- Reaction score
- 10.966
Πίστεψέ με, έχω τουλάχιστον το ίδιο καλό αποτέλεσμα σε λιγότερο χρόνο και με λιγότερο κόπο, χρησιμοποιώντας Program ή Aperture/Shutter priority και Exposure compensation, αν χρειαστεί.Την ίδια διόρθωση μπορείς να κάνεις και στο Μ, και κατευθείαν στην παράμετρο που θέλεις.
Ο λόγος που προτιμώ το Μ για τους αρχάριους είναι επειδή είναι μάλλον ευκολότερο να κατανοήσουν τις αλλαγές σε πρωτογενή μεγέθη, απ' όσο θα ήταν να κατανοήσουν μια αλλαγή σε ένα παράγωγο μέγεθος που είναι το compensation. Ειδικά όταν δεν τα έχουν και τόσο ξεκάθαρα στο μυαλό τους για το πως λειτουργεί η φωτομέτρηση.
Άλλωστε σε σπάνιες περιπτώσεις έχουμε φωτισμό που αλλάζει τόσο συχνά ώστε να χρειάζεται φωτομέτρηση σε κάθε κάδρο.
Δημήτρη, εγώ αναφέρθηκα στη δυνατότητα να ελέγχουμε το ιστόγραμμα στην ίδια τη μηχανή, μόλις τραβήξουμε τη φωτογραφία. Είναι πολύ ευκολότερο και καλύτερο σαν αποτέλεσμα να γίνεται εκεί και -αν χρειάζεται- να διορθώνεται άμεσα με αντιστάθμιση έκθεσης και μια δεύτερη στάση, παρά αποκλειστικά με post-processing στον υπολογιστή.Αν δεν σου κάνει κόπο, πως βρίσκεις το ιστόγραμμα;
Με δυο λόγια, το ιστόγραμμα ελέγχει την κατανομή σε κάθε επίπεδο φωτεινότητας, σε συνάρτηση πάντα με το τι δείχνει η φωτογραφία και σε τι θέλει να δώσει την έμφαση ο φωτογράφος. Η κατανόησή του είναι κατά τη γνώμη μου το κλειδί για να καταλάβει ο φωτογράφος τι πρέπει να κάνει, για να πετύχει το αποτέλεσμα που θέλει. Ενδεικτικά, μια ιστοσελίδα που το εξηγεί καλά (περιλαμβανομένης της σχέσης με το κοντράστ της εικόνας), είναι αυτή.
Κάτι που πρέπει να σημειωθεί, είναι ότι για νά 'ναι το ιστόγραμμα πλήρως λειτουργικό, πρέπει να έχει ένδειξη και για καθένα από τα RGB κανάλια χωριστά και για το luminosity συνολικά (κάτι που εξαρτάται από τη μηχανή βέβαια).
ΥΓ Η επεξεργασία που έκανε ο Ηλίας ήταν πράγματι υπερβολική, ίσως γιατί ήθελε να κάνει επίδειξη της δυνατότητας. Το έντονο banding που προέκυψε, οφείλεται στο ότι το βάθος χρώματος των 8 bit του jpeg αρχείου δεν επαρκεί για να γεμίσει ομαλά την τονική περιοχή, μετά το υπερβολικό "τέντωμα" που έκανε.
Επίσης, δεδομένου ότι πρόκειται για μια high key σκηνή, με τις άσπρες βάρκες να είναι το κύριο θέμα και τη μεγάλη περιοχή πολύ φωτεινού ουρανού, το ιστόγραμμα της δικής του εκδοχής είναι εμφανώς άδειο στη δεξιά περιοχή των υψηλών RGB levels και εμφανώς πνιγμένο στην αριστερή των χαμηλών (γι'αυτό και η απώλεια πληροφορίας στην περιοχή της παραλίας, κάτω από τα δέντρα).
Αν εγώ είχα στη διάθεσή μου μόνο μια κίνηση μέσα από την εντολή Levels, θα έκανα κάτι τέτοιο:
Last edited: