προβλημα με ενισχυτη jvc

Reaction score
0
καλημερα σε ολους ..
εχω ενα ενισχυτη jvc ο οποιος παρουσιαζει το εξης προβλημα...
ενεργοποιειται το κυκλωμα προστασιας ακομα κ οταν το ποτενσιομετρο βρισκεται στο minium.ξερει καποιος που μπορει να οφειλεται? ..
ευχαριστω εκ των προτερων

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.138
Ανοίγει καθόλου ή από την αρχή ενεργοποιήται η προστασία?

Αν δεν ανοίγει καθόλου και είναι παλιός το λιγότερο έχει βραχυκυκλώσει πυκνωτής τροφοδοσίας και το περισσότερο έχεις καμένο στάδιο εξόδου.

Reaction score
0
Απάντηση: προβλημα με ενισχυτη jvc

κατ αρχην σε ευχαριστω για το ενδιαφερον...
ο ενισχυτης ανοιγει κ δουλευει κανονικα απλα το κυκλωμα προστασιας καποιες στιγμες ενεργοποιειται οι στιγμες ειναι ακυρες δεν εχουν να κανουν με την ενταση που ακουω την εκαστοτε στιγμη εχει τυχει να εχω εντελως κατεβασμενο το volume κ να ακουσω το ρελε της προστασιας να κλεινει.
τι μπορει να το προκαλει αυτο? μηπως χρειαζεται να αλλαξω πυκνωτες τροφοδοσιας?..
ο ενισχυτης ειναι οντως παλιος 14 ετων.

ευχαριστω κ παλι

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.138
Για ψυχρή κόλληση μου ακούγεται η βλάβη.
Μετά από κανένα γερό τράνταγμα άρχισε να το κάνει?

Καλού κακού δες τις συνδέσεις των ηχείων σου μπας και βραχυκυκλώνει κάποιο καλωδιάκη.

Τα 14 χρόνια δεν είναι και λίγα αλλά δεν είναι και πάρα πολλά για να είναι οι πυκνωτές για πέταμα.

Reaction score
0

οι συνδεσεις ειναι μια χαρα τι εχω καρατσεκαρει... οσο για το τρανταγμα το μονο τρανταγμα που δεχεται ειναι απο τα μπασσα των ηχειων κ κατι ψηλα που του εριξα εγω για να επαληθευσω αν προκειται για καποια κακη συνδεση η ψυχρη κολληση οπως λες κ εσυ..αλλα συνεχισε κ δουλεβε κανονικα παρα τις καρπαζιες...
μαλλον θα τον ανοιξω για περαιτερω ερευνα.. αν κ εγω ετσι οπως το κοβω μαλλον καποιο αισθητηριο 8ερμοκρασιας του κυκλωματος προστασιας παιζει να ειναι (αν φυσικα διαθετει κατι τετοιο) το λεω γιατι το φαινομενο ειναι πιο συχνο τις ζεστες μερες
αν ξερεις κατι πανω σε αυτο (δλδ αν εχει καποιο αισθητηριο θερμοκρασιας?) η οτιδηποτε σχετικο να μου πεις ωστε να με βοηθησεις.
επισης το ιδιο προβλημα ειχε παλιοτερα κ ενας φιλος μου με technics υπαρχει περιπτωση να οφειλετε στους πυκνωτες οπως ειπες ? η οταν βραχυκυκλωσουν βραχυκυκλωνουν μονιμα?
ελπιζω να μην εγινα κουραστικος κ ευχαριστω για ακομα μια φορα

