2 σαμπ, μπορουν να μην ειναι συμμετρικα στην αποσταση;

Reaction score
76
Καλησπερα
εχοντας περασει καναλια στο σαλονι μου, μπορω να βγαλω τα σαμπ στα μερη που εχω γραψει τα κεφαλαια γραμματα. Αυτα θα ηταν η προτεραιοτητα μου μιας που τα καλωδια δε θα φαινονται εκει.

Ηθελα να ρωτησω εαν βρω δυο θεσεις που ειναι στους απεναντι τοιχους και με "ικανοποιουνε" θα υπαρχει θεμα οτι τα σαμπ δεν εχουνε συμμετρικη αποσταση απο την θεση ακροασης;

ΘΑ υπεθετα πως οχι (ταχυτητα του φωτος) αλλα ηθελα να ρωτησω

Attachments

Reaction score
5.614
Άντε, μπράβο! Δεν το κατάλαβα με τα πολλαπλά νήματα.
Ποια σαμπ τελικά;

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Reaction score
90.124
Ηθελα να ρωτησω εαν βρω δυο θεσεις που ειναι στους απεναντι τοιχους και με "ικανοποιουνε" θα υπαρχει θεμα οτι τα σαμπ δεν εχουνε συμμετρικη αποσταση απο την θεση ακροασης;

Τα σαμπς σχετίζονται με τον ήχο και όχι με το φως...
Για μη συμμετρικές θέσεις και μη συμμετρικά δωμάτια χρειάζεται επεξεργαστής που να χειρίζεται τα σαμπς ξεχωριστά και όχι όλα μαζί ως ένα.

Reaction score
76
Τα σαμπς σχετίζονται με τον ήχο και όχι με το φως...
Για μη συμμετρικές θέσεις και μη συμμετρικά δωμάτια χρειάζεται επεξεργαστής που να χειρίζεται τα σαμπς ξεχωριστά και όχι όλα μαζί ως ένα.
πολυ σωστο και γελασα με τη χαζομαρα μου. αρα η μη συμμετρικη αποσταση δυο σαμπ απο τη θεση ακροασης μπορει να ειναι προβλημα και υπονοειται οτι διορθωνεται με dsp. Σωστα καταλαβα;

D

Deleted member 50795

Guest
δοκίμασε να τα βάλεις στις θέσεις A και C.:geek: (η D εναλλακτικά)

υπάρχει περίπτωση να σου κάτσει και στις A,B .
αλλά όπως σου είπαν και πιο πάνω καλό είναι να χρησιμοποιήσεις ψσφιακα μέσα για τη βέλτιστη ενσωμάτωση τους.

Last edited by a moderator:

toulou

Δικαναλίδης
Reaction score
2.322
Στις θέσεις C και D υπάρχει πικάπ δίπλα, προσοχή(πολύ) / μη.

Χωρίς ισοσταθμίσεις και για ένα σαμπ, θα άρχιζα από την Α και βλέπουμε. Αυτό επειδή το δεξί ηχείο βρίσκεται ήδη σε γωνία που ενισχύει τις χαμηλές του, ενώ στο αριστερό δεν συμβαίνει αυτό. Οι αρμονικές του σαμπ πιθανώς να σου ενισχύσουν την ασυμμετρία των χαμηλομεσαίων αν μπει δεξιά.

Για 2+ σαμπ και χωρίς DSP με δυνατότητα ανεξάρτητης ρύθμισης πολλαπλών σαμπ, η δουλειά γίνεται αν έχεις ξεχωριστό για κάθε σαμπ DSP (ή ακόμα και αναλογικό EQ, κατά προτίμηση παραμετρικό), έτσι :
Αλλά πρέπει να ξέρεις στοιχειωδώς τι κάνεις, να μετράς, στην αρχή θα παιδευτείς, κλπ
Γίνεται με συμβιβασμό, με DSP / EQ μόνο στο ένα σαμπ.
Γίνεται με μεγαλύτερο συμβιβασμό ακόμα και χωρίς DSP/EQ, παίζοντας με τις στάθμες, τις αποκοπές, τις φάσεις και τις μετακινήσεις των σαμπ.

