Retro

Reaction score
3.085
Καλησπέρα σε όλους και Χρόνια Πολλά!

Σήμερα, ανήμερα των Χριστουγέννων και επειδή αύριο θα κάνουμε μια ευρεία οικογενιακή γιορταστική συγκέντρωση (ξαδέλφια, ανήψια, θείες και λοιποί συγγενείς) με την ευκαιρία των γιορτών, αποφασίσαμε να κάνουμε μια συνολική αναδιάταξη του σπιτιού.

Έτσι ξεκινήσαμε να μετακινούμε έπιπλα, να φτιάχνουμε ντουλάπια, συρτάρια, ρακς(!), συσκευές (!!), έπεσε γενικός καθαρισμός κι απάνω στο ξεκαθάρισμα, νάσου και μια λίαν υπερμεγέθης στοίβα από παλιά περιοδικά [ΗΧΟΣ, HiTECH, Audio (το θυμόσαστε?), Video (κι αυτό ανήκει σ' αυτά που πρέπει να θυμόμαστε), Fi (κι αυτό το θυμόσαστε?), Stereophile, Absolute Sound, Perfect Vision, Stereophile Guide to Home Theater, κ.ο.κ.].

Η μεγάλη στοίβα έγινε πολλές μικρότερες και μεταφέρθηκε υπό μάλης και προσεκτικά στο αποθηκάκι της ταράτσας, με προοπτική να τα συμμαζέψω κατά είδος και χρονολογικά, ώστε να διατηρηθεί ανέπαφο - κατά το δυνατόν - αυτό το τεράστιο αρχείο. Κι επάνω που τα ακουμπούσα, πέφτει το μάτι μου στο τεύχος #194 του ΗΧΟΥ (Μάϊος 1989), στο εξώφυλλο του οποίου δέσποζαν στις "Δοκιμές" τα εξής:
- Infinity Reference Standard 9 Kappa
- Wharfedale 505-2
- Luxman LV-113
και στις "Παρουσιάσεις" τα:
- Philips VR 6180 (Video από τα προσιτά της τότε αγοράς)
- Lexicon LXP-1, MRC (προσιτός επεξεργαστής μουσικού σήματος με εφέ για μουσικούς και Midi Remote Controller)
και στα "Τεχνικά" άρθρο του Δ. Σταματάκου με τίτλο: Συμμετρικοί Ενισχυτές.

Λόγω ιδιοκτησίας των Infinity 9 Kappa, άνοιξα το τεύχος και (ξανα)διάβασα τη δοκιμή του Α.Τ. Κατσένη, με το ιδιαίτερο εκείνο στυλ γραφής που είχε. Σας το παρουσιάζω:

Συνεχίζεται....

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.015
Απάντηση: Retro

Πολύ όμορφη κατασκευή, και κατάλληλο για "όρθιες" ακροάσεις και χορό, ελέω ύψους και κλίσης. Άραγε, πώς να στέκεται δίπλα σε σημερινές αντιστοίχων κινητήρων κατασκευές;

Reaction score
201

Η σειρά Kappa της Infinity ήταν η κορυφαία σειρά τέλη δεκαετίας 80 και περιλάμβανε ηχεία όπως το Kappa 7, Kappa 8 και φυσικά το κορυφαίο Κappa 9. Αργότερα, τη δεκαετία του 90 έβγαλε το Kappa 9.1 και Kappa 9.2i. Ολη η σειρά έχει απίστευτα χαμηλά και εξαιρετικά ισορροπημένο ήχο. Για μένα ήταν τα καλύτερα αμερικάνικα ηχεία ever και από πολλές σημερινές υλοποιήσεις. Μόνο το crossover να δει κανείς από ένα Kappa 9 είναι ολόκληρο εργοστάσιο. Μόνο μείον το foam υλικό των αναρτήσεων των μεγαφώνων που έχει μικρή σχετικά διάρκεια ζωής και θέλει αλλαγή κάθε 5-6 χρόνια.΄

Πρίν κλείσει η Lyric, είχα την τύχη να προμηθευτώ το τελευταίο ζευγάρι Kappa 9.2i που υπήρχε καινούριο και που "έκατσαν" καλύτερα στα αυτιά μου.