m_v

Reaction score
24
Kαλησπέρα,
Όπως σωστά αναφέρθηκε από τους προηγούμενους, το πρόβλημα φαίνεται να είναι πιθανώς κάποιο βραχυκύκλωμα της εξόδου του ή κάποια ψυχρή κόλληση.
Ακόμα το σύστημα προστασίας συνήθως περιλαμβάνει χρονοκαθυστέρηση σύνδεσης εξόδου για την εκκίνηση-φόρτιση πυκνωτών, ανίχνευση DC στην έξοδο, ανίχνευση υπέρφόρτωσης κλπ. Σποπός του είναι η προστασία του ενισχυτή αλλά και των ηχείων.
Εάν υπάρχει σύστημα ανιχνευσης υψηλής θερμοκρασίας, συνήθως το εξάρτημα πού το κάνει είναι στερεωμένο στο ψυκτη των τρανζίστορ εξόδου και πηγαίνει με 2 λεπτά καλώδια (όχι απαραίτητα) στην πλακέτα.
Έχει ο ενισχυτής επαρκή αερισμό (μερικά εκατοστά ελεύθερο χώρο από επάνω, και ελεύθερη ροή αέρα πίσω)?
Τον έχει καθαρίσει ποτέ?
Για να το δείς πιό ολοκληρωμένα. Αφού αποσυνδέσεις τον ενισχυτή από το δίκτυο.
1. Έλεγχος των συνδέσεων ενισχυτή-ηχείων (το έχεις ήδη κάνει).
2. Έλεγχος της αντίστασης των ηχείων (αποσυνδεδεμένων) που πρέπει να είναι κοντά στην ονομαστική που αναγράφουν.
3. Έλεγχος του πυκνωτή και της διόδου στόν οπλισμό του ρελέ.
4 Έλεγχος με καπασιτόμετρο των πυκνωτών τροφοδοσίας (πολύ σπάνιο να έχουν χαλάσει σε 14 χρόνια, μου έχει τύχει σε ενισχυτές του '50 να έχουν την αρχική χωρητικότητα τους).
5. Ένα καλό καθάρισμα του ενισχυτή με σπρέι αέρα δεν θα έβλαπτε, στο παρελθόν έχω βρεί στο εσωτερικό ενισχυτών πέρα από απίστευτη βρώμα, αράχνες, μύγες κλπ.
6. Για τις ψυχρές κολλήσεις (που δυστυχώς δεν φαίνονται) μπορείς να περάσεις τις κολλήσεις της πλακέτας με ένα κολλητήρι μικρής ισχύος (έως 20W).

Πριν κάνεις οτιδηποτε, να σκεφτείς ότι οι συσκευές σου συνδέονται στα 230V και πρέπει να τηρούνται όλες οι κανόνες ασφαλείας.

Εάν το πρόβλημα είνα συχνό-ενοχλητικό και δεν φτιάχνει, ο τεχνικός της αντιπροσωπείας, που θα έχει το service manual και τον απαραίτητο εξοπλισμό, θα ήταν εύκολο να το επισκευάσει.

Reaction score
0

φιλε μι βητα σε ευχαριστω κ εσενα για την βοη8εια σου
λοιπον το ανοιξα το μαραφετι κ το κα8αρισα ειχε πολη σκονη μεσα σε σημειο που δεν εβλεπα τιποτα μονο κανενα κροκοδειλο δεν βρηκα..
βραχυκυκλωμα δεν ειναι με τιποτα αφου τα ηχεια παιζουν κ τα 2 καναλια επισης η αντισταση των ηχειων ειναι 5.4 ωμ στο καθενα επισης ο ενισχυτης αεριζεται πολυ καλα δεν εχει τπτ πανω του κ δεν βρισκεται μεσα σε καποιο επιπλο.
τωρα μεσα δεν βρηκα καποιο υποψηφιο αισθητηριο θερμοκρασιας παρα μονο 2 μικρα μαυρα (σαν τρανζιστορακια) με 3 ποδαρακια κολημενα στις ψυχτρες διπλα απο τα τρανζιστορ των τελικων,ενα για καθε καναλι. επισης καθε καναλι ειχε κατι σαν πυκνωτη (που ομως συμβολιζοταν με αντισταση ) κοντα στις ψυχτρες τα οποια κ απομακρυνα λιγο.
τωρα καπασιτομετρο δεν εχω μετρησα ομως την αντισταση των πυκνωτων κ ειναι η ιδια κ στους 2 378 ωμ κ αναποδα γυρω στα 1100.
τις διοδους δεν ξερω πως τις μετρας αν εχει καποιος την καλοσυνη ας μου πει..
επισης το καλο ειναι ο τι πανω στην πλακετα γραφει κ διαχωριζει τα κυκλωματα οποτε βρηκα το κοματι που λεει protection εχει ενα ολοκληρωμενο α73178 κατι δεν μπορεσα να δω καλα εμπασει περιπτωση για καλο κ για κακο περασα μια με το κολητηρι τα συγεκριμενα υλικα του συγκεκριμενου κυκλωματος καθως κ το ρελεδακι της προστασιας επισης βρηκα μια μαυρισμενη καπως κολληση κ μια που φενοταν να εχει ενα μαυρο δαχτυλιδι γυρω απο το ποδαρακι τις κολησης . τωρα οι υπολοιπες φαινοταν καλες γυαλιζανε αν κ μαλλον οπως προειπαν παραπανω πιθανον να μην φενεται κατι ..
παντως ολες δεν μπορω να τις περασω αφου ο ενισχυτης ειναι pro logic κ ειναι παρα πολλες.
η συχνοτητα της βλαβης παρουσιαζεται ακαθοριστα δλδ μπορει σε μια βδομαδα να κλεισει μια φορα μπορει κ σε μια μερα να κλεισει 4 φορες κ κυριως κλεινει οταν ακουω σιγα αν κ σχεδον παντα σιγα ακουω η απλα δεν εχει τυχει να ακουω δυνατα.
θα ηθελα να ρωτησω επισης ποσο περιπου μπορει να στοιχησει μια τετοια βλαβη? δεδομενου οτι ο ενισχυτης ειναι παλιος κ η βλαβη πονηρη κ αν τελικα συμφαιρει η επισκευη η ειναι προτειμοτερο ενας μικρος στερεοφωνικος καινουριος ενισχυτης?..