Αν κόβεις κάτω από τους 100Hz όπως φαντάζομαι, ο,τι κι'αν σου πουν τα υπόλοιπα μέλη του φόρουμ για ντε και καλά απαραίτητο συγχρονισμό όλων των μονάδων χαμηλών με ντηλέιζ ... ΔΕΝ ισχύει :p

Υ.Γ. Όλα τα παραπάνω για μουσική. Για σινεμά πάλι ισχύουν, αλλά . . . χου κέαρς :p:p

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
59.964
Καλησπερα
εχοντας περασει καναλια στο σαλονι μου, μπορω να βγαλω τα σαμπ στα μερη που εχω γραψει τα κεφαλαια γραμματα. Αυτα θα ηταν η προτεραιοτητα μου μιας που τα καλωδια δε θα φαινονται εκει.

To ουσιαστικό σου πρόβλημα είναι ότι όπως φαίνεται δεν σκοπεύεις να προμηθευόσουν Sonos ηχοσύστημα, να τοποθετούσες τα δικά του sub όπου θα σε βόλευαν και ύστερα με λίγα πατήματα κουμπιών από την αφιερωμένη του εφαρμογή ν'αυτορυθμίζονταν όλα με τις βέλτιστες παραμέτρους για τη συγεκριμένη χωροταξία και να πλημμύριζε ο χώρος συναρπαστική μουσική... Εντάξει,κανείς δεν είναι τέλειος... :sneaky:

Στις θέσεις C και D υπάρχει πικάπ δίπλα, προσοχή(πολύ) / μη.

Χωρίς ισοσταθμίσεις και για ένα σαμπ, θα άρχιζα από την Α και βλέπουμε. Αυτό επειδή το δεξί ηχείο βρίσκεται ήδη σε γωνία που ενισχύει τις χαμηλές του, ενώ στο αριστερό δεν συμβαίνει αυτό. Οι αρμονικές του σαμπ πιθανώς να σου ενισχύσουν την ασυμμετρία των χαμηλομεσαίων αν μπει δεξιά.

Για 2+ σαμπ και χωρίς DSP με δυνατότητα ανεξάρτητης ρύθμισης πολλαπλών σαμπ, η δουλειά γίνεται αν έχεις ξεχωριστό για κάθε σαμπ DSP (ή ακόμα και αναλογικό EQ, κατά προτίμηση παραμετρικό), έτσι :
Αλλά πρέπει να ξέρεις στοιχειωδώς τι κάνεις, να μετράς, στην αρχή θα παιδευτείς, κλπ
Γίνεται με συμβιβασμό, με DSP / EQ μόνο στο ένα σαμπ.
Γίνεται με μεγαλύτερο συμβιβασμό ακόμα και χωρίς DSP/EQ, παίζοντας με τις στάθμες, τις αποκοπές, τις φάσεις και τις μετακινήσεις των σαμπ.

Αν κόβεις κάτω από τους 100Hz όπως φαντάζομαι, ο,τι κι'αν σου πουν τα υπόλοιπα μέλη του φόρουμ για ντε και καλά απαραίτητο συγχρονισμό όλων των μονάδων χαμηλών με ντηλέιζ ... ΔΕΝ ισχύει :p

Υ.Γ. Όλα τα παραπάνω για μουσική. Για σινεμά πάλι ισχύουν, αλλά . . . χου κέαρς :p:p
Αγαπημένε μας toulou, όπως έχει διατυπωθεί στο παρελθόν , ισχυρισμοί ικανοποιητικής ενσωμάτωσης χωρίς συνοδεία spectrogram κρίνονται ΄΄αισιόδοξοι΄΄. Δεν λέω ότι είναι αδύνατη ενσωμάτωση υπό τους όρους που θέτεις, μόνο ότι θα χρειάζονταν πειστήρια - όπως έχουν κατατεθεί σε δικές μου περιπτώσεις- καθότι δεν προκύπτει πανεύκολα το ποθούμενο αποτέλεσμα υπό τέτοιους όρους.

