Απορία για διενίσχυση - biamping

Reaction score
1
Καλησπέρα,

Έχω ένα συστηματάκι με δύο rotel τελικούς rb03 κ για προ τον rc03. Μέχρι τώρα τους δούλευα bridged με διπλοκαλωδίωση στα ηχεία. Θέλω να κάνω παθητική διενίσχυση κ θα ήθελα γνώμες. Το παρακάτω σκαρίφημα σας φαίνεται σωστό?

http://img105.imagevenue.com/img.php?image=55361_image_0002_122_539lo.jpg

Reaction score
1
Εφόσον οι τελικοί είναι ίδιοι, τότε είναι καλύτερα να κάνεις κάθετη διενίσχυση, και όχι οριζόντια όπως έχεις στο σχήμα..

Δηλαδή ο κάθε τελικός θα οδηγεί το κάθε ηχείο.

m_v

Reaction score
24
τα ίδια με αυτά που έγραψε ο sapphire με την επεξήγηση: ΄καθε ενισχυτής να έχει παρόμοια καταπόνηση-απαίτηση σε ρεύμα από 1 ηχείο και όχι ο 1 από τα χαμηλά (πιό πολλές απαιτήσεις) απ' ότι ο 2ος για μεσαία υψηλά. Αν θυμάμαι καλά υπάρχει μόνο 1 μετ/στής στην τροφοδοσία κάθε ενισχυτή.

Επίσης έτσι μπορεί να πλησιάσου οι ενισχυτές στα ηχεία και να χρειάζεται κοντύτερο καλώδιο.

Reaction score
1
Τα ηχεία είναι δύο δρόμων. Εάν πάω σε κάθετη διενίσχυση όπως λές sapphire (έτσι έχω ένα άλλο συστηματάκι με ένα μονομπλοκ ανά ηχείο, αλλά εκεί δεν έχω άλλη επιλογή καθώς στις εξόδους για τα ηχεία κάθε μονομπλόκ έχει ένα ζευγάρι) δεν χάνω το πλεονέκτημα να χειρίζεται ο ένας ενισχυτής αποκλειστικά τα υψηλά κ ο άλλος να αναλαμβάνει χαμηλομεσαία?

Reaction score
1
Θεωρητικά m_v λοιπόν θα έπρεπε να μπει ισχυρότερος τελικός για τα χαμηλομεσαία?

Reaction score
1
Ο κλάδος των χαμηλών και μεσαίων συχνοτήτων απαιτεί μεγαλύτερη ισχύ, και αν κάνεις οριζόντια διενίσχυση, απλώς ο ένας ενισχυτής θα φτάσει στο όριο του, ενώ ο άλλο θα έχει ακόμη περιθώριο. Βέβαια αυτό ισχύει αν έχεις πολύ ισχυρά κι ενεργοβόρα ηχεία.

Το καλύτερο είναι η κάθετη διενίσχυση, έτσι ώστε το L του ενός τελικού να οδηγεί τον κλάδο των χαμηλών συχνοτήτων και το R τον κλάδο των υψηλών συχνοτήτων του ίδιου ηχείου. Έτσι η ίδια συνολική ισχύς του κάθε ενισχυτή μοιράζεται στο κάθε ηχείο.

Πάντως, όσο είχες bridged τους ενισχυτές σου, και ο κάθε ενισχυτής οδηγούσε το κάθε ηχείο, είχες διαθέσιμη τη μεγαλύτερη δυνατή ισχύ από τον κάθε ενισχυτή. Το μόνο πρόβλημα με το bridged είναι το μικρότερο φορτίο που βλέπει ο ενισχυτής στην έξοδό του.

Από τη γεφυρωμένη λειτουργία είχες προβλήματα; Ή απλώς θέλεις τη διενίσχυση για δοκιμή; Αν δεν κάνεις ενεργή διενίσχυση, δε νομίζω να δεις μεγάλη διαφορά.

Reaction score
1
Εάν κατάλαβα καλά λες κάτι τέτοιο για κάθετη διενίσχυση? Είναι σωστό το σκαρίφημα?

http://img5.imagevenue.com/img.php?image=74205_image_0001_122_591lo.jpg

Κοίταξε bridged οι rb03 βγάζουν 180W mono στα 4Ω που βλέπουν το ηχείο με ονομαστική 8Ω. Ονομαστική ο καθένας μόνος του δίνει 70W/ch.

Δοκιμές κάνω ακόμα δεδομένου ότι με τη bridges λειτουργία μου φάνηκε ότι η δύναμη περίσσευε για το ηχείο κ ίσως τα πέταγε όλα αχταρμά στα αυτιά. Με τη διενίσχυση τουλάχιστον όπως το έχω δοκιμάσει τώρα στο πρώτο σκαρίφημα μου ακούγεται ότι κάνει καλύτερο διαχωρισμό στις συχνότητες. Κ στις δύο περιπτώσεις μου ακούγεται πολύ καλά το όλο σύστημα, στη δεύτερη καλύτερα από την πρώτη, με μία θυσία στην ισχύ.

