IEC Connectors γωνιακού τύπου

Reaction score
3.085
Καλησπέρα σε όλους

Υποθέτω ότι κατά καιρούς κάποιους από μας έχει απασχολήσει το περιορισμένο βάθος κάποιου ραφιού, πάνω στο οποίο θέλουμε να ακουμπήσουμε μια συσκευή και οι συνδέσεις πίσω από αυτήν με τα βύσματά τους δημιουργούν αξεπέραστα προβλήματα.

Συνηθισμένη αντιμετώπιση του φαινομένου είναι η χρήση γωνιακών βυσμάτων ή αντάπτορς, που με στροφή 90 μοιρών στέλνουν το "περισσευούμενο" μήκος του βύσματος προς τα πάνω ή στο πλάϊ, ωστε ο χώρος πίσω από την συσκευή να μειώνεται αισθητά. Έτσι έχουμε γωνιακά βύσματα (ή αντάπτορες) RCA, γωνιακά βύσματα XLR, γωνικά βύσματα BNC και πάει λέγοντας. Αυτό που σπανίως συναντάται ως ξεχωριστό βύσμα είναι το γωνιακό IEC, τόσο του θηλυκού τύπου που είναι και τα πιο κοινά, όσο και τα αρσενικού τύπου. Και λέω "ξεχωριστό βύσμα", διότι εύκολα βρίσκει κάποιος γωνιακά βύσματα IEC (θηλυκού τύπου), αλλά με ήδη ενσωματωμένο καλώδιο που καταλήγει συνήθως σε σούκο στην άλλη άκρη. Δυστυχώς, αυτά που κυκλοφορούν στο εμπόριο σε τέτοια μορφή, ενσωματώνουν καλώδιο κατά κανόνα λεπτής διατομής, συνήθως 0.75 καρρέ ή το πολύ 1.0 καρρέ, πράγμα που τα καθιστά άχρηστα για χρήση σε μεγάλης ισχύος συσκευές, όπως ένας τελικός.

Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν στο εμπόριο τέτοιου είδους ξεχωριστά βύσματα, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε DIY κατασκευές, ώστε να προσαρμοστεί πάνω τους και χοντρύτερο καλώδιο, π.χ. 1.5 καρρέ ή και 2.5 καρρέ (το τελευταίο με πολλή δυσκολία). Το ζήτημα είναι ότι στο ελλαδιστάν, αυτά είναι σπάνιο είδος. Συνήθως είναι δύο ειδών:

1) Αυτά που η γωνία των 90 μοιρών σχηματίζεται με το μεσαίο pin της γείωσης, όπως αυτό της αμέσως επόμενης φωτογραφίας:

2) Αυτά, που η γωνία των 90 μοιρών σχηματίζεται με τη νοητή γραμμή που ενώνει τα δυο pins ισχύος (φάση-ουδέτερος), όπως αυτό της αμέσως επόμενης φωτογραφίας:

Ανάλογα με τον τρόπο που η υποδοχή IEC είναι προσαρμοσμένη στη συσκευή, κάποιο από τα δύο παραπάνω βύσματα μπορεί να χρησιμοποιηθεί, ωστε να ξεπεραστεί ο περιορισμός του βάθους του ραφιού, που ακουμπάει η συσκευή.

Προχθές, είχα την τύχη να βρω δύο (τα τελευταία) από αυτά του πρώτου τύπου, ενώ ήδη έχω και ένα ακόμα του δεύτερου τύπου. Πάντως όπου κι αν έψαξα, δεν βρήκα, εκτός από αυτά τα δύο που ανέφερα. Φυσικά, με δυσκόλεψε ιδιαίτερα να προσαρμόσω καλώδιο 2.5άρι πάνω του, αλλά τα κατάφερα.

Εάν αυτό αποτελεί προβληματισμό κι άλλων φίλων, μήπως ξέρει κανείς πού μπορούμε να τα εντωπίσουμε στην Ελλάδα; Στο ebay υπάρχουν, αλλά είναι σχετικά ακριβά, που μαζί με τα μεταφορικά είναι ασύμφορα, αν σκεφτεί κανένας ότι το πραγματικό κόστος τους στην Ελλάδα δεν ξεπερνάει το 1 με 1.5 ευρώ το κομμάτι - ένα ευρώ τα πήρα εγώ.

Καμιά γνώμη;

(Πρέπει να πω βέβαια, ότι υπάρχουν και αρσενικά παρόμοια και των δύο τύπων, όπως αυτά των παραπάνω φωτογραφιών)
-

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.879
Απάντηση: IEC Connectors γωνιακού τύπου

γιατι μου βαζεις δυσκολα οταν εχω πονοκεφαλο ?
ψαχνω και ξαναρχομαι

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.879

στη σελιδα της
http://audioquest.com/
δεξια στα αξεσουαρ -ανταπτορες στο κατω μερος της σελιδας εχει ενα (που εχω εγω)(και καθεται εδω και 10 χρονια)
δεν ξερω αν τον βρεις στην καλη - θεα (αντι προσωπο)
αλλιως να σου δωκω λινκ απο ωξω για αλλα κολπα
Στην ελλαδιστανα σε λιγο το μονο που θα υπαρχει ειναι ξερο ψωμι κακου τυπου............................

Reaction score
3.085

.........
Εάν αυτό αποτελεί προβληματισμό κι άλλων φίλων, μήπως ξέρει κανείς πού μπορούμε να τα εντωπίσουμε στην Ελλάδα;
Σόρρυ για την ανορθογραφία, δεν το συνηθίζω. "....να τα εντοπίσουμε.." εννοούσα, βέβαια.
-

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.879

δεν θα σε βαλουμε φυλακη σημερις
αντιθετα εδω
http://www.thecablepro.com/connectors/ac-power-connectors.html
ο πρωτος οπως διαβαζεις βγαινει και γωνιακος
αν θες του λες οτι εισαι φιλος του argi (ψωνιζα απο εκει πριν 7-8 χρονια)
σου σαχνει και την τιμη στο κουτι που λεει ο λογος...........................

Reaction score
3.085

στη σελιδα της
http://audioquest.com/
δεξια στα αξεσουαρ -ανταπτορες στο κατω μερος της σελιδας εχει ενα (που εχω εγω)(και καθεται εδω και 10 χρονια)
δεν ξερω αν τον βρεις στην καλη - θεα (αντι προσωπο)
αλλιως να σου δωκω λινκ απο ωξω για αλλα κολπα
Στην ελλαδιστανα σε λιγο το μονο που θα υπαρχει ειναι ξερο ψωμι κακου τυπου............................
Μόλις μίλησα μαζί τους (Audio Evolution - ναι, στην Καλή Θέα). Αλλά δεν έχουν φέρει. Από Σεπτέμβρη ή Οκτώβρη λένε.

Κάνας άλλος;

(Άσε, μην απαντάς, μαζί γράφαμε. Το' δα, θα το ψάξω)
-

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.879

τωρα ειναι μια ωρα δυσκολη , δεν μιλας με ριτσο

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.359
Members