε ρε Γιάννη, κι αυτό ακριβώς είχα κατά νου να κάνω εφέτος στην αίθουσα που ήταν διαθέσιμη στο πλαίσιο της έκθεσης, αλλά ήταν πιασμένη, (εκτός του "νεκρού" απογεύματος της Κυριακής). Και είχα έτοιμα όλα τα μηχανήματα, μέχρι και τα 50άρια ATC θα έπαιρνα από το Θέμη. Τέλος πάντων...

Γράφεις το wav, το περιποιείσαι, το φέρνεις στα μέτρα σου, και μετά το χωρίζεις σε χωριστά αρχεία, το πλήθος των δειγμάτων καθενός εκ των οποίων πρέπει να είναι ακέραιο πολλαπλάσιο του 588. Το τελευταίο κομμάτι, το "περίσσευμα" είναι απίθανο να σου βγει έτσι, οπότε προσθέτεις στο τέλος την ανάλογη σιωπή. Μετά τα καις σε CD, μηδενίζοντας το διάκενο των στάνταρ 2 δευτερολέπτων μεταξύ τους, με μια εφαρμογή που δίνει αυτή τη δυνατότητα, όπως ο Nero.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
139.292

Βρε μάνα μου,

πριν 10 χρόνια νταξ, δεν τά'βρισκες και σε σι-ντι.

Τώρα τι βρήκες σε κασέτα και ελ-πι που δε το βρίσκεις σε σι-ντι?

(τα έχω όλα μάλλον, γι'αυτό και μου κάνει εντύπωση...)

Τες πα, αν επιμένεις, το τάσκαμ το 1000-άρι τα κάνει αυτά που θες μονάχο του....

Reaction score
181
@ Costa καλό το τάσκαμ δεν λέω αλλά δεν καθαρίζει θόρυβο... και γενικώς την φύρα.
Και για να πω την αμαρτία μου... πολλά σιντί γραμμένα από βινύλιο μου ακούγονται καλύτερα από τα ορίτζιναλ σιντί...
Έχω και μια και πως να το κάνουμε, μια κρίση ηλικίας gamoti, είμαι και λίγο κουφάλογο, οπότε γουστάρω να παιδεύομαι.

@ Ρε συ Κόγια πολύ σατανικό αυτό το 588!
Το διαβάζω το θέμα...
Απλά είπα να μην μπω σε διαδικασία να σπλιτάρω γιατί βαριέμαι!

@ Σταύρε το προγραματάκι βάζει τρακς (σπλιτάρει) αυτόματα???

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.042

John, για να είναι χωριστά τα κομμάτια, πρέπει να εγγραφούν χωριστά αρχεία. Έχω την εντύπωξις πως το Wavelab κανει αυτή τη δουλειά, αν στο ενιαίο αρχείο τοποθετήσεις κάποιους αναλόγους markers (σε σημεία ακεραίας 588άδας) και το κάψεις κατ' ευθείαν σε CD. (Δηλαδή, σπάζει μόνο του το αρχείο και στο γράφει).

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.042

Το 588 με εβαλε σε σκεψεις....
http://www.hydrogenaudio.org/forums/index.php?showtopic=68825
http://www.mptrim.com/WavTrim.html
.. δεν ξερω αν και ποσο μετραει. Θα το δω... καποτε. :144:
Τζώρτζ, ένα συνοπτικό γιατί θα το βρεις στο Journal club του AVMentor, στο θέμα "Shannon, Beethoven, and the CD". Για να μπεις εκεί πρέπει να κάνεις login.

Reaction score
1.844

John, για να είναι χωριστά τα κομμάτια, πρέπει να εγγραφούν χωριστά αρχεία. Έχω την εντύπωξις πως το Wavelab κανει αυτή τη δουλειά, αν στο ενιαίο αρχείο τοποθετήσεις κάποιους αναλόγους markers (σε σημεία ακεραίας 588άδας) και το κάψεις κατ' ευθείαν σε CD. (Δηλαδή, σπάζει μόνο του το αρχείο και στο γράφει).
Αυτό είναι σίγουρο. Μάλιστα βάζει διαφόρων ειδών markers (περίπου 12), ανάλογα τι χρειάζεται, στην περίπτωση το cd track splice. Είτε τσεκάρεις το Automatic naming (οπότε τα ονομάζει track 1, track 2 κ.λ.π.), είτε βάζεις στο πεδίο το επιθυμητό όνομα του track, για να βλέπεις μετά στην αναπαραγωγή ποιο κομμάτι παίζει. Επίσης κάνει και auto split, για τους πολύ τεμπέληδες. :119:

Reaction score
181
Πάρα πολύ ωραία (που έλεγε και ο μακαρίτης ο Μπονάτσος).
Wavelab λοιπόν.
Ήδη έχω έτοιμο και "καθαρισμένο" για "σπάσιμο" το Welcome to the canteen των Traffic.
Φχαριστώ όλους σας και καλό ΣΚ.

GF

Reaction score
27

Τζώρτζ, ένα συνοπτικό γιατί θα το βρεις στο Journal club του AVMentor, στο θέμα "Shannon, Beethoven, and the CD". Για να μπεις εκεί πρέπει να κάνεις login.
με παιδευεις......... απο περσυ και βαλε ειχα να κανω λογκιν εκει.
Θα το διαβασω ομως.... καποτε.
Οπως και πολλα αλλα που δειχνουν ενδιαφεροντα εκει.

