τι χρωμα τοιχου για οθονη projector?

Reaction score
205
στο καταστημα που ρωτησα μου ειπαν να κανς ενα καλο σπατουλαρισμα να γίνει λείος ο τοίχος και μετά να βαψω 2 χερια με πλαστικό άσπρο χρώμα...
Για το ice storm ρώτησα και δεν υπάρχει. Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι, να πάρω τελείως άσπρο χρώμα η μια πιο σκούρα απόχρωση? το χρωμα να ειναι ματ?

ευχαρηστω πολυ

Reaction score
4
Μάλλον έχει σχέση και με τα χαρακτηριστικά του προβολέα, αλλά την ίδια απορεία έχω και εγώ...
Είχα δει καπου για μεταλλικό άσπρο υδατοδιαλυτό όμως, και κάποια προσθήκη -μικρή, 5%- μαύρου για να γκριζάρει λίγο...

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
11.825
Απάντηση: τι χρωμα τοιχου για οθονη projector?

Βάλε σκέτο άσπρο. Οι γκρι οθόνες δεν οφείλουν τις ιδιότητές τους σε προσθήκη απλά κάποιας χρωστικής ουσίας, αλλά σε ειδικά κατασκευαστικά χαρακτηριστικά. Η προσπάθεια οπτικής μίμησής τους με προσθήκη μαύρου χρώματος, θα έχει περισσότερα αρνητικά παρά θετικά αποτελέσματα.

Η διαδικασία είναι η εξής:

1) Οριζοντιώνεις τον προβολέα και προβάλεις στο σημείο και τη διάσταση που θες. Μασκάρεις με μπλε χαρτοταινία, προσθέτοντας 3-4 εκατοστά "αέρα" σε κάθε πλευρά.
2) Στοκάρεις τον τοίχο και τρίβεις με ψιλό γυαλόχαρτο. Περνάς όσα χέρια χρειάζονται, μέχρι να εξαφανιστούν όλες οι ατέλειες.
3) Χρησιμοποιείς καστόρινο ρολάκι και περνάς διαδοχικά στρώματα αραιωμένου πλαστικού χρώματος. Κινείς το ρολό πάντα στην κατεύθυνση πάνω-κάτω, επικαλύπτοντας ελαφρά την προηγούμενη λωρίδα. Ποτέ δε σταματάς το ρολό στη μέση της διαδρομής, αλλά μόνο πάνω στη χαρτοταινία. Το ελεύθερο άκρο του ρολού να είναι πάντα προς την πλευρά που έχεις ήδη βάψει. Περιμένεις να στεγνώσει εντελώς το προηγούμενο στρώμα πριν περάσεις το επόμενο. Πολύ βασικό: από τη στιγμή που αρχίζει να στεγνώνει (περίπου 3'-5'), δεν το ξαναγγίζεις πριν στεγνώσει τελείως.
4) Βάφεις ένα μαύρο ματ περίγραμμα ή -ακόμα καλύτερα -φτιάχνεις ένα ξύλινο πλαίσιο και το καλύπτεις με μαύρο βελούδο.

ΥΓ Για τέλεια αποτελέσματα, αντί να βάψεις τον τοίχο, κόβεις ένα κομμάτι MDF στις απαιτούμενες διαστάσεις, το γυαλοχαρτίζεις, το περνάς πρώτα βελατούρα και μετά διαδοχικά στρώματα πολύ αραιωμένου πλαστικού, με πιστόλι πεπιεσμένου αέρα.

Reaction score
0

Για περισσότερο επαγγελματική λύση, αφου βέβαια στοκάρεις αλλά τόσο όσο να είναι ελαφρά ματ και όχι γυαλιστερή η επιφάνεια.
Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις τεντόπανο, πάνω απο τον τοίχο και να το βάψεις. Το διάλεγμα βέβαια του πανιού θέλει μεγάλη πείρα.

http://www.theaterthings.com/store/projector-screen-paint-goo-kits,Category.asp

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
11.825

Για περισσότερο επαγγελματική λύση.

http://www.theaterthings.com/store/projector-screen-paint-goo-kits,Category.asp
Το Goo είναι πράγματι το γνωστότερο και πιο διαδεδομένο κιτ βαφής και επιτυγχάνει πολύ καλά αποτελέσματα.

