Crossover Ηχείων

Reaction score
59
Καλησπέρα! Εχω τα Β&W DM 605 S2. Ορμωμενος και απο παρομοια thread που ειδα, τα ηχεια αυτα τα λειτουργω στο full εδω και 15 χρονια περιπου... Δεν ακουω κατι περιεργο στον ηχο ή τελος παντων δεν φαινετε να εχουν καποιο συγκεκριμενο προβλημα στον ηχο, εκτος ισως απο μια σκληραδα στα twitter αλλα αυτο μετα απο τοσο καιρο και αλλαγες συνοδων, ενισχυτες κλπ δεν θυμαμαι αν ειναι εγγενες θεμα τους η εχει προκυψει. Για να μην μακρυγορω, θελουν καποιο ειδος συντηρησης? Πχ τα crossover και οι πυκνωτες τους? Η για να το παμε και ακομη παραπερα, αν και δεν εμαι ιδιαιτερα της αποψης να πειραζεις την μαμα εκδοση, εφοσον ειναι αξιολογη, μπορουμε ακομη και να τα βελτιωσουμε αυτα τα ηχεια? Καθε αποψη ευπροσδεκτη :drinks:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.052
σαφώς υπάρχουν καλύτερα υλικά για το κρος, κι η βελτίωση θα είναι σαφέστατη και αντικειμενική.

τα περί "χαρακτήρα" του ηχείου που θα αλλάξει και άλλες μπούρδες χαλιεντάδικες, τα βρίσκω πολύ συμπαθητικά...

Reaction score
677
Μπορείς να ωφεληθείς με το φρεσκάρισμα πυκνωτών κλπ...
Το θέμα είναι όμως πως υπάρχουν......πως να το πω....πολλές γεύσεις για να διαλέξεις εκτός από ποιότητες.
Και δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για το αποτέλεσμα αν δεν δοκιμάσεις κάποιους.
Εγώ θα τους άλλαζα πάντως,15 χρόνια ανάλογα με την ποιότητα και την χρήση,μπορεί να είναι λίγα,μπορεί και πάρα πολλά.

Reaction score
677
σαφώς υπάρχουν καλύτερα υλικά για το κρος, κι η βελτίωση θα είναι σαφέστατη και αντικειμενική.

τα περί "χαρακτήρα" του ηχείου που θα αλλάξει και άλλες μπούρδες χαλιεντάδικες, τα βρίσκω πολύ συμπαθητικά...
Μεταξύ διαφορετικών πυκνωτών (ίδιας ή παραπλήσιας ποιότητας και ανοχών) δεν θα υπάρχουν μικροδιαφορές στο αποτέλεσμα;

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.052
γιγαντοδιαφορές υπάρχουν ανάμεσα σε καλούς πυκνωτές και στους "μαμίσιους".

εδώ ο κόσμος χάνεται, για τις "μικροδιαφορές" θες να μιλήσουμε τώρα; χαχαχαχαχαχα

Reaction score
59
Κωστα, τi θα πρεπει να κανω? Υπαρχει ας πουμε για αρχη καποιο ειδος μετρησης που μπορω να κανω, για να δω σε τι κατασταση βρισκεται το cross? Και αν πω οτι τους αλλαζω, εχουμε καμια ακρη? Αναλαμβανει καποιος? Μπορω εγω να βρω πυκνωτες και να τους αλλαξω? Πιανουν τα χερια μου γενικα, αλλα μην κανουμε και καμια πατατα και μεινω χωρις ηχεια...

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.428
Η σκληράδα που ακούς στα ψηλά είναι επειδή το tweeter σου τσιμπάει αρκετά σε στάθμη.
Το ηχείο σου πάσχει από δύο πράγματα. Φτηνούς πυκνωτές και καλωδιώσεις συν τις επαφές.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.428

Φίλε μου εδώ θα συμφωνήσω με χίλια. Αυτά τα περί χαρακτήρα και τα σχετικά νόμιζα πως είχαν μείνει στη δεκαετία του '80, τότε που οι επιτήδειοι δούλευαν κόσμο με το χαρακτήρα και τις περίφημες <<χροιές>>.
Δυστυχώς τα ακούω και σήμερα παρόλη τη πληροφόρηση του κόσμου!
Μου έτυχε δε πρόσφατα μια τέτοια περίπτωση που σκεφτόμουν να ανοίξω και θέμα στις γενικές συζητήσεις...

Reaction score
59
Η σκληράδα που ακούς στα ψηλά είναι επειδή το tweeter σου τσιμπάει αρκετά σε στάθμη.
Το ηχείο σου πάσχει από δύο πράγματα. Φτηνούς πυκνωτές και καλωδιώσεις συν τις επαφές.
Θα συμφωνησω 100% στις σταθμες του twitter! ποιος θα μας τα φτιαξει αυτα ρε παιδια? πυκνωτες καλωδειωσεις κτλπ εννοω...

Reaction score
59
Θα συμφωνησω 100% στις σταθμες του twitter! ποιος θα μας τα φτιαξει αυτα ρε παιδια? πυκνωτες καλωδειωσεις κτλπ εννοω...
ωχ.... τωρα ειδα πως εγραψα το tweeter xaxaxaxa

Reaction score
1.147
Δεν τα αφηνεις ησυχα τα ηχεια σου ?
Χθες ακουγα με φιλο ενα σετ της ESS amt-1a αγορασμενα το 1977 με εξαιρετικη αποδοση με απολυτα κριτηρια.
Σωστα μαντεψατε , τα κρος απειραχτα. Κατι που παιζει καλα δεν το πειραζεις.
Αποψη μου βεβαια ειναι αυτη αλλα δεν μπορω να μην μοιραστω μαζι σας την εμπειρια μου σε μοντιφιες.
Παντα η επεμβαση αλλαζει τα πραγματα , το ερωτημα ειναι ,προς το καλυτερο ?