Reaction score
3.085

Καλησπέρα, Σταύρο και Χρόνια Πολλά, Καλή Χρονιά.

Δεν ήξερα, φίλε, ότι είσαι κάτοχος Infinity Kappa. Σαφώς και τα 9.1 και 9.2 ήταν καλύτερες υλοποιήσεις από τα πρώτα Kappa 9, ο χρόνος είναι αμείλικτος, βλέπεις και αναπόφευκτα οι νεότερες υλοποιήσεις, ενώ κράτησαν την αρχική φιλοσοφία του σχεδιαστή τους (Arnie Nudell), παρουσιάστηκαν πιο εξελιγμένα - αν και εγώ προσωπικά δεν είχα την τύχη (και την ευτυχία) να ακούσω καμιά από αυτές τις νεότερες υλοποιήσεις. Αν τα έχεις ακόμα, θα ήθελα να τα έβλεπα έστω - εν ευθέτω χρόνω, φυσικά.

Πάντως αυτό που λες για την αφρώδη ανάρτηση των κώνων των μεγαφώνων (στα woofers, μόνο ισχύει) είναι όντως μειονέκτημα και το έχω ζήσει δυο φορές ως τώρα - η δεύτερη αυτή την περίοδο που γράφω, αναμένω ήδη τους νέους δακτυλίους από την Αμερική. Πάντως η αντικατάστασή τους δεν είναι και τίποτα σπουδαίο, γίνεται εύκολα.

Κυκλοφορούν φήμες (ή πληροφορίες, τέλος πάντων) ότι αντί για δακτυλίους αφρώδους υλικού υπάρχουν τέτοιοι από μαλακό καουτσούκ, που φυσικά αντέχουν πολύ περισσότερο. Φυσικά αλλάζουν τα χαρακτηριστικά του μεγαφώνου, αλλά κάποιοι (στις φήμες) έχουν πει ότι τους αρέσει ο ήχος τους περισσότερο.

(από το παραπάνω link:
...........
How long will new foam surrounds last?
How long the new foam surrounds will last depends on many factors, such as, their quality, humidity, temperature, sunlight, etc... The foam being manufactured nowadays is polyether and is expected to last longer than the original ones. You could assume that if the speakers are in the same environment, that they will last at least as long as your original foams lasted. Generally the foam surrounds will last 10 - 20 years. In many cases you can replace a foam surround with a rubber one. A rubber surround will last 30-50 years. We only deliver the highest quality foam surrounds

I only have one speaker that is in need of a repair; does it make sense to repair only that one?
If one of your surrounds has deteriorated from age... then the other one will crash tomorrow or the day after - guaranteed!. You should always repair the woofers in pairs. Another reason for this is that a refoamed woofer will sound slightly different from the woofers with a deteriorated surround.

Use foam or rubber?
Many people wonder what ring to use for woofer-repair, a foam surround, a rubber surround (or a surround made of fabric). In general: repair the woofer with the same kind of ring the manufacturer uses. This way your woofer will perform according to the original specifications and sound / result will be predictable.
Foam really differs from rubber or fabric. The way it controls the speaker cone is different, and the weight is different. Rubber rings can weigh up to 10 times the weight of a foam ring. When tou attach a rubber ring to a speaker with a very light membrane (cone) this can lead to a different sound.

But....... There's many people who had their speakers repaired (or did it by themselves) and were very happy with the result, even though rubber rings rings were used. Infinity Kappa woofers are mentioned in this respect quite often, but also Tannoy comes to my mind. Many of my customers have repaired BOSE 4,25 inch units (901, 802 etc) with rubber rings with great results.

