Wharfedale Diamond 10 series

Reaction score
0
Καλημέρα σε όλους. Εδώ και καιρό ήθελα να φτιάξω το δικό μου home cinema και αγόραζα σιγά σιγά όλα τα κομμάτια που ήθελα. Δεν είμαι πολύ σχετικός με αντιστάσεις-Ω και τα συναφή γι' αυτό θα ήθελα και την έμπειρη άποψη των συν-φορουμιτών του AVsite.
Ο ενισχυτής που έχω είναι ένας sony STR-DA1200ES, τα ηχεία η σειρά 10 diamond της wharfedale με βασικά τα 10.7 κεντρικό το 10.CS δορυφόρους τα 10.2 και υπογούφερ το SW700 της yamaha.
Βασικά θα ήθελα να μου πείτε αν ο ενισχυτής είναι αρκετός για αυτά τα ηχεία (αγοράστηκε πολύ πριν τα ηχεία) και σε τί Ω πρέπει να τον ρυθμίσω. Τα βασικά έχουν αντίσταση 6Ω αλλά ο ενισχυτής δίνει 4Ω και 8Ω. Ποια από τις 2 ρυθμίσεις είναι η βέλτιστη; Επίσης είναι καλύτερα να συνδέσω τα ηχεία με διπλά καλώδια (Bi-wired) ή κανονικά με ένα ζεύγος; Υπέρ και κατά; Το υπογούφερ μου δίνει ρύθμιση crossover και έντασης. Το crossover πως ρυθμίζεται και ποια θα ήταν η βέλτιστη ρύθμιση με αυτό το σετ ηχείων; Επίσης μου δίνει την επιλογή να συνδέσω ένα σετ ηχείων πάνω στο υπογούφερ και δεν μπορώ να καταλάβω σε τί κερδίζω και αν μπορώ να το κάνω με τον ενισχυτή που έχω.
Ευχαριστώ για την όποια βοήθεια-διευκρίνηση εκ των προτέρων

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.954
Απάντηση: Wharfedale Diamond 10 series

Απ' ό,τι είδα στις προδιαγραφές, το 10.7 έχει ονομαστική αντίσταση 6Ω και ένα μεγάφωνο ανά κλάδο, και επομένως (μάλλον) δεν θα πέφτει κάτω από τα 4Ω. Πάντως, μπορείς να τοποθετήσεις τον επιλογέα του ενισχυτή στα 8Ω, να δεις μια ταινία, και μετά να τον γυρίσεις στα 4, και να διαπιστώσεις αν σου λείπει κάτι από τη στάθμη, πόσο δυνατά παίζει. Αν δεν σου λείπει κάτι, βάλτον στα 4Ω, που θα δουλεύει πιο ξεκούραστα. Επίσης, δες και πόσο ζεσταίνεται στη μια και την άλλη περίπτωση. Αν στα 8Ω νιώθεις τη λαμαρίνα να καίει, κατέβασέ τον στα 4. Πάντως, με ονομαστική ισχύ 100W στο κανάλι, και δεδομένου του συγκεκριμένου setup, ο ενισχυτής είναι επαρκής.

Αν δεν είναι ιδιαίτερος κόπος, χρησιμοποίησε διπλοκαλωδίωση, ειδικά αν το μήκος των καλωδίων είναι μεγάλο (πάνω από 2,5 μέτρα). Όμως, από τη στιγμή που τα μπάσα πάνε σε υπογούφερ, η διπλοκαλωδίωση δεν έχει και τόση σημασία, μιας και ένα μεγάλο μέρος της ισχύος (το μεγαλύτερο) πάει στο υπογούφερ.

Εάν υπάρχει η δυνατότητα, απενεργοποίησε το cross του υπογούφερ και ρύθμισε το bass management από το μενού του ενισχυτή. Αν δεν απενεργοποιείται το cross, βάλτο στα 60 ή 80Hz, και κάνε την ίδια ρύθμιση και στο μενού του ενισχυτή, ώστε το φάσμα κάτω από τη συχνότητα κρος να αποκόπτεται από τα ηχεία και να πηγαίνει στο υπογούφερ. Όσον αφορά τη στάθμη του υπογούφερ (την ένταση), βάλε το ρυθμιστικό λίγο πριν το μέσο της διαδρομής του, και ρύθμισε τη στάθμη από το μενού του ενισχυτή. Βασικά, πρέπει η στάθμη του υπογούφερ να είναι η ίδια με των ηχείων (διαφορά 0dB), και μετά πειραματίσου με το ρυθμιστικό του υπογούφερ, ώστε να φέρεις τα μπάσα εκεί που σου αρέσει.

