Οδηγός τοποθέτησης ηχείων

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.879
Απάντηση: Οδηγός τοποθέτησης ηχείων.

οπως εχω ξαναπει καποιοι κατασκευαστες , δινουν οτι στοιχεια τους ερθουν..............

Reaction score
15.543

.... απο την 5αδα σας μπορειτε να παρετε εως 111 db max ..
μιας και μονο τα LCR εχουν πληροφορια εως 105 db

δλδ οταν φτασετε την ενταση του av στο 0

Reaction score
150
Δεν έχουν μόνο τα LCR πληροφορία μέχρι τα 105db έχουν ΟΛΑ! Όπως όλα έχουν προδιαγραφή για πολύ χαμηλές συχνότητες ακόμα και surrounds (είναι full band).

Η διαφορά του να έχεις ΜΕΓΑΛΟ ηχείο για surround με ηχειάκι είναι μεγάλη. Και μιλάω εκ πείρας. Όταν θα έρθει η ώρα για να πάω σε νέα surrounds η σταθερά θα είναι τουλάχιστον 50Hz σε ικανή στάθμη ν'ακολουθήσει τα LCR. Άλλη κατάσταση και όχι γιατί θα τα βάλεις να παίξουν στα 50 (τα προβλήματα των πολλαπλών cross σε σχέση με τα πλεονεκτήματα ενός ενιαίου στα 80 είναι πολλά) αλλά για να έχεις ομοιογένεια πάνω από τους 80 κύκλους. Με άλλα λόγια είμαι 100% υπέρ των γαϊδουρο surround!

Τώρα για το Volume στο 0 με calibration για ρεφερενς (75dbfs τόνος) δύσκολα τα πράγματα κι αν ο χρήστης ανεβάζει αλλά η ένταση δεν ανεβαίνει..........................καμπούμ!

Reaction score
15.543
Απάντηση: Re: Οδηγός τοποθέτησης ηχείων.

Δεν έχουν μόνο τα LCR πληροφορία μέχρι τα 105db έχουν ΟΛΑ!
που το λεει αυτο ρε Σωτο ?για βαλε λινκ

....ρυθμιζουμε για 75 αλλα η περιφερειακη πληροφορια γραφετε εως 102db

Τώρα για το Volume στο 0 με calibration για ρεφερενς (75dbfs τόνος) δύσκολα τα πράγματα κι αν ο χρήστης ανεβάζει αλλά η ένταση δεν ανεβαίνει..........................καμπούμ!
για να εχεις volume στο 0 πρεπει να εχεις ενισχυτικα και ηχεια που να μπορουν + τον χωρο που ειναι το βασικοτερο.

Reaction score
150
Re: Απάντηση: Οδηγός τοποθέτησης ηχείων.

Τώρα θα με βάλεις να ψάχνω καλά κάνω και τα σώνω τα άρθρα! Λοιπόν πριν πολλά χρόνια όντως τα surrounds ήταν -3db από τα LCR αλλά ο λόγος ήταν ότι έπαιζαν μονοφωνικά δηλαδή από ΔΥΟ ηχεία συγχρόνως. Γι'αυτό τα -3db. Τώρα που τα κανάλια είναι πλέον discreet και καλιμπράρονται το ίδιο με τα LCR και παίζουν μέχρι 105db.

(να ψάξω να σου βρω και το λινκ)

Reaction score
150
Re: Απάντηση: Re: Οδηγός τοποθέτησης ηχείων.

Λοιπόν από το εγχειρίδιο χρήσης του DTS HD MA suite το οποίο έχω σε pdf και βαριέμαι να κάνω upload (ψάξε το).

Λέει στο section 7.2.

7.2.10.2 Rear Ch -3dB Attenuation

This option is available for 6.x Discrete, 6.x Matrix (Pre-Mixed), and 5.x channel layouts in all Stream Types except DTS-HD Master Audio. When this button is illuminated, the audio provided for the left surround and right surround channels (and center surround when applicable) will be attenuated by 3 dB prior to the encoding process.

