Focal Chorus 800V...ψάχνοντας για ενισχυτή.

Reaction score
0
Καλησπέρα σε όλους.

Εδώ και αρκετούς μήνες ψάχνοντας για ένα ζευγάρι ηχείων για μουσική και home cinema κατέληξα αρχικά στα Focal Cobalt 816 μέχρι την στιγμή που βγήκαν στην αγορά τα Chorus 826V. Το πρόβλημα μου πλέον είναι ποίος ενισχυτής θα οδηγήσει τα 2 αυτά ηχεία. Το 1ο που έκανα ήταν να ανατρέξω σε διάφορα Forum ανα τον κόσμο. Αυτό που μου έκανε εντύπωση και πρέπει σε αυτό το σημείο να το αναφέρω είναι ότι ΜΟΝΟ στην Ελλάδα επικρατεί αυτή η μοναδική και ιδιαίτερη εκτίμηση για τους ενισχυτές YAHAMA. Οι ενισχυτές που τελικά κατέληξα για τα παραπάνω ηχεία είναι 3 - Harman Kardon , Denon 2807, Arcam DVR 250 – ο ΗΚ όμως παρόλο που φέρεται ως αξιόλογος και ποιοτικός είναι και υπερτιμημένος (προφανώς λόγο δασμών). Στην Ευρώπη πουλιέται περίπου 800 Ευρω παραπάνω από ότι στην Αμερική και γι'αυτο τον λόγο και τον απέρριψα.
Παράλληλα με την αναζήτηση σε Forum έστειλα και e-mail στα κεντρικά της Focal στην Αγγλία και από όπου έλαβα απάντηση σε σύντομο χρονικό διάστημα από ένα τεχνικό (το e-mail αφορούσε τα Cobalt 816). Σας παρουσιάζω αυτούσια την απάντηση:

Hi Sakis,
Your tastes will decide, but the HK and denons will probably sound the
most detailed and fast; a pioneer would be warmer and an arcam probably
the most natural, and would be my choice even with the lower power.
Yamaha do not work so well with Focal to my ears, but try to listen to
as many as you can. AV is a personal thing; what sounds best to you is
the best.
Best regards,
Mark
Tech dept.

Ελπίζω να πρόσφερα κάποια στοιχεία και θα ήθελα και την δικιά σας συνδρομή για το παραπάνω δίλημμα. Denon 2807 – Arcam AVR 250.
Και κάτι τελευταίο, θα πρέπει να μείνω σε αυτα τα μοντέλα ενισχυτών η πρέπει να κατέβω η να ανέβω π.χ. Denon 2307 η ArcamAVR300 κτλπ.

Κώστας Φ.

Truth hurts. Here's a teddy bear.
Reaction score
895
Απάντηση: Focal Chorus 800V...ψάχνοντας για ενισχυτή.

Welcome φίλε μου,

Όπως σου είπε και ο τεχνικός της Focal, το AV είναι "personal thing".
Kαι ο Arcam και ο Denon είναι καλές λύσεις.
Δεν μπορώ να γνωρίζω ποιος θα σου αρέσει περισσότερο αλλά και οι δύο είναι τίμιες λύσεις απο εταιρείες που κρατάνε, σε ένα βαθμό, τον audiophile χαρακτήρα τους και στους AV. To μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να προσπαθήσεις να τους ακούσεις και τους δύο και να αποφασίσεις.

Για το θέμα του αν αξίζει να ανέβεις κατηγορία τιμής, εγώ προσωπικά πιστεύω πως όχι. Με αυτά τα 300-400 ευρώ που θα δώσεις παραπάνω μπορείς να αγοράσεις ένα μεταχειρισμένο δικάναλο ή τρικάναλο τελικό (σε αυτά τα λεφτά βρίσκεις εύκολα πολύ τίμιες λύσεις όπως αυτές της Rotel) που θα τον χρησιμοποιήσεις για να οδηγήσεις τα μπροστινά σου ηχεία - κάτι που ένας τέτοιος τελικός θα το καταφέρει πολύ καλύτερα απο τον ΑV - και θα κάνεις και πιο εύκολη τη δουλειά του AV στην οδήγηση των υπολοίπων ηχείων. Πιστεύω πως έτσι θα δεις πολύ μεγαλύτερη διαφορά σε μουσική αλλά και σε ταινίες.