Η σύνδεση ηχείων πάνω στο υπογούφερ αφορά δικάναλο setup.

gstriftos

gilectronikos
Reaction score
4.424
Βασικά, πρέπει η στάθμη του υπογούφερ να είναι η ίδια με των ηχείων (διαφορά 0dB)
Τρελάθηκες βρε;Θα μπουμπουνάει και θα αστράφτει!
Το sub είναι είτε 6 είτε 12db κάτω(αναλόγως μεγέθους και που θα το κροσάρουμε.Αν το κροσάρουμε στα 40Hz 6 db,αν στα 80Ηz 12db),λόγω των οκτάβων που αναπαράγει.

And if u dont trust me,trust a pro(Koίτα τι γράφουν ο Δημήτρης και ο Oppo)

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.954

Δηλαδή, η ηχητική μπάντα των DVD δεν είναι flat?

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.954

Όπως παίζει ένα CD χωρίς ενεργά ρυθμιστικά τονικότητας και δίνει τονικά συναφές αποτέλεσμα...

gstriftos

gilectronikos
Reaction score
4.424
Δεν νομίζω.Η πληροφορία του sub (αν θυμάμαι καλά) είναι σε χαμηλότερη στάθμη.Για να υπάρχει το απαραίτητο headroom ούτως ώστε να μην πάρουμε τα μεγάφωνα στο χέρι σε καμιά έκρηξη.
Να το ξανακοιτάαξω όμως για σιγουρία.

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.954

Επειδή δεν θυμάμαι, η ηχητική μπάντα του DVD περιλαμβάνει ξεχωριστή πληροφορία για το sub; Λογικά όχι, καθώς το sub είναι συμβιβασμός. Η απόλυτη λύση είναι ηχεία πλήρους φάσματος γύρω - γύρω.

Reaction score
0
Σας ευχαριστώ για τις διευκρινήσεις. Το sub που εχω εχει ρυθμιστή high cut. Αυτο ειναι το crossover του; Ξεκινάει απο τα 40Hz και πάει εως τα 140Hz. Προτείνετε να το βάλω στην ελάχιστη ρύθμιση ή κοντά στα 80? Επίσης μέσα απο τις ρυθμίσεις του ενισχυτή υπάρχει μια ρύθμιση SP crossover. Αυτην στα πόσα Hz να τη βάλω?

Reaction score
150
Δεν νομίζω.Η πληροφορία του sub (αν θυμάμαι καλά) είναι σε χαμηλότερη στάθμη.Για να υπάρχει το απαραίτητο headroom ούτως ώστε να μην πάρουμε τα μεγάφωνα στο χέρι σε καμιά έκρηξη.
Να το ξανακοιτάαξω όμως για σιγουρία.

Η πληροφορία του SUB είναι +10dB και είναι και η κορυφή στη στάθμη αναφοράς δηλαδή το 115db. (Reference Level 105dB τα ηχεία 115dB τα sub).

Αυτό σημαίνει πως αν ρυθμίσεις το sub στα ίδια επίπεδα με τα main το LFE βγάζει μέχει 115.

Και το SMS και το Audyssey SUB EQ πάντως κάνουν LEVEL matching των main με το sub έτσι ώστε στην καμπύλη απόκρισης με cross π.χ. στα 80 να είναι η ένταση flat σε όλο το φάσμα.

Αυτό για την πληροφορια που κόβεται από τα ηχεία και πηγαίνει στα SUB και είναι και λογικό.

Το LFE έχει ούτως ή άλλως κορυφές +10dB από τα υπόλοιπα κανάλια.

Reaction score
150
Re: Απάντηση: Wharfedale Diamond 10 series

Επειδή δεν θυμάμαι, η ηχητική μπάντα του DVD περιλαμβάνει ξεχωριστή πληροφορία για το sub; Λογικά όχι, καθώς το sub είναι συμβιβασμός. Η απόλυτη λύση είναι ηχεία πλήρους φάσματος γύρω - γύρω.

