Οικονομικό ηλεκτρονικό masking

Reaction score
1
Απάντηση: Οικονομικο ηλεκτρονικο masking

Ευχαριστώ πολύ τον Παναγιώτη για την τιμή που μου έκανε να έρθει να δει από κοντά αυτό που για μένα αποτέλεσε από την αρχή προσωπική υπόθεση.

Εμείς –και θέλω να πιστεύω ότι εκφράζω όλα τα μέλη που λατρεύουν την «μεγάλη εικόνα» αυτή τη στιγμή– σε ευχαριστούμε Κώστα, που αποφάσισες να μοιραστείς μαζί μας αυτή τη θαυμάσια δημιουργία σου.

Εύχομαι ολόψυχα τα μέλη εδώ να την λατρέψουν και να σε ανταμείψουν για τη προσπάθεια που κατέβαλες. Εγώ δήλωσα ήδη παρόν! Μακάρι να σου φέρω γούρι, και να «τρέχεις και να μην φτάνεις» να τοποθετείς τέτοιους μηχανισμούς σε όλη την Ελλάδα!!! :107:

loggeo

Projectors
Moderator
Reaction score
9.230
Πολύ καλή μαγκιά μπράβο Κώστα. Τυχούσες απορίες θα εκφράσω στο τέλος του θέματος. Υποθέτω ότι το σύατημα έχει εφαρμογή σε σταθερές οθόνες και μόνο.

Reaction score
1
Απάντηση: Re: Οικονομικο ηλεκτρονικο masking

Πολύ καλή μαγκιά μπράβο Κώστα. Τυχούσες απορίες θα εκφράσω στο τέλος του θέματος. Υποθέτω ότι το σύστημα έχει εφαρμογή σε σταθερές οθόνες και μόνο.

No, no, no αγαπητέ μου! :601:

Το σύστημα μπαίνει μια χαρά και σε ηλεκτρικές οθόνες. :126:

Η μοναδική προϋπόθεση που απαιτεί, είναι η οθόνη (ηλεκτρική ή σταθερή) να είναι τοποθετημένη σε κάθετο σταθερό τοίχο, τίποτε άλλο... :203:

Reaction score
1

Λοιπόν αυτό είναι ένα hd video:

http://www.youtube.com/watch?v=cPV7EFOgE4U

Από εδώ και πέρα αναλαμβάνει ο Παναγιώτης. . .

Ο οποίος δεν αντέχει άλλο, οι φωτογραφίες είναι πολλές, τα «σεντόνια» που πρέπει να γράψω μεγάλα, οπότε σας αποχαιρετώ κι εγώ παιδιά και πάω για ύπνο! :116:

Κάποια στιγμή αύριο θα προσπαθήσω να σας ανεβάσω όλο το φωτορεπορτάζ. :107:

Να συμπληρώσω μονάχα ότι το φοβερό βιντεάκι που σας ανέβασε ο Κώστας τραβήχτηκε σε προγενέστερο στάδιο της κατασκευής, τώρα πια οι δύο μπάρες του μασκαρίσματος ανεβαίνουν ταυτόχρονα και αποκαλύπτουν το κάδρο 16:9 και όχι πρώτα η μία και μετά η άλλη όπως φαίνεται στο βίντεο. :126:

Επίσης, στο βίντεο μπορείτε να «ακούσετε» το μοναδικό «μειονέκτημα» του μηχανισμού κατά την ταπεινή μου άποψη, που είναι ο θόρυβος που παράγουν τα δύο μοτέρ. Μπρος στα κάλλη τι είναι ο πόνος όμως φίλοι μου, ο μηχανισμός χρειάζεται περίπου είκοσι δευτερόλεπτα μονάχα κάθε φορά... :107:

Reaction score
62

Μια διευκρίνιση μονο απο μενα:
Στο βίντεο ξεκινάνε μαζί οι μπάρες άλλα λόγο της διαφορετικής διαδρομής κάθε actuator( Το πάνω είχε περισσότερη διαδρομή να διανύσει μέχρι να φτάσει στη επιθυμητή θέση) πρώτα φτάνει η κάτω μπάρα και μετά η πάνω. Σήμερα έχω βρει συγκεκριμένες θέσεις όποτε ξεκινάνε μαζί και σταματάνε μαζί.
Είναι περισσότερο για λόγους αισθητικής αυτός ο συντονισμός.

