Hi-Fi και ποιότητα εγγραφών...

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.830
Οι διαφορετικές ποιότητες εγγραφής βινυλίων ή cd, είναι ένας από τους λόγους που οι δισκοθήκες των περισσότερων χαϊφιντελάδων περιέχουν και μια σειρά από δίσκους με εντελώς μάπα μουσική :137: αλλά άκρως εντυπωσιακές ηχογραφήσεις.

Συχνά ακούω ότι ένα σύστημα οφείλει να βγάζει όσο το δυνατόν λεπτομερέστερα την ηχογράφηση. Με αυτήν την λογική, οι διαφορές μεταξύ ηχογραφήσεων δεν πρέπει να είναι απλά μεγάλες, αλλά πρέπει να υπάρχουν δισκάκια που παίζουν θεϊκά και δισκάκια που κυριολεκτικά δεν ακούγονται. Αυτό λέει, είναι δείγμα του πόσο αποκαλυπτικό είναι ένα σύστημα... Είναι όμως έτσι;

Τελικά πως πρέπει να ακούγονται οι κακές και πως οι καλές ηχογραφήσεις από ένα καλό σύστημα; Δεν μιλάω για σύγκριση cd από Αφρικανό στην παραλία και της DG, αλλά τον μέσο όρο του δισκάδικου. Πρέπει να υπάρχουν σώνει και καλά ηχογραφήσεις που ενοχλούν ή πρέπει να παίζουν όλες εξίσου καλά ή τουλάχιστον να μην είναι ενοχλητικές; (Προσωπικά θεωρώ ότι αυτό είναι ίσως το σοβαρότερο δείγμα του πόσο καλά είναι στημένο ένα σύστημα).

...

Reaction score
59
Νίκο, μιλώντας πάντα για αναλογικούς δίσκους βινυλίου, αν ένα σύστημα είναι πραγματικό μουσικό, τότε, εκ πείρας, σχεδόν όλοι οι δίσκοι ακούγονται καλά και φυσικά κάποιοι καλύτερα.
Αν η ακρόαση από ένα σύστημα ευνοεί περισσότερο κάποιο είδος μουσικής ή κάποια εταρεία δίσκων, σε σημείο μάλιστα που να θεωρηθούν κάποιοι δίσκοι, συγκριτικά, ως απαράδεκτοι, τότε κατά την άποψή μου το σύστημα αυτό δεν είναι μουσικά σωστό. Λ.Σ.

Reaction score
0
Καμία ηχογράφηση δεν είναι ενοχλητική όσοι ενοχλούνται να πάρουν τρανζίστορακι..:

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.830
Νίκο, μιλώντας πάντα για αναλογικούς δίσκους βινυλίου, αν ένα σύστημα είναι πραγματικό μουσικό, τότε, εκ πείρας, σχεδόν όλοι οι δίσκοι ακούγονται καλά και φυσικά κάποιοι καλύτερα.
Αν η ακρόαση από ένα σύστημα ευνοεί περισσότερο κάποιο είδος μουσικής ή κάποια εταρεία δίσκων, σε σημείο μάλιστα που να θεωρηθούν κάποιοι δίσκοι, συγκριτικά, ως απαράδεκτοι, τότε κατά την άποψή μου το σύστημα αυτό δεν είναι μουσικά σωστό. Λ.Σ.
Το ίδιο πιστεύω Λουκά ότι ισχύει και για τα cd.

Αυτά τα περί αποκαλυπτικών συστημάτων ή monitor που βγάζουν στην φόρα όλα τα "κακά" των ηχογραφήσεων και ως εκ τούτου ανεχόμαστε και λίγες τσιρίδες, νομίζω ότι δεν ισχύουν. Ένα καλό σύστημα οφείλει να μην υπερβάλει ποτέ. Θεωρητικά μιλώντας, είναι δυνατόν να υπάρχει παραγωγή που εσκεμμένα τσιρίζει; Ακόμη και οι πουσαρισμένες μοντέρνες ηχογραφήσεις του πωπού, που φτιάχνονται λες και θα ακούγονται μόνον σε αυτοκίνητο δεν είναι δυνατόν να... μην ακούγονται. Λίγη σημασία έχει αν παίζει σε επαγγελματικά monitor, σε κόρνες ή σε πάνελ.