Αμ δε! Κι εγώ έτσι πίστευα και έχω βάλει 4 B&W 803D για surround μαζί με ένα HTM1D στο κέντρο και τελικά αναθεωρώ και πολύ μάλιστα αλλά υπάρχουν και κάποια σαφή πλεονεκτήματα. Θα εξηγήσω τι εννοώ.

Κατ'αρχήν δεν θεωρώ σε καμία περίπτωση τα full-range (σχετικός όρος βέβαια) άχρηστα υπάρχουν όμως διάφορα προβλήματα με αυτά.

Α) Τοποθέτηση στο χώρο εκτός κι αν έχουμε "ειδικό χώρο".

Κατά 99,9999% κατά την τοποθέτηση των ηχείων μας περιοριζόμαστε από το χώρο και ειδικά για τις συχνότητες κάτω των 100Hz είναι πολύ δύσκολο να μας κάτσει να έχουν άψογη απόκριση εκεί που θα στήσουμε. Στην πράξη στήνουμε τα ηχεία εκεί που μας βολεύει και τα γυρνάμε ανάλογως ώστε να πετύχουμε την καλύτερη δυνατή στερεοφωνική εικόνα κτλ.

Δεν νομίζω να στήνει κανείς τα ηχεία στο χώρο με βάση την απόκριση συχνοτήτων από τα 100 και κάτω γιατί θα καταλήγαμε με το ένα ηχείο στη γωνία και το άλλο στον καμπινέ.

Τι κάνουμε λοιπόν?

"Enter Bass Management" και υπάρχουν πολλοί τρόποι να το πετύχουμε αυτό. Από room treatment μέχρι διάφορα EQ με τα όποια προβλήματα τους.

Η άλλη λύση, που τι βλέπουμε και σε διάφορες υλοποιήσεις high-endaδικες (π.χ. Tidal Sunray) είναι ξεχωριστά τα μπάσα από το κυρίως ηχεί δηλαδή sub!

Τα δικά μου τα B&W στο χώρο μου παιζούν ΣΑΦΩΣ καλύτερα με cross στα 70Hz και από εκεί και κάτω τα δυο sub μου (παθητικά) με τα δυο EQ (το BASSIS) και το SMS.

Β) Έχουν εξελιχθεί τόσο πολύ οι drivers των sub πλέον που είναι απίθανο να βρεις ηχείο που να αναπαράγει καλύτερα τις χαμηλές συχνότητες από ένα καλοσχεδιασμένο, γρήγορο, και καλορυθμισμένο sub.

Ακόμα και συχνότητες όπως 120-150Hz και ειδικά από ηχεία με μικρούς drivers (κάτω των 10") και αναλόγως τη σχεδίαση βέβαια, από καλά sub βγαίνουν σαφώς καλύτερα.

Το μέγα πρόβλημα όμως είναι να πετύχεις την τέλεια αρμονία μεταξύ sub και ηχείων και αυτό για να είμαστε ειλικρινείς απαιτεί και σοβαρά εργαλεία και κόπο.

Και αυτά όλα τα παραπάνω για τη συνεργασία μεταξύ sub και L&R. Φανταστείται τη γίνεται αν προσθέσουμε όπως στην περιπτωσή μου, άλλα 5 "full Range" ηχεία το καθένα με τα δικά του ζητήματα λόγω χώρου στις χαμηλές και μετά τα βάλουμε να συνεργαστούν.

Φανταστείτα να μπουμάρει το αριστερο surround στου 60 κύκλους ενώ στις άλλες συχνότητες να είναι flat και να μπουμπάρει και το πίσω δεξί στους 70 κύκλους.

Αυτός είναι και ό λόγος που σε όλα τα μεγάλα συστήματα Home Cinema (από τα Synthesis, PMC, και τα γαϊδουρο line arrays της QSC) τα ηχεία με τα δυο 15" το καθένα τα κόβουν και μπαίνει bass management.

Κι αν πιάσουμε και τις αποσβέσεις των χαμηλών που δεν φαίνονται με απλά εργαλεία βράστε τα!

Ακόμα και με κάτι γαϊδουρο ηχεία της QSC πάλι τα κόβουν για

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.847
Members
38.507
Νεότερο μέλος
Παναγιώτης2009_