I have repaired many woofers with a rubber ring (even though they originally had a foam ring), the results differed. I find it hard to predict what the outcome of a change of material will be. In general I had good results with rather big woofers with a heavy cone and a very stiff spider (for example Kappa 9).
Many people prefer rubber over foam because rubber lasts longer. That's true - there's no doubt. Some foam rings break down in five years, some even sooner! Modern foam rings - and all of my foam rings !- are made of moderne durable foam. These rings should last for at least 10-20 years - depending on the situation (temperature, sunlight, smoking). I selected all my foam rings because of their exceptional quality and durability. Hence my general advice to repair foam with foam.......
)

Με προβλημάτισε αυτή η "φήμη", αλλά, όπως λέει και ο συντάκτης της, το απέφυγα.
-

Reaction score
201

Kαλή χρονιά Παναγιώτη,

όποτε θελήσεις είμαι στη διάθεσή σου , και όποιος άλλος θελήσει, για ακρόαση. Εκτός από τα 9.2i έχω και τα Kappa 7 και Kappa 8 (από τη συγκεκριμένη σειρά που είναι τα Kappa 9) στο χρώμα του ξύλου (ΟΑΚ). Ισως κάποια στιγμή τα δώσω, αφού θα κρατήσω τα νεώτερα 9.2

Οσον αφορά τις αναρτήσεις των woofers, αντικαθιστώντας τα foam με άλλο υλικό, αλλάζει άρδην ο χαρακτήρας του ηχείου ειδικά άμα βάλουμε λάστιχο( ό,τι χειρότερο). Στο Kappa 8 έχω αντικαταστήσει το foam υλικό με ένα άλλο που πλησιάζει πολύ το foam σε χαρακτηριστικά, δε ξέρω τι ακριβώς είναι, το οποίο πρακτικά κρατά για μια ζωή. Το όλο εγχείρημα το είχε κάνει ο φίλος μου Θ.Σέντερης περίπου πριν 10 χρόνια και ακόμα και σήμερα είναι σαν καινούρια! Στο Kappa 7 έχω αντικαταστήσει με foam που έχω την εντύπωση ότι παίζει καλύτερα.

Καλή χρονιά σε όλους!

Reaction score
3.085
Ευχαριστίες και ευχές....

Kαλή χρονιά Παναγιώτη,

όποτε θελήσεις είμαι στη διάθεσή σου , και όποιος άλλος θελήσει, για ακρόαση. Εκτός από τα 9.2i έχω και τα Kappa 7 και Kappa 8 (από τη συγκεκριμένη σειρά που είναι τα Kappa 9) στο χρώμα του ξύλου (ΟΑΚ). Ισως κάποια στιγμή τα δώσω, αφού θα κρατήσω τα νεώτερα 9.2

Οσον αφορά τις αναρτήσεις των woofers, αντικαθιστώντας τα foam με άλλο υλικό, αλλάζει άρδην ο χαρακτήρας του ηχείου ειδικά άμα βάλουμε λάστιχο( ό,τι χειρότερο). Στο Kappa 8 έχω αντικαταστήσει το foam υλικό με ένα άλλο που πλησιάζει πολύ το foam σε χαρακτηριστικά, δε ξέρω τι ακριβώς είναι, το οποίο πρακτικά κρατά για μια ζωή. Το όλο εγχείρημα το είχε κάνει ο φίλος μου Θ.Σέντερης περίπου πριν 10 χρόνια και ακόμα και σήμερα είναι σαν καινούρια! Στο Kappa 7 έχω αντικαταστήσει με foam που έχω την εντύπωση ότι παίζει καλύτερα.

Καλή χρονιά σε όλους!
Καλημέρα, Σταύρο. Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά κι από μένα. Ευχαριστώ για την πρόσκληση για ακρόαση, που εκτός από πρόσκληση είναι και πρόκληση για μένα. Θα σε πάρω τηλέφωνο, ώστε να βρούμε τον κατάλληλο χρόνο γι αυτό.