Τέλος πάντων μιας και τα surrounds είναι συνήθως πιο κοντά τα 105 είναι και πιο εύκολα. Το θέμα είναι σε τι συχνότητες τα βγάζουν, με τι συμπεριφορά αναλόγως του χώρου και με τι παραμόρφωση και φυσικά αναφέρομαι και στα μπάσα άνω των 80 κύκλων δηλαδή όπως λένε στην πιάτσα τα "μεσόμπασα"....:116:

gstriftos

gilectronikos
Reaction score
4.297

Τα DTS-MA και DOLBY TRUE HD έχουν,εκ προδιαγραφής,μέχρι 7 κανάλια πλήρους φάσματος και μέγιστης έντασης.
Τώρα το τι κάνει ο εκάστοτε μηχανικός ήχου είναι άλλου παπά ευαγγέλιο.

Reaction score
150
Από την Dolby

6.3. The screen and surround speakers and amplifiers must be capable of
providing a frequency response to ISO2969 and, with the requirements of
Dolby Digital in mind, must be able to provide an SPL of 105dBC for peak
levels, after acoustic calibration, without distortion.
Theatre type speakers (pressure drivers with suitable horns) will be required in
medium to large rooms and these should have electronic crossovers.
Appendix A gives further guidance.
Bass management systems are not suitable.

Στα σινεμά και ειδικά παλαιότερα (αλλάζει και ειδικά με το Dolby Atmos) λόγω array διάταξη των surrounds τα κόβουν 3db αλλά το αποτέλεσμα στη θέση ακρόασης πάλι ήταν 105db.

Το θέμα δεν είναι ακριβώς τι λένε οι προδιαγραφές και αν θέλουμε και απαραμόρφωτο ήχο τα 105db δεν φθάνουν. Θέλεις και headroom και το συνιστώμενο είναι +6db από το peak. Επίσης στα μουσικά Blu-Ray δεν υπάρχει παγιωμένη τακτική για τα levels.

Σε κάθε περίπτωση καλιμπράρουμε όλα τα ηχεία για peak 105db κι ας κάνουν ότι θέλουν στο mastering.

H DTS πάντως δεν αφήνει το -3db attenuation για το DTS HD MA. Επίσης από το manual που ανέφερα παραπάνω.

7.1.5.2. Rear Ch -3dB Attenuation
This option is available for 5.0 and 5.1 channel layouts for all destination formats except for Blu-ray Discand HD DVD when using a DTS-HD Master Audio stream type. When this button is illuminated,the audio provided for the left surround and right surround channels will be attenuated by 3 dB prior to the encoding process.

Η πληροφορία γράφεται κανονικά (Κεφάλα) μέχρι 105db.

Επίσης το αναφέρω ξανά. Όσον αφορά το subwoofer ως ηχείο οι απαιτήσεις ΜΑΖΙ με το bass management σε peak level δεν είναι 115db αλλά περίπου 120-121 στο 1 μέτρο μαζί με τις συχνότητες από τ'αλλά ηχεία κάτω από τα 80Hz. Το 115db αναφέρεται στο LFE κανάλι και όχι στο subwoofer ηχείο. Δυστυχώς αυτή η μικρή λεπτομέρεια τίνει να ξεχνιέται.

Reaction score
150

Από το site της Blu Sky

The common calibration levels are listed below:

LCRLSRSSUB*
Movie Theatrical release85dB85dB85dB82dB82dB85dB
Movie DVD release
85dB85dB85dB85dB85dB85dB
Broadcast / 85dBC or78dB78dB78dB78dB78dB78dB
Music( Stereo)85dB
85dB