Reaction score
1
ΟΚ ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Εάν καταλαβαίνω καλά, θεωρητικά τουλάχιστον, οριζόντια διενίσχυση είναι αποτελεσματικότερη με ισχυρότερο ενισχυτή στα χαμηλομεσαία κ λεπτομερέστερο στα υψηλά, ενώ για κάθετη θα πρέπει να είναι κ οι δύο τελικοί όμοιοι.

Τέλος να ρωτήσω το εξής. Σε ένα άλλο συστηματάκι με δύο μονομπλόκ λαμπάτους έχω το παρακάτω setup. Αυτό θεωρείται διενίσχυση ή απλά διπλοκαλωδίωση με ένα μονομπλοκ ανά κανάλι?

http://img207.imagevenue.com/img.php?image=86145_image_0001_122_439lo.jpg

Reaction score
70
Τέλος να ρωτήσω το εξής. Σε ένα άλλο συστηματάκι με δύο μονομπλόκ λαμπάτους έχω το παρακάτω setup. Αυτό θεωρείται διενίσχυση ή απλά διπλοκαλωδίωση με ένα μονομπλοκ ανά κανάλι?

Κάθετη διπλοενίσχυση μαζί με διπλοκαλωδίωση:140:

Reaction score
70
ΟΚ ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Εάν καταλαβαίνω καλά, θεωρητικά τουλάχιστον, οριζόντια διενίσχυση είναι αποτελεσματικότερη με ισχυρότερο ενισχυτή στα χαμηλομεσαία κ λεπτομερέστερο στα υψηλά, ενώ για κάθετη θα πρέπει να είναι κ οι δύο τελικοί όμοιοι.
Όντως έτσι είναι.Εγώ κάνω οριζόντια διπλοενίσχυση με έναν ενισχυτή 100 watt για τα μπάσσα και έναν 60 watt για τα πρίμμα.Αν έχεις ίδιους τελικούς η καλύτερη λύση είναι η κάθετη διενίσχυση δηλαδή ο κάθε ενισχυτής οδηγάει μόνο ένα ηχείο.

Reaction score
1
Μισό λεπτό γιατί μπερδεύτηκα. Στο πρώτο σκαρίφημα για κάθετη διενίσχυση (δεύτερο συνολικά) με τους δύο στέρεο τελικούς οι κόκκινες έξοδοι του κάθε τελικού οδηγούν τις υψηλές συχνότητες ενώ οι μαύρες τις χαμηλομεσαιές. Στο τελευταία σκαρίφημα με τους μονομπλόκ κάθε κανάλι οδηγεί το αντίστοιχο κανάλι τόσο σε high όσο κ σε low (κόκκινο σε κόκκινο). Κ το δεύτερο θεωρείται κάθετη διενίσχυση ή απλά αντί για να έχω ένα στέρεο τελικό στις κανονικές πολικότητες έχω από ένα μονομπλόκ ανά κανάλι?

Reaction score
1
Αυτό πιστεύω κ εγώ για το τελευταίο απλή διπλοκαλωδίωση χωρίς διενίσχυση. Όπως επίσης ότι μπορεί να υπάρξει διπλοκαλωδίωση χωρίς διενίσχυση, αλλά απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει διενίσχυση είναι τουλάχιστον η διπλοκαλωδίωση (τουλάχιστον γιατί σε extreme ηχεία μπορεί να δέχονται κ τριπλοκαλωδίωση)

Ευχαριστώ παιδιά για τις διευκρινήσεις ξεκαθάρισα κάποια πράγματα κ είμαι έτοιμος για τις δοκιμές χωρίς φόβο μήπως κάψω τίποτα από λάθος πολικότητες

Reaction score
1
Αν δεν γίνει βραχυκύκλωμα δεν κινδυνεύεις να κάψεις κάτι.

Και όπως σωστά είπες, διπλοκαλωδίωση μπορεί προαιρετικά να γίνει στην κλασική ενίσχυση ήχου, που ένας στέρεο ενισχυτής οδηγεί ένα ζευγάρι ηχείων.
Όταν έχεις διενίσχυση, είτε κάθετη είτε οριζόντια, τότε πάντα έχεις διπλοκαλωδίωση.
Όταν έχεις μονομπλοκ ή γεφυρωμένους ενισχυτές για κάθε ηχείο, τότε μπορείς προαιρετικά να έχεις διπλοκαλωδίωση.

Το σχήμα σου δεν ξέρω 100% αν είναι σωστό, βάλε L,R,+,- επάνω στους ενισχυτές αν μπορείς. Με κόκκινο-μαύρο διαχωρίζεις τα +,- ή το L,R σε κάθε ενισχυτή;

edit: Δες κι αυτό, θα σε βοηθήσει:
http://www.avmentor.gr/howto/poweramps_5.htm

Reaction score
1
Όπως τα έχω στα σχήματα εννοώ όπου κόκκινο = R = +

Κάθε RB03 βγάζει εξόδους για δύο ζεύγη ηχείων κ ίσως σας μπέρδεψα. Όταν είναι bridged παίρνεις από εξόδους μόνο από το ένα ζεύγος.

m_v

Reaction score
24

Σκέτη διπλοκαλωδίωση (1 mono ανά κανάλι με 2 ζεύγη καλωδίων από τον καθένα)

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.232
Members
38.293
Νεότερο μέλος
SotosΑ