Σχετικά με το άλλο υλικό που έβαλες, ακούγεται πολύ ενδιαφέρον. Θάθελα να μιλήσουμε τηλεφωνικά για τις λεπτομέρειες, διότι αναμφισβήτητα θα το έβλεπα πολύ θετικά, ειδικά αφού επιβεβαιώνεται ότι δουλεύει. Φυσικά, αν σκοπεύεις να ποστάρεις περισσότερες λεπτομέρειες, θα γίνουν αποδεκτές με χαρά και με εισέτι μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Και πάλι πολλές ευχές για τον καινούργιο χρόνο.
-

Reaction score
19

Φίλε Παναγιώτη μπράβο για το θέμα. Είμαι κάτοχος των Infinity Kappa 8 και έχω βολευτεί εδώ και καιρό με αυτό το ηχείο. Μοναδικό τους αρνητικό είναι η δυσκολία στην οδήγηση. Αν είχα βρει το 9 θα το είχα πάρει αλλά είναι δυσεύρετα στην Ελλάδα και ασύμφορα να τα φέρεις από το εξωτερικό. Μπορεί να μην είναι το καλύτερο ηχείο στο κόσμο αλλά αν σ'αρέσει ο ήχος του δύσκολα το αλλάζεις.

Υπόψιν πως ψάχνω να αγοράσω καμπίνες και μονάδες αν τυχόν δίνει κανείς. :605:

Reaction score
3.085
Μερικές λεπτομέρειες...

Φίλε Παναγιώτη μπράβο για το θέμα. Είμαι κάτοχος των Infinity Kappa 8 και έχω βολευτεί εδώ και καιρό με αυτό το ηχείο. Μοναδικό τους αρνητικό είναι η δυσκολία στην οδήγηση. Αν είχα βρει το 9 θα το είχα πάρει αλλά είναι δυσεύρετα στην Ελλάδα και ασύμφορα να τα φέρεις από το εξωτερικό. Μπορεί να μην είναι το καλύτερο ηχείο στο κόσμο αλλά αν σ'αρέσει ο ήχος του δύσκολα το αλλάζεις.

Υπόψιν πως ψάχνω να αγοράσω καμπίνες και μονάδες αν τυχόν δίνει κανείς. :605:
Καλησπέρα και Χρόνια Πολλά, Καλή Χρονιά.

Πράγματι, η σειρά Kappa ήταν και είναι ηχεία με δύσκολο φορτίο για τους ενισχυτές. Έχουν όλα ονομαστική εμπέδηση 4~6Ω, η οποία σε ορισμένες συχνοτικές περιοχές κατεβαίνει πολύ χαμηλά, ίσως κάτω και από τα 2Ω (ή κοντά σε αυτά, τέλος πάντων), ενώ σε κάποιες άλλες περιοχές ανεβαίνει αρκετά. Το αποτέλεσμα είναι να ζητούν ενισχυτή με "μούσκουλο" και με "ρεύματα", κυρίως με ικανότητα να μπορεί να αντέχει σε φορτία με χαμηλή αντίσταση.

Εδώ θα βρείτε το θέμα της απαιτούμενης ισχύος για την οδήγησή τους, όπως το συζητάνε στο www.audioreview.com.

(Εγώ τα οδηγώ με έναν Hafler XL-600, αναβαθμισμένο με το PA-3B kit της αμερικάνικης Musical Concepts, στο οποίο έχω επίσης προσθέσει την αντικατάσταση του "μαμίσιου" μετασχηματιστή με δυο δικούς τους τοροειδείς, ως PA-3B Elite kit. Δυστυχώς, έκανα το λάθος να πουλήσω τον άλλο ίδιο Hafler μου, που θα μπορούσα να τον είχα κι εκείνον αναβαθμίσει με το ίδιο kit και να τα οδηγώ με διενίσχυση. Όχι φυσικά ότι ο ένας δεν αρκεί, κάθε άλλο. Αλλά αφού τον είχα - λέω - θα μπορούσα να τον χρησιμοποιήσω επωφελώς, πριν τον πουλήσω).

