Τα Μπάσα μας! Subwoofers & Woofers

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
136.530
Απάντηση: Τα Μπάσα μας! Subwoofers & Woofers

Eδώ τα μεγάφωνα με ανάρτηση μικρής διαδρομής έχουν πλεονέκτημα ή έχω καταλάβει λάθος;
γενικά ναι, η μικρή διαδρομή έχει κάποια σαφή πλεονεκτήματα, αλλά όχι απαραίτητα λόγω των παραμέτρων που ανέφερα (της ορθής πιστονικής διαδρομής μέσα σε ομοιογενές μαγνητικό πεδίο), καθώς αυτά μπορούν να κατσκευαστούν, οι μαγνήτες υπάρχουν, οι αράχνες επίσης, όλα μπορούν να δουλέψουν σωστά.

Reaction score
150
Re: Απάντηση: Re: Τα Μπάσα μας! Subwoofers & Woofers

όχι βέβαια.

η αντιληπτή και αντικειμενική ταχύτητα του "μπάσου" εξαρτάται από τον ρυθμό απόσβεσης και την κρουστική απόκριση ολόκληρου του συστήματος μεγαφώνων (εδώ θα μπουν να εξηγήσουν την κατάσταση οι έννοιες της δυναμικής συμπίεσης, το bl του μεγαφώνου και η επαγωγικότητα του πηνίου φωνής, με τα ανάστροφα ρεύματα φουκώ, καθώς και άλλες παράμετροι που αφορούν τους λοβούς απόκρισης των μεγαφώνων και τους χρόνους αντήχησης του χώρου ακρόασης σε όλες τις διαφορετικές συχνοτικές περιοχές του φάσματος, αλλά να μη το θέσουμε το 'ζήτημα" μιας απλής εξήγησης...).

ότι βλέπεις, καλό είναι. τώρα αν λύσεις και τις ασκήσεις, μάλλον είσαι συνάδελφος του κουφού και του ζαπάντη, χαχαχαχαχαχαχα

για να βγάλεις 20 χζ, κινείται ο κώνος 20 φορές το δευτερόλεπτο, για να βγάλει 20.000 χζ κινείται 20.000 φορές το δευτερόλεπτο, τέλος. Αυτή είναι η ταχύτητα κίνησης του μεγαφώνου, εξαρτώμενη από τη συχνότητα που αναγκάζεται να κινηθεί. είτε βγάζεις 50 db είτε βγάζεις 120 db.

για να βγάλεις μεγαλύτερη στάθμη (περισσότερα db) είτε χρειάζεται μεγαλύτερο εμβαδό κώνου (από τις 10'' να πας στις 15'') με την ίδια πιστονική μετακίνηση του κώνου (ίδιο x-max), είτε μεγαλύτερη πιστονική κίνηση του κώνου (x-max από 3mm να πας στα 50mm) με ίδιο εμβαδό κώνου (παραμένεις στις ίντσες σου). Ούτε οι ίντσες δεν είναι "κακό" πράγμα, ούτε το αυξημένο x-max, αρκεί στην πρώτη περίπτωση να είναι άκαμπτο το υλικό κατασκευής του κώνου για τις συγκεκριμένες συχνότητες ή στη δεύτερη περίπτωση να είναι εντός του (ομοιογενούς και κάθετου) μαγνητικού πεδίου το πηνίο φωνής και ορθά πιστονική η κίνηση του μοτέρ.

Δε διαφωνώ απλά δεν έγινα αντιληπτός σε σένα. Φυσικά και δεν μιλάω για το πόσες φορές κινείται το δευτερολεπτο ο κώνος στη Χ συχνότητα μιας κι αυτό είναι δεδομένο. Μιλά για την ταχύτητα κάλυψης της εξτρα διαδρομής που έχει να καλύψει ο μικρός κώνος σε σχέση με το μεγάλο για να παράγει την ίδια ακουστική πίεση. Ο μικρός πρέπει στις 20 φορές που θα κινηθεί το δευτερόλεπτο να ταξιδέψει μεγαλύτερη απόσταση και συνεπώς πρέπει να τρέξει γρηγορότερα μιας και οι δυο ξεκινούν από το ίδιο σημείο (μπροστά) αλλά ο μικρός πάει πιο πίσω. Στην αρχική θέση βρίσκεται 20 φορές το δευτερόλεπτο βέβαια.

Εκεί πρέπει να έχει και τον έλεγχο και τη δύναμη και μπαίνουν οι παράμετροι των πηνίων/μαγνήτες και λοιπα.