abcd

Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
Super Moderator
Reaction score
103.525

:138:

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.879

ρε παλαιανθρωπε , δεν θα ερθω στα καμινια, θα σε κανω τζιμινιερα :116:

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Reaction score
729

Καλα, εχω παθει πλακα με αυτα που βλεπω:111:
Διακρινω ομως την αναγκη να δωσουμε σε οσο δυνατον περισσοτερους την δυνατοτητα εφαρμογης
της ιδεας του Κωστα συγχρονως με την προστασια αυτης(της ιδεας)
Θα τα καταφερετε?
Κε Συντονιστα, εννοειται πως αυτο το νημα θα πρεπει να παει στην πρωτη σελιδα του portal, οταν εχετε τον χρονο
βεβαια...:126:

Reaction score
1

Ξεκινάει η παρουσίαση του φωτορεπορτάζ. Θα σας παρακαλέσω να μην γράψετε ενδιάμεσα μηνύματα μέχρι να ολοκληρωθεί το ανέβασμα από όλες τις φωτό...

Reaction score
1

Ο χώρος στον οποίο ο Κώστας έχει στήσει τον μηχανισμό του ηλεκτρικού –ή ηλεκτρονικού– masking. Μια τυπική κρεβατοκάμαρα. Η οθόνη του είναι μία Dalite χειροκίνητη σε κάδρο 4:3. Κώστα δεν θυμάμαι πόσες ίντσες είναι η Dalite, συμπλήρωσέ το εσύ…

Όπως μπορείτε να δείτε, δεξιά και αριστερά από την οθόνη κρέμονται τέσσερις μεγάλες λουρίδες από μαύρο ύφασμα, οι οποίες κρύβουν εντελώς τα τμήματα του μηχανισμού για το masking στο επάνω και κάτω τμήμα της οθόνης.

Reaction score
1

Εδώ βλέπετε το ρακ του Κώστα. Στο επάνω ράφι, δεξιά και αριστερά από τον Harman Kardon, μπορείτε να δείτε τα δύο positioners, που ελέγχουν αντίστοιχα τα δύο actuators του μηχανισμού και τα οποία σας έχω κυκλώσει με κόκκινο χρώμα. Όπως βλέπετε, και τα δύο έχουν την ένδειξη στις οθόνες τους τον αριθμό 169, δηλαδή κάδρο 16:9! Αυτό σημαίνει απλά ότι οι δύο μπάρες του masking είναι τραβηγμένες επάνω και κάτω, αφήνοντας ελεύθερο το κάδρο για προβολή 16:9.

Ο δεξιός positioner σε πιο κοντινή λήψη. Στην οθόνη του βλέπετε πλέον την ένδειξη 235, δηλαδή κάδρο 2,35:1. Αυτό σημαίνει ότι ο μηχανισμός έχει ενεργοποιηθεί, και ότι οι δύο μπάρες έχουν ανέβει και κατέβει αντίστοιχα, για να μασκάρουν το κάδρο σε φορμά 2,35:1.

Reaction score
1

Οι μπάρες είναι στη θέση τους για το κάδρο 2,35:1. Όπως βλέπετε, υπάρχουν δύο λευκά ακάλυπτα τμήματα της οθόνης επάνω και κάτω από τις μπάρες αντίστοιχα, τα οποία σας έχω κυκλώσει με κόκκινο χρώμα. Αυτό συμβαίνει απλά γιατί η οθόνη του Κώστα είναι 4:3. Στα αριστερά ο Κώστας τραβάει τις κουρτίνες, για να μου δώσει όσο περισσότερο φως είναι δυνατόν. Βλέπετε, το ενσωματωμένο φλας της Sony A100 είναι απλά για τα μπάζα και αδυνατεί να ανταποκριθεί σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. :116:

Άλλη μία λήψη με τις μπάρες στη θέση τους για το κάδρο 2,35:1. Σας τις έχω κυκλώσει με κόκκινο χρώμα.

