Power Amp 2x150w "HECTOR"

Reaction score
1.173
Μέσα στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε όλοι μας, αποφάσισα να φτιάξω ένα ενισχυτή από την αρχή, βήμα βήμα, κομμάτι κομμάτι. Δεν ήθελα να μπω σε διαδικασία δόσεων μέσω πιστωτικής, οι δόσεις θα είναι τα ίδια τα κομμάτια του ενισχυτή, παράλληλα οι γνώσεις και η εμπειρίες που αποκτάς είναι πολλές, και το κυριότερο ***DIY***.
Θα προσπαθήσω να ασχοληθώ από το τροφοδοτικό, το κιτ του ενισχυτή, τα συνοδευτικά κυκλώματα προστασίας, η καλωδίωση, μπόρνες, μέχρι και το κουτί του.

Αρχικός σκοπός είναι να φτιάξω κάτι όπου θα με ικανοποιήσει με τα πολύ ευαίσθητα ηχεία που έχω. (Γιατί όπως λένε εδώ στο AVsite, τα γκάζια δεν τα μίσησε κανείς.)

Ύστερα από αρκετές ακροάσεις σε συστήματα φίλων, εκθέσεις, μαγαζιά, ιδιοκατασκευές κυρίως, κτλ.... έχω αποφασίσει τελικά ότι η σωστή υλοποίηση και σχεδιασμός σε κάποια τεχνολογία φέρνει και ένα σχετικά καλό αποτέλεσμα, Ηχητικά. Δηλαδή, είτε λάμπες βάλεις είτε τρανζίστορς, είτε class d είτε είτε... εάν δεν σχεδιαστεί σωστά δεν. Βέβαια τα κουσούρια τα πληρώνεις και ότι πληρώνεις παίρνεις(όχι πάντα - βλέπε "χάλι έντ".) Κανονικά τα σωστά υλοποιημένα μηχανάκια όλα μα όλα θα έπρεπε να έπαιζαν το ίδιο καλά..... αλλά!

Γιαυτό και εγώ ο φτωχός, αποφάσισα ότι ποτέ δεν θα έχω κάτι πολύ "ακριβό και καλό" οπότε σκέφτηκα να κολλήσω τα κομμάτια μερικών εξαρτημάτων μεταξύ τους μπας και καταφέρω να πλησιάσω τα όνειρά μου.

Θα προσπαθήσω να παρουσιάσω αυτή την κατασκευή εδώ να μοιραστώ την χαρά μου μαζί σας. Οι γνώσεις μου λίγες, ότι θυμόμουν από τα ηλεκτρονικά της σχολής και αφού ακολούθησα άλλη πορεία επαγγελματικά, μού είχε μείνει μαράζι στα σωθικά οι κατασκευές και οι μόντες. Χώρια το ότι μου αρέσει να ανακαλύπτω τον τροχό συχνά πυκνά.

Εννοείται ότι κάθε είδους καλοπροαίρετου σχόλιου σας κρίνεται απαραίτητο από εμένα για την βελτίωση της κατασκευής μου, που πιθανά να έχω παραβλέψει πολλά πράγματα.

Πριν ξεκινήσω να πω τα τής κατασκευής θα ήθελα να εκφράσω ένα τεράστιο ευχαριστώ στον φίλο Πέτρο(Petermeni) για την υπομονή, προσφορά γνώσεων και της πολύτιμης βοήθειας του που έχει προσφέρει μέχρι τώρα σε εμένα για αυτή την κατασκευή.

Reaction score
1.173
Απάντηση: Power Amp 2x150w "HECTOR"

Κατασκευή του κιτ.
Αρχικά η απόφαση ήταν πόσα watt θα χρειαζόμουν σε σχέση με τα ηχεία μου και τον χώρο μου. Θεωρητικά 2x 80w στα 8Ω και σε χώρο 25 τετραγωνικών θα ήμουν οκ.
Ξεκίνησα με την απόκτηση του συγκεκριμένου κιτ με τα 2SA1943 2SC5200 Toshiba και αντίστοιχα την υλοποίηση ενός τελικού ενισχυτή 2x150w 8Ω class ab(ανάλογα με την υλοποίηση) ή σε 2 μονομπλόκ αντίστοιχα.