...

Reaction score
968
Ωραίο θέμα για συζήτηση, αλλά νομίζω ότι δύσκολα μπορεί να προκύψει κάτι αντικειμενικά αποδεκτό.
Η δική μου γνώμη/άποψη είναι, ότι όσο πιο αναλυτικό-αποκαλυπτικό-ουδέτερο είναι κάποιο ηχοσύστημα/εγκατάσταση, τόσο πιο κουραστικό γίνεται σε βάθος χρόνου (σε μακροχρόνιες ακροάσεις), καθόσον οι περισσότερες ηχογραφήσεις δεν είναι ιδιαίτερα προσεγμένες και γίνονται από ανθρώπους με διαφορετική εμπειρία-εκπαίδευση-μεράκι (και εξοπλισμό).

Reaction score
0
Αυτό είναι λάθος, κατά τη γνώμη μου πάντα.

Τα μουσικά όργανα και οι φωνές δεν είναι φτιαγμένα για να τσιρίζουν ή να δυσαρεστούν το αυτί.
Όταν ένα "αποκαλυπτικό" σύστημα "τσιρίζει", έχει κάποιο λάθος στη σχεδίαση, προσπαθεί να γίνει μόνιτορ ενώ δεν είναι.

Ένα πραγματικά μόνιτορ σύστημα είναι απολύτως ουδέτερο. Δε χρωματίζει, δεν υπερβάλλει.

Όπως και να 'χει, τα παραπάνω αποτελούν προσωπική εκτίμηση. Δεν περιμένω να υιοθετήσει κανείς τις απόψεις μου...

Reaction score
5
Ωραίο θέμα για συζήτηση, αλλά νομίζω ότι δύσκολα μπορεί να προκύψει κάτι αντικειμενικά αποδεκτό.
Η δική μου γνώμη/άποψη είναι, ότι όσο πιο αναλυτικό-αποκαλυπτικό-ουδέτερο είναι κάποιο ηχοσύστημα/εγκατάσταση, τόσο πιο κουραστικό γίνεται σε βάθος χρόνου (σε μακροχρόνιες ακροάσεις), καθόσον οι περισσότερες ηχογραφήσεις δεν είναι ιδιαίτερα προσεγμένες και γίνονται από ανθρώπους με διαφορετική εμπειρία-εκπαίδευση-μεράκι (και εξοπλισμό).

Όταν λέμε αναλυτικό εννοούμε τονισμό χρωματισμό? Αν ναι συμφωνούμε κάπως. Αν όχι πως ξεχωρίζω αναλυτικό από το χρωματισμένο?

Reaction score
968
Αυτό είναι λάθος, κατά τη γνώμη μου πάντα.

Τα μουσικά όργανα και οι φωνές δεν είναι φτιαγμένα για να τσιρίζουν ή να δυσαρεστούν το αυτί.
Όταν ένα "αποκαλυπτικό" σύστημα "τσιρίζει", έχει κάποιο λάθος στη σχεδίαση, προσπαθεί να γίνει μόνιτορ ενώ δεν είναι.

Ένα πραγματικά μόνιτορ σύστημα είναι απολύτως ουδέτερο. Δε χρωματίζει, δεν υπερβάλλει.

Όπως και να 'χει, τα παραπάνω αποτελούν προσωπική εκτίμηση. Δεν περιμένω να υιοθετήσει κανείς τις απόψεις μου...
Αυτό θα ήταν ακριβώς έτσι, εφόσον κρατάς στα χέρια σου μία ιδανική ηχογράφηση. Τέτοιο πράγμα όμως δεν υπάρχει πουθενά.

Reaction score
968
Όταν λέμε αναλυτικό εννοούμε τονισμό χρωματισμό? Αν ναι συμφωνούμε κάπως. Αν όχι πως ξεχωρίζω αναλυτικό από το χρωματισμένο?
Αναλυτικό εννοώ το κλινικό, αυτό που βγάζει και την παραμικρή λεπτομέρεια της ηχογράφησης.

Σκεφθείτε ότι ίσως δεν διαφωνούμε. Απλά δεν μπορούμε να συννενοηθούμε.