Reaction score
1

Το τηλεχειριστήριο που μπορεί να ελέγχει ταυτόχρονα –προσέξτε αυτή τη λεπτομέρεια– και τους δύο positioners του μηχανισμού. Ανά πάσα στιγμή, μπορείτε να δώσετε εντολή στον αριστερό μόνο ή το δεξί μόνο positioner ή και στους δύο ταυτόχρονα!

Προσέξτε τα διάφορα πλήκτρα επάνω του. Μπορείτε να αποθηκεύσετε μέχρι 99 διαφορετικές μνήμες για το μασκάρισμα!!! Ανά πάσα στιγμή μπορείτε να αποθηκεύσετε μία καινούρια μνήμη είτε στον έναν positioner είτε στον άλλον είτε και στους δύο, με την απίστευτη ακρίβεια κίνησης της μπάρας μασκαρίσματος του ενός χιλιοστού!!! :111:

Το τηλεχειριστήριο μπορεί να συνεργαστεί με universal εκπαιδευόμενο τηλεχειριστήριο, οπότε μπορείτε να φανταστείτε την «απολύτως κυριλέ» εγκατάσταση που μπορείτε να δημιουργήσετε: εάν έχετε π.χ. ηλεκτρική οθόνη 16:9, μπορείτε με το πάτημα ενός πλήκτρου και μόνο να κατεβάζετε την οθόνη, να ανάβετε τον προβολέα και τον ενισχυτή ΑV, ενώ ταυτόχρονα να δίνετε εντολή στον μηχανισμό να μασκάρει την οθόνη σε κάδρο 2,35:1!!! :116:

Μαζί με τους δύο positioners θα σας έρθουν φυσικά και δύο τηλεχειριστήρια, οπότε σας μένει πάντα το δεύτερο σαν καβάντζα. Οπότε και εάν ακόμα το λυκόσκυλο φάει ή το πιτσιρίκι σας διαλύσει εντελώς το ένα τηλεχειριστήριο, χρησιμοποιείτε το δεύτερο και καθαρίσατε! :114:

Reaction score
1

Και πάμε τώρα στα ενδότερα του μηχανισμού. Ο Κώστας έχει τραβήξει τις κουρτίνες δεξιά και αριστερά. Τα δύο actuators του μηχανισμού είναι τοποθετημένα δεξιά από την οθόνη, το ένα κάτω από το άλλο, σε κάθετη τοποθέτηση. Η τοποθέτηση αυτή επιβλήθηκε από το setup και τον πολύ περιορισμένο χώρο του Κώστα. Στα δεξιά και πάλι ο Κώστας με βοηθάει με τον φωτισμό από το κινητό του για να τραβήξω μια σωστά φωτισμένη φωτογραφία.

Στη πράξη, ο μηχανισμός διαθέτει απίστευτη ευελιξία, μια και μπορεί να τοποθετηθεί με οποιονδήποτε τρόπο, αναλόγως του setup. Τα δύο actuators δηλαδή, μπορούν να τοποθετηθούν είτε σε οριζόντια είτε σε κάθετη τοποθέτηση, είτε δεξιά είτε αριστερά είτε πάνω ή κάτω από την οθόνη, είτε και τα δύο μαζί ή χωριστά, δηλαδή το ένα πάνω και το άλλο κάτω από την οθόνη κτλ.

Το τμήμα του μηχανισμού επάνω δεξιά. Μπορείτε να δείτε την ξύλινη τάβλα για το μασκάρισμα πάχους 18 χιλιοστών, η οποία είναι καλυμμένη με μαύρο ύφασμα. Στη δική μου περίπτωση βεβαίως, θα χρησιμοποιήσω φυσικά μαύρο βελούδο στις μπάρες, αυτό ούτε καν το συζητάω! :116:

Reaction score
1

Δεν έχω την παραμικρή ιδέα για το τι είναι ή τι κάνει αυτό το ματζαφλάρι, θα σας εξηγήσει ο Κώστας… :116:

Το κάτω τμήμα του κάτω actuator που ελέγχει τη κάτω μπάρα για το μασκάρισμα. Στη δική μου ή σε άλλες περιπτώσεις, θα φροντίσουμε φυσικά τα καλώδια τροφοδοσίας να είναι κρυμμένα σε κανάλια κτλ. Όσον αφορά το φινίρισμα, υπάρχουν πολλά σημεία που μπορούν να βελτιωθούν, ας μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για την πρώτη και πειραματική ουσιαστικά υλοποίηση του μηχανισμού.