Τέλος επίσης συμφωνούμε για το χώρο αλλά αυτό είναι άλλο κεφάλαιο και μίλησα καθαρά για το θέμα "ηχείου" και μεγαφώνου. Από κει και πέρα τo τι γινεται στο time domain (frequency decay times etc) είναι γνωστό προβλημα και μετά τα room treatments (αν είναι εφικτά) πας σε EQ και οχι PEQ φυσικά. Τα καλύτερα EQ τώρα όπως λέει κι Αργύρης είναι το Trinov και το Dirac Live που έχει και ο Datasat. Απλά κοστίζουν τον πάτο τους. :116:

Ασκήσεις τσάμπα δε λύνω! Όχι ότι δεν λύνονται οι συγκεκριμένες αλλά πάει καιρός από το πανεπιστήμιο.....:105: Και μιας και τις έχουν λύσει άλλοι για'μένα το μόνο που έχω να κάνω είναι να διαλέξω το καλύτερο δυνατό πορϊόν που επιτρέπει η τσέπη. The rest is history.

Τι μας πέρασες μωρέ? Δια ασχέτους!!!!:116:

gstriftos

gilectronikos
Reaction score
4.273

τιπ Νο1: 130db (και 120) σε συχνότητες περί τα 20 χζ σημαίνει πως ξερνάς σε ντε-τε, αίσθημα ζάλης και ιλίγγου ΑΜΕΣΟ, θες 1 ώρα για να συνέλθεις...
Ναι βρε ματια μ' αλλά δεν παμε απαραιτήτως εκεί πάνω.115 κορυφώσεις είναι το κινηματογραφικό reference,ε να μην έχεις και 6 ντι-μπιά περιθώριο;:116:

vlasis

Φωτογράφος!
Reaction score
7.613

Ναι βρε ματια μ' αλλά δεν παμε απαραιτήτως εκεί πάνω.115 κορυφώσεις είναι το κινηματογραφικό reference,ε να μην έχεις και 6 ντι-μπιά περιθώριο;:116:
να εχεις -να εχεις..........δεν μας χαλανε !!!!!!!!!!!!!!:135::135::135:

Reaction score
150
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Τα Μπάσα μας! Subwoofers & Woofers

το πόσο "ρεύμα" και πόσα "βατ" θες στο μπας ριφέξ ή στο κλειστό κουτί, είναι φυσικά ένας μύθος.
Το ρεύμα το θες λόγω EQ. Π.χ. Το BASSIS της Marchand που έχω σε αφήνει να ρίξεις μέχρι +24db κάτω από τα 20Hz! Καταλαβαίνεις τι θες μετά από ρεύμα. Μόλις το ανεβάζω κλιπάρει ο QSC 5050 στα 5,000Watt με τα δυο sub μου. Το έχω στα +12db μην κάνουμε και καμια ζημιά.:116:

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.878

σωτηρη ξερεις τι σημαινει 24 db κατω απο τους 20 κυκλους
ξερεις πολλα κοσμουμεραδικα-ψιλοακριβα-ακριβα , να αντεχουν τετοιους τσαμπουκαδες ?

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.878

α συ χεις ξεφυγ........που θα βρεις λευτα να πλερωνεις τοσο ρευμα ? ε
για να βρω εγω για να τα αγορασω ............................και ας τα κοιταω.............

Reaction score
15.543
Απάντηση: Re: Απάντηση: Τα Μπάσα μας! Subwoofers & Woofers

Πάμε στο πραγματικό πρόβλημα τώρα. Στα ανοιχτού τύπου subs, το time delay που δημιουργούν οι δύο πηγές μπάσων (μεγάφωνο και οπή) είναι πολύ μεγαλύτερα από αυτό που δημιουργεί η μία πηγή στα κλειστά κουτιά. Αυτό φαίνεται πολύ καλά επίσης στο διάγραμμα group delay του SVS σε κλειστή και ανοιχτή λειτουργία.
Για πες μας ρε Νικολα και γι'αυτην την αφηρημενη τεχνη,που δεν παιζει ρολο για σενα....

ακους ......?
..και τι ακους.....?

....πολυ ομορφα ολα αυτα,αλλα παντα εαν θελει καποιος,βρισκει κατι το ελλατωματικο σε μια κατασκευη....η οποια μαλιστα στοιχιζει τα μισα λεφτα ...ειναι περισοτερο παραμετροποιησιμο σε εναν χωρο....
......ακομα και κλειστο αν θες(με κολα :116:)παιζει καλυτερα απο το ακριβο...!!