Καθώς έχω φτιάξει οθόνη και με κιτ και με κοινό πλαστικό όμως, μπορώ να πω ότι και με το δεύτερο μπορεί κάποιος να παράξει άριστη οθόνη και μάλιστα με πολύ μικρότερο κόστος.
Το μόνο παραπάνω που έχουν τα κιτ, είναι ότι δίνουν μεγαλύτερο gain. Αν ο στόχος είναι μια πολύ μεγάλη οθόνη, αυτό είναι σημαντικό πλεονέκτημα.
Αν όχι, τότε μπορεί και να είναι μειονέκτημα: όλες οι ατέλειες φαίνονται περισσότερο σε μια οθόνη υψηλού gain. Αυτό επιβάλει την πολύ καλή προετοιμασία και εκτέλεση -κάτι όχι εύκολο για έναν αρχάριο- και τη χρήση πιστολιού βαφής, αντί ρολού.

Reaction score
205

ευχαρηστω πολυ για τις απαντησεις, απο οτι καταλαβα θα παω και θα ζητησω σκετο ασπρο πλαστικο χρωμα.

Reaction score
164

Και μην ξεχνάμε και τη λύση της Vogels, που έχει μέχρι και μαγνητικές μαύρες λωρίδες για μασκάρισμα. Η τιμή του κιτ όμως πλησιάζει αυτό μιας φτηνής οθόνης.

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
11.825

ευχαρηστω πολυ για τις απαντησεις, απο οτι καταλαβα θα παω και θα ζητησω σκετο ασπρο πλαστικο χρωμα.
Αυτό θα σου συνιστούσα. Μπορείς να πειραματιστείς και να εξασκήσεις τις ικανότητές σου με ελάχιστο κόστος.
Κι αν δε μείνεις ικανοποιημένος, μπορείς μετά να δοκιμάσεις και κάποιο κιτ.

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
11.825

Και μην ξεχνάμε και τη λύση της Vogels, που έχει μέχρι και μαγνητικές μαύρες λωρίδες για μασκάρισμα. Η τιμή του κιτ όμως πλησιάζει αυτό μιας φτηνής οθόνης.
Η Vogels έχει πάψει να διανέμει το προϊόν, οπότε αυτό πωλείται πλέον με το αρχικό του όνομα, Mighty Brighty.

Είναι άμεσα ανταγωνιστικό (απομίμηση θα έλεγαν οι κακεντρεχείς :137:) του Goo, αν και το δεύτερο κατέχει τη μερίδα του λέοντος σε πωλήσεις.

Reaction score
10
Τα Mighty Brighty κοστιζουν :

MPW10 : 100 ευρω

MPW20 : 200 ευρω

MPW30 : 300 ευρω

Και διατιθενται κατοπιν παραγγελιας απο την TwinDigital.

Το MPW10 δινει gain 1.1.
Τα MPW20 και 30, με την αναλογια ContrastBooster και BrightnessBooster μπορουν να δωσουν το gain που θελει ο προβολεας. Διαβαστε τις οδηγιες.

Ευχαριστω.

Αν παρ ολα αυτα θελετε να χρησιμοποιησετε μια κανονικη μπογια, αυτη θα πρεπει να ειναι ακρυλικο ματ.
Μια καλη προταση ειναι η Benjamin Moore.

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
11.825
Απάντηση: Re: τι χρωμα τοιχου για οθονη projector?

Αν παρ ολα αυτα θελετε να χρησιμοποιησετε μια κανονικη μπογια, αυτη θα πρεπει να ειναι ακρυλικο ματ.
Μια καλη προταση ειναι η Benjamin Moore.
Κατά σύμπτωση κι εγώ με Benjamin Moore είχα βάψει. Πάντως οποιοδήποτε καλής ποιότητας, πλενόμενο και -κυρίως- ματ πλαστικό, κάνει για τη δουλειά.

