Απορία σχετικά με συνδεσμολογία ηχείων.

Reaction score
0
Καλημέρα σε όλα τα μέλη του forum. Είμαι καινούριος εδώ και ζητώ συγγνώμη εάν το θέμα μου δεν ανήκει στην κατηγορία αυτή. Έχω την εξής απορία: Έχω αυτόν τον ενισχυτή: http://www.ebay.com/itm/2Ch-Digital...AMP-MP3-FM-Audio-200W-2-Channle-/360717372142, και θέλω να τον συνδυάσω με τα εξής ζεύγη ηχείων: http://www.alifragis.com.gr/full_product.php?prod_id=1339404416&page=1 & http://www.alifragis.com.gr/full_product.php?prod_id=1339403064&page=1. Τις καμπίνες τις έχω φτιάξει, αλλά αυτό που θέλω να κάνω είναι να συνδέσω το κάθε woofer με το tweeter παράλληλα, και να βγάλω μία κοινή είσοδο σε ακροδέκτη για τον ενισχυτή. Αυτό είναι σωστό ή πιστεύετε ότι θα χρειαστεί crossover; Κι αν ναι, που να το ενσωματώσω;

Σημειωτέον ότι εάν το κόστος για το crossover είναι αρκετά υψηλό, τελικά θα χρησιμοποιήσω ηχεία αυτοκινήτου 2 δρόμων.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.017
Σκέτα γούφερ και τουήτερ παράλληλα, σε καμία περίπτωση, θα καταστρέψεις το τουήτερ σχεδόν αμέσως. Βάλε έναν πυκνωτή 3,3μF 63V MKT σε σειρά με το τουήτερ, καθώς επίσης και έναν πυκνωτή 1μF 63V MKT παράλληλα με το γούφερ. Οι πυκνωτές αυτοί δεν θα κοστίσουν πάνω από 5-10€.

Reaction score
0
Σκέτα γούφερ και τουήτερ παράλληλα, σε καμία περίπτωση, θα καταστρέψεις το τουήτερ σχεδόν αμέσως. Βάλε έναν πυκνωτή 3,3μF 63V MKT σε σειρά με το τουήτερ, καθώς επίσης και έναν πυκνωτή 1μF 63V MKT παράλληλα με το γούφερ. Οι πυκνωτές αυτοί δεν θα κοστίσουν πάνω από 5-10€.
Χίλια ευχαριστώ φίλε μου. Να είσαι καλά. Θα το δοκιμάσω και θα πω εντυπώσεις.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.428
Κώστα αν απλά βάλει πυκνωτή παράλληλα με το woofer θα κάψει τον ενισχυτή αφού αυτός θα είναι βραχυκύκλωμα για ένα μεγάλο φάσμα συχνοτήτων. Χρειάζεται ένα πηνίο σε σειρά με το woofer.

Reaction score
0
Μήπως θα μπορούσατε να μου πείτε τη συνδεσμολογία που θα πρέπει να ακολουθήσω για την κάθε μία καμπίνα;

ika

News
Reaction score
16.745
Το woofer λέει 45W στα 8Ω, ο ενισχυτής λέει 200W RMS (2Χ100 προφανώς) αλλά με 60VA τροφοδοσία αποκλείεται, ίσως εννοεί 20W (2Χ10). Μάλλον μικρός είναι, άρα κινδυνεύει το tweeter. Δεν κοιτάς σε ένα έτοιμο ηχείο 2 δρόμων αυτοκινήτου, να δεις την συνδεσμολογία;

Last edited:

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.017
Κώστα αν απλά βάλει πυκνωτή παράλληλα με το woofer θα κάψει τον ενισχυτή αφού αυτός θα είναι βραχυκύκλωμα για ένα μεγάλο φάσμα συχνοτήτων. Χρειάζεται ένα πηνίο σε σειρά με το woofer.
Σωστά, βιασύνη. Χρειάζεται κι ένα πηνίο πριν, 0,68 - 0.82mH, περίπου.

Reaction score
0
Δηλαδή (εάν κατάλαβα ορθώς), συνδέω το πηνίο σε σειρά με το woofer, τον πυκνωτή των 1μF παράλληλα με το woofer & τον πυκνωτή των 3,3μF σε σειρά με το tweeter.

Reaction score
3
αν καταλαβα καλα φιλε μου θελεις να κανεις κατι απλα για να πεις οτι το εκανες μονο σου ..... το καλητερο θα ηταν για να μην ριχνεις και ασκοπα χρηματα να βαλεις απλα απο ενα πυκνωτακι εν σειρα με τα tweeter για να μην καουνε αυτη ειναι η ταπινη μου γνωμη ;)

Reaction score
0
Δεν είναι αυτός ο λόγος... αλλά η εξοικονόμηση χρημάτων & η ευελιξία στην επιλογή των ηχείων - εξαρτημάτων (πέρα από την προσωπική ικανοποίηση).

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.428
Φίλε μου θα το γράψω για άλλη μια φορά...
Άλλο ηχείο και άλλο κουτί που απλά βγάζει ήχους.
Είναι πολύ ποιο εύκολο να φτιάξεις έναν ενισχυτή παρά ένα ηχείο.
Με υλικά στο περίπου απλώς πετάς χρήματα.
Κοίταξε κάποιο οικονομικό έτοιμο ή κάποιο μεταχειρισμένο καλύτερα.

LUXMAN

Επαγγελματίας
Reaction score
69
Μην ξοδευεις χρηματα τσαμπα .
Πρωτα απ ολα βαλε να παιξει το ηχειο με ασυνδετα τα tweeter . Αν οι φωνες (βαλε μερικα τραγουδια που σου αρεσουν) ακουγονται ενοχλητικες , τοτε βαλε ενα πηνιο σε σειρα να περιορισεις το φαινομενο αυτο . Αν με το πηνιο γινει εξαιρετικα μουντο το woofer , τοτε μπορεις να ξετυλιξεις μερικες σπειρες (10-20) να το ξυσετε και να ξανακουσετε . Θα ακουσετε περισσοτερα μεσαια . Με αυτο τον τροπο προχωρας μεχρι εκει που σου ακουγεται ευχαριστα .

Οταν τελειωσεις με το woofer ξεκινα με ενα πυκνωτη 4,7 mf στα 100Ω η ακομα καλυτερα στα 250V . Aκουσε το συνολο και μετα αλλαξε τον με εναν 3,3mf στα ιδια volt .
Με οποιο πυκνωτη σου αρεσει , αυτον βαζεις .

Μην κανεις κατι παραπανω γιατι θα σαλαοποιηθουν και ηδη θα εχεις ξοδεψει χρηματα με περιορισμενη επιτυχια σε σχεση μ ενα αγοραστο ηχειο (θα το καταλαβεις εν καιρω) .

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.887
Members
38.515
Νεότερο μέλος
Alebut