Να δούμε τι θα γράψουν και οι πιο έμπειροι στο Home-Cinema πάντως.

Reaction score
0
Φίλε Κώστα,

Κάτι που παρέβλεψα να αναφέρω (και ίσως το σημαντικότερο) είναι ότι στην πόλη μου είναι αδύνατον να ακούσω τα συγκεκριμένα μοντέλα ενισχυτών καθώς επίσης και τα ηχεία. Από όσο γνωρίζω ακόμα και στην Θεσσαλονίκη δεν υπάρχουν showroom που θα μπορούσα να βρω τους συγκεκριμένους συνδυασμούς (AV - ηχείων). Αυτό βέβαια είναι ένα σημαντικό πρόβλημα για όλους εμάς που ζούμε στην επαρχία γι'αυτό και forums όπως αυτό είναι όαση στην έρημο της αναζήτησης.

Όσο αναφορά την λύση για τελικό ενισχυτή, την βρίσκω αξιόλογη αλλά εκεί υστερώ σε γνώσεις έτσι ώστε να καταφέρω το επιθυμητό αποτέλεσμα για 5κάναλο η 7καναλο ήχο για HomeCinema.

Reaction score
50
Φίλε μου καλωσήρθες! Από ερωτήσεις που έχω κάνει κι εγώ σε Άγγλους κατασκευαστές είναι γεγονός ότι τους Yamaha δεν τους πολυπροτείνουν. Πάντως δε θα το έπαιρνα και... κατάκαρδα, αν δεις ότι κάποιος Yamaha σου κάνει. Εσύ ακούς - εσύ αποφασίζεις, μην επηρεάζεσαι! Δεν έχω καταλάβει κάτι άλλο όμως: λες ότι θες δυο ηχεία για μουσική και home cinema. Θα παραμείνεις στα δυο ηχεία; Γιατί αν είναι έτσι καλύτερα πάρε δικάναλο! Βέβαια για να γράφεις εδώ μάλλον το πας για πολυκάναλο έστω και όχι άμεσα. Πάντως για διευκρίνησέ το μας αυτό καλού κακού.

Τώρα όσο για τους ενισχυτές: οι Arcam πιστεύω ότι είναι οι μουσικότεροι απ' αυτούς που αναφέρεις. Είναι όμως και οι πιο ακριβοί. Σίγουρα θα σου πρότεινα όμως κι εγώ αν έχεις να διαλέξεις μεταξύ "ακριβού" AV ή φτηνότερου με κάποιο άλλο συνδυασμό να προτιμήσεις το φτηνότερο + κάποιο τελικό όπως λέει κι ο Κώστας. Την οδήγηση που θα πάρεις έτσι δε θα τη δεις με τον λίγο πιο ακριβό AV. Τώρα μεταξύ Denon και Arcam εν γένει υποτίθεται οι Arcam είναι πιο μουσικοί απ' τους Denon (και μάλλον είναι) ενώ οι Denon, αν και επίσης μουσικοί, λίγο πιο "δυνατοί" σε home cinema. Τους έχω ακούσει και τους δύο αλλά όχι στον ίδιο χώρο, με ίδια ηχεία κτλ. για να σου πω στα σίγουρα "αυτός υπερτερεί εκεί, ο άλλος κάπου αλλού". Πάντως έχω την εντύπωση ότι ο Denon είναι πιο φθηνός οπότε, ανάλογα τα οικονομικά σου, ίσως ήταν καλύτερα να προτιμήσεις Denon + τελικό. Τους Marantz δεν τους σκέφτεσαι; Είναι επίσης πολύ μουσικά μηχανήματα (για AV πάντα!). Μόνο που πάσχουν λίγο σε οδήγηση, οπότε τον τελικό θα τον χρειαζόσουν περισσότερο εδώ. Αν μπορείς βέβαια Arcam, είναι μια πολύ καλή επιλογή, αφού σ' ενδιαφέρει αρκετά η μουσική (αν και εδώ που τα λέμε, πόσο σ' ενδιαφέρει η μουσική τελικά; Θες κάτι δυνατό σε home cinema και αξιοπρεπές στη μουσική, το αντίθετο ή κάτι που να εξισορροπεί και τα δύο;).