85dB
Music ( 5.1)85dB85dB85dB85dB85dB85dB

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.879

αρτεμη
οπως εχουμε πει
τα παντα ξεκινουν και τελειωνουν απο τις διαστασεις του χωρου μας,
αν δεν εχω αγερα για ηχεια μεγαλα, παω σε <κρεμαστα> και καθαριζω
εξου και τα dipole bipole πυροβολουν τον χωρο , ωστε να εχεις ψευδοεφε , σε μικρες αποστασεις,
μην ξεχαναμε δεν ειναι λιγοι εκεινοι που εχουν τα πλαινα , μια ανασα απο τα αυτια τους,
αντε δυο,
που να βαλουν κολωνα ωρε ?
Σκεψου οτι πολλοι ζουν με την απειλη του τσοκαρου,
και χωρο να εχουν , δεν εχουν περμισιον , να κανουν οτι θελουν.......

Reaction score
15.543

Τα DTS-MA και DOLBY TRUE HD έχουν,εκ προδιαγραφής,μέχρι 7 κανάλια πλήρους φάσματος και μέγιστης έντασης.
Τώρα το τι κάνει ο εκάστοτε μηχανικός ήχου είναι άλλου παπά ευαγγέλιο.
και εγω ετσι πιστευω......ειδικα αφου η ρυθμιση ειναι στα ιδια db για ολα τα ηχεια...
....απλα το θεμα ηταν η max ενταση των ηχειων χωρις το 0.1

και εκει δεν μπορει να ξεπερασει τα 111 db δλδ πληροφορια σε max ενταση 105db για ολα τα ηχεια ωστε να ανεβει η συνολικη σταθμη δεν υπαρχει περιπτωση να γινει.

Reaction score
150
Θεωρητικά ναι αλλά εξαρτάται και από το πως κάνεις τον υπολογισμό αλλά και του πως έχει καλιμπράρει.

Άλλο το SPL που μετρά πίεση στο σημείο μέτρησης και το άλλο το SPL που μετρά ακουστική ενέργεια που εκπέμπει η πηγή δηλαδή το ηχειο. Υπολογίζεται με άλλο λογάριθμο. Επίσης παίζει ρόλο η συνάφει των φάσεων μεταξύ ηχείων surround και μεταξύ τους και σε σχέση με τα υπόλοιπα, εξαρτώμενη από την τοποθέτηση, η χρονική σύμπτωση του αναπαργώμενου σήματος σε σχέση με τον αριθμό ηχείων που το αναπαράγουν και τέλος το αν αναπαράγεται το ίδιο σήμα από 1 ή περισσότερες πηγές συγρόνως.

Η ενέργεια βγαίνει από τον τύπο:

L[SUB]w[/SUB] = 10 log (W / W[SUB]0[/SUB])
W[SUB]0[/SUB] = reference power (W)

Και η πίεση από τον τύπο:

Sound Pressure Level (SPL)

p[SUB]o[/SUB] = 2x10[SUP]-5[/SUP] N/m[SUP]2[/SUP]

Η ενέργεια είναι σταθερή και δεν αλλιώνεται από το περιβάλλον, απόσταση κτλ.

Τα 111db λοιπόν αν η τοποθέτηση είναι λάθος και οι φάσεις μη συνεκτικές ή συνεκτικές διαφοροποιούνται ΑΣΧΕΤΑ με το πως έχεις καλιμπράρει και αυτό το ξέρει και η Dolby και η DTS. Αυτοί που δεν το ξέρουν συνήθως είναι οι χρήστες του Home Cinema.

Οπότε άς αφήσουμε τα summations των db γιατί είναι μεγάλη ιστορία στον κλάδο και σε πολλά καλιμπραρισμένα συστήμα παρατηρούνται και +6db κορυφώσεις πάνω από το reference.

Για πες μου λοιπόν πως καταλήγουμε στο 111db στην πράξη ειδικά του οικιακού χώρου.

