Απόπειρα DIY καλωδίου

Reaction score
19
Καλημέρα σας.
Βλέποντας κάποιες αναρτήσεις στο νετ, κατέληξα να "φτιάξω" καλώδιο απο FTP.
Γνώσεις ηλεκτρονικής κλπ. δεν έχω, αλλά το παράδειγμα του ΤΝΤ audio για καλώδια ηχείων απο UTP ethernet μου κίνησε το ενδιαφέρον.
Οι γνώστες του αντιοκειμένου τι έχουν να πούν?
Τα ακούσματα χρησιμοποιώντας μόνο το utp καλώδιο, στις υψηλές δεν μου άρεσαν.
Χρησιμοποιώτας διάταξη Α/Β στον AV και διπλοκαλωδίωση με τα παλιά καλώδια στις υψηλές και το UTP στα χαμηλά οι υψηλές παρέμειναν όπως τις ήξερα αλλά οι χαμηλές άλλαξαν δίνοντας πιό μεγάλο και δυνατό μπάσο.
Δεν ξέρω αν έκανα καλά και τι επηρέασα. Προσπαθώ να καταλάβω αν είναι χρβματισμός ή πραγματικά βελτιώθηκε η απόδοση στο μπάσο.
Αυτό που δεν μου αρέσει είναι γιατί οταν χρησιμοποίησα μόνο το ut οι υψηλές γίναν πολύ συριστικές και τσιριχτές.
Το πείραμα φυσικά έγινε γιατί υπήρχε το utp (ανευ κόστους).

Την βοήθεά σας.

Τα καλώδα που χρησιμοποιούνται είναι:
DIETZ silver (Γερμανικά δεν ξέρω) αγορασμένο με τα ηχεία(πρόταση του πωλητή).
dietz silver.JPG

Και το utp που έφτιαξα εγώ απο 14 ζεύγη
WP_20141016_001.jpg

Reaction score
72
Καλά έκανες.
Μια χαρά καλώδια είναι.
Βλέπω βέβαια ότι δεν έκανες το braid ανα-τρία-ανά-τρία-ανά-τρία και πάει λέγοντας.... αλλά το μόνο που δείχνει αυτό είναι ότι σου κόβει περισσότερο από μένα που το είχα κάνει... (ξεπάτωμα).
Ήταν όμως τόσο όμορφο οπτικά που το άφησα "ξεκάλτσωτο".
Πάντως κι εγώ είχα ακούσει αισθητή βελτίωση στα μπάσα.
Το οποίο βέβαια μπορεί να οφειλόταν στο ότι α) είχα ψιλομούφα καλώδιο πριν και β) δεν θα επέτρεπα στον εαυτό μου μετά από όλο αυτον τον μπελά να μην ακούσει βελτιώσεις. ;)

Με γειές και καλοάκουστα.

Reaction score
19
Σ' ευχαριστώ για την απάντηση.
Οχι braid. Τα ξέμπλεξα όλα ανα ζεύγη (14) και τα περιέστρεψα μεταξύ τους. Το πλαστικό που τα περιέβαλε το αφαίρεσα τελείως.
Θεώρησα οτι έτσι θα συμπεριφερθούν καλύτερα.
Με ζόρισε πολύ όμως το κόλημα στα δίχαλα και δεν ξέρω αν έγινε σωστά.
Επίσης διαβάζω πολύ καλά λόγια για τα καλώδια της Belden 1313Α. Δεν μπορώ όμως να βρώ τίποτα στην Θεσ/νικη.
Σε ποιό επίπεδο βρίσκεται μια τέτοια καστασκευή σε σχέση με τα Belden ή κάποιο άλλο αντίστοιχης τιμής (4-7 ευρώ/μ)?
WP_20141016_003.jpg

WP_20141016_004.jpg

Ενα δεύτερο θέμα που με απασχολεί είναι οτι ο AV έχει διακόπτη 4/8ohm. Οταν είναι Α/Β με διπλοκαλωδίωση που πρέπει ναι είναι ο διακόπτης? Τα ηχεία έχουν ελάχιστo (?) μέσο όρο(?) 6 ohm (AS Artemis V2).
impedance.JPG