Reaction score
677
Δεν τα αφηνεις ησυχα τα ηχεια σου ?
Χθες ακουγα με φιλο ενα σετ της ESS amt-1a αγορασμενα το 1977 με εξαιρετικη αποδοση με απολυτα κριτηρια.
Σωστα μαντεψατε , τα κρος απειραχτα. Κατι που παιζει καλα δεν το πειραζεις.
Αποψη μου βεβαια ειναι αυτη αλλα δεν μπορω να μην μοιραστω μαζι σας την εμπειρια μου σε μοντιφιες.
Παντα η επεμβαση αλλαζει τα πραγματα , το ερωτημα ειναι ,προς το καλυτερο ?
Συμφωνώ,αν παίζει καλά.
Αν όμως κάτι δεν ενοχλούσε τον αγαπητό φίλο θα έμπαινε εδώ να ρωτήσει και να ψάξει;
Οπότε;

Reaction score
1.147
Συμφωνώ,αν παίζει καλά.
Αν όμως κάτι δεν ενοχλούσε τον αγαπητό φίλο θα έμπαινε εδώ να ρωτήσει και να ψάξει;
Οπότε;
Oποτε καλος ο πειραματισμος φτανει να μπορεις να γυρισεις πισω εκει που ησουνα χωρις να εχεις μετανοιωσει .
Αλλωστε ο φιλος δεν φαινεται να ενοχλειται απο κατι μαλλον τον επηρεασαν τα γραφομενα απο καποιους σε καποια παρομοια thread.

Reaction score
59
Oποτε καλος ο πειραματισμος φτανει να μπορεις να γυρισεις πισω εκει που ησουνα χωρις να εχεις μετανοιωσει .
Αλλωστε ο φιλος δεν φαινεται να ενοχλειται απο κατι μαλλον τον επηρεασαν τα γραφομενα απο καποιους σε καποια παρομοια thread.
H αληθεια ειναι οτι το μονο που με ενοχλει στα ηχεια μου ολο αυτο τον καιρο ειναι το θεμα με τα πριμα... Ειναι τονισμενα... καπως επιθετικα. Αλλα παρατηρησα και κατι αλλο, δεν ξερω αν ειναι απο ενισχυτη (χλωμο το βλεπω), αλλα παιζουν διαφορετικα το ενα απ το αλλο σε σχεση με τις μεσαιες. Ειναι σα το ενα ηχειο να εχει τονισμενες τις μεσαιες και το αλλα πιο ''θαμενες''. Σαν να εχει πειραχτει με equalizer στις μεσαιες συχνοτητες το ενα απ τα δυο καναλια. Οποτε σιγουρα το συστημα μου χριζει καποιας επεμβασης ετσι δεν ειναι;

Reaction score
1.147
H αληθεια ειναι οτι το μονο που με ενοχλει στα ηχεια μου ολο αυτο τον καιρο ειναι το θεμα με τα πριμα... Ειναι τονισμενα... καπως επιθετικα. Αλλα παρατηρησα και κατι αλλο, δεν ξερω αν ειναι απο ενισχυτη (χλωμο το βλεπω), αλλα παιζουν διαφορετικα το ενα απ το αλλο σε σχεση με τις μεσαιες. Ειναι σα το ενα ηχειο να εχει τονισμενες τις μεσαιες και το αλλα πιο ''θαμενες''. Σαν να εχει πειραχτει με equalizer στις μεσαιες συχνοτητες το ενα απ τα δυο καναλια. Οποτε σιγουρα το συστημα μου χριζει καποιας επεμβασης ετσι δεν ειναι;
Με αυτα που λες πιστευω οτι τα ηχεια σου χρειαζονται ελεγχο.Κατ αρχην αλλαξε συνδεση left right στον ενισχυτη να δεις αν το θεμα με τα μεσαια ΄¨μεταφερετα騨.Πρωτα ομως ελεξε αν ολες οι μοναδες μεγαφωνων λειτουργουν.Πιθανον να εχεις καμμενο mid.
Mετα βλεπεις το κρος.

Reaction score
59
οχι ενταξει τα mid λειτουργουν, θα εκανε μπαμ αν ειχαν καει.... Λοιπον καθηστε παιδια γιατι εδω κατι γινεται, εχασα λιγο τη μπαλα. Κατ αρχην ο ενισχυτης μου εχει 2 ζευγη ηχειων στις εξοδους του Α+Β. Επισης εκανα downmix to mono απο foobar για να ακουω το ιδιο και απ τα 2 ηχεια ωστε να βγαλω συμπερασμα. Μεταφερω τα καλωδια των ηχειων στο δευτερο σετ "Β" και το προβλημα μειωνεται. Οπως ειμαι παντα σε μονοφωνικο σημα, βαζωντας το Balance στη μεση, ακουγεται σα να υπαρχει προβλημα στη φαση και ο ηχος ακουγεται οχι μπροστα μου αλλα σαν πισω μου και γυρω απ τ αυτια μου! Στο "Β" παντα αλλαζω τα καλωδια left και right μεταξυ τους και ο ηχος ακουγεται σωστα μπροστα μου. Αυτο που επισης παρατηρησα και ισως να ειναι αυτο το θεμα με τις συχνοτητες που ειπα και πριν ειναι οτι μαλλον το ενα tweeter ακουγεται πιο dry και λιγο ''πιο πισω'' σε ενταση σε σχεση με το αλλο... μπερδεμα

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • xfader
    Segregation supporter
  • PeterMeni
    DIY - "Επαγγελματίας"

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.891
Members
38.516