Reaction score
1

Λεπτομέρεια από τη κάτω δεξιά μπάρα του μασκαρίσματος με τον μηχανισμό και τον διάδρομο κύλισης.

Και μια ακόμα πιο κοντινή λήψη του ίδιου τμήματος…

Reaction score
1

Αυτή η φωτό είναι πολύ σημαντική και χρειάζεται πολλή προσοχή. Προσπαθώ να σας δείξω πόσο κοντά βρίσκεται η μπάρα του μασκαρίσματος στην οθόνη. Η απόσταση μετρήθηκε περίπου στα 2,5 εκατοστά. Όσοι έχετε ασχοληθεί με το μασκάρισμα, θα γνωρίζετε ήδη ότι η απόσταση αυτή είναι πολύ σημαντική, γιατί αν είναι μεγαλύτερη από 5-7 εκατοστά, μπορεί να δημιουργηθεί διπλή σκιά, η οποία να είναι πολύ ενοχλητική κατά τη θέαση των ταινιών, μια και δεν σας επιτρέπει ουσιαστικά να μασκάρετε σωστά.

Με τη συγκεκριμένη απόσταση των 2,5 εκατοστών τα αποτελέσματα ήταν άψογα, και δεν είχαμε κανένα φαινόμενο διπλής σκιάς… :107:

Και πάμε πλέον στο αριστερό τμήμα της οθόνης. Ο Κώστας έχει ανασηκώσει και πάλι τις κουρτίνες, και μπορούμε να δούμε τον μηχανισμό με το καρούλι της επάνω μπάρας και το συρματόσχοινο από το οποίο κρέμεται το βάρος εξισορρόπησης.

Reaction score
1

Το βάρος εξισορρόπησης της επάνω μπάρας. Χρησιμοποιούνται εντελώς διαφορετικά βάρη για την επάνω και κάτω μπάρα, ανάλογα την τοποθέτηση, θα σας δώσει περισσότερες εξηγήσεις ο Κώστας…

Και ένα screenshot από το Transformers – Revenge of the Fallen. Ο προβολέας του Κώστα είναι ο Sanyo Z4. Όλα στο πόδι βεβαίως, δεν είχα μαζί μου τρίποδο, απλά για να πάρετε μια γεύση.

Reaction score
1

Εδώ, άλλο ένα πολύ σημαντικό στοιχείο, που αναδεικνύει την αναμφισβήτητη υπεροχή, πάντα κατά την ταπεινή μου άποψη, στον σχεδιασμό του μηχανισμού του Κώστα με τις αναρίθμητες διαφορετικές μνήμες.

Σας έχω τραβήξει ένα πολύ κοντινό καρέ, στο οποίο θα μπορέσετε να δείτε στην επόμενη φωτό πού ακριβώς τελειώνει το μασκάρισμα σε μια κλασική ταινία 2,35:1

Εδώ φίλοι μου, είναι όλα τα λεφτά που λέμε. Σας έχω κάψει πολύ έντονα τα λευκά μέσα από το Photoshop, για να μπορέσετε να διακρίνετε τα σημεία που σας επισημαίνω. Στην κόκκινη γραμμή που σας έχω τραβήξει είναι το πάνω άκρο της μπάρας για το μασκάρισμα σε μια κλασική ταινία 2,35:1. Το Transformers όμως είναι σε φορμά 2,40:1. Αποτέλεσμα αυτού είναι να μένει περίπου 1,5 εκατοστό επάνω και κάτω αμασκάριστο. Έτσι λοιπόν είναι πολύ σημαντικό να έχετε πολύ διαθέσιμες μνήμες για 16:9, 2,35:1, 2,40:1 ή άλλες μνήμες με μερικό ή ολικό μασκάρισμα της κάτω μπάρας, ανάλογα με το πού βρίσκονται τοποθετημένοι οι υπότιτλοι κτλ. :107:

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.544
Members
38.339
Νεότερο μέλος
Blueworld