Reaction score
19
Με το πλέξιμο έχεις αυξήσει πολύ την χωρητικότητα του καλωδίου .
Κάποιοι ενισχυτές ίσως βογγήξουν ;)
Λές ε. π@π@ρι@ έκανα? Γι' αυτ'ο σε εντάσεις αναλόγως μπάσου πέφτει η φωτεινότητα του καντράν του?
Για την χωρητικότητα δεν γνωρίζω. Να να ξεμπλέξω?
Είναι ήδη όμως ανα ζεύγη μπλεγμένα απο την αρχή όπως "βγήκαν" απο κέλυφος του FTP. Να ξεμπλέξω και αυτά?
Σύμφωνα με κάποια παραδείγματα που είδα, παντού υπάρχουν συστροφές. Σ' αυτά δεν προστίθεται χωρητικότητα? Μήπως φταίει ο τύπος καλωδίου? Το παράκανα με την συστροφή (φωτό)?
Παρ' επιπτόντως το FTP που χρησιμοποιήθηκε είναι αυτο (prismian dx2200):

http://ar.prysmiangroup.com/es_AR/b...ons/downloads/datasheets/FTP_5E_SFTP_5E_n.pdf

Τα χαρακτηριστικά του είναι "καλά"? όπως και για το DIETZ

Reaction score
6.497
στα 4 ωμ να τον βαλεις φυσικα, τα ηχεια εχουν ονομαστικη 6 ωμ αλλα πεφτουν κατω απο αυτα, δυο παραλληλά 8ωαμικα γουφερ εχουν.(αυτη δεν εχει να κανει με την επιλογη διπλοκαλωδιωσης)
και φυσικα κοιτα τη διπλοενισχυση αν υπαρχει τετοια δυνατοτητα στον av σου...

Reaction score
19
στα 4 ωμ να τον βαλεις φυσικα, τα ηχεια εχουν ονομαστικη 6 ωμ αλλα πεφτουν κατω απο αυτα, δυο παραλληλά 8ωαμικα γουφερ εχουν.(αυτη δεν εχει να κανει με την επιλογη διπλοκαλωδιωσης)
και φυσικα κοιτα τη διπλοενισχυση αν υπαρχει τετοια δυνατοτητα στον av σου...
Ο ενισχυτή (Yamaha RXV795) έχει επιλογή Α/Β speakers και αντίστοιχα Α/Β terminals. Συνδέω αντίστοιχα αφού βγάλω τον βραχυκυκλωτήρα των ηχείων.
Αυτό ενοείς?
Στα 4ohm δηλαδή στην πάνω θέση?

Reaction score
72
Σ' ευχαριστώ για την απάντηση.
Με ζόρισε πολύ όμως το κόλημα στα δίχαλα και δεν ξέρω αν έγινε σωστά.
Έπρεπε να περάσεις ένα "γάνωμα" κάθε άκρη, και ένα θερμοσυστελόμενο (και καλά για το χρώμα και να τα κρατάει μαζί) και θα σουν έτοιμος πιο γρήγορα και πιο φηνά (για να μην πω πιο αποτελεσματικά.....8-))

Μην τρώγεσαι με Belden και τέτοια. Μια χαρά είναι προς το παρόν αυτό που έφτιαξες (θα σε πιάσει αργότερα η φαγουρα ούτως ή άλλως).
Με όλο τον σεβασμό στα μηχανήματά σου, άλλα κομμάτια της αλυσίδας σου προέχουν για να ακούσεις πραγματικές διαφορές.

zakman35

Επαγγελματίας
Reaction score
4.008
Δοκίμασε στο tweeter με μόνο ένα ζεύγος utp.

Φαντάζομαι πως χρησιμοποιείς το μονόκλονο utp, έτσι?

Reaction score
19
Δοκίμασε στο tweeter με μόνο ένα ζεύγος utp.

Φαντάζομαι πως χρησιμοποιείς το μονόκλονο utp, έτσι?
Ναι ftp cat 5e, αναφέρω πιο πάνω το καλώδιο. Λίγο δεν είναι ένα ζεύγος? (0.5mm)

Έπρεπε να περάσεις ένα "γάνωμα" κάθε άκρη, και ένα θερμοσυστελόμενο (και καλά για το χρώμα και να τα κρατάει μαζί)
Και έτσι έγινε (γάνωμα και θερμοσυστελόμενο. Δεν φαίνεται στην φωτό.

Μην τρώγεσαι με Belden και τέτοια. Μια χαρά είναι προς το παρόν αυτό που έφτιαξες (θα σε πιάσει αργότερα η φαγουρα ούτως ή άλλως).
Με όλο τον σεβασμό στα μηχανήματά σου, άλλα κομμάτια της αλυσίδας σου προέχουν για να ακούσεις πραγματικές διαφορές.
Ξέρω οτι ο AV RXV795 δεν καλύπτει τα Artemis :biggrin:. Υπάρχει ολόκληρη ανάλυση επι των θεμάτων Ενισχυτή/Ηχεία κλπ. Αλλά τουλάχιστον όπως είναι, προσπαθώ να πάρω ότι καλύτερο απο την σύνθεση.
Η φαγούρα υπάρχει εδώ και πολύ καιρό ..... τα ευρώπουλα μας τελειώσαν .... :neo:
Στο μέλλον .... καθαρός στέρεο ολοκληρωμένος για μουσική και αυτός για ταινίες που δεν τρελαίνομαι για τα efect κλπ.

zakman35

Επαγγελματίας
Reaction score
4.008
Ξεκίνα από ένα ζεύγος στο + και ένα για το - και προσθέτεις αν χρειαστεί.