Έστω όμως ότι ο νηματοθέτης έχει προμηθευτεί δύο τεμάχια REL sub και θα ήθελε να τα τοποθετήσει σε ασύμμετρες θέσεις συνδεδεμένα με το ειδικό καλώδιο κατευθείαν από τις εξόδους τελικού ενισχυτή και αξιολογώντας αδρά με το αυτί..Για να έχει νόημα η προσπάθεια ενσωμάτωσης υπό ασύμμετρη τοποθέτηση θα έπρεπε το βαθυπερατό να είναι ρυθμισμένο με κεντρική συχνότητα από 80 Hz και κάτω και καθένα τεμάχιο sub να δέχεται σήμα παράλληλα και από τα δύο επιμέρους κανάλια, δηλαδή όχι η μια μονάδα από το δεξί και η άλλη από το αριστερό.Το αυτό θα ίσχυε και σε περίπτωση σύνδεσης των sub με interconnect από προενισχυτικές εξόδους line.

Ακόμα και υπό αυτήν τη συνθήκη όμως άμα έχουμε διαφορετικές αποστάσεις για καθεμία μονάδα sub από την κεντρική θέση ακρόασης είναι επόμενο ότι η εκπομπή από την πιο κοντινή θα καθυστερεί λιγότερο σε σχέση με την πιο απομακρυσμένη.Επίσης η ασυμμετρία τοποθέτησης συνήθως συνεπάγεται και διαφοροποίηση στον τρόπο φόρτισης δεδομένου χώρου από την ενέργεια των sub...

Τέτοια στοιχεία εξετάζονται μέσα από τα δεδομένα μετρητικών λήψεων.Σ'έναν ΄΄ιδανικό΄΄ κόσμο θα τα βάζαμε όλα όπου βολεύει εμφανισιακά με την απόδοση να βγαίνει ρόδινη, ή αλλιώς να προμηθευόμασταν Sonos...Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση ακόμα και απουσία επεξεργαστή με τα σχετικά DSP για κρος , delays & EQ - τουλάχιστον στη ζώνη ευθύνης των sub - θα χρειάζονταν μετρητικά στοιχεία προς αξιολόγηση από το συγκεκριμένο setup.

Παραφράζοντας δε μια γνωστή τον τελευταίο καιρό προσωπικότητα, οι απαισιόδοξοι θεωρούν πως τίποτα δεν θα παίξει ωραία χωρίς επεξεργαστή με Dirac ή Trinnov , οι αισιόδοξοι περιμένουν να βρεθεί ένας ΄΄μαγικός΄΄ συνδυασμός ή να λειτουργήσει ιδανικά το Audyssey ( :roflmao: ) , ενώ οι πραγματιστές καταστρώνουν εύλογες δράσεις με ό,τι μπορούν να έχουν.

Last edited:

Reaction score
76
πριν απαντησω αναλυλτικα (ειμαι στη δουλεια) οταν λεμε για μετρησεις μιλαμε για καλιμπραρισμενα μικροφονα και λογισμικο στν υπολογιστη που κανει τις αναλυσεις. σωστα;

Reaction score
5.614
To ουσιαστικό σου πρόβλημα είναι ότι όπως φαίνεται δεν σκοπεύεις να προμηθευόσουν Sonos ηχοσύστημα
Θα είχε τελειώσει ήδη.