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.878

για πες και συ ρε κεφαλα
εβαλες ποτε σου δυο σαμπ στον ιδιο χωρο σωστα ρυθμισμενα
ή μιλας ολο με πινακακια ?
Εβαλες ποτε ενα svs εστω διπλα σε καναρινι να ακουσεις τι κανει
ή
κολλας πινακακια αβερτα ?
να ξερουμε ειμαστε τρανσφερταδοροι ή εχουμε ιδία γνωμη ?

Reaction score
15.543

Εβαλες ποτε ενα svs εστω διπλα σε καναρινι να ακουσεις τι κανει
εδω και χρονια εχει γινει διασταυρωση και βγαινουν καρδερινοκαναρα...

.......ακομα στα καναρινια εισαι βρε....:116:

με τα πινακακια βλεπει ο κοσμος......ειναι χειροπιαστα πραματα ρε παιδι μου...:403:

το να λεω Αναργυρε το κοντο μου και το μακρυ μου,οπως αλλοι,δεν το κανω.

...ομοιως και με τα της εικονας.....:414:

Reaction score
150
Re: Απάντηση: Τα Μπάσα μας! Subwoofers & Woofers

γενικά ναι, η μικρή διαδρομή έχει κάποια σαφή πλεονεκτήματα, αλλά όχι απαραίτητα λόγω των παραμέτρων που ανέφερα (της ορθής πιστονικής διαδρομής μέσα σε ομοιογενές μαγνητικό πεδίο), καθώς αυτά μπορούν να κατσκευαστούν, οι μαγνήτες υπάρχουν, οι αράχνες επίσης, όλα μπορούν να δουλέψουν σωστά.
Μεγάφωνα υπάρχουν! Μεγάλα, βαριά, που τρώνε 8,000 Watt, και είναι μανούλες για πειράματα!

Λεφτά δεν υπάρχουν

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.878

καλα αντε παλι στα μισοαιμα πτηνα σου , και αν ποτε εισαι σε θεση να μιλησεις με πραξεις και οχι πινακακια εδω ειμαστε.
Αν ποτε το κανεις εδω ειμαστε , θα σου φυγει το πτερωμα ...οταν ακουσεις με τα αυτια σου ........
Θα δεις τι ισχυει στην πραξη και τι στα πινακια , και ποσο κοντα και μακρια ειναι ολα τα πραματα.
Προσωπικα ειμαι της δοκιμης........για να λεω την γνωμη μου οχι των αλλων......
Ολοκληρη εταιριαρα ξεφτυλιστικε στην αμερικη , εδω καποιοι ακομα κρατανε λαβαρο

Reaction score
15.543

Αστο ρε Αναργυρε....

......αστο να παει αστο.:403:

συζητησεις τετοιου στυλ,απλα δεν .....

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.878

το ξερω , ιδία γνωμη τσου
πινακακια αφθονα........

Reaction score
15.543

πινακακια βαζεις εσυ......

.....εγω τα πινακακια που βαζω ειναι τεκμηριωμενα.......

μην μπερδευεις την βουρτσα με την φουτσα.....:116:

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.878

πινακακια βαζεις εσυ......
κανεις με παρεα με καποιον επιρεπη στο αλκοολ και λες τετοια, ή εχεις αλτζαχαιμερ

.....εγω τα πινακακια που βαζω ειναι τεκμηριωμενα.......
ποιος τα τεκμηριωνει ? ο λουτσος ? ή ξεχνας τι εγραψες πιο πανω ?

μην μπερδευεις την βουρτσα με την φουτσα.....:116:
εχεις χασει και το δεντρο και το δασος ..........τελειως ...................

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
2.524
Κοίτα να δεις που θα συμφωνήσω με τον argi! :138:
Κωστή, άσε ρε συ τα διαγράμματα και τα πινακάκια. Έπεσα μέσα όταν ήμουνα μικρός. Μακράν το πιο σημαντικό πράγμα σε οποιοδήποτε ηχείο, πόσο μάλλον σε ένα sub, είναι η χρονική συμπεριφορά. Εκτός αν έχεις "ντισκοτέκ" στη Χαλκιδική. :114:

Και προς Θεού, μην ξαναπείς εκείνα περί γεμάτου και μη γεμάτου μπάσου. Σ΄έφαγα λάχανο.

...

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.878

μα για ντισκοτε δεν μιλαμε τοση ωρα ?
τα πινακακια δεν εχεις δει οτι γραφουν νοτουρνο μπαρμπαρελα ντοριαν γκρει.........:604:

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.494
Members
38.189
Νεότερο μέλος
gianniszaza