Λαϊκά b-songs

Reaction score
1.842
Με αυτό τον αδόκιμο όρο εννοώ τεμάχια που πέρασαν απαρατήρητα, ή ξεχάστηκαν γρήγορα. Γενικά το αντίθετο των σουξέ. Τραγούδια που δεν έτυχαν εμπορικής επιτυχίας και πλατιάς αναγνωρισιμότητας. Αλλά η ποιότητά τους, σύμφωνα φυσικά με το ανάλογο επίπεδο της κατηγορίας που ανήκουν, τους δίνει δικαίωμα για κάτι παραπάνω.

Γι' αυτό και θα συνοδεύω τις παρουσιάσεις με μια σύντομη ιστορική αναφορά. Όπου γνωρίζω ή μπορώ να βρω στοιχεία βέβαια. :203: Παρακαλώ όσοι συνεισφέρετε να προσπαθήσετε να κάνετε το ίδιο, αν δεν σας κάνει κόπο. Συντελεστές (συνθέτης στιχουργός, μουσικοί), χρονιά κυκλοφορίας και ότι άλλο μπορέσετε να βρείτε.

Ευνόητο είναι ότι πολλά απ' αυτά δεν είναι εύληπτα, δεν σε "πιάνουν" από το πρώτο άκουσμα. Ίσως χρειαστεί να επαναλάβετε την ακρόαση ή να πάτε στο επόμενο.

Σημ. Ο δόκιμος όρος b movies αναφέρεται σε ταινίες χαμηλού προϋπολογισμού.

Reaction score
1.842
Απάντηση: Λαϊκά b-songs

Η Έλενα Γιαννακάκη ήταν μια μεγάλη underground star της δεκαετίας του 80. Χωρίς να είναι γνωστή ευρύτερα. Ίσως φταίνε οι επιλογές της γιατί εμφανιζόταν σε μαγαζιά που αποκαλούμε αναμπάμ-παπαντάμ σκυλάδικα. Όπως φαίνεται από το τραγούδι που ακολουθεί, η φωνή της της επέτρεπε να κάνει σημαντικότερα πράγματα. Γραμμένο το 1986, από τον ομώνυμο προσωπικό της δίσκο.

Στίχοι: Κάτια Μπουραζάνη
Μουσική: Φαίδωνας Λιονουδάκης

:403:

Υ.Γ. Το συγκεκριμένο τραγούδι, που ανέβασα σε άλλο νήμα και άρεσε, είναι η αφορμή για ετούτο το νήμα.

Last edited by a moderator:

Reaction score
1.842

Ο Δημήτρης Ρακιτζής - απ' όσο γνωρίζω απλή συνωνυμία με τον Μιχάλη Ρακιτζή - είναι μπουζουξής πασίγνωστος στη νύχτα της συμπρωτεύουσας. Έχει μάλιστα γράψει μουσική για μερικά πολύ γνωστά κομμάτια, όπως το «Πληρώνω» και το «Δικαίωμά σου».

Εδώ σε ένα τεμάχιο του 2009, που με μια πρόχειρη δημοσκόπηση που έκαμα σε γνωστούς δεν το ήξερε κανείς. Τραγουδά ο ίδιος σε στίχους μάλλον δικούς του (δεν είμαι καθόλου σίγουρος). Βοήθεια έχω;

Δημήτρης Ρακιτζής - Στα λέω χύμα

:121:

Maria Pentagiotissa

Επίτιμο μέλος
Reaction score
343

Ωραίο θέμα.

Το πρώτο που μου έρχεται στο μυαλό - δεν πέρασε βέβαια και απαρατήρητο στην εποχή του (γύρω στο 2000), αλλά κατά τη γνωμη μου άξιζε πολλά παραπάνω.

Άρης Σαμολαδάς, σε μουσική και στίχους του ιδίου.

[YOUTUBE]_cpFBcqCk6k[/YOUTUBE]

Reaction score
1.842

Με την αξία του είναι b-song, σουξέ δεν το λες με τίποτε. Άσχετα αν και εγώ το ξέρω, δεν σου έρχεται στο μυαλό να το αναφέρεις.