Όσον αφορά στην αγορά ενός ζευγαριού 9 Kappa, είναι αλήθεια ότι και δύσκολη είναι και η μεταφορά τους πολυέξοδη. Στο ebay, υπάρχουν αυτή τη στιγμή 2 προσφορές για 9 Kappa, συν άλλη μία για 8 Kappa, όμως μόνο καμπίνες πλήρεις (!!) η τελευταία. Δυστυχώς και οι τρεις πωλητές δεν αναλαμβάνουν την αποστολή, αλλά μόνο το να πάει ο αγοραστής επί τόπου και να παραλάβει.

http://www.ebay.com/itm/Infinity-Ka...95?pt=Speakers_Subwoofers&hash=item4cfd29ac8f

http://www.ebay.com/itm/NICE-High-E...ctronics_R2&hash=item256a9facaa#ht_726wt_1396

http://www.ebay.com/itm/INFINITY-Ka...ctronics_R2&hash=item1e66cfb4fe#ht_500wt_1180

Καλό βράδυ και καλή χρονιά.
-

Reaction score
29.546

Για όποιον ενδιαφέρεται, υπάρχει Γνώστης , που επισκευάζει , μάλλον αντικαθιστά όποιο , μα όποιο souround ,είτε foam είτε rubber, με νεο αντίστοιχο η καλύτερο , κάνοντας κεντράρισμα του κώνου και του πηνίου , δίνει εγγύηση , είναι ο μόνος ίσως που ξέρει , γιατί κατασκευάζει και μεγάφωνα.
Για οτι θέλετε πμ.

Reaction score
19

Είναι ακριβώς όπως τα λες. Ο Ηαfler φαίνεται να ταιριάζει "γάντι" στη περίπτωση. Κρίμα που τον έδωσες γιατί ψάχνω καιρό τρόπο να καλύψω τις ενεργειακές μου ανάγκες.
Δυστυχώς είναι ελάχιστοι αυτοί που αναλαμβάνουν την αποστολή των ηχείων καθότι είναι μεγάλα, βαριά και δύσκολα στη μετακίνηση. Την αγγελία με τις καμπίνες από τα 8 την έχω δει και τη ζαχαρώνω αλλά ακόμα και να τις έστελνε Ελλάδα θα μου κόστιζαν πανάκριβα με τα μεταφορικά.
Από αντίστοιχο πωλητή αγόρασα ένα spaιr zευγάρι crossover που μου τα φέρνουν χέρι με χέρι αυτές τις μέρες

gstriftos

gilectronikos
Reaction score
4.424

Για όποιον ενδιαφέρεται, υπάρχει Γνώστης , που επισκευάζει , μάλλον αντικαθιστά όποιο , μα όποιο souround ,είτε foam είτε rubber, με νεο αντίστοιχο η καλύτερο , κάνοντας κεντράρισμα του κώνου και του πηνίου , δίνει εγγύηση , είναι ο μόνος ίσως που ξέρει , γιατί κατασκευάζει και μεγάφωνα.
Για οτι θέλετε πμ.
Ο ''Αυλάρχης'';
:615:

Reaction score
3.085
Re-foaming the woofers

Για οτι θέλετε πμ.
Καλησπέρα, παλληκάρια μου

Σήμερα παρέλαβα το κιτάκι με τα τέσσερα foam rings (+1 έξτρα κατ' απαίτησή μου, μήπως δεν πάει κάτι καλά) για να αντικαταστήσω τα παλιά στα woofers των Infinity, που έχουν αρχίσει να δείχνουν σημάδια φθοράς, μετά από περίπου 8 χρόνια, από τότε που τα αντικατέστησα για πρώτη φορά.

Είναι καλοβαλμένο, με έγγραφες οδηγίες (και φωτό) για την επισκευή και με όλα τα αξεσουάρ, που απαιτεί αυτή (κόλλα, πινελάκια, κεντραδόρους κλπ.).

Δεν τόχω ξανακάνει, αλλά δεν μου φαντάζει πολύ δύσκολο. Τί θα προτείνατε;

1) Να πάω στον "Γνώστη";
2) Να δοκιμάσω ένα, κι αν το πετύχω να συνεχίσω;
3) Να τα κάνω όλα μόνος μου;

Κάθε συμβουλή ευπρόσδεκτη.
-

Reaction score
29.546
Απάντηση: Re-foaming the woofers

Καλησπέρα, παλληκάρια μου

Σήμερα παρέλαβα το κιτάκι με τα τέσσερα foam rings (+1 έξτρα κατ' απαίτησή μου, μήπως δεν πάει κάτι καλά) για να αντικαταστήσω τα παλιά στα woofers των Infinity, που έχουν αρχίσει να δείχνουν σημάδια φθοράς, μετά από περίπου 8 χρόνια, από τότε που τα αντικατέστησα για πρώτη φορά.