κ παλι σας ευχαριστω

m_v

Reaction score
24
Re: Απάντηση: προβλημα με ενισχυτη jvc

Οι αισθητήρες θερμοκρασιας συνληθως είναι θερμιστορς, τυπική εμφάνιση είναι η φώτο σ'αυτό το λινκ:
http://en.wikipedia.org/wiki/Thermistor

"τωρα καπασιτομετρο δεν εχω μετρησα ομως την αντισταση των πυκνωτων κ ειναι η ιδια κ στους 2 378 ωμ κ αναποδα γυρω στα 1100" .

Εάν κάποιος ήταν βραχυκυκλωμένος θα σου έδειχνε 0.

"τις διοδους δεν ξερω πως τις μετρας αν εχει καποιος την καλοσυνη ας μου πει.."

Στο πολύμετρο υπάρχει μία θέση που έχει ένα βελάκι και μία κάθετο ->Ι ή μία τελεία και 3 τόξα .))) , σ΄αυτή τη θέση όταν βάζεις το κόκκινο άκρο του πολυμέτρου εκεί που είναι η ρίγα της διόδου και το μαύρο στην άλλη άκρη θα σου δείξει ένα νούμερο, ανάποδα όχι. Αν δείξει 0 και βγάζει ήχο είναι καμμένη.

"επισης το καλο ειναι ο τι πανω στην πλακετα γραφει κ διαχωριζει τα κυκλωματα οποτε βρηκα το κοματι που λεει protection εχει ενα ολοκληρωμενο α73178 κατι δεν μπορεσα να δω καλα εμπασει περιπτωση για καλο κ για κακο περασα μια με το κολητηρι τα συγεκριμενα υλικα του συγκεκριμενου κυκλωματος καθως κ το ρελεδακι της προστασιας επισης βρηκα μια μαυρισμενη καπως κολληση κ μια που φενοταν να εχει ενα μαυρο δαχτυλιδι γυρω απο το ποδαρακι τις κολησης . τωρα οι υπολοιπες φαινοταν καλες γυαλιζανε αν κ μαλλον οπως προειπαν παραπανω πιθανον να μην φενεται κατι ..
παντως ολες δεν μπορω να τις περασω αφου ο ενισχυτης ειναι pro logic κ ειναι παρα πολλες.
η συχνοτητα της βλαβης παρουσιαζεται ακαθοριστα δλδ μπορει σε μια βδομαδα να κλεισει μια φορα μπορει κ σε μια μερα να κλεισει 4 φορες κ κυριως κλεινει οταν ακουω σιγα αν κ σχεδον παντα σιγα ακουω η απλα δεν εχει τυχει να ακουω δυνατα."