Reaction score
16.252

Κωνσταντίνος Θαλασσοχώρης--- Ρούχο πεταμένο

Ισως να ειμαι ενας απο τους πολυ λιγους που αγορασαν το δισκο αυτο.Εκει μεσα βρηκα το παραπανω τραγουδι.Δεν ξερω αν ειναι λαικο,δεν ξερω αν ειναι αλφα,βητα η γαμα κατηγοριας...Για μενα ειναι 1 Α'!

http://www.musiccorner.gr/nees_kyklof/05/thalassoxwris.html

Reaction score
16.252

Το δισκο
ειχα αγορασει μονο γι αυτο το τραγουδι...:

Reaction score
1.842

Κωνσταντίνος Θαλασσοχώρης--- Ρούχο πεταμένο
....
Ισως να ειμαι ενας απο τους πολυ λιγους που αγορασαν το δισκο αυτο.Εκει μεσα βρηκα το παραπανω τραγουδι.Δεν ξερω αν ειναι λαικο,δεν ξερω αν ειναι αλφα,βητα η γαμα κατηγοριας...Για μενα ειναι 1 Α'!
Ομολογώ ότι δεν το ήξερα. Είναι λαϊκό.

Προφανώς δεν τα εξήγησα καλά στο 1ο μήνυμα. Το b-songs δεν αναφέρεται καθόλου στην καλλιτεχνική τους αξία αλλά ΜΟΝΟ στην εμπορική τους επιτυχία. Όχι μόνο πόσο πούλησαν αλλά και πόσο ακούστηκαν και ακούγονται στα ραδιόφωνα και στα clubs. Στη διείσδυσή τους στην πλατιά μάζα των fans της συγκεκριμένης μουσικής κατηγορίας.

Reaction score
1.842

Ο Δημήτρης Χρυσοχοΐδης είναι ένας λαϊκός τραγουδιστής που έχει περάσει στα αζήτητα. Εδώ σε μια "χτυπητή" ζεμπεκιά (που πάνε τα πόδια μόνα τους :121: ) του Χάρη Καλούδη, σε στίχους του Βασίλη Παπαδόπουλου. Κυκλοφόρησε το 1996, κάνοντας μια σχετική επιτυχία σε κλαμπς αλλά τίποτε περαιτέρω.

Δημήτρης Χρυσοχοΐδης - Αλήτης και αμαρτωλός

:608:

Reaction score
1.842

Ο Κώστας Κόλλιας ήταν ένας λαϊκός τραγουδιστής της δεκαετίας του 1970 - και μια ιδέα του 80. Πολύ λαϊκός για να πετύχει μεγάλη αναγνώριση. Πέθανε νέος όταν ένα πολύ πρωί, την ώρα που οι μικρές ώρες αρχίζουν να μεγαλώνουν :107: , οδηγούσε εν κραιπάλη μέθη και του βγήκε στο δρόμο μια μάντρα (ή δέντρο;) χωρίς φώτα.

Έχει όμως ερμηνεύσει τραγούδια που τα γνωρίζουν πολλοί, αλλά με άλλους τραγουδιστές. Κυρίως από τον Γιώργο Μαργαρίτη, που βγήκε στο προσκήνιο αμέσως μετά το θάνατό του Κόλλια. Ένα απ' αυτά είναι και τούτο.

Κώστας Κόλλιας - Περιεχόμενο μηδέν

Από το cd του 1980 «Τα τελευταία μου τραγούδια - κι' όμως μ' αρέσει» με την Έλενα Κωστή. Στίχοι: Έφη Θεοδοσίου, Μουσική: Αντώνης Ρεπάνης, Άλλοι εκτελεστές: Γιώργος Μαργαρίτης, Βασίλης Καρράς

Reaction score
1.842

Ο Αντώνης Βαρδής είναι γνωστός ακόμη και στις πέτρες. Το συγκεκριμένο τεμάχιο, που θεωρώ ότι είναι ένα από τα καλύτερα που έχει γράψει, έχει πάψει να ακούγεται εδώ και πολύ καιρό. Κυκλοφόρησε το 1994 σε μουσική του ίδιου και στίχους του Κώστα Άλλου (σίγουρα ψευδώνυμο) στο cd «Κοινή γνώμη».

