Σταθεροποιητής τάσης- γνώμες- συστάσεις

Reaction score
84
Καλησπέρα. Θέλω να προστατέψω το φτωχό πλην τίμιο computer based σύστημά μου απ' τα τερτίπια της ΔΕΗ και ψάχνω λύσεις. Το σύστημα αποτελείται από έναν imac με μέγιστη κατανάλωση 365watt , 2 ενεργά μόνιτορς των 130 watt έκαστο και ένα benchmark dac1 pre που νομίζω πως είναι 16watt.
Δεν χρειάζομαι ups για σώσιμο εργασιών (τα καλά του OS X Lion) οπότε με ένα σταθεροποιητή τάσης νομίζω πως είμαι καλυμμένος.
Θα εκτιμήσω οποιαδήποτε άποψη μιας και είμαι ανίδεος από ρεύμα. Να πω μόνο πως στο σπίτι υπάρχει τριφασική παροχή ρεύματος που δεν νομίζω όμως πως πάει στις πρίζες, κάνω λάθος;
Βρήκα το παρακάτω:
http://www.zero1.gr/product_info.php?products_id=51363

το οποίο βγάζει ρεύμα σε ημίτονο, κάτι που όπως έχω διαβάσει είναι καλό για τα μηχανήματα και είναι ελληνικής κατασκευής. Το έχει κανείς; κάτι αντίστοιχο σε σταθεροποιητή τάσης με έξοδο ημιτονοειδούς ρεύματος;

wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Reaction score
21.717
Απάντηση: Σταθεροποιητής τάσης- γνώμες- συστάσεις

Εδώ και κάποια χρόνια χρησιμοποιώ το Line-R 1200VA της APC και είμαι πολύ ευχαριστημένος. Δεν ξέρω αν βγάζει ρεύμα σε ημίτονο, πάντως την τάση την διατηρεί σταθερή!

Υ.Γ.: Υπάρχει και σε έκδοση με schuko εισόδους, αντί για IEC

Reaction score
84

ευχαριστώ, το είχα δει και αυτό, με μπέρδεψαν οι IEC στην έξοδο, κι άλλα καλώδια, το schuko φαίνεται καλύτερο αλλά όσα έβρισκα δεν ήταν schuko εν τέλει

Reaction score
84

το ημίτονο εξόδου του adams είναι λεπτομέρεια; εννοώ να μη κοιτάζω κάτι τέτοιο σαν θετικό του; όσο διαβάζω τόσο μπερδεύομαι στο θέμα

JOHN MARKOU

Münchhausen
Reaction score
28.164

Οι πιο πολλοί σταθεροποιητές , αν οχι όλοι στην έξοδο βγάζουν ημίτονο. Τα ups,είναι που δεν βγάζουν κανονικό ημίτονο αλλά προσομείωση αυτού.

Reaction score
84

οπότε δεν χρειάζεται να δώσω τόσα λεφτά, ο σταθεροποιητής της Adams κάνει 200 ευρώ. Ισχύει πως ο σταθεροποιητής που προορίζεται για AV πρέπει να μην έχει ρελέ;

JOHN MARKOU

Münchhausen
Reaction score
28.164

Nαι ,είναι προτιμότερο να είναι servo controled.Είναι πιο γραμμικός.

Reaction score
103

να ρωτησω κατι εδω?Ενα Power Plant Premier της PS Audio δλδ παιδια λετε ειναι υπερβολη??Δεν αναφερομαι μονο στο συστημα του φιλου αλλα γενικα...

JOHN MARKOU

Münchhausen
Reaction score
28.164

Δεν το ξέρω, τι να σου πω?

JOHN MARKOU

Münchhausen
Reaction score
28.164

Δεν ξέρω , δεν μπορώ να σου πω

Reaction score
84

Κανείς άλλος να μας δώσει τα φώτα του;

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.879

αν διαβασεις τι λες απαντας τα παντα μονος σου........

Reaction score
84

διαβάζω και ψάχνω επαλήθευση επειδή δεν ξέρω,να δω εάν κατάλαβα καλά

Y

Yiannis_B

Guest

Επειδή δουλεύω στον χώρο των inverter, ηλεκτρονικών ισχύος, UPS, να ξεκαθαρίσουμε μερικά πράγματα.

Καταρχήν τα 2 άρθρα που έχει η Wikipedia είναι πολύ διαφωτιστικά:

1. Uninterruptible power supply (UPS)http://en.wikipedia.org/wiki/Uninter...e_power_supply

2. Power conditioner http://en.wikipedia.org/wiki/Power_conditioner

Κατηγορίες UPS:

1.Offline / standby

Ένα τέτοιο σύστημα είναι ακατάλληλο για Audio για 3 προφανείς λόγους:

Α. Όταν δουλεύει από AC δεν προστατεύει το σύστημα από αρμονικές της τάσης εισόδου, ούτε από διαφορά συχνότητας. (ουσιαστικά αν δεν μεταβάλεται αρκετά η τάση του δικτύου είναι σαν να μην υπάρχει το UPS).

B. Όταν έχει μπει σε mode inverter (παίρνει DC τάση από τις μπαταρίες και το κάνει AC), οι αρμονικές στην έξοδο του UPS κάνουν τρελό πάρτυ. Καμμιά φορά στα πολύ φτηνά UPS η έξοδος είναι Τετραγωνικός παλμός 50 Hz, ούτε καν παραμορφωμένο ημίτονο!

Γ. Έχεις αγοράσει ένα σωρό ηλεκτρονικά, μπαταρίες και τα χρησιμοποιείς για την σπάνια περίπτωση που έχεις υπέρταση / υπόταση, για να γυρίσει σε λειτουργία UPS και να ακούς από τις μπαταρίες με ένα σωρό αρμονικές.