Θυμηθείτε μόνο να αραιώσετε περισσότερο από το συνηθισμένο και ν'ακολουθήσετε επακριβώς τη διαδικασία που περιέγραψα πριν.

Reaction score
1
Απάντηση: Re: τι χρωμα τοιχου για οθονη projector?

Κατά σύμπτωση κι εγώ με Benjamin Moore είχα βάψει. Πάντως οποιοδήποτε καλής ποιότητας, πλενόμενο και -κυρίως- ματ πλαστικό, κάνει για τη δουλειά.

Θυμηθείτε μόνο να αραιώσετε περισσότερο από το συνηθισμένο και ν'ακολουθήσετε επακριβώς τη διαδικασία που περιέγραψα πριν.

Μια και έβλεπα κάμποσα χρόνια σε δύο διαφορετικά κάδρα που είχα προετοιμάσει με λευκή ματ μπογιά στο τοίχο μου, 85 ίντσες για τον Sanyo Z2 και 97 ίντσες για τον BenQ 8700, να πω κι εγώ με τη σειρά μου ότι συμφωνώ απολύτως με τη διαδικασία που έχει περιγράψει ο Δημήτρης παραπάνω και να συμπληρώσω τα εξής:

α. Είναι πολύ σημαντικό το να πετύχετε την όσο δυνατόν μεγαλύτερη χρωματική ομοιομορφία στο κάδρο που θα βάψετε. Κατά την ταπεινή μου άποψη, για να ελέγξετε τη χρωματική ομοιομορφία, δηλαδή το κατά πόσο το λευκό σας είναι ομοιόμορφο από τη μια μεριά του κάδρου μέχρι την άλλη, πρέπει απαραιτήτως να χρησιμοποιήσετε το φυσικό φωτισμό της ημέρας και όχι οποιονδήποτε άλλο τεχνικό φωτισμό που διαθέτετε στο χώρο προβολής. Εάν βεβαίως υπάρχει η δυνατότητα αυτή, δηλαδή να φωτίζεται το βαμμένο κάδρο σας από τον ημερήσιο φυσικό φωτισμό. Με τα παραπάνω, δεν εννοώ φυσικά να πέφτει απευθείας το φως του ήλιου στο κάδρο, αλλά να φωτίζεται από το φυσικό ημερήσιο φωτισμό σκίασης.

Με τον παραπάνω τρόπο εγώ τουλάχιστον, συνειδητοποίησα ότι χρειαζόντουσαν πολλαπλά στρώματα βαφής, για να μπορέσω να πετύχω μια χρωματική ομοιομορφία λευκού που να πλησιάζει το ιδανικό, στα δικά μου μάτια τουλάχιστον. Όσο κι αν σας φανεί απίστευτο, επειδή στο δεύτερο κάδρο που ετοίμασα, που ήταν επέκταση του πρώτου από τις 85 ίντσες στις 97, και επειδή προφανώς χρειαζόντουσαν να βαφτούν περιοχές αριστερά, δεξιά και κάτω του πρώτου κάδρου που είχαν έντονο μπεζ χρώμα από τη κιτρινίλα με το πέρασμα του χρόνου, χρειάστηκαν ούτε λίγο ούτε πολύ σχεδόν οχτώ έως εννέα (!) :111: στρώματα βαφής, μέχρι να αποκτήσει ολόκληρο το κάδρο ιδανική χρωματική ομοιομορφία στα μάτια μου!

β. Αν καπνίζετε σαν αράπηδες στο χώρο προβολής όπως κάνω εγώ, είναι απολύτως σίγουρο ότι μέσα σε έξι μήνες έως ένα χρόνο το πολύ, ο λευκός σας τοίχος θα έχει κιτρινίσει έντονα, και θα χρειαστεί να βαφεί εκ νέου, ή να τον καθαρίζετε με κάποιο δυνατό καθαριστικό.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.305
Members
38.539
Νεότερο μέλος
James.z.2007