Αντώνης Βαρδής - Σκύλα βροχή

Σημ. Λόγω του άγνωστου στιχουργού οι στίχοι απάδουν από την κλασική λαϊκή στιχουργική νόρμα, είναι σοφιστικέ κατά κάποιο τρόπο. Π.χ. λέει στο ρεφρέν:

Σκύλα βροχή απ' τα ρούχα μου μη σβήνεις τ' άρωμά της
τις προστυχιές απ' τις νυχιές στην έκταση της πλάτης,
εγώ γι' αυτή δεν ήμουνα απλά ένας πελάτης,
σκύλα βροχή στα μάτια μου μούσκεψε τ' όραμά της.

Reaction score
1.842

Η Μελίνα Κανά είναι μια παράξενη περίπτωση. Εκτός από φωνάρα είναι και μια κούκλα. Παρ' όλα αυτά δεν έτυχε και μάλλον ούτε πρόκειται στο μέλλον, αναγνώρισης από τον πολύ κόσμο.

Το 1992 κυκλοφορεί το cd «Της μέρας και της νύχτας» με μουσική του Σωκράτη Μάλαμα και στίχους Γιάννη Τσατσόπουλου. Εκτός από 3 τραγούδια, όπου τους στίχους έγραψε ο Μανώλης Ρασούλης. Το πλέον αναγνωρίσιμο του δίσκου, το «Μοιραία», το «Λένε» και το πιο άγνωστο που θα ακούσουμε εδώ. Μια υπέροχη και εξόχως αδικημένη ζεμπεκιά.

Μελίνα Κανά - Οι δυό

:608:

Reaction score
16.252

....

Προφανώς δεν τα εξήγησα καλά στο 1ο μήνυμα. Το b-songs δεν αναφέρεται καθόλου στην καλλιτεχνική τους αξία αλλά ΜΟΝΟ στην εμπορική τους επιτυχία. Όχι μόνο πόσο πούλησαν αλλά και πόσο ακούστηκαν και ακούγονται στα ραδιόφωνα και στα clubs. Στη διείσδυσή τους στην πλατιά μάζα των fans της συγκεκριμένης μουσικής κατηγορίας.
Miα χαρα τα εξηγησες ανεμελουκο.Μονο που εγω δεν ειμαι σε θεση να γνωριζω τι τυχη εχουν διαφορα τραγουδια στο περασμα του χρονου,αφου δεν μπορω να παρακολουθω τον αντικτυπο που εχουν στο κοινο στην Ελλαδα...:126:

ΝΙΚΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ [ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ] ΕΝΑ ΠΑΡΤΥ ΕΙΝ` Η ΖΩΗ ΜΑΣ `60

Τωρα αυτο,...ουτε κυκλοφορησε στην εποχη του σε δισκο...,μητε λαικο θα το λεγες.:103:

Reaction score
16.252

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΕΥΓΑΣ ΑΠΟΨΕ ΠΟΥ ΦΕΥΓΕΙΣ

Αντιγραφη απο τον κυριο που το ανεβασε στο υτ:

1972 ΚΑΙ Η ΖΟDIAC ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΔΙΣΚΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΖΕΥΓΑ ΜΕ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΔΡΕΑ ΠΡΕΖΑ, ΛΙΝΟΥ ΚΟΚΟΤΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΟΥ, ΘΟΔΩΡΟΥ ΤΖΙΦΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΕΛΗ ΛΕΟΥΣΗ.

ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ ΤΟΥ '68-'69 ΣΤΗ ΜΠΟΥΑΤ ''107'' ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΜΑΝΩΛΗ ΜΗΤΣΙΑ ΥΠΟ ΤΗΝ ΜΑΕΣΤΡΙΚΗ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΡΕΖΑ ΚΑΙ ΗΧΟΓΡΑΦΕΙ ΤΟ 1969 ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΟΥ 45ΑΡΙ ΜΕ ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ''ΞΗΜΕΡΩΣΕ'' ΚΑΙ ''ΕΡΗΜΩΣΗ'' ΣΕ ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΝΤΑ ΤΟΥ ΠΡΕΖΑ.