Παρακάτω φαίνονται φωτογραφίες με την απόκτηση και την συσκευασία του κιτ...... η δε χαρά από την απόκτησή του δεν μπορώ να σας το περιγράψω. Πώς είναι όταν αγοράζεις ένα νέο μηχάνημα; έ κάπως έτσι, αλλά εδώ μέχρι και ένα πυκνωτή που αγοράζεις είναι χαρά σαν ένα νέο μηχάνημα...... δηλαδή πολλές ντόπες μαζί.

IMG_0139.jpg IMG_0135.jpg IMG_0129.jpg IMG_0142.jpg

Πριν καν αρχίσω τις κολλήσεις ανέτρεξα σε ότι βιβλίο ηλεκτρονικών είχα, αισθανόμουν ντροπή που είχα ξεχάσει τα χρώματα των αντιστάσεων. Καθημερινό διάβασμα στα βασικά και μόνο, "application" στο ipad με εφαρμογές, Internet, (τηλέφωνο στον Πέτρο)αναρτημένες εργασίες, (τηλέφωνο στον Πέτρο)Ιδέες από άλλες κατασκευές, (τηλέφωνο στον Πέτρο)διάβασμα,..... ταξίδι....σκέψεις.., (τηλέφωνο στον Πέτρο)διάβασμα.....,
Πριν κοιμηθώ κάθε βράδυ εννοείτε ότι σκεφτόμουν τι θα κάνω την επομένη ημέρα.

Ύστερα έπεσε μελέτη στα υλικά και τα ξεχώρισα όλα, ειδικά τις αντιστάσεις μου φάνηκαν ένα χάος.
Ο Κινέζος που μου προμήθευσε το κιτ, φρόντισε να μου στείλει μετρήσεις και ρυθμίσεις της κατασκευής από την πρώτη στιγμή, για το κιτ.

Αποφασίστηκε γρήγορα αλλαγή ορισμένων πυκνωτών λόγο χαμηλής ποιότητος σε Panasonic. Παράλληλα δούλευα στο μυαλό μου και το θέμα τροφοδοσία. Εδώ ο Πέτρος έβαλε ψηλά τον πήχη(για τα οικονομικά μου)και εγώ το χέρι στην τσέπη με αντίστοιχα καλά υλικά. :)
Αποφάσισα να πάρω υλικά τουλάχιστον για το τροφοδοτικό, όπου τα συναντάει κανείς σε μηχανήματα αρκετά ακριβά και σίγουρα δεν θα μπορούσα ποτέ να πλησιάσω την αγορά τους λόγο του οικονομικού παράγοντα πάντα.
Εννοείτε τίποτα το εξωπραγματικό(σχετικά με τα υλικά), που να έχει σχέση με ειδικά μέταλλα από μακρινούς γαλαξίες τα οποία έχουν ιονιστεί από το κ@τουρο ιπτάμενων βουβαλιών του διαστήματος. Αγοράστηκαν απλά αξιόπιστα υλικά, δοκιμασμένα και με προδιαγραφές χωρίς πολλά πολλά.

Να πω ότι η απόφαση για την αγορά του κουτιού έπαιξε πολύ μεγάλο ρόλο σχετικά με την σχεδίαση το που θα τοποθετηθούν τα υλικά και τι μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κοινού ή τι θα χρειαστεί να αγοραστεί έξτρα.

Reaction score
1.173

[FONT=&amp]Ξεκίνησαν οι κολλήσεις:

[/FONT] IMG_0144.jpg IMG_0148.jpg IMG_0155.jpg IMG_0157.jpg [FONT=&amp]

[/FONT][FONT=&quot]Μουσική παράλληλα σε στάθμες χαλάρωσης γιατί εάν παίζει τίποτα δυνατό στυλ, "pixies"(Δεν συζητάω για SKYCLAD), και εκείνη την ώρα ανακαλύψεις την ζέναρ ανάποδα, είμαι ικανός να το σπάσω το κιτ και τον "γάτο μου από το παράθυρο".

