TentLabs CDplayer DIY kit (με CDPro2M transport)

Κώστας Φ.

Truth hurts. Here's a teddy bear.
Reaction score
895

Πριν λίγο καιρό, σε άλλο thread, θαυμάσαμε το Philips CDPro2M στο νέο player της Nagra.

Eίχα βάλει κάποιο link σε site που πουλάει το transport αυτό για DIY εφαρμογές αλλά με ένα σκέτο trasport CD player δεν φτιάχνεις.. Έχω την εντύπωση πως το θέμα DIY CD player δεν έχει "ψαχτεί" αρκετά απο τo DIY community οπότε οι περισσότεροι πάνε λίγο στα τυφλά. Χρειάζεται ψάξιμο και δοκιμές - οι οποίες κοστίζουν.

Αυτό θα σκέφτηκαν και στην TentLabs και αποφάσισαν να δώσουν ένα hi-end CDp βασισμένο στο trasport της Philips σε μορφή DIY kit. Ενδιαφέρουσα υλοποίηση που δείχνει ότι έχει αφιερωθεί χρόνος στο σχεδιασμό του, εύκολο στην συναρμολόγηση και με τιμή στα 2500 ευρώ (προ φόρων και μεταφορικών). Επίσης αναμένεται και έκδοση με USB port για να μη γκρινιάζει ο Κ.Κ.! :respect:

Για να δούμε τι έχουν να πουν οι reviewers του 6moons για το player αυτό...

Αξίζει, για αρχή, να μεταφέρω απο το 6moons μερικές τεχνικές λεπτομέρειες για τις επιλογές που έκαναν οι άνθρωποι της TentLabs (aka το αποτέλεσμα του "ψάξιματος" που λέγαμε παραπάνω και το οποίο έκαναν οι της TentLabs πριν απο εμάς για εμάς - or so they claim!):

"TentLab's goal with all products focused on CD reproduction is to rid them of 'digital sound'. This nasty habit of many playback systems is, Guido feels, predominantly caused by poor jitter handling. Guido knows first hand how jitter can be addressed and corrected when using appropriate measures. In the DIY CD player, he uses all of them. The player starts with the sturdy base of a quality drive. Many high-end manufacturers have arrived at the same choice of Philips CDpro2M. This is a top loader so a tricky drawer system was unnecessary. For the drive's servo and control logic, Guido uses two separate power supplies to avoid crosstalk between them and minimize jitter in the signal path.

Data from the drive is carried to the DAC via an I²S connection. Contrary to the routine protocol of S/PDIF, I²S is immune to data-dependent jitter effects and that, after all, is the goal at this stage. TentLabs then bypasses the standard clock incorporated in the CDpro drive. The clock used instead is the master clock located on the separate PCB of the DAC. To accept the external clock, Guido had to modify the drive, again to minimize jitter. To protect the drive from external mechanical influences, a rubber-sprung heavy metallic sub-chassis suspends it from the player's casing.

For the converter stage, Guido uses a pair of Texas Instruments PCM1704 multi-bit DACs while omitting any digital filtering. Filters tend to introduce jitter and he prefers to run the converters at 1/8th the normal clock speed instead. Both converters receive their power from analog supplies that are stabilized by four shunt regulators. Cross talk is avoided and the noise floor remains low.

TentLabs then uses proprietary interface logic to convert the 16-bit I²S data into a format that the PCM1704 is able to convert directly. Unique to this approach is how the data from the serial I²S stream -- both channels behind each other -- are split by stop-clock operation. This way only data for the channel active at that moment gets delivered to that channel. In traditional designs, what arrives at the 'active' converter is stereo rather than mono information. Do we need to mention that the incoming data signal is reclocked by the low jitter Tentlabs XO master clock prior to entering the DAC chips? The XO clock derives it power from a shunt supply.

In order to use the DIY CD player as just a spinner, a S/PDIF digital output is provided. This signal comes off the CD drive module but is re-clocked on the DAC board using the master clock. A buffer stage insures correct 75-ohm impedance and a digital transformer acts as galvanic decoupling device.

The output from the PCM1704 converters is current of course which needs to become voltage after which the voltage needs to be amplified and buffered. All this is performed by a tube-based I/V converter stage. That board carries a so-called transconductance (or current source amplifier) that outputs a current proportional to its input voltage with two active elements, a transistor and an E88CC tube. This amplifier works completely in the current domain to eliminate power supply noise. The circuit presents a sub 1-ohm impedance to the PCM1704 chips to insure low distortion. An Audio Note tantalum resistor converts current to voltage before being high-passed at 6dB/octave. Another tube, a 6x4 rectifier chosen for its musical properties, oversees the high voltage supply on the I/V board.