Reaction score
968
Το χρωματισμένο σύστημα δεν έχει επίπεδη απόκριση συχνοτήτων και επίσης εμφανίζει χροιές που δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα. Οι χροιές επηρρεάζονται και από τα χαρακτηριστικά αντήχησης - απορρόφησης του χώρου που έγινε η ηχογράφηση, καθώς επίσης και από τον εξοπλισμό που χρησιμοποιήθηκε (χαρακτηριστικά μικροφώνων, τοποθέτηση αυτών, κτλ).

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.830
Σύμφωνοι αλλά όταν λες χρωματισμένο ήχο, στην πράξη τι εννοείς; Ότι αναπαράγει τον οξύαυλο σαν το κλαρινέτο ή σαν υψίσυχνη εκπομπή νυχτερίδας;

...

Reaction score
59
Η απάντηση είναι να έχουμε εμπειρίες ζωντανής ακουστικής μουσικής πρώτα και κύρια και κατά δεύτερο λόγο εμπειρίες από καλοστημένα συστήματα ανθρώπων που έχουν εμπειρίες ζωντανής ακουστικής μουσικής. Δεν νοείται ότι έχουμε τη μουσική σαν χόμπυ και δεν φροντίζουμε για τις εμπειρίες που προανάφερα.
Τότε θα μπορούμε να κρίνουμε, να ξέρουμε τί λέμε και να συνεννοούμαστε. Λ.Σ.

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.830
Η απάντηση είναι να έχουμε εμπειρίες ζωντανής ακουστικής μουσικής πρώτα και κύρια και κατά δεύτερο λόγο εμπειρίες από καλοστημένα συστήματα ανθρώπων που έχουν εμπειρίες ζωντανής ακουστικής μουσικής. Δεν νοείται ότι έχουμε τη μουσική σαν χόμπυ και δεν φροντίζουμε για τις εμπειρίες που προανάφερα.
Τότε θα μπορούμε να κρίνουμε, να ξέρουμε τί λέμε και να συνεννοούμαστε. Λ.Σ.
Δεν νομίζω ότι έχουμε ελπίδες να συνεννοηθούμε. :114:
Ακόμη κι αν κάποιος απολαμβάνει συχνά μουσική live, δεν μπορεί να είναι 100% αντικειμενικός κριτής σε επίπεδο χροιών. Μήπως όλες οι κιθάρες βγάζουν τον ίδιο ήχο; Ούτε οι μουσικοί δεν συμφωνούν μεταξύ τους.

Στην αναπαραγωγή κονσέρβας, ο έλεγχος κάποιων παραμέτρων είναι σε θέση να ελαττώσει κατά πολύ την υποκειμενικότητα και μαζί της την αμπελοφιλοσοφία περί χροιών, όπου ο καθένας δικαιούται να πει το μακρύ του ή το κοντό του, με βάση τις... εμπειρίες του. Αυτό που αναφέρει πολύ εύστοχα ο acoustics για τα συστήματα με μη επίπεδη απόκριση στον χώρο ακρόασης, νομίζω ότι είναι το μυστικό. Δυστυχώς αρκετοί θεωρούν ότι το ξεπερνούν με μια... αναβάθμιση των παλαιών συσκευών τους με νέες, ακριβότερες.

Παρόλα αυτά, δυσκολεύομαι να πεισθώ ότι ένα αποκαλυπτικό, (όπως χαρακτηρίστηκε) σύστημα, αυτό που βγάζει κάθε λεπτομέρεια των ηχογραφήσεων, γίνεται υποχρεωτικά και κουραστικό. Προφανώς γίνεται λιγότερο εύηχο.

...

Reaction score
59
Δεν νομίζω ότι έχουμε ελπίδες να συνεννοηθούμε. :114:
Ακόμη κι αν κάποιος απολαμβάνει συχνά μουσική live, δεν μπορεί να είναι 100% αντικειμενικός κριτής σε επίπεδο χροιών. Μήπως όλες οι κιθάρες βγάζουν τον ίδιο ήχο; Ούτε οι μουσικοί δεν συμφωνούν μεταξύ τους.
..
Νίκο νομίζω ότι θα μπορούσαμε να συνεννοηθούμε με την προϋπόθεση που έθεσα και ας διαφωνούσαμε στις χροιές που λες.
Μακάρι όλοι οι συνομιλητές να είχαμε φτάσει σε τέτοιο υψηλό εοπίπεδο και να διαφωνούσαμε για τις χροιές!!! Λ.Σ.