Παιδιά ωραία όλα αυτά αλλά ή ξεσκίζεται επί χρόνια κάποιος στο διάβασμα και στην πρακτική ή πληρώνει επαγγελματία ήχου και του τα φτιάχνει. Αλλιώς reference δεν παίρνει. Εγώ έστριψα στον πρώτο δρόμο και ψάχνω βενζινάδικο. :604:

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.879

θυμιο καλα ξηγηθηκες
αλλα απο κει δεν παει στα τσιπουρα ?
Και κατι ακομα , υπαρχει περιπτωση και τα 7 ηχεια , να παιζουν ταυτοτοχρονα την ιδια πληροφορια ?
I dont think so.......

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.879

Οσο αφορα τα 7 μεγαλα ηχεια ,
μιλαμε για αποσταση απο το sr απο 4 μετρα και πανω ,
αλλα τοσα για το δεξι
συνολο πλατους χαλαρα 8 μετρα
Και αν βαλεις 5 μετρα απο τα μπροστινα
και αλλα 4 απο τα πισω
συνολο 9 μετρα μηκους
επι
8 πλατους
= 72 τμ ,
ξερεις πολλους να εχουν τετοιο χωρο και ειδικα για hc και μονο
Εγω δεν ξερω κανενα
αν παλι θες να μιλαμε γενικως και ουτοπια εν οψη
μπι μαι γκες, να χωσουμε τιποτα ηχειακια κατ, και γκολμουντ τελικονια..............

Reaction score
15.543

Για πες μου λοιπόν πως καταλήγουμε στο 111db στην πράξη ειδικά του οικιακού χώρου.

Παιδιά ωραία όλα αυτά αλλά ή ξεσκίζεται επί χρόνια κάποιος στο διάβασμα και στην πρακτική ή πληρώνει επαγγελματία ήχου και του τα φτιάχνει. Αλλιώς reference δεν παίρνει. Εγώ έστριψα στον πρώτο δρόμο και ψάχνω βενζινάδικο. :604:
εμεις δεν καταληγουμε ..:103:

...και εσενα σε βλεπω να μην ψαχνεις βενζιναδικο σε λιγο καιρο......
βλεπω να κυκλοφορεις με βυτιο αντι του ι.χ. :103:

αν δεν μπορεις να καταληξεις στα 111 db να δω τι θα κανεις με τα 121db + που θες....:142:

εγω παντως.....οταν τελειωσεις.....και ερθω....θα εχω μαζι μου

Reaction score
150
Re: Απάντηση: Re: Οδηγός τοποθέτησης ηχείων.

εμεις δεν καταληγουμε ..:103:

...και εσενα σε βλεπω να μην ψαχνεις βενζιναδικο σε λιγο καιρο......
βλεπω να κυκλοφορεις με βυτιο αντι του ι.χ. :103:

αν δεν μπορεις να καταληξεις στα 111 db να δω τι θα κανεις με τα 121db + που θες....:142:

εγω παντως.....οταν τελειωσεις.....και ερθω....θα εχω μαζι μου

Καλά είπα σήμερα να κάνω διάλλειμα γιατί μα το θεό την άκουσα εχθές και στο -2db (το έχω κόψει εκεί). Τι διάολο αυτό το Ref δεν παλεύεται! Και τα Danley είναι στα level settings στο -11 και μπορείς ν'ανεβάσεις χαλαρά κι άλλο το Volume!

Όσον αφορά τις ωτοασπίδες έχω δεν χρειάζεται να φέρεις.

Reaction score
150

θυμιο καλα ξηγηθηκες
αλλα απο κει δεν παει στα τσιπουρα ?
Και κατι ακομα , υπαρχει περιπτωση και τα 7 ηχεια , να παιζουν ταυτοτοχρονα την ιδια πληροφορια ?
I dont think so.......

Πολύ σπάνιο αλλά τα πάντα γίνονται σ'αυτό το μάταιο κόσμο. Πάρε γεύση από το The Pulse με τα μπάσα στην ίδια σκηνή στα surrounds μαζί με τα LCR και το LFE>

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.095
Members
38.287
Νεότερο μέλος
tenten300