Inside the player, TentLabs also uses three large toroidal transformers. One is dedicated to the drive, one supplies the I/V converter board and the third the DAC board. These circuit boards use surface-mount devices and are based on Guido's know-how with EMI and signal integrity while working at Philips. They help to reduce noise in the digital to analog conversion, crosstalk and of course keep jitter at bay as far as possible. From the three power supplies clearly visible in the photos, two supply the drive, one the display."

Αρκετά με τα τεχνικά όμως... Τελικώς, αξίζει τον κόπο!?

"With a kit price of € 2,500 or roughly $3,375 without taxes and shipping, this CDP is a bargain. It can and will blow many far more expensive CDP out of the musical waters without much effort. Granted, you have to build the thing yourself or find a friend to help you. That will add a couple of hours of building joy or a little extra cost. In the end though, you wind up with a fantastically musical machine that, with the announced USB port, is even future proofed for the time when CDs will disappear in the same niche status vinyl is already said to be in now."

Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στο 6moons.com και συγκεκριμένα εδώ.

Κώστας Φ.

Truth hurts. Here's a teddy bear.
Reaction score
895
Απάντηση: TentLabs CDplayer DIY kit (με CDPro2M transport)

Xμμ, πέρα απο το transport (που δεν είμαι σίγουρος αν στο audiotechnologies είναι το CDPro ή το CDPro2 που είναι η τελευταία version), δε βλέπω άλλα κοινά στοιχεία. Όπως έγραψα και παραπάνω, το CDp δεν είναι μόνο transport. Οι φωτογραφίες που έχουν στο site δε δείχνουν πολλά πράγματα (το μόνο που μπορώ να δώ είναι η ύπαρξη ενός τοροειδή - ενώ το TentLabs διαθέτει τρεις οπότε στο κομμάτι της τροφοδοσίας τουλάχιστον φαίνεται πιο προσεγμένο). Αν έχουμε αναλυτικά τεχνικά χαρ/κα για το AudioTechnologies όπως έχουμε για το TentLabs θα μπορούμε να κάνουμε μία πρώτη σύγκριση. Αν έχουμε τη δυνατότητα να τα ακούσουμε και side-by-side, ακόμα καλύτερα. Μέχρι τότε η σύγκριση δεν έχει νόημα.

Reaction score
13
Re: Απάντηση: TentLabs CDplayer DIY kit (με CDPro2M transport)

Xμμ, πέρα απο το transport (που δεν είμαι σίγουρος αν στο audiotechnologies είναι το CDPro ή το CDPro2 που είναι η τελευταία version), δε βλέπω άλλα κοινά στοιχεία. Όπως έγραψα και παραπάνω, το CDp δεν είναι μόνο transport. Οι φωτογραφίες που έχουν στο site δε δείχνουν πολλά πράγματα (το μόνο που μπορώ να δώ είναι η ύπαρξη ενός τοροειδή - ενώ το TentLabs διαθέτει τρεις οπότε στο κομμάτι της τροφοδοσίας τουλάχιστον φαίνεται πιο προσεγμένο). Αν έχουμε αναλυτικά τεχνικά χαρ/κα για το AudioTechnologies όπως έχουμε για το TentLabs θα μπορούμε να κάνουμε μία πρώτη σύγκριση. Αν έχουμε τη δυνατότητα να τα ακούσουμε και side-by-side, ακόμα καλύτερα. Μέχρι τότε η σύγκριση δεν έχει νόημα.
Παντως Κωστα οι 3 τοροειδεις μπορει να μην λενε και τιποτε.
Θα μπορουσαν σε μια πιο οργανωμενη παραγωγη να ειναι ενας. Υποθετω οτι ειναι 3 διοτι ειναι στανταρ κομματια του εμποριου, και οχι κατι Custom για την χρηση αυτη.

Ασχετα απο τα γραφομενα σου, δραττομαι της ευκαιριας να πω οτι ειναι γνωστη η λαθος νοοτροπια πολλων DIYers να θεωρουν οτι το πολυ = καλο ή το ακριβο "δεν μπορει-θα ειναι καλο". Ετσι βλεπει κανεις σε πολλες ιδιοκατασκευες πραγματα για γελια, πχ

- Αντιστασεις των 20W εκει που δεν χρειαζεται πανω απο 1W.

- Να προσπαθουν να συνεφερουν με εξαρτηματα πολυτελειας, κατασκευες yatabaza ή που βρισκονται στα προθυρα της αυτοκαταστροφης.

- Τροφοδοτικα 500 VA για μια προενισχυτρια που τραβαει 5 mA και στα δυο τριοδικα μαζι.