Εν τέλει βέβαια τ' αυτιά σου θα σου πουν (δηλαδή αφού δεν έχεις ακούσει κάτι ο ίδιος ούτε τον Yamaha δε θ' απέκλεια). Καταλαβαίνω όμως ότι είναι δύσκολο να κρίνεις μόνος σου εφόσον δεν μπορείς να τους ακούσεις. Για ρώτα όμως κανένα φίλο από Θεσσαλονίκη, δε νομίζω να μην παίζει show room εκεί (καλά ίσως όχι ακριβώς με το συνδυασμό που θες αλλά έστω για ν' ακούσεις κάτι). Πάντως έχε υπόψη ότι και τα παραπάνω που λέμε (ο ένας λίγο πιο μουσικός, ο άλλος λίγο καλύτερος σε home cinema) σχετικά είναι πάντα. Έχουν να κάνουν και με τα ηχεία που θα οδηγούν και με το γούστο σου κτλ. Θέλω να πω εντάξει, υπάρχουν κάποιοι χαρακτηρισμοί που εν γένει είναι σωστοί, αλλά δεν αγοράζεις βάσει αυτών. Τώρα βέβαια αν δεν μπορείς με τίποτα ν' ακούσεις κάποιο συνδυασμό νομίζω θα σε βοηθήσουν τα παραπάνω να κάνεις την επιλογή σου.

Αλήθεια δε μου λες: τα ηχεία τα έχεις ακούσει ή τα επιλέγεις επίσης βάσει κριτικών που έχεις διαβάσει;

Reaction score
0
Φίλε Μάνο,
Έχεις δίκιο ότι δεν ήμουν αρκετά κατατοπιστικός. Αν και άσχετος στο περιβάλλον του Home Cinema, προσπαθώ με την βοήθεια του internet και των περιοδικών να βελτιώσω τις γνώσεις μου. Το πρώτο έχει να προσφέρει πολλά και το δεύτερο ως πηγή γνώσης έχει να προσφέρει αλλά όσο αναφορά την αγορά δεν κατατάσσεται και ιδιαίτερα αξιόπιστο. Όπου βαδίζει το διαφημιστικό budget (εταιριών – αντιπροσώπων), βαδίσουν και οι προτιμήσεις και βαθμολογίες τους.
Θα προσπαθήσω όσο πιο σύντομα να δώσω διευκρινίσεις. Ο λόγος που αναφέρθηκα σε 2 μόνο ηχεία είναι ότι θεωρώ τα 2 μπροστινά ηχεία ως την κύρια βάση ενός συστήματος τόσο για μουσική όσο και για Home Cinema. Να σημειώσω ότι κεντρικό θα είναι το Chorus CC800V και περιφερειακά 2 ηχεία που ξέμειναν από το στερεοφωνικό των γονιό μου (τρόπος απόκτησης από το σπίτι τους : ρι-φι-φι!), subwoofer μάλλον ένα μικρό της Velondyne(για πολύ μπάσο δε τρελαίνομαι και ιδιαίτερα).
Η μόνη ακουστική εμπειρία που έχω είναι από showrooms στην Totenam High Street στο Λονδίνο(την χρυσή εποχή των σπουδών …κάποτε….), και από τα συστήματα 2 κολλητών μου, του Γιώργου, το οποίο αποτελείται από AV Yahama σειράς 6 , ηχεία KEF L,R,CC των 900 Ευρω και Sub Yamaha και του Χρήστου που έχει Yamaha AV σειράς 1500, ηχεία B&W 804. Το πρώτο ευπρεπές αλλά χωρίς να μου δίνει ακουστικά το κάτι παραπάνω που ζητάω και το δεύτερο μουσικά κρίνεται ιδιαίτερα αξιόλογο(σε περιβάλλον HC δεν είχαμε την τύχη να το τεστάρουμε ακόμα). Από κει μετά το χάος…
Όποτε η επιλογή των συγκεκριμένων ηχείων έγινε βάση όσων διάβασα σε διάφορα forum και τις ιδιαίτερης αισθητικής που παρουσιάζουν οι Γάλλοι. Ο προορισμός του θα είναι 50%-50% (Music – HC).
Ελπίζω να ξεκαθάρισα κάποια σκοτεινά σημεία και είμαι ανοικτός σε προτάσεις τελικών ενισχυτών σε συνδυασμό με κάποιον AV.