ΤΟ 1970 ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΗ ''ΓΥΦΤΙΣΣΑ ΜΕΡΑ'' ΚΑΙ ΣΤΙΣ ''ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΑΘΗΝΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ''.

ΤΟ 1972 ΤΟΝ ΚΑΛΕΙ Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΙΤΣΙΛΑΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ''ΘΑΛΑΣΣΑΚΙ ΜΟΥ'' ΚΑΙ ΤΑ ''ΚΙΤΡΙΝΑ ΡΟΛΟΓΙΑ'' 1973 Ο ΜΗΤΣΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ''ΜΟΝΑ ΖΥΓΑ'' 1974 Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΔΙΣΚΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗ ΖΟDIAC ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΤΟΥ ''ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ Τ'ΑΝΤΑΡΤΗ'' ΚΑΙ ''ΚΑΦΕΝΕΙΟ Η ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ''.

Η ΚΑΡΡΙΕΡΑ ΤΟΥ ΚΛΕΙΝΕΙ ΜΕ ΕΝΑ ΔΙΣΚΟ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΡΙΜΙΖΑΚΗ ''ΜΕ ΑΓΑΠΗ'' ΤΟ 1977.ΡΩΜΑΛΛΕΑ ΚΑΙ ΑΝΤΡΙΚΙΑ ΦΩΝΗ ΣΦΡΑΓΙΣΕ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΡΟΠΟ ΤΙΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΠΟΥ ΤΟΥ ΧΑΡΙΣΑΝ ΟΙ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ.ΣΑΝ ΑΥΡΙΟ (19/01/2012) ΚΛΕΙΝΟΥΝ 32 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΜΑΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΙΣΤΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ.

Reaction score
16.252

Η Μελίνα Κανά είναι μια παράξενη περίπτωση. Εκτός από φωνάρα είναι και μια κούκλα. Παρ' όλα αυτά δεν έτυχε και μάλλον ούτε πρόκειται στο μέλλον, αναγνώρισης από τον πολύ κόσμο.
Πραγματι,λογω της απουσιας μου ειχα παντελη αγνοια οσον αφορα στα ελληνικα μουσικα δρωμενα εκεινη τη δεκαετια.Η Μελινα Κανα μου ηταν, δυστυχως, αγνωστη μεχρι πριν μερικα χρονια.Την 'εμαθα' μεσω αυτης της εξομολογησης του Θαναση Παπακωνσταντινου στον δισκο του 1998 ΛΑΦΥΡΑ.

Μελίνα Κανά-Όποιος αγάπησε

...να μ' αγαπάς όπως δεν έχει ξαναγίνει
γιατί είμαι χάρισμα, είμαι πληγή.

Reaction score
1.842

Miα χαρα τα εξηγησες ανεμελουκο. Μονο που εγω δεν ειμαι σε θεση να γνωριζω τι τυχη εχουν διαφορα τραγουδια στο περασμα του χρονου,αφου δεν μπορω να παρακολουθω τον αντικτυπο που εχουν στο κοινο στην Ελλαδα... :126:

ΝΙΚΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ [ΑΝΕΚΔΟΤΟ] - ΕΝΑ ΠΑΡΤΥ ΕΙΝ` Η ΖΩΗ ΜΑΣ `60
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΕΥΓΑΣ - ΑΠΟΨΕ ΠΟΥ ΦΕΥΓΕΙΣ ...
Μωρέ μια χαρά τα πας. :107: Π.χ. αυτά τα δυό δεν τα είχα ξανακούσει και το 2ο είναι ωραίο τραγούδι. Αν και σ' αυτό ισχύει η ... κολοκυθόπιτα. :403: Το πρώτο πράγματι δεν μπαίνει με τίποτε στα λαϊκά, είναι off topic. :414:

Reaction score
1.842

Και τώρα βάλτε ένα πιώμα, γιατί το επόμενο είναι πολύ νταλκαδιάρικο, στεγνό τσούζει! :119:

Η Βάσω Αλαγιάννη είναι στιχουργός και συνθέτρια μάλλον άγνωστη στο ευρύ κοινό. Παρ' ότι έχει γράψει ένα πασίγνωστο καρατεμάχιο σε στίχους του αείμνηστου Μανώλη Ρασούλη. Εμείς όμως θα ακούσουμε ένα άλλο, σε στίχους δικούς της και ερμηνευτή τον επίσης αείμνηστο Νίκο Παπάζογλου. Από το cd «Σύνεργα» του 1990.

Νίκος Παπάζογλου - Απόψε σιωπηλοί

Δε θέλω να 'μαστε ούτε φίλοι ούτε εχθροί
Θέλω να μη θυμάμαι

Πολύ προσωπικό βίωμα της στιχουργού μου φαίνονται ετούτοι οι στίχοι. :121:

Reaction score
16.252

Πω πω τι σου χω!:404:

:112:

Το Δεκέμβριο του 2005 κυκλοφόρησε ο δίσκος του Μιχάλη Νικολούδη, οι «ΓΥΝΑΙΚΕΣ», με τραγούδια ερμηνευμένα από την Σωτηρία Λεονάρδου και τη Φωτεινή Βελεσιώτου και πάνω σε στίχους της Μάγδας Παπαδάκη.

Γνήσια λαϊκή φωνή,(Φωτεινή Βελεσιώτου), από αυτές που λείπουν από το σημερινό Λαϊκό Τραγούδι. Συμμετέχει στα μουσικά δρώμενα της Θεσσαλονίκης από το 1985.

http://www.musical.gr/cddetails.php?gui_language=1&CD_code=LM041-2

ΑΥΤΗ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ - Φ. ΒΕΛΕΣΙΩΤΟΥ

"Τα παιδιά της άλλης όχθης"

Reaction score
1.842

Το τραγούδι «Θα ξαναπάς στην Σαλονίκη» κυκλοφόρησε - μάλλον - το 2003. Οι στίχοι είναι του Νίκου Μητροσύλη και η μουσική του Γιάννη Φακίρη. Πρώτη εκτέλεση Χρήστος Σαρλάνης. Επειδή όμως κάνει κάτι λαθάκια στην εκτέλεση (φάλτσα) θα το ακούσουμε από την Ελεάνα Παπαϊωάννου που το λέει καλά. Είναι στο cd της ΕΡΩΤΑΣ που κυκλοφόρησε το 2007.

Λίγα λόγια για την καλλιτέχνιδα.

Γεννήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου του 1983 στην Θεσσαλονίκη. Έγινε γνωστή - σε σας που βλέπετε αυτές τις εκπομπές :116: - από τη συμμετοχή της στο σόου ταλέντων «Fame Story» (2003). Εκτός από στρωτή φωνή διαθέτει όλο το ... πακέτο. Για τους άπιστους Θωμάδες τα πειστήρια. :107: Το επώνυμο Παπαϊωάννου είναι κοινό, όμως της Ελεάνας προέρχεται από ένα γνωστό πατέρα. Όχι δεν είναι ο Μίμης Παπαϊωάννου.

Σημ. Άσχετο, αλλά ο Μίμης κάποτε παράτησε την ΑΕΚ, όταν εκείνοι αρνήθηκαν τη μεταγραφή του στη Φιορεντίνα (αν θυμάμαι καλά) και πήγε μαζί με το Στέλιο Καζαντζίδη στη Γερμανία όπου τραγούδησαν μαζί στους ομογενείς. Στο θέμα μας όμως.

Τίνος είσαι εσύ καλέ (να το πάρει το ποτάμι);
Είναι κόρη του γνωστού παλαίμαχου ποδοσφαιριστή Λάκη Παπαϊωάννου, που ήταν ο σημαντικότερος συμπαίκτης του Χατζηπαναγή στην τεράστια εκείνη ομάδα του Ηρακλή.

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.835
Members
38.246
Νεότερο μέλος
TimoleonTimoleon