Reaction score
72
Και έτσι έγινε (γάνωμα και θερμοσυστελόμενο. Δεν φαίνεται στην φωτό.
Σωστά. Απλώς εννοούσα ότι τα δίχαλα δεν ήταν απαραίτητα.

Η φαγούρα υπάρχει εδώ και πολύ καιρό ..... τα ευρώπουλα μας τελειώσαν .... :neo:
Στο μέλλον .... καθαρός στέρεο ολοκληρωμένος για μουσική και αυτός για ταινίες που δεν τρελαίνομαι για τα efect κλπ.
Για αυτούς που ούτε καβούρια δεν έχουν πλέον οι τσέπες μας, να ναι καλά οι ντούηδες του νετ και οι Κινέζοι με τις πλακέτες τους (και όχι μόνο). ;)
Όρεξη έχεις, κολλητήρι έχεις......

Reaction score
19
Σωστά. Απλώς εννοούσα ότι τα δίχαλα δεν ήταν απαραίτητα.
Και πώς να "μανατζαριστούν" 14 αγωγοί σε κάθε +-? Τα δάχτυλά μου απο το στρίψιμο γίναν .... Εχεις καμιά ιδέα? Τα δίχαλα κάνουν "κακό"?

Οπως? Αν ενοείς τον AV θα τα χαλάσουμε ... απλώς για μουσική είναι για .... τα μπάζα. Τι άλλο?

Reaction score
19
Ξεκίνα από ένα ζεύγος στο + και ένα για το - και προσθέτεις αν χρειαστεί.
Το αποτέλεσμα απο το καλώδιο που έφτιαξα χωρίς διπλοκαλωδίωση στις υψηλές δεν μου άρεσε.
Τι θα αλλάξει αν χρησιμοποιήσω 1 ή 2 ή 3 ... ζεύγη και όχι 14? Τι είναι αυτό που περιμένω ν' ακούσω σε σχέση με την πρόταιρη κατάσταση των επάργυρων dietz (κόστος στο net ~7ευρά το μέτρο αν σημαίνει κάτι αυτό)?
Η δοκιμή είναι εύκολη.

Reaction score
72
Και πώς να "μανατζαριστούν" 14 αγωγοί σε κάθε +-? Τα δάχτυλά μου απο το στρίψιμο γίναν .... Εχεις καμιά ιδέα?
Δεν τα στρίβεις με γυμνά δαχτυλα τόσα μονόκλωνα. Ή γάντια ή πένσα
Νόμιζα ότι έχουν διαμπερείς τρύπες οι μπόρνες σου.
Αν όχι, καλά έκανες και έβαλες δίχαλα.

Οπως? Αν ενοείς τον AV θα τα χαλάσουμε ... απλώς για μουσική είναι για .... τα μπάζα. Τι άλλο?
Σόρρυ βρε συ. Νόμιζα ότι σε ενδιέφερε να ακούσεις μουσική.
Αγαπάμε Yamaha.:)

Reaction score
19
Ετνάξει, εντάξει ... σε συγχωρώ.:D:D:D
Και επειδή αγαπάμε την μουσική, (και τη Yamaha). άντε τα καλώδια τα βελτίωσα (έτσι νομίζω τουλάχιστον), τι άλλο μπορεί να αλλάξει την ταυτότητα του ήχου προς το καλύτερο? Θα δοκιμάσω και το καλώδιο των υψηλών.
Το impedance switch εφ' οσον χρησιμοποιώ διάταξη ηχείων Α+Β με δύο καλώδια σε δύο ξεχωριστά terminal output που πρέπει να είναι πάνω 8ohm min ή κάτω 16Ohm min?
Για την χωρητικότητα: Να τα ξεμπλέξω τελικά ή όχι? (Τα κλώδια είναι 2.80μ έκαστο)

Last edited:

zakman35

Επαγγελματίας
Reaction score
4.008
Το αποτέλεσμα απο το καλώδιο που έφτιαξα χωρίς διπλοκαλωδίωση στις υψηλές δεν μου άρεσε.
Τι θα αλλάξει αν χρησιμοποιήσω 1 ή 2 ή 3 ... ζεύγη και όχι 14? Τι είναι αυτό που περιμένω ν' ακούσω σε σχέση με την πρόταιρη κατάσταση των επάργυρων dietz (κόστος στο net ~7ευρά το μέτρο αν σημαίνει κάτι αυτό)?
Η δοκιμή είναι εύκολη.
Μπάμπη, τα καλώδια να ξέρεις είναι ένα πάντρεμα με τον ενισχυτή και τα ηχεία.
Αυτό που παίζει καλά σε εμένα, μπορεί να μην ακούγεται σε κάποιο άλλο σύστημα.