Reaction score
50
Κοίταξε να δεις... απ' αυτά που μου λες ένα πράγμα έχω να παρατηρήσω: άσε το ψάξιμο για ενισχυτή και κοίτα για κάνα ηχείο :) Αν καταλαβαίνω καλά τα ηχεία που σκέφτεσαι δεν τα έχεις ακούσει καν, σωστά; Πάντως αν είναι να πάρεις κάτι με κλειστά... αυτιά εγώ σίγουρα θα προτιμούσα έναν AV ενισχυτή παρά τα ηχεία! Για να μην παρεξηγούμαι μια χαρά ηχεία είναι έτσι; Η προτροπή για να τ' ακούσεις δεν πήγαινε στο ότι δεν είναι καλά τα ηχεία - το αντίθετο - αλλά στο ότι δεν τα έχεις ακούσει αυτά ή άλλες επιλογές (απ' όσο καταλαβαίνω τουλάχιστον). Αν μη τι άλλο εγώ θα κοίταγα να ενημερωθώ ποια καταστήματα στη Θεσσαλονίκη έχουν show room, θα έπαιρνα κανένα τηλέφωνο και θα αφιέρωνα μια μέρα βόλτα ν' ακούσω μερικές επιλογές - έστω κι αν δεν υπάρχουν τα συγκεκριμένα. Δε θα χάσεις. Μπορεί να μην αλλάξεις γνώμη (δεν είναι αυτό το ζητούμενο άλλωστε) αλλά τουλάχιστον θα πηγαίνεις πιο σίγουρα.

Πάντως για να μη μακρυγορώ περισσότερο μπορεί να μην έχεις διάθεση να ψάξεις ή για οποιοδήποτε λόγο να θες οπωσδήποτε τα παραπάνω ηχεία (σεβαστό φυσικά). Σε μια τέτοια περίπτωση πάντως θα πρότεινα ενισχυτή δυνατό. Δεν τα ξέρω σαν φορτίο (πόσο δύσκολα οδηγούνται) αλλά απ' τις προδιαγραφές βλέπω 3δρομα ηχεία, ελάχιστη αντίσταση 3 Ohm... δε μου φαίνονται ιδιαίτερα εύκολα. Εγώ θα προτιμούσα οικονομικό ενισχυτή + δικάναλο τελικό. Οι γνωστοί "οικονομικοί" τελικοί (Rotel, Nad) πάνε περί τα 500-600 ευρώ. Οπότε μπορείς να πας σε κάποιο χαμηλότερο πολυκάναλο (της κατηγορίας των 500-600 ευρώ επίσης) και να κοτσάρεις και κάποιον απ' τους παραπάνω τελικούς. Τώρα στα λεφτά αυτά μάλλον προς Pioneer ή Yamaha θα πήγαινα που έχουν σχετικά καλά ρεύματα. Δε σου λέω πολύ συγκεκριμένη εταιρία γιατί πραγματικά πιστεύω ότι οι διαφορές είναι ελάχιστες στην κατηγορία αυτή. Αν πάλι δε θες τέτοιο συνδυασμό ίσως να πήγαινες σε κανένα πιο ακριβό ολοκληρωμένο (πχ. Denon 3806 ή τον αντίστοιχο Pioneer) που δίνουν τη δυνατότητα να διπλοενισχύσεις και τα μπροστά.

Ελπίζω να μη σε μπέρδεψα περισσότερο, ό,τι διευκρίνηση θες ρώτα! :)

Reaction score
0
Φίλε Μάνο,

Μπορώ να πω ότι δε με μπέρδεψες καθόλου αυτό που μάλλον κατάφερες ήταν να με προσγειώσεις στο έδαφος. Θα ήθελα αν είναι δυνατόν κάποιες προτάσεις για ηχεία σε αυτή την κατηγορία τιμής. Δε τρελαίνομαι για μπάσο αλλά κύριο μέλημα μου είναι ο καθαρός κρυστάλλινος ήχος.

Σε ένα μήνα περίπου κατεβαίνω Αθήνα. Θα έχω στην διάθεση μου ένα Σάββατο για να ακούσω όσο το δυνατόν περισσότερα ηχεία.