Αν το πρόβλημα είναι να αποσυνδέεται η ΔΕΗ όταν υπάρχουν μεγάλες διακυμάνσεις τάσης / συχνότητας, τότε η σωστή λύση είναι ένα έξυπνο ρελέ προστασίας που προσφέρει αυτές τις δυνατότητες

2. UPS Line-interactive

Παρόμοιο με το προηγούμενο με την διαφορά οτι όταν δεν δουλεύει από μπαταρίες, υπάρχει ένας αυτο-μετασχηματιστής για να κρατά την τάση εξόδου μέσα σε κάποια όρια αν η τάση του δικτύου ξεφύγει αρκετά.

Προφανώς και αυτό δεν είναι κατάλληλο για audio εφαρμογές.

Επίσης και στις 2 τοπολογίες, είναι πολύ πιθανό ο χρόνος μεταγωγής του διακόπτη στην έξοδο να είναι αρκετά μεγάλος και να tripάρουν κάποιες audio συσκευές.

3.Double-conversion / online

Εδώ αρχίζουμε να μιλάμε οτι κάτι γίνεται....

Η αρχή λειτουργίας με λίγα λόγια είναι ότι το φορτίο τροφοδοτείται πάντα από τον inverter (μετατροπέας DC / AC).

Όταν έχουμε ΔΕΗ και ανεξάρτητα από την ποιότητα της κυματομορφής, η AC τάση μετατρέπεται σε DC και τροφοδοτεί τον inverter που βγάζει όπως και στις 2 προηγούμενες τοπολογίες, ημίτονο ΣΤΑΘΕΡΗΣ ΤΑΣΗΣ και ΣΥΧΝΟΤΗΤΑΣ αλλά με ένα μεγάλο πλήθος αρμονικών (μιλάμε για PWM διαμόρφωση).

Και εδώ έρχεται ο ρόλος του φίλτρου στην έξοδο:

Υπάρχουν χονδρικά 2 είδη φίλτρων μετά τον inverter:

Χαμηλοπερατά φίλτρα LC ή Μετασχηματιστές Απομόνωσης που συνοδεύονται από πυκνωτές και κάποια RF φίλτρα.

Η δεύτερη λύση είναι και η καλύτερη, γιατί μειώνει το επίπεδο των αρμονικών σε άριστα επίπεδα ΚΑΙ ταυτόχρονα προστατεύει τις συσκευές μας σε περίπτωση που χαλάσει το inverter και έχουμε διαρροή DC τάσης (600V DC) προς τις (πολύτιμες) συσκευές μας.

Το κόστος δεν είναι χαμηλό (ένα UPS αυτής της μορφής για 5 kVA π.χ., ενσωματώνει γέφυρα ανόρθωσης 5 kVA, πυκνωτές DC θηρία, inverter 5 kVA KAI Μετασχηματιστή Απομόνωσης 5 kVA! (για να μην βάλουμε και τις μπαταρίες ...)

Το κόστος για audio εφαρμογές μπορεί να μειωθεί αν ΔΕΝ παραγείλουμε τις μπαταρίες. (που πιάνουν και χώρο και είναι σχετικά επικίνδυνες.

Απλώς σε αυτή την περίπτωση όταν έχουμε διακοπή από την ΔΕΗ δεν θα ακούμε μουσική (λες και θα ακούγαμε μες στα σκοτάδια...)

Γι' αυτό αφήστε τα κινέζικα UPS για τους κινέζους, εκτός αν τα χρησιμοποιείτε για να ανάψετε καμιά λάμπα όταν κοπεί το ρεύμα...

Reaction score
84

ευχαριστώ πάρα πολύ για τις πληροφορίες!θα τα διαβάσω πολύ προσεκτικά. Αναφερθήκατε σε 2 λύσεις φίλτρων μετά τον inverter. Προφανώς αναφέρεστε σε ups πάλι αλλά να ρωτήσω επειδή μπερδεύτηκα. Τί μπορώ να βρω με την καλή λύση που προτείνετε επί του πρακτέου; Σε συσκευές εννοώ. Δε με ενδιαφέρει η μπαταρία, θέλω κάποια προστασία για τον ηλ. υπολογιστή, τα μονιτορς και το dac-προενισχυτή. Σαφώς και δεν θα ήθελα να καταφύγω σε κινεζιά εάν μπορώ να βρω κάτι ντόπιο ή επώνυμο αλλά σε λογική τιμή. Εαν γνωρίζετε πάντως συσκευές και απαγορεύεται να αναρτώνται στείλτε μου PM. Αλλά νομίζω πως αδαείς όπως εγώ κερδίζουν απο γνώμες και πολύ περισσότερο από γνώσεις.

Y

Yiannis_B

Guest

Θα προσπαθήσω να σου απαντήσω αύριο, γιατί η ώρα είναι περασμένη και ο Ορφέας με καλεί!!:603:

P.S. τα κινέζικα ή μη δεν με χαλούν! , με χαλάει ότι πολλοί κατασκευαστές δεν βάζουν την πραγματική τοπολογία του μηχανήματος που πουλάνε, και αναφέρονται σε γενικότητες και διαφημιστικά του κ@λου... ξέρεις patended design και we are the best!:107:

Reaction score
84

Εντάξει, ευχαριστώ,θα περιμένω προτάσεις. Εγώ δεν ξέρω καν τι εστί τοπολογία οπότε καταλαβαίνεις .. :)

Reaction score
298
Καποια συγκεκριμενα προιοντα και για μας πού δεν είμαστε σε θεση να τα ξεχωρισουμε; Δε θα θεωρηθει διαφημηση :p

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.148
Members
38.289
Νεότερο μέλος
Wintersun