Για δοκίμασέ τον πάλι μετά το καθάρισμα-πέρασμα με κολλητήρι

¨"θα ηθελα να ρωτησω επισης ποσο περιπου μπορει να στοιχησει μια τετοια βλαβη? δεδομενου οτι ο ενισχυτης ειναι παλιος κ η βλαβη πονηρη κ αν τελικα συμφαιρει η επισκευη η ειναι προτειμοτερο ενας μικρος στερεοφωνικος καινουριος ενισχυτης?.."

Ρώτα στο service.
Συνήθως χρεώνουν έως 20€ για το άνοιγμα και μόνο, υποθέτω κάνα 50ρικο-100ρικο???

Υπάρχει και η λύση αγοράς κάποιου καινούργιου, σήμερα το value for money rate είναι πολύ καλύτερο απ΄ότι πριν 10-15 χρόνια. Ο JVC μπορεί να μείνει σαν αναπληρωματικός.

Για περίμενε όμως να δεις μήπως είναι ΟΚ τώρα
Ξαναδιάβασε το τσιπ στην προστασία, μήπως είναι κάτι άλλο από Α73178?

Reaction score
0

φιλε μου μι βητα ξαναειδα το κυκλωμα κ πρεπει να ειναι toshiba ta 1317p
τωρα οσον αφορα τις διοδους φαινονται ολες καλες..μονο η μεγαλη γεφυρα ανωρθωσης του τροφοδοτικου αργει λιγο να απειρησει κ χτυπαει λιγο το τζιτζικακι στην αρχη μετα απειριζει ειναι προβλημα αυτο ?.. αναποδα γραφουν οι μεγαλες 430 ωμ κ οι μικρες γυρω στα 600 οι μικρες απειριζουν κατευ8ειαν αναποδα
επισης ειναι 6 αμπερ αυτες μαλλον πολυ μικρες ε?...

κατα τα αλλα σο φαρ σο γκουντ μεχρι ωρας δεν εχει πεσει προστασια ..
το ειδα το αισ8ητηριο στο link που μου εστειλες αλλα δεν νομιζω να εχει κατι τετοιο....

m_v

Reaction score
24
Re: Απάντηση: προβλημα με ενισχυτη jvc

"
φιλε μου μι βητα ξαναειδα το κυκλωμα κ πρεπει να ειναι toshiba ta 1317p "

Το μόνο που βρήκα γι' αυτό είναι τα προβλήματα που δημιουργούσε σ΄ένα yamaha
http://www.diyaudio.com/forums/solid-state/117115-yamaha-amp.html

"τωρα οσον αφορα τις διοδους φαινονται ολες καλες..μονο η μεγαλη γεφυρα ανωρθωσης του τροφοδοτικου αργει λιγο να απειρησει κ χτυπαει λιγο το τζιτζικακι στην αρχη μετα απειριζει ειναι προβλημα αυτο ?.. "

όχι, αργεί γιατί το πολύμετρο "γεμιζει" τους πυκνωτές

"αναποδα γραφουν οι μεγαλες 430 ωμ κ οι μικρες γυρω στα 600 οι μικρες απειριζουν κατευ8ειαν αναποδα
επισης ειναι 6 αμπερ αυτες μαλλον πολυ μικρες ε?... "

όχι, εκτός από την κεντρική τροφοδοσία τα 6Α δεν είναι μικρή δίοδος.

'κατα τα αλλα σο φαρ σο γκουντ μεχρι ωρας δεν εχει πεσει προστασια '".

Τέλεια, ελπίζω να μείνει έτσι

Μιχάλης

Reaction score
0

κ εγω το ελπιζω φιλε μιχαλη... αν κ ειναι νωρις ακομα για συμπερασματα σε καμια βδομαδα θα δειξει.... παντως τα πρωτα σημαδια δειχνουν θετικα κ σας ευχαριστω για αυτο.
ωστοσο τωρα που ξαναδιαβασα τα ιατρικα μου γραμματα το ολοκληρωμενο ειναι toshiba ta 7317p

επισης αν ξερει καποιος καποιον ολοκληρωμενο οικονομικο σχετικα κ πανω απο ολα αξιοπιστο να τον εχω στα υποψην γιατι εχει πολλες βιδες τουτος εδω που εχω κ ειναι μανικι να τον ξαναανοιγω

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.095
Members
38.287
Νεότερο μέλος
tenten300