line array vs point source

Reaction score
791
Εχουν θέση στο σπίτι μας τα line array και φυσικά κυρίως τα μικρά που μπορούν και παίζουν στο near field ώστε να χωράνε στους οικιακούς χώρους; Αξίζουν τα προτερήματά τους όταν η σχεδίαση τους βέβαια είναι αξιόλογη (δεν επηρεάζονται απο τον χώρο, μεγαλίτερο sweet spot, ίδια ακουστική και εκτός άξονα κλπ) ή τα point source παραμένουν αχτύπητα. Βέβαια η ερώτηση θα μπορούσε να γίνει και ως εξής: είναι τα line array καλλίτερα απο τα point source για το σπίτι;

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.941
Απάντηση: line array vs point source

κατά την άποψή μου: εννοείται.

Reaction score
791
Απάντηση: Re: Απάντηση: line array vs point source

Απο έτοιμα εκτός απο την Wisdom Audio που τα έχει εξελίξει στην στρατόσφαιρα, όπως και οι τιμές άλλωστε, υπάρχουν και πιό γήινα, Audio Artistry, JBL, FBT Vertus κλπ. Είναι καλλίτερα να ασχοληθείς με diy ή έτοιμα;

Reaction score
791

Το cbt36 ομως είναι κοιλο και έτσι απο ένα σημείο και μετά ακούς και ανακλάσσεις του ταβανιού. Σκέφτομαι όμως ότι ένα απο τα μεγάλα ατού του line array είναι ότι δεν υπάρχουν αντανακλασεις απο την οροφή και το πάτωμα, τώρα εμείς ντε και καλά να τις ξαναβάλουμε; Επίσης το cbt (σαν πείραμα και θεωρία ανήκει στο αμερικανικό ναυτικό) το υλοποιεί και η jbl αλλά όχι κοίλο, είναι κολώνα. Εχω δίκιο σαυτήν την σκέψη μου;

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.941

Το cbt36 ομως είναι κοιλο ...
προς τη λάθος μεριά.
είναι ένα λάθος ηχείο.
θα έπρεπε να βάλουν τα μεγάφωνα στην πίσω επιφάνεια του ηχείου, ώστε να μοιάζει με το σχήμα του μεγάλου λιπίνσκι.
Δυστυχώς, δεν μπορούν όλοι να είναι λιπίνσκηδες!

Reaction score
3
Στο τριτο link που εβαλε ο platon εχει ενα συγκριτικο,B&W 801 vs. CBT36 Ground-Plane Measurements.
Καποια στιγμη μετραει την αποκριση συχνοτητας απο ψιλα,τα αποτελεσματα ειναι εντελως διαφορετικα απο οτι θα περιμεναμε!και σημαντικα χαμηλοτερη ενταση για το cbt36 και το κυριοτερο ,κατα τη γνωμη μου, ομαλη αποκριση συχνοτητα.
Δηλαδη και λιγοτερη συμβολη της οροφης ,και δεν αλλιωνει την αποκριση συχνοτητας!

Reaction score
791
Απάντηση: Re: line array vs point source

Στο τριτο link που εβαλε ο platon εχει ενα συγκριτικο,B&W 801 vs. CBT36 Ground-Plane Measurements.
Καποια στιγμη μετραει την αποκριση συχνοτητας απο ψιλα,τα αποτελεσματα ειναι εντελως διαφορετικα απο οτι θα περιμεναμε!και σημαντικα χαμηλοτερη ενταση για το cbt36 και το κυριοτερο ,κατα τη γνωμη μου, ομαλη αποκριση συχνοτητα.
Δηλαδη και λιγοτερη συμβολη της οροφης ,και δεν αλλιωνει την αποκριση συχνοτητας!
Μάλλον κάτι παίζει με το χο, πρέπει να υπάρχει εξασθένηση πάνω απο τις 0 μοίρες.

Reaction score
791
Απάντηση: Re: line array vs point source

Αρα λοιπόν ψηλότερο ή χαμηλότερο ταβάνι παίζει ρόλο. Ο ΚΕΕLE όμως διατείνεται ότι το μελετάει απο το 1996!

TGD

Reaction score
10.511

Line array και μικρό δεν παίζει. Για να είναι line array πρέπει το ύψος του να είναι μεγάλο. Και για να είναι nearfiled πρέπει και η απόσταση ακρόασης να είναι συγκρίσιμη με το ύψος του.
Κατά τα άλλα, ναι, μια χαρά είναι για το σπίτι. Πόσοι από εμάς δεν έχουν ribbon;

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.875
Members
38.510
Νεότερο μέλος
who7