- Ασε τους Πυκνωτες. Ασε τα καλωδια. Ασε τα βυσματα. Τι να σου λεω τωρα. Τελευταια μου φερανε ενισχυτη με 4αρι καλωδιο Ηχειων συνδεδεμενο απο RCA Εισοδου μεχρι τον Επιλογεα εισοδων. "Για να εχει χαμηλη αντισταση" λεει.

- Κανεις δεν βολευεται με τιποτε λιγοτερο απο ALPS.

- Αυτο το ειδος Νεοελληνα θελει απαραιτητως το Κορυφαιο "Τουμπανο δικε μου" "Τζαμι σου λεω", αλλα δεν θελει να κοπιασει γι αυτο. "Ασε μας ρε ξερολα. Τι υπολογισμους και τριχες μου λες. Εγω εχω φτιαξει τοσα Ηχεια και την μπουκα του Bass Reflex την φτιαχνω με την διαισθηση"

- Πολλοι δεν καταλαβαινουν πως και το υποδεεστερο εξαρτημα εχει λογο υπαρξης στην καταλληλη θεση. Γενικα υπερεκτιμαται η ποιοτητα των εξαρτηματων και υποτιμαται ή σημασια της οποιας γνωσης ειναι πραγματικα καθοριστικη αλλα συμβαινει να αποκταται με μοχθο, μελετη, και σοβαρη ενασχοληση.

- Τελικα ο πασα μιας, εχων αγνοια της αγνοιας του σε βγαζει και ασχετο : " Τι ??? Δεν δουλευεις καλωδια με κρυοπαγηματα ?? Και το λες αυτο Hi End ?? Που πας ρε Καραμητροοοοο ?? "

- Ειναι κατι αλλοι που ψοφανε για οτιδηποτε ακουγεται Εξωτικο : "Πω ρε να δεις κατι πυκνωτες που ξετρυπωσα τις προαλλες !! Σπεσιαλ Ρωσικους επικαλυμενους με Πιροσκικο Τουνγκστενιο. Τους ειχε κλεψει απο το Μπαικονουρ ενας πολιτικος προσφυγας επι Χρουτσωφ, και απο χερι Σολζενιτσιν σε χερι Ελληνα Γκουρου διαρρευσανε στην Δυση. Εμενα σχεδον μου τους χαρισε ο δικος μου ο μαστορας που τους φυλαγε 40 χρονια σε ενα υπογειο για να υποστουν κρυπαγηματα. Μονο 300 Ε τον ενα ..."

Go figure out...

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Reaction score
304
Απάντηση: Re: Απάντηση: TentLabs CDplayer DIY kit (με CDPro2M transport)

Παντως Κωστα οι 3 τοροειδεις μπορει να μην λενε και τιποτε.
Θα μπορουσαν σε μια πιο οργανωμενη παραγωγη να ειναι ενας. Υποθετω οτι ειναι 3 διοτι ειναι στανταρ κομματια του εμποριου, και οχι κατι Custom για την χρηση αυτη.

Ασχετα απο τα γραφομενα σου, δραττομαι της ευκαιριας να πω οτι ειναι γνωστη η λαθος νοοτροπια πολλων DIYers να θεωρουν οτι το πολυ = καλο ή το ακριβο "δεν μπορει-θα ειναι καλο". Ετσι βλεπει κανεις σε πολλες ιδιοκατασκευες πραγματα για γελια, πχ

- Αντιστασεις των 20W εκει που δεν χρειαζεται πανω απο 1W.

- Να προσπαθουν να συνεφερουν με εξαρτηματα πολυτελειας, κατασκευες yatabaza ή που βρισκονται στα προθυρα της αυτοκαταστροφης.

- Τροφοδοτικα 500 VA για μια προενισχυτρια που τραβαει 5 mA και στα δυο τριοδικα μαζι.

- Ασε τους Πυκνωτες. Ασε τα καλωδια. Ασε τα βυσματα. Τι να σου λεω τωρα. Τελευταια μου φερανε ενισχυτη με 4αρι καλωδιο Ηχειων συνδεδεμενο απο RCA Εισοδου μεχρι τον Επιλογεα εισοδων. "Για να εχει χαμηλη αντισταση" λεει.

- Κανεις δεν βολευεται με τιποτε λιγοτερο απο ALPS.

