- Reaction score
- 6
Στα βάθη της μαροκινής ερήμου, ένα όπλο εκπυρσοκροτεί - πυροδοτώντας μία αλυσίδα γεγονότων που θα συνδέσουν τη μοίρα ενός ζευγαριού αμερικανών τουριστών και τον αγώνα τους να επιβιώσουν, δύο αγοριών στο Μαρόκο που μπλέκονται στο μοιραίο έγκλημα, μιας γκουβερνάντας που προσπαθεί παράνομα να περάσει τα σύνορα στο Μεξικό κουβαλώντας δύο παιδιά και μιας γιαπωνέζας έφηβης της οποίας ο πατέρας καταζητείται στο Τόκιο. Οι διαφορετικές κουλτούρες και οι γεωγραφικές αποστάσεις δείχνουν ότι οι τέσσερις αυτές ομάδες ανθρώπων μοιράζονται λίγα, όμως τα παιχνίδια της μοίρας, ο φόβος της απομόνωσης και ο πόνος θα κάνει τις ιστορίες τους παράλληλες και θα τους φέρει κοντά.
Λίγα Λόγια από το Σκηνοθέτη
"Η δημιουργία του Βαβέλ ήταν πράγματι μια... Βαβέλ για μένα. Η παραγωγή ήταν εντελώς διαφορετική από την έως σήμερα εμπειρία μου. Στην πραγματικότητα γυρίσαμε τέσσερις ταινίες και προσπαθήσαμε να συγχωνεύσουμε τις διαφορετικές κουλτούρες, δίχως να φαίνεται το μάτι του outsider. Ηταν για μένα μια πρόκληση, αλλά και κάτι εξαιρετικά δύσκολο πνευματικά και συναισθηματικά. Η ?Βαβέλ? έγινε όχι μόνο στόχος ενός ταξιδιού για όλους όσους δουλέψαμε στην ταινία, αλλά και στόχος ενός εσωτερικού ταξιδιού για τον καθένα ξεχωριστά. Ολοι μεταμορφωθήκαμε και εγώ στην πορεία αναγκάστηκα να ξαναγράψω το σενάριο και να προσαρμοστώ στις νέες συνθήκες και κουλτούρες. Για μένα, τελικά, η ταινία δεν έδωσε την απάντηση στο ?από πού είμαι;? αλλά στο ?πού πηγαίνω;?."
"Στα γυρίσματα είχαμε προβλήματα παρόμοια με αυτά του σεναρίου. Η επικοινωνία δεν ήταν εύκολη, επειδή είχαμε να κάνουμε με τόσο διαφορετικούς ανθρώπους από τόσο διαφορετικούς πολιτισμούς. Στο Μαρόκο, για παράδειγμα, οι άνθρωποι μιλούσαν αραβικά, ισπανικά, αγγλικά, γαλλικά και ακόμη και ηθοποιοί από την ίδια χώρα δεν μιλούσαν την ίδια γλώσσα."
Σκηνοθεσία: Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιαρίτου
Σενάριο: Γκιγιέρμο Αριάγκα
Ηθοποιοί: Μπραντ Πιτ, Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ, Κέιτ Μπλάνσετ, Κόζι Γιακούσο , Τζέιμι Μακμπράιντ