Στην πρώτη πλακέτα έβαλα πρώτα τα τρανζίστορς και ύστερα ανακάλυψα ότι θα βόλευε πρώτα να κολληθούν οι αντιστάσεις.
Αυτό στην δεύτερη έγινε με προτεραιότητα στις αντιστάσεις, και διότη είμαι ψύρας εννοείτε ότι τα υλικά μετρήθηκαν με το φτωχό μου πολύμετρο πριν κολληθούν..... χεχε... δουλειά να έχουμε.
[/FONT][FONT=&amp] [/FONT]

Reaction score
1.173

[FONT=&amp] Σχετικά με το Τροφοδοτικό:

[/FONT] IMG_0170.jpg IMG_0175.jpg IMG_0176.jpg IMG_0180.jpg [FONT=&amp]

2x500VA μετασχηματιστές όπου θα δίνουν το ωραίο ρεύμα μας παραγγέλθηκαν, αγοράσθηκαν από ellada και είναι έτοιμοι προς χρήση.

Στην συνέχεια έγινε έρευνα για πυκνωτές τροφοδοσίας μέσω ebay, ellada & μαγαζάκια εξωτερικού. Στο θέμα αυτό και πάλι προτίμησα το ellada δεν ήμουν σίγουρος για το εμπόρευμα, όσο αφορά την ημερομηνία κατασκευής των πυκνωτών και να πω την αλήθεια επειδή έχει πολύ ζήτηση το θέμα οι τιμές είναι πάνω κάτω ίδιες και εάν βάλεις τα μεταφορικά λόγο βάρους συμφέρει το ellada.
Αγοράστηκαν οι Nippon Chemicon 22000uf 63v x8 δηλαδή 176000uf συνολικά η χωρητικότητα του τροφοδοτικού και 88000uf /C

Αντίστοιχα οι γέφυρες δύο γομαράκια των 35Α με κόστος πολύ μικρό.
[/FONT]

Reaction score
1.173

[FONT=&amp]Αγοράστηκαν x4 οι παρακάτω ψύκτρες για τα ισχύος. Το πρόβλημα που είχα ήταν με ποιο τρόπο θα τις ενώσω για να υπάρχει ίδια θερμοκρασία σε όλα τα τρανζίστορ.
[/FONT] IMG_0278.jpg IMG_0180.jpg IMG_0266.jpg

Με έξτρα αλουμινένιο λαμάκι (ίδιας ποιότητας θέλω να πιστεύω) που κόπηκε όπως φαίνεται παρακάτω μπήκε πάστα μεταξύ των ψηκτρών - λαμάκια. Με θερμόμετρο που μετρήθηκε μέχρι στιγμής η θερμοκρασία που υπάρχει και αναπτύσσεται στην επιφάνεια και των δύο δείχνει να μεταφέρεται σωστά.[FONT=&amp]

Πραγματικά από τις χειρότερες εργασίες που πραγματοποίησα στην κατασκευή ήταν αυτή της μόντας για τις ψήκτρες. Με παίδεψε περισσότερο από όλα. Βασικά δεν είχα δράπανο με βάση και το χειρότερο είναι να σου σπάει τρυπανάκι μέσα στο αλουμίνιο.....[/FONT]:mad:

Δεν το συζητάω για βίδα στο τελευταίο σφίξιμο. Μερικές φορές λες να είχα πληρώσει για καλά εργαλεία και βλαστημάς για τις φτηνόβίδες που σε φέρνουν πίσω.