- Αυτο το ειδος Νεοελληνα θελει απαραιτητως το Κορυφαιο "Τουμπανο δικε μου" "Τζαμι σου λεω", αλλα δεν θελει να κοπιασει γι αυτο. "Ασε μας ρε ξερολα. Τι υπολογισμους και τριχες μου λες. Εγω εχω φτιαξει τοσα Ηχεια και την μπουκα του Bass Reflex την φτιαχνω με την διαισθηση"

- Πολλοι δεν καταλαβαινουν πως και το υποδεεστερο εξαρτημα εχει λογο υπαρξης στην καταλληλη θεση. Γενικα υπερεκτιμαται η ποιοτητα των εξαρτηματων και υποτιμαται ή σημασια της οποιας γνωσης ειναι πραγματικα καθοριστικη αλλα συμβαινει να αποκταται με μοχθο, μελετη, και σοβαρη ενασχοληση.

- Τελικα ο πασα μιας, εχων αγνοια της αγνοιας του σε βγαζει και ασχετο : " Τι ??? Δεν δουλευεις καλωδια με κρυοπαγηματα ?? Και το λες αυτο Hi End ?? Που πας ρε Καραμητροοοοο ?? "

- Ειναι κατι αλλοι που ψοφανε για οτιδηποτε ακουγεται Εξωτικο : "Πω ρε να δεις κατι πυκνωτες που ξετρυπωσα τις προαλλες !! Σπεσιαλ Ρωσικους επικαλυμενους με Πιροσκικο Τουνγκστενιο. Τους ειχε κλεψει απο το Μπαικονουρ ενας πολιτικος προσφυγας επι Χρουτσωφ, και απο χερι Σολζενιτσιν σε χερι Ελληνα Γκουρου διαρρευσανε στην Δυση. Εμενα σχεδον μου τους χαρισε ο δικος μου ο μαστορας που τους φυλαγε 40 χρονια σε ενα υπογειο για να υποστουν κρυπαγηματα. Μονο 300 Ε τον ενα ..."

Go figure out...
σωστότατος...

Θα πρέπει κάποια στιγμή να στήσουμε ένα τυφλό τεστ με συσκευές DIY.

Η πρώτη θα έχει χάλια κύκλωμα αλλά πολύ καλής ποιότητας υλικά. Η άλλη έχει καλύτερο κύκλωμα και τυπικής ποιότητας υλικά. Και εκεί ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του...

Η χρήση "εξωτικών υλικών" φυσικά είναι ο πιο εύκολος τρόπος να αυξηθεί το κόστος της κατασκευής...

Reaction score
13
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: TentLabs CDplayer DIY kit (με CDPro2M transport)

σωστότατος...

Θα πρέπει κάποια στιγμή να στήσουμε ένα τυφλό τεστ με συσκευές DIY.

Σπυρο καλη ιδεα αλλα βλεπω να μπαινει στο ντοσιε που γραφει "Project προς υλοποιηση"
Δεν ξερω για σενα αλλα ο δικος μου τετοιος φακελλος εχει χοντρυνει πολυ.

Η πρώτη θα έχει χάλια κύκλωμα αλλά πολύ καλής ποιότητας υλικά. Η άλλη έχει καλύτερο κύκλωμα και τυπικής ποιότητας υλικά. Και εκεί ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του...

Ως συνηθως η επιτυχια οποιουδηποτε τεχνολογικου εργου εγκειται στην συνολικη αρμονια σε ολους τους τομεις. Αυτο περιπου που στην Ιατρικη αποκαλειται Ολεστικη αντιμετωπιση (ελπιζω να το γραφω σωστα)

Η χρήση "εξωτικών υλικών" φυσικά είναι ο πιο εύκολος τρόπος να αυξηθεί το κόστος της κατασκευής...

ΝΑΙ μεν, αλλα το αντιθετο συνεπαγεται μακροπροθεσμη επενδυση χρονου σε διαβασμα, εργαστηριακη ενασχοληση και ερευνα. Και εκει ειναι που κολλαει το θεμα για τους πολλους.
Εχω ομως συναντησει και φωτεινα παραδειγματα DIYers που παρολες τις απαιτησεις της προσωπικης τους ζωης ειναι απο εκεινο το σπανιο ειδος Ανθρωπου που εχοντας την σωστη μεθοδο σκεψης μπορουν, αξιοποιωντας μια απλη καθοδηγηση, να δημιουργησουν υποδειγματικα εργα.
Ειναι αρκετος καιρος τωρα που ψαχνομαι για συνεργατες με αυτην την ποιοτητα (συν μερικες αλλες) και βλεπω οτι οπως συμβαινει σε ολα τα πραγματα στον κοσμο, πολλοι ειναι οι κλητοι και λιγοι οι εκλεκτοι.
Ετσι το συγκεκριμενο παραμενει ενα ζητουμενο.
No hard feelings..... :cool_4:

Staff online

• spylab
    Shalom
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.511
Members
38.194
Νεότερο μέλος