Reaction score
2.556
@ Costa καλό το τάσκαμ δεν λέω αλλά δεν καθαρίζει θόρυβο... και γενικώς την φύρα.
Και για να πω την αμαρτία μου... πολλά σιντί γραμμένα από βινύλιο μου ακούγονται καλύτερα από τα ορίτζιναλ σιντί...
Έχω και μια και πως να το κάνουμε, μια κρίση ηλικίας gamoti, είμαι και λίγο κουφάλογο, οπότε γουστάρω να παιδεύομαι.

@ Ρε συ Κόγια πολύ σατανικό αυτό το 588!
Το διαβάζω το θέμα...
Απλά είπα να μην μπω σε διαδικασία να σπλιτάρω γιατί βαριέμαι!

@ Σταύρε το προγραματάκι βάζει τρακς (σπλιτάρει) αυτόματα???
Έχοντας φάει 2 χρόνια κάθε βράδυ με το Cool Edit για να ψηφιοποιήσω τα δικά μου LP θα συμφωνήσω ότι πολλά από αυτά που εγώ ψηφιοποίησα ακούγονται καλύτερα. Βέβαια ο κόπος είναι μεγάλος γιατί δεν πολυεμπιστευόμουνα τους αυτοματισμούς του Cool Edit και αφαιρούσα τα κλίκ χειροκίνητα!!! (για να μή χαλάει ό ήχος γενικώτερα). Δεν ξέρω αν αυτό οφείλεται στο αρχικό υλικό από το οποίο φτιάχτηκαν τα CD του εμπορίου ή σε άλλους παραγοντες (π.χ. γούστα και αυτιά των τεχνικών...)

Και μια παρατήρηση: μπροστά στο χρόνο που θέλει η επεξεργασία των WAV το splitάρισμα μας μάρανε;;;

Reaction score
181
Messenger συμφωνώ απόλυτα και για το σπλιτάρισμα.
Αλλά ο όγκος είναι μεγάλος ο χρόνος λίγος... και είπα να κάνω την δουλειά πιο γρήγορα.
Ποτέ δεν χρησιμοποίησα αυτοματισμούς στο έντιτ.
Όλα τα σιντί μου είναι χειροποίητα!
Όπως σωστά είπες αν το πρωτογενές υλικό είναι αξιόλογο το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό χωρίς να πειράξεις κάτι.
Σήμερα έχω ένα καλό βινύλιο για ψήσιμο αλλά ψιλοχάλια ακουστικά.
Και λέω για πρώτη φορά να το πειράξω.
Κάτι σαν remaster.
Πιστέυω να τα καταφέρω.

Eν κατακλείδι θα έλεγα πως το καλά ψηφιοποιημένο βινύλιο έχει τις αρετές και των δύο κόσμων (αναλογικού/ψηφιακού) σε σωστές δόσεις και μάλλον αυτό είναι που τα κάνει να ακούγονται καλά.

Reaction score
1.844
Απάντηση: Re: Ψηφιοποίησις αναλογικών μέσων.

... Σήμερα έχω ένα καλό βινύλιο για ψήσιμο αλλά ψιλοχάλια ακουστικά. Και λέω για πρώτη φορά να το πειράξω.
Κάτι σαν remaster.
Πιστέυω να τα καταφέρω ...
Επειδή είμαι άσχετος με "remastering", ακολουθώ μια αρχή. Αντιγράφω το κομμάτι και δουλεύω με το αντίγραφο, ώστε αν κάνω το μη αναστρέψιμο, να έχω το αρχικό. Το ίδιο κάνω και μετά από κάθε επιτυχημένο βήμα. Μη το πάμε φτου κι' απ' την αρχή ... :121:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
139.292
Απάντηση: Re: Ψηφιοποίησις αναλογικών μέσων.

Eν κατακλείδι θα έλεγα πως το καλά ψηφιοποιημένο βινύλιο έχει τις αρετές και των δύο κόσμων (αναλογικού/ψηφιακού) σε σωστές δόσεις και μάλλον αυτό είναι που τα κάνει να ακούγονται καλά.
Φυσικά, δεκτή η άποψή σου. :126:

Η δική μου άποψη είναι η εξής:

Eν κατακλείδι θα έλεγα πως το καλά ψηφιοποιημένο βινύλιο έχει τα μειονεκτήματα και των δύο κόσμων (αναλογικού/ψηφιακού) σε σωστές δόσεις και μάλλον αυτό είναι που τα κάνει να ακούγονται καλά.

Reaction score
4

Είναι το γνωστό, μισογεμάτο ή μισοάδειο ποτήρι..:126:

Reaction score
181
Λοπόν όλα καλά.
Το κόλπο τελικά λύθηκε με την Roxio.
Το Easy CD Creator 7, έχει επιλογή στον sound editor για να κόψεις τα τράκς άμμεσα και χωρίς χρονοτριβή...
Γράφω με το κούλ έντιτ, μετά φορτώνω στον σάουντ έντιτορ του 7 και με το τούλ "track break" μαρκάρω και κόβω κατά βούληση σε χρόνο ντε-τε.
Eν τω μεταξύ επειδής έχω και κάτι αρχαία σκάζι, γράφω και Χ1 ταχύτητα.
Χλιδή τα βινυλιάκια...

Staff online

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.210
Members
38.306
Νεότερο μέλος
lntalis75