Τώρα πρέπει να τον αναλάβεις εσύ, μέχρι να βγάλει πτυχίο ακουστικής. :)

Reaction score
2.288
πριν απαντησω αναλυλτικα (ειμαι στη δουλεια) οταν λεμε για μετρησεις μιλαμε για καλιμπραρισμενα μικροφονα και λογισμικο στν υπολογιστη που κανει τις αναλυσεις. σωστα;
Το ιδανικό και σε σχετικά λογικό κόστος είναι ένα μικροφωνο UMIK 1 της MiniDSP με USB interface σε συνδυασμό με το REW. Αν διαθέτεις ήδη κάποια κάρτα ήχου με XLR εισόδους μικροφωνου και Phantom Power, μπορείς να χρησιμοποιήσεις και φτηνότερο μετρητικο μικρόφωνο που είτε συνοδεύεται από calibration file (σε λίγο υψηλότερο κόστος) είτε όχι.
Εναλλακτικά, φωνάζεις έναν επαγγελματία calibrator να σου τα ρυθμίσει.

Reaction score
5.614
To ουσιαστικό σου πρόβλημα είναι ότι όπως φαίνεται δεν σκοπεύεις να προμηθευόσουν Sonos ηχοσύστημα
Καλό κουράγιο τώρα. Ήθελές τα κι έπαθές τα.

Να δεις τι καλά που θα αρχίσεις κι εσύ κάποια στιγμή να φωνάζεις "Πάρτε Sonos". :)

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
59.964
Καλό κουράγιο τώρα. Ήθελές τα κι έπαθές τα.

Να δεις τι καλά που θα αρχίσεις κι εσύ κάποια στιγμή να φωνάζεις "Πάρτε Sonos". :)
Άμα δεν διέθετα ήδη άλλα ηχοσυστήματα εγκατεστημένα και βελτιστοποιημένα σε διάφορους χώρους δεν θα είχα ενδοιασμούς για κάτι τέτοιο.
Καθένας με τον πόνο του και το...Sonos του.
Το ιδανικό και σε σχετικά λογικό κόστος είναι ένα μικροφωνο UMIK 1 της MiniDSP με USB interface σε συνδυασμό με το REW. Αν διαθέτεις ήδη κάποια κάρτα ήχου με XLR εισόδους μικροφωνου και Phantom Power, μπορείς να χρησιμοποιήσεις και φτηνότερο μετρητικο μικρόφωνο που είτε συνοδεύεται από calibration file (σε λίγο υψηλότερο κόστος) είτε όχι.
Εναλλακτικά, φωνάζεις έναν επαγγελματία calibrator να σου τα ρυθμίσει.
Εννοείται πως μαθαίνοντας κάποια βασικά ώστε να τα κάνει μόνος του , δεν θα χρειάζεται να φώναζε κάθε φορά επαγγελματία για calibration στην παραμικρή αλλαγή χωροταξίας.

Reaction score
2.288
Εννοείται πως μαθαίνοντας κάποια βασικά ώστε να τα κάνει μόνος του , δεν θα χρειάζεται να φώναζε κάθε φορά επαγγελματία για calibration στην παραμικρή αλλαγή χωροταξίας.
Ναι, ισχύει. Όπως νομίζω ισχύει και το ότι δεν θα χρειαστεί να μάθει ούτε τα βασικά αν πάρει τον Lyngdorf.
Πάντως πρόσφατα που έψαξα τους δικαναλους με δυνατότητες ενσωμάτωσης subwoofer, με εντυπωσίασε η έλλειψη μοντέλων που να προσφέρουν αυτή τη δυνατότητα ενώ σε οσους την είχαν, εξ ίσου εντυπωσιακη ηταν η απουσία βασικών ευκολιών που συναντά κανείς ακόμα και στους πιο βασικούς πολυκαναλους.
Πιστεύω ότι στην οικονομική κατηγορία τιμής συμφέρει καλύτερα η αγορά ενός μεταχειρισμενου flagship πολυκαναλου δεκαετίας+ με σκοπό τη χρήση του ως δικαναλου παρά η αγορά δικαναλου όταν η ενσωμάτωση subwoofer είναι βασικός στόχος.