Υπάρχουν προτάσεις καταστημάτων με την μεγαλύτερη ποικιλία ηχείων σε αυτή την κατηγορία?

Reaction score
50
Καταρχήν ποια είναι η κατηγορία τιμής που κινείσαι; Για να είμαι ειλικρινής δε γνωρίζω πόσο κάνουν τα Chorus (αν και φαντάζομαι θα κυμαίνονται στα 1500-2000 ευρώ τα μπροστά; Μπορεί να κάνω και λάθος.). Τέσπα, ρίξε μια ματιά στα πμ σου :)

Reaction score
14
Αν πάλι δε θες τέτοιο συνδυασμό ίσως να πήγαινες σε κανένα πιο ακριβό ολοκληρωμένο (πχ. Denon 3806 ή τον αντίστοιχο Pioneer) που δίνουν τη δυνατότητα να διπλοενισχύσεις και τα μπροστά.

Πλέον την δυνατότητα την προσφέρει και η Yamaha από τον RXV 1600 και μετά.

Reaction score
50
Βάλτον κι αυτόν στην λίστα λοιπόν... :) Αν και στην τελική δεν ξέρω πόσο μεγάλη διαφορά κάνει η διπλοενίσχυση που προσφέρουν οι ενισχυτές αυτοί από μόνοι τους, δεν το έχω δοκιμάσει (προφανώς δεν αναφέρομαι σε διπλοενίσχυση με δυο ξεχωριστούς τελικούς, εκεί συνήθως η οδήγηση απογειώνεται).

Reaction score
14
Βάλτον κι αυτόν στην λίστα λοιπόν... :) Αν και στην τελική δεν ξέρω πόσο μεγάλη διαφορά κάνει η διπλοενίσχυση που προσφέρουν οι ενισχυτές αυτοί από μόνοι τους, δεν το έχω δοκιμάσει (προφανώς δεν αναφέρομαι σε διπλοενίσχυση με δυο ξεχωριστούς τελικούς, εκεί συνήθως η οδήγηση απογειώνεται).

Να σου πω την μαύρη μου αλήθεια...δεν το έχω δοκιμάσει ούτε εγώ.

Το άλλο θα το κάνω εντός των ημερών. :twisted:

Reaction score
0
Οι τιμές για τα 2 ηχεία είναι 1500 - 1600 το πολύ.

Πάνω κάτω κάπου εκεί κυμαίνεται και το budget μου για τα 2 μπροστινά.

[FONT=&quot]

[/FONT]

Reaction score
0
Φίλοι μου,

Θα ήθελα την γνώμη σας για τον παρακάτω συνδυασμό…

Ηχεία Focal Chorus 826V
Κεντρικό Focal Chorus CC800V
Τελικός ενισχυτής Advance Accoustic MAA406
AV Ενισχυτής Denon 2807

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ρωτήσω, το κεντρικό χρειάζεται και αυτό ενίσχυση?

..και κατά ποσό θα βελτιωθεί η ποιότητα ήχου σε ΗΤ set up με την προσθήκη του τελικού?

Αν υπάρχει κάποια πρόταση αλλαγής σε κάτι από τα παραπάνω θα χαρώ να την ακούσω.

Reaction score
14
Φίλοι μου,

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ρωτήσω, το κεντρικό χρειάζεται και αυτό ενίσχυση?.

Ανάλογα με τους "ρυθμούς" που ακούς.
Σε γενικές γραμμές στο HC όλη η ισχύς απαιτήται στα 3 μπροστινά κανάλια.

..και κατά ποσό θα βελτιωθεί η ποιότητα ήχου σε ΗΤ set up με την προσθήκη του τελικού?
Από καθόλου έως πολύ.
Ανάλογα με τον τελικό.
Και πρόσεξε. Δεν θα ..."βελτιωθεί" η ποιότητα απαραίτητα. Θα "αλλάξει" ο ήχος. Πιθανότατα προς το "καλύτερο".
Το οποίο είναι πολύ σχετικό και πολύ υποκειμενικό.