Είναι καλοβαλμένο, με έγγραφες οδηγίες (και φωτό) για την επισκευή και με όλα τα αξεσουάρ, που απαιτεί αυτή (κόλλα, πινελάκια, κεντραδόρους κλπ.).

Δεν τόχω ξανακάνει, αλλά δεν μου φαντάζει πολύ δύσκολο. Τί θα προτείνατε;

1) Να πάω στον "Γνώστη";
2) Να δοκιμάσω ένα, κι αν το πετύχω να συνεχίσω;
3) Να τα κάνω όλα μόνος μου;

Κάθε συμβουλή ευπρόσδεκτη.
-

Παναγιώτη , αν το εχεις ξανακάνει με επιτυχία? , go on.
Αλλιώς , άστο σε επαγγελματία.
Εγω αυτό θα έκανα.
Δείχνει εύκολη δουλειά αλλά δεν είναι. Απαιτεί γνώσεις , που αν δεν υπάρχουν , μπορεί να γίνει και ζημιά. Πήγαινε μια βόλτα απο κει , δεν είναι πολύ μακριά σου.
Οταν θέλεις στείλε πμ.

Reaction score
3.085
Στον "Αυλάρχη" τελικά...

Σκεπτόμενος ώριμα, ακολούθησα τη συμβουλή του Γιάννη και επισκέφθηκα τον "Αυλάρχη".

Του ακούμπησα τα κουτιά (για την ακρίβεια, του τα έβαλα στη μπασκέτα του βιτζιού, που έχει στην ταράτσα), του άφησα και τα ανταλλακτικά και ανέβηκα πάνω.

Είδα ένα εργαστήριο με μεγάφωνα παντός είδους και σύρματα σε καρούλια, με όργανα και εξοπλισμό στα ράφια τακτοποιημένα όπως αρμόζει σε σωστό εργαστήριο και με υλικά και λοιπά αντικείμενα ατάκτως ειρημένα δεξιόθεν και αριστερόθεν, όπως πάλι ταιριάζει σε ένα μαστορικό περιβάλλον που ο μάστορας ξέρει τί κάνει.

Μου είπε ότι θα τα φτιάξει σε 2-3 μέρες αντί ενός μικρού ποσού (κάτω από το μισό που μου έλεγαν άλλοι), το οποίο θεωρώ μεν λογικό για τη δουλειά που θα κάνει, αλλά όχι ευτελές. Το ευτύχημα είναι ότι μου είπε πως δεν χρειάζεται ο ίδιος να ανοίξει το καπάκι του woofer για να κεντράρει το πηνίο, γιατί αυτό λέει ότι μπορεί να το κάνει με τη βοήθεια των οργάνων του εργαστηρίου του. Δεν ρώτησα λεπτομέρειες (κακώς!), αλλά του εξέφρασα την ευαρέσκειά μου που μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο, χωρίς να χρειαστεί να ξηλώσει καπάκια, μπαίνοντας στο ρίσκο για πιθανή ζημιά στα μεγάφωνα.

Μετά πιάσαμε τη συζήτηση για το Hi-Fi, για ηχεία, για κινέζικες κατασκευές, κλπ. Φεύγοντας μου είπε να προσέχω γιατί τα σκαλιά είναι πολλά στο κατέβασμα. Του είπα ότι έχω συνηθίσει να κατεβαίνω σε μηχανοστάσια βάθους 35 μέτρων και απόρησε (για το βάθος). Τότε γύρισα πίσω και του μίλησα για βαπόρια και tankers των 400.000 τόννων και για τα μεγέθη τους. Φάγαμε άλλο ένα μισάωρο συζητώντας.

Έφυγα κατευχαριστημένος που τον γνώρισα. Μετά την επισκευή και την παραλαβή των μεγαφώνων, θα τα πούμε σε ξεχωριστό νήμα.
-

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.884
Members
38.514
Νεότερο μέλος
bmavroeidis