Reaction score
76
Ναι, ισχύει. Όπως νομίζω ισχύει και το ότι δεν θα χρειαστεί να μάθει ούτε τα βασικά αν πάρει τον Lyngdorf.
Πάντως πρόσφατα που έψαξα τους δικαναλους με δυνατότητες ενσωμάτωσης subwoofer, με εντυπωσίασε η έλλειψη μοντέλων που να προσφέρουν αυτή τη δυνατότητα ενώ σε οσους την είχαν, εξ ίσου εντυπωσιακη ηταν η απουσία βασικών ευκολιών που συναντά κανείς ακόμα και στους πιο βασικούς πολυκαναλους.
Πιστεύω ότι στην οικονομική κατηγορία τιμής συμφέρει καλύτερα η αγορά ενός μεταχειρισμενου flagship πολυκαναλου δεκαετίας+ με σκοπό τη χρήση του ως δικαναλου παρά η αγορά δικαναλου όταν η ενσωμάτωση subwoofer είναι βασικός στόχος.
εχεις να προτεινεις flagship δεκαετιας;

Reaction score
2.288
εχεις να προτεινεις flagship δεκαετιας;
Έχω αλλά εδώ είναι το νήμα για ηχεία και έχεις ανοίξει 15 διαφορετικα νήματα για το ίδιο θεμα. Που θα βρεις τις απαντήσεις έτσι?
Με τα μεταχειρισμένα θέλει ψάξιμο γιατί είναι άπειρα τα μοντέλα και δεν διαλέγεις από τον κατάλογο αλλά από το τι είναι διαθέσιμο και σε τι τιμή.
Πχ αυτή τη στιγμή παίζει ένας Pioneer LX81 στα 300 ευρω και πριν λίγες μέρες πουλήθηκε ένας Denon AVR4306 στα 260 αλλά και ένας δικαναλος Harman Kardon HK990 κάπου στα 700. Και οι τρεις ευκαιρία στα χρήματα αυτά και με όλα όσα χρειάζονται για ενσωμάτωση subwoofer.
έχω δει κατά καιρούς και Yamaha RX-V30## RX-A30## αλλά και παλαιότερους όπως πχ DSP A1, Denon AVR430#, κτλ.κτλ.
Με τα μεταχειρισμένα χρειάζεται υπομονή, ψάξιμο και διάβασμα.

Reaction score
2.304
δεν ξέρω πόσοι (φαντάζομαι ελάχιστοι) εδώ μέσα έχουν την εμπειρία να δουν ένα ακανόνιστο δωμάτιο και να υπολογίσουν που πρέπει να μπουν τα σαμπς χωρίς δοκιμές

εγώ ως άσχετος και έχοντας αποκτήσει πρόσφατα το πρώτο μου σαμπ,
έπαθα πλάκα όταν το έβαλα στη θέση ακρόασης να παίζει τόνο και κάνοντας μία βόλτα στο δωμάτιο,
διαπίστωσα ότι σε κάποιες θέσεις απλά δεν ακουγότανε απολύτως τίποτα
και οι θέσεις που ακουγότανε πιο δυνατά δεν ήταν απαραίτητα οι γωνίες του δωματίου

Reaction score
6.235
Χωρίς δοκιμές σε δωμάτιο ότι να ναι εγώ θα το έβαζα είτε ανάμεσα στα LR είτε πολύ κοντά στην θέση που κάθομαι. Αν είχα την δυνατότητα δοκιμών λίγο πολύ η διαδικασία είναι γνωστή. Πάντως συμφωνώ με αυτό που λέει ο @SpZach . Ο yamaha cxa 5000 που είχα για παράδειγμα είναι άριστος ενισχυτης για τέτοια δουλειά και πλέον τον βρίσκεις σε πολύ λογικό κόστος.

Τελευταια Μηνυματα

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.752
Members
38.489
Νεότερο μέλος
Nikos88