Reaction score
50
Κοίταξε να δεις τι παίζει με τους τελικούς... είναι γεγονός ότι και πάλι αν δεν ακούσεις δεν ξέρεις στα σίγουρα. Συνήθως επιφέρουν βελτίωση (εγώ τους προτιμώ). Αλλά υπάρχει και η πιθανότητα το γλυκό να μη "δέσει" καλά, μπορεί να μη δεις τη βελτίωση στην οδήγηση που θα περίμενες κτλ. Αυτό είναι το απαισιόδοξο σενάριο και συνήθως δε συμβαίνει έτσι, τις πιο πολλές φορές ωφελημένος είσαι. Ειδικά αυτός που επέλεξες (λέγεται) ότι είναι μια χαρά στην κατηγορία του. Δε νομίζω να βγεις χαμένος.

Τώρα τι παίζει με τους δικάναλους/τρικάναλους. Το αν χρειάζεται το κεντρικό ενίσχυση (προφανώς εννοείς από τον τελικό) είναι επίσης σχετικό. Δηλαδή: αν θες να είσαι τυπικός στο HC κομμάτι πρέπει να πάρεις 3κάναλο τελικό για να έχουν και τα τρία μπροστά την ίδια ενίσχυση. Ο 3κάναλος συνίσταται όχι τόσο για την ίδια ένταση (αυτή θα τη ρυθμίσεις από τις στάθμες του πολυκάναλου ακόμα και αν βάλεις δικάναλο τελικό) όσο για την ομοιογένεια (δηλαδή ότι και καλά αν ενισχύεις μόνο τα δυο μπροστά με τελικό και το κεντρικό με τον πολυκάναλο θα υπάρξει τονική διαφορά). Από την άλλη με δικάναλο τελικό έχεις όλη την ισχύ για τα δυο μπροστά (οπότε βολεύει σε δικάναλο πρόγραμμα αρκετά) ενώ σε πολυκάναλο επίσης βοηθάει πολύ, αφού παίρνει το βάρος της οδήγησης των κυρίως ηχείων που είναι συνήθως και τα πιο απαιτητικά. Θα μου πεις γιατί δεν παίρνεις αντίστοιχης ισχύος 3κάναλο να'σαι ok... ε θα χρειαστεί ν' ανέβεις κατηγορία τιμής. Αλλά και πάλι δεν ξέρω, εγώ τουλάχιστον προτιμώ να έχω ξεχωριστό δικάναλο για τα μπροστινά.

Προσωπικά νομίζω ότι πρέπει να τύχεις σε πολύ ιδιαίτερο δικάναλο για να έχεις περισσότερα προβλήματα απ' αυτά που θα εξαλείψεις. Η ανομοιομορφία είναι πολύ σχετική και ακόμα κι αν υπάρχει με τις ρυθμίσεις του pro (πολυκάναλου) δε θα την καταλάβεις καν. Για τη στάθμη της έντασης εννοείται δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας - με τις ρυθμίσεις θα τη φέρεις στα ίσια της.

Εν γένει μου φαίνεται καλός ο συνδυασμός σου. Από την άλλη βέβαια δεν τα έχω ακούσει όλ' αυτά μαζί για να σου πω και σίγουρα την άποψή μου ούτε ξέρω αν θα σου κάτσει στα σίγουρα ο δικάναλος ή όχι. Αλλά νομίζω είναι ποιοτικό μηχάνημα και δε θα'χεις πρόβλημα. Αν έχεις καταλήξει εκεί προχώρα! Θα δεις άλλωστε και στην πορεία όσο θ ακούς το σύστημα από κοντά ότι θ' αρχίσει να σ' ενδιαφέρει όλο και λιγότερο πόσα Watt βγάζει ο ένας και τι συχνότητες πιάνει ο άλλος...

Reaction score
0
Φίλοι μου,

Τελικά έκανα στροφή στην αρχική μου πρόταση και τελικά έκλεισα σήμερα τα Focal Cobalt 816S , CC800S. Ο λόγος που το έκανα αυτό είναι από την μια είναι πιο ευκολοδήγητα ηχεία σε σύγκριση με τα Chorus 826 και από την άλλη υπάρχει μια έκπτωση 30% στα εν λόγω ηχεία.

Πλέον θα ανοίξω καινούργιο post για την αναζήτηση ενισχυτή στα παραπάνω ηχεία.

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για τις απαντήσεις σας στο post μου.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.986
Members
38.274
Νεότερο μέλος
Triumph