Reaction score
59
Παρόλα αυτά, δυσκολεύομαι να πεισθώ ότι ένα αποκαλυπτικό, (όπως χαρακτηρίστηκε) σύστημα, αυτό που βγάζει κάθε λεπτομέρεια των ηχογραφήσεων, γίνεται υποχρεωτικά και κουραστικό. Προφανώς γίνεται λιγότερο εύηχο.

...
Νίκο συμφωνώ απόλυτα μαζί σου ότι ένα πραγματικά αποκαλυπτικό σύστημα δεν μπορεί να γίνεται κουραστικό.
Φυσικά εδώ σκοντάφτουμε στο τί εννοεί ο καθένας "αποκαλυπτικό". Γι'αυτό θεωρώ πολύ σπουδαία την ακουστική εμπειρία ζωντανής μουσικής [όχι ηλεκτρικών οργάνων].
Το δικό μου σύστημα δεν είναι καθόλου κουραστικό αν και είναι πολύ 'αποκαλυπτικό'.
Φαντάσου ότι κάνω συγκρίσεις σε διαφορετικά αντίτυπα δίσκων που τυπώθηκαν, ακόμα, και από τον ίδιο εκτυπωτή της ίδιας μήτρας και βρίσκω διαφορές.
Εδώ φυσικά παίζει μεγάλο ρόλο και η ακουστική πείρα. Λ.Σ.

Reaction score
8
Φαντάσου ότι κάνω συγκρίσεις σε διαφορετικά αντίτυπα δίσκων που τυπώθηκαν, ακόμα, και από τον ίδιο εκτυπωτή της ίδιας μήτρας και βρίσκω διαφορές
η , πιο ευκολα αντιληπτο, αγοραζοντας δυο ιδιους δισκους βινυλιου και παιζοντας μονο τον ενα, υστερα απο καμποσο καιρο και αρκετα παιξιματα, ο καινουργιος ακουγεται πιο τραντζιστορατος και ο παιγμενος πιο λαμπατος.

Reaction score
5
Αναλυτικό εννοώ το κλινικό, αυτό που βγάζει και την παραμικρή λεπτομέρεια της ηχογράφησης.

Σκεφθείτε ότι ίσως δεν διαφωνούμε. Απλά δεν μπορούμε να συννενοηθούμε.

Το μόνο αναλυτικό και κλινικό που μπορώ να σκεφτώ είναι τα μικρά monitorηχεία, πέραν αυτού υπάρχει χρωματισμός που είτε οφείλεται σε τονισμό η υποτονισμό κάποιων συχνοτήτων με επακόλουθο είτε να χαρακτηρίζονται σαν αναλυτικά μπασάτα μουσικά και πάει λέγοντας.

Reaction score
59
η , πιο ευκολα αντιληπτο, αγοραζοντας δυο ιδιους δισκους βινυλιου και παιζοντας μονο τον ενα, υστερα απο καμποσο καιρο και αρκετα παιξιματα, ο καινουργιος ακουγεται πιο τραντζιστορατος και ο παιγμενος πιο λαμπατος.
Για να είσαι σίγουρος γι'αυτό που λές θα πρέπει να έχεις ακούσει και τα δύο αντίτυπα το ένα μετά το άλλο και αν όντως ακούγονται ίδια, πράγμα που αμφιβάλλω, τότε να παίζεις για κάποιο διάστημα μόνο το ένα και μετά να τα συγκρίνεις για να δεις αν όντως είναι έτσι όπως τα λες.
Απλά [στην περίπτωση που εγώ αναφέρω] οι διαφορές οφείλονται στη σειρά εκτύπωσης των δύο αντιτύπων που μπορει ο ένας να είναι ο υπ' αριθμόν 50 και ο άλλος ο υπ' αριθμόν 700. Λ.Σ.

Reaction score
59
Περί αναλυτικού κλπ νομίζω ότι έχετε λάθος, αν δεν μας πείτε πού στηρίζετε την όποια άποψή σας. Έχετε σαν αναφορά τις εμπειρίες σας από ζωντανή ακουστική ή όχι;;;; Λ.Σ.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.216
Members
38.432
Νεότερο μέλος
Αριστος