Sub σε 2 συστήματα

Reaction score
50
Καλησπέρα!

θέλω την συμβουλή σας για το εξής

έχω ένα συστημα 5.1 Yamaha + JMlab sib & cub και θέλω να χρησιμοποιήσω το sub παράλληλα και στο σύστημα στέρεο Creek + Castle pembroke.
Ο Yamaha ειναι συνδεμένος με την sub out eξοδό του στα RCA in του sub.

Ο Creek έχει pre-out και παίζει μια χαρά με το sub, πάλι από RCA in του sub.

Πως θα γίνει όμως να έχω παράλληλα και τους δύο ενισχυτές συνδεμένους χωρίς να κάνω αλλαγές σε καλώδια?

Μια σκέψη που έκανα είναι ένα καλώδιο interconect με το ένα καλώδιο πχ κόκκινο συνδεμένο στον Creek και το άλλο άσπρο στον Yamaha.
Υπάρχει λέτε πρόβλημα? θα κάψω τίποτα?

Το sub έχει και είσοδο-έξοδο για σύνδεση ηχείων.

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.042
Απάντηση: Sub σε 2 συστήματα

Μια σκέψη που έκανα είναι ένα καλώδιο interconect με το ένα καλώδιο πχ κόκκινο συνδεμένο στον Creek και το άλλο άσπρο στον Yamaha.
Υπάρχει λέτε πρόβλημα? θα κάψω τίποτα?
Δηλαδή, να συνδέσεις σε παραλληλία και τους δύο προενισχυτές σε ένα διακλαδωτήρα με δύο θηλυκά RCA που να καταλήγουν σε ένα αρσενικό που μπαίνει στην είσοδο του sub. Κανένα πρόβλημα, η σύνδεση είναι ηλεκτρικά σωστή και δεν θα κάψεις τίποτα. Απλώς, όταν το σύστημα είναι σε λειτουργία, είναι προτιμητέο να λειτουργούν και οι δύο προενισχυτές, και φυσικά να παίζει (να δίνει σήμα) ο ένας από τους δύο.

m_v

Reaction score
24
Καλησπέρα,
Από το manual
http://www.focal-fr.com/catalogue-docs/EN/9/files/722.pdf

Σελίδες 12 και 14
H έξοδος A/V (Yamaha) πάει στην είσοδο LFE του sub, ο Creek στα left-right, οπότε είναι όλα μαζί συγχρόνως.
Η LFE παρακάμπτει το crossover (στις ταινίες το σήμα για sub περιέχει και υψηλότερες συχνότητες).
Πιστεύω ότι καλό θα ήταν όταν χρησιμοποιείται η μία συσκευή να είναι κλειστή ή άλλη.

Reaction score
50

ευχαριστώ για τις απαντήσεις παιδιά!

@ m_v : το sub μου είναι παλαιότερο μοντέλο και έχει σύνδεση μόνο L-R RCA - B στο manual (και high level - A στο manual που δεν μας ενδιαφέρει εδώ).

σκεφτόμουν κάτι λίγο διαφορετικό αλλά ίσως δεν το εξήγησα σωστά.

Ενα Ιnterconnect.

Η μία άκρη του συνδεμένη στο sub στα L-R RCA input

Η άλλη άκρη του IC χωρίζεται στα 2:
1) Στον Yamaha το ένα άκρο του RCA καλωδίου (πχ left) στην sub out (έχει μία έξοδος έτσι και αλλιως και όχι L-R)

2) στον Creek σύνδεση το άλλο άκρο RCA καλώδιου (πχ right) σε μίας από τις 2 εξόδους (L-R) pre-out

έτσι βέβαια χάνω την όποια πληροφορία χαμηλού υπάρχει στο άλλο κανάλι του Creek (εκτός αν γεφυρώσω τα L-R με κάποιο Υ cable)

Ετσι ο Yam θα δίνει σήμα στο Left input του sub και ο Creek στο Right (έχει σημασία αυτό?).

Τα συστήματα ΔΕΝ θα παίζουν ποτέ μαζί οπότε δεν νομίζω να υπάρχει ηλεκτρικό πρόβλημα.

Καταλαβαίνω από θέμα απόδοσης καλύτερα να το κάνω όπως λέει ο argi & Costas, απλά προσωρινά βολεύομαι με το ένα IC

Reaction score
383

Πως θα γίνει όμως να έχω παράλληλα και τους δύο ενισχυτές συνδεμένους χωρίς να κάνω αλλαγές σε καλώδια?
Απλα να θυμασαι πως καθε φορα που αλλαζεις συστημα, θα πρεπει να πειραζεις και την ενταση του σαμπ αφου θα συνοδευει διαφορετικα ηχεια.
Τουλαχιστον δεν θα πειραζεις τα καλωδια...:138:

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.042

(...)

Ετσι ο Yam θα δίνει σήμα στο Left input του sub και ο Creek στο Right (έχει σημασία αυτό?).

(...)
Ναι. Εφ' όσον το sub δέχεται σήμα από δύο εισόδους (μία ανά κανάλι, L/R), οδηγώντας το σήμα σε έναν ενισχυτή, (αυτόν του sub), το πιθανότερο είναι πως υποβιβάζει τη στάθμη του σήματος κάθε καναλιού κατά 6dB, και μετά τα αθροίζει. Επομένως, οδηγώντας μόνο τη μια είσοδο κατά περίπτωση, πρέπει να αυξήσεις το κέρδος του sub κατά 6dB, με το σχετικό ρυθμιστικό στάθμης με το οποίο προφανώς αυτό είναι εξοπλισμένο.

Reaction score
50

Ναι. Εφ' όσον το sub δέχεται σήμα από δύο εισόδους (μία ανά κανάλι, L/R), οδηγώντας το σήμα σε έναν ενισχυτή, (αυτόν του sub), το πιθανότερο είναι πως υποβιβάζει τη στάθμη του σήματος κάθε καναλιού κατά 6dB, και μετά τα αθροίζει. Επομένως, οδηγώντας μόνο τη μια είσοδο κατά περίπτωση, πρέπει να αυξήσεις το κέρδος του sub κατά 6dB, με το σχετικό ρυθμιστικό στάθμης με το οποίο προφανώς αυτό είναι εξοπλισμένο.
Σωστός ! δοκιμάστηκε και αποδείχτηκε (αν και δεν ξέρω για τα db) :107:, οπότε πάμε σε λύση με είσοδο και στα 2 κανάλια με διακλαδωτήρα.

merci και πάλι

Staff online

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.210
Members
38.306
Νεότερο μέλος
lntalis75