Reaction score
1.173

Λίγα λόγια για το Κουτί:

Μετά από πολύ μελέτη, τα ανέφερα σε προηγούμενο πόστ(εφιάλτες, σκέψεις, τηλέφωνα, ίντερνετ) αποφάσισα να φτιάξω το δικό μου κουτί. Δεν πήγα επίσης σε αγορά του κουτιού λόγο υψηλού κόστους (για αυτό που θεωρώ καλό)
Ενοείτε ότι ένα κόστος από το γνωστό ιταλομάγαζο είναι λογικό να πούμε.....αλλά με τα μεταφορικά ξεφεύγει. Αφού θα τα βάλεις όλα τακτοποιημένα και αυτό είναι πολύ σημαντικό για ψύξη, τακτοποίηση, η τοποθέτηση να είναι εύκολη, στιβαρό κουτί, κραδασμοί, επισκευή στο μέλλον και να μην αγανακτείς......κτλ

IMG_0178.jpg
Στάθηκα τυχερός, γιατί στο περίπου, μην πω ακριβώς, οι διαστάσεις που παίζουν τα κουτιά στα μαγαζιά είναι ίδιες για ένα κουτί τελικού. Αυτό που αλλάζει είναι τα U.

Βρήκα μία πλάτη (με νευρώσεις) από IBM Server, στην αποθήκη, όπου θα πήγαινε στα παλιοσίδερα, και τι σκέφτηκα αμέσως; Πόσο τυχερός είσαι;
:geek:

IMG_0281.jpg

Τα πλαϊνά θα είναι οι ψήκτρες και εμπρός πίσω μόντες από πολύπριζο εργοστασιακού τύπου για ράκ οι βάσεις.

IMG_0306.jpg

Να πω ότι ταίριαξε σε διαστάσεις τόσο καλά που παραγγελία να τα είχα κάνει δεν θα είχε τέτοια επιτυχία.
:smile:

Αντίστοιχα Πλάτες και λαμάκια δόξα ο Θεός μπόλικα, χώρια που βρήκα και τα ποδαράκια αυτά.....

IMG_0177.jpg

Ποδαράκια πάκτωσης από IBM Rack...... χάλι έντ μιλάμε, μπορούν να σηκώσουν πολύ βάρος αν και δεν τίθεται τέτοιο θέμα στην κατασκευή αυτή. Να πω ότι προσπάθησα να βάλω όσο το δυνατόν ελαφρύτερα υλικά γιατί το βάρος ξεφεύγει επικίνδυνα χώρια ότι δεν ανεβάζει και την ποιότητα του ήχου....
:wink:

Reaction score
1.173

Speaker protection:

Το συγκεκριμένο κιτ αγοράστηκε από ebay αρκετά οικονομικά, επίσης κολλήθηκε κομμάτι – κομμάτι.

IMG_0199.jpg IMG_0200.jpg

Σε ένα απόγευμα από την κάψα της παραλαβής συναρμολογήθηκαν και οι δύο πλακέτες και ελέγχτηκαν στο μπάμ.

IMG_0204.jpg IMG_0214.jpg

Το συγκεκριμένο κύκλωμα είναι για δύο κανάλια και έχει δύο ρελέ(Μόνο το ένα από τα δύο σε κάθε SP χρησιμοποιείται). Αγοράστηκαν δύο SP για χρήση κοντύτερων εσωτερικών καλωδίων από το κάθε κανάλι προς το SP και στην συνέχεια στις μπόρνες.

Reaction score
1.173

Soft start:

Εφόσον το ρεύμα θα είναι αρκετό που θα τραβάνε τα τροφοδοτικά, η χρήση του είναι απαραίτητη.

Στην αρχή είχα όρεξη να κάνω μια κατασκευή με καλά και αξιόπιστα υλικά από κυκλώματα που κυκλοφορούσαν στο διαδίκτυο αλλά το χαμηλό κόστος αγοράς ενός έτοιμου κυκλώματος με έκανε και αγόρασα το παρακάτω:

IMG_0365.jpg

Αποτελείτε από καλά υλικά και με ένα κύκλωμα θερμικής προστασίας για τις ψήκτρες των τρανζίστορ ισχύος.

Είναι το μοναδικό κύκλωμα που δεν έβαλα ούτε “βίδα”….

Reaction score
1.173
Πέρασε αρκετός καιρός που έχω να γράψω σχετικά με την κατασκευή.