Τα καλώδια έχουν τρία χαρακτηριστικά, αντίσταση, χωρητικότητα και επαγωγή. Αλλάζοντας τα ζεύγη του utp αλλάζουν και τα τρια παραπάνω χαρακτηριστικά.

Δεν μπορώ να σου προεξοφλήσω πως θα παίξει ο ενισχυτής σου και ποια διατομή του ταιριάζει, αλλά σου προτείνω να ξεκινήσεις με ένα ζεύγος στο + και ένα στο - που είναι το αντίθετο από αυτό που έχεις δοκιμάσει (14 ζεύγοι).
Έτσι θα έχεις δοκιμάσει τα δύο άκρα (πολλά - λίγα ζεύγοι) και από εκεί και πέρα σύμφωνα με αυτό που ακούς προσθέτεις ή το παρατάς τελείως (αν δεν σου ακούγεται καλά).

Reaction score
19
Μπάμπη, τα καλώδια να ξέρεις είναι ένα πάντρεμα με τον ενισχυτή και τα ηχεία.
Αυτό που παίζει καλά σε εμένα, μπορεί να μην ακούγεται σε κάποιο άλλο σύστημα.

Τα καλώδια έχουν τρία χαρακτηριστικά, αντίσταση, χωρητικότητα και επαγωγή. Αλλάζοντας τα ζεύγη του utp αλλάζουν και τα τρια παραπάνω χαρακτηριστικά.

Δεν μπορώ να σου προεξοφλήσω πως θα παίξει ο ενισχυτής σου και ποια διατομή του ταιριάζει, αλλά σου προτείνω να ξεκινήσεις με ένα ζεύγος στο + και ένα στο - που είναι το αντίθετο από αυτό που έχεις δοκιμάσει (14 ζεύγοι).
Έτσι θα έχεις δοκιμάσει τα δύο άκρα (πολλά - λίγα ζεύγοι) και από εκεί και πέρα σύμφωνα με αυτό που ακούς προσθέτεις ή το παρατάς τελείως (αν δεν σου ακούγεται καλά).
Συμφωνώ και θα γίνει η δοκιμή.
Παραθέτω τα κατασκευαστικά χαρακτηριστικά του καλωδίου.
Εχουν σχέση με το οτι περνά ήχος απο αυτό και όχι σήματα ethernet?
Υπάρχει τρόπος να γίνουν υπολογισμοί (άσχετα με το ακουστικό αποτέλεσμα) ώστε να είναι πιό κοντά στην σωστή μεταφορά ηχητικού σήματος είτε στις υψηλές είτε στα χαμηλά?
ethernet.JPG

zakman35

Επαγγελματίας
Reaction score
4.008
Όχι δυστυχώς δεν μπορούμε να ξέρουμε πως αντιδρά ο κάθε ενισχυτής με το κάθε καλώδιο, εκτός και αν το δοκιμάσουμε ή αν το μετρήσουμε πάνω στον ενισχυτή.

Είναι πολύς κόσμος με ακριβά μηχανήματα π.χ. "λαμπάτους SE" και άλλα, που ακούει με καλώδια utp . Οπότε μην το υποτιμάς επειδή φτιάχτηκε για data, άλλωστε και τα data ρεύμα είναι.
Απλά όπως είπα και πριν είναι να ταιριάξει με τον ενισχυτή και με το αυτί σου βέβαια.

Ν

Νίκος Σταθόπουλος

Guest
Απλά, το στρίψιμο "ανά 3", λογικά παραπέμπει στη τεχνική για την οποία η Kimber έχει ένα μέρος της φήμης της ( το άλλο μέρος έχει να κάνει με το υλικό, αλλά αναλογιζόμενοι τη διαφορά στο κόστος, αν έφτανε και στο 70-80% της απόδοσης του kimber, θα ήμουν πανευτυχής προσωπικά. Ένας φίλος μου έχει φτιάξει αυτό http://www.tnt-audio.com/clinica/ubyte2e.html και ομολογώ ότι τα πήγε πολύ καλά. Τη περίοδο που μου τα έδωσε για δοκιμή αντιμετώπιζα ένα πρόβλημα με τσίριγμα στα πρίμα στο σύστημά μου ( είχα τοποθετήσει ανάποδα τα kimber hero κατά λάθος ) και έψαχνα κάτι για να "ηρεμήσει" το σύστημά μου, οπότε και