Από αρχές Μαΐου ο ενισχυτής ήδη λειτουργεί στο σύστημα μου με πολύ καλά αποτελέσματα πάντα για τα προσωπικά μου γούστα:
DSCN0778.jpg

Σε αυτή την κατάσταση έπαιζε κρυμμένος κάτω από τα υπόλοιπα μηχανήματα. Το καλοκαίρι πέρασε και ήρθε η ώρα να τον καλλωπίσω λίγο μιας και το σαλόνι έμοιαζε εργαστήρι.

Μιάμιση εβδομάδα τώρα δεν ακούω μουσική και φτιάχνω πρόσοψη-καπάκι. Δεν προχωράει τίποτα!!!!>:(
Τίποτα δεν μου αρέσει να δούμε που θα βγει:smg:

Reaction score
1.173
Δεν μπορώ να διακρίνω , οι πυκνωτές στις δυο πλακέτες είναι nichicon, elna , η κάτι άλλο?
"470uf 63v 105c LOW ESR 16mmx20mm Panasonic FC Capacitor"
Αγόρασα και αντικατέστησα(από το κιτ) όλους τους ηλεκτρολυτικούς πυκνωτές με Panasonic.

Reaction score
1.788
Παντελη, μπραβο καιαπο μενα! Ο πυκνωτης στην εισοδο ειναι πολυ σημαντικος ως προς την ποιοτητα που θα επιλεχθει. Ο icel που βλεπω , αν δεν κανω λαθος, νομιζω οτι θα σου δωσει πολυ λιγα!!!!! Δοκιμασε και κατι αλλο , σε tin foil!

Reaction score
1.173
Παντελη, μπραβο καιαπο μενα! Ο πυκνωτης στην εισοδο ειναι πολυ σημαντικος ως προς την ποιοτητα που θα επιλεχθει. Ο icel που βλεπω , αν δεν κανω λαθος, νομιζω οτι θα σου δωσει πολυ λιγα!!!!! Δοκιμασε και κατι αλλο , σε tin foil!
Να πω την αλήθεια κάθε φορά που το κοιτάω όλο αυτό λέω πότε θα τους αλλάξω!!! Είναι ένα πράγμα που σκέπτομαι να κάνω σύντομα. Βάλε κανένα link με καμιά ιδέα:)

Reaction score
488
Συγχαρητηρια και απο εμενα , ελπιζω οι ψυκτρες που εχεις ενωσει μαζι , να εχουν καλη θερμικη συζευξη :) .

Reaction score
1.173
Εδώ γράφω πώς τα ένωσα αλλά όχι με λεπτομέρειες.:)

Αγόρασα έξτρα ψύκτρες και τις έκοψα σε δύο κομμάτια όπως φαίνεται στην φώτο. Μία σχήματος Τ για να βιδωθεί ένα τρανζίστορ επάνω της και μία επίπεδη απλά για να ενώσει τις δύο επιφάνειες.

Πάστα τοποθετήθηκε μεταξύ των ενώσεων των δύο ψηκτρών, μεταξύ των ενώσεων στα δύο ενωτικά κομμάτια και στην βάση όπου πατάνε στο σασί. Από κάτω η λαμαρίνα(σασί) είναι τρυπημένη σε τέσσερα σημεία και από δύο τρύπες σε κάθε κομμάτι(Ψύκτρας). Οπότε η σύσφιξη είναι αρκετά ισχυρή.:showingbiceps:

Με δύο θερμόμετρα που μετρούσα παράλληλα η θερμοκρασία αναπτυσσόταν σε ίδιους ρυθμούς.

Reaction score
1.173
Μήπως υπάρχει κάποια σειρά(μάρκα) πυκνωτών που είναι "Super" για την συγκεκριμένη δουλειά?

Reaction score
725
Φιλε μπορεις να υπολογισεις χονδρικα ποσο σου κοστισαν ολα αυτα τα υλικα?Απλη απορια :)

Reaction score
1.173
Ναι έχω κρατήσει σε excel τα πάντα.......:D.
Αλλά το έχω στην εργασία μου οπότε από δευτέρα μπορώ να σου πω ακριβώς. Χοντρικά πρέπει να έχω φτάσει τα 650€.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.323
Members
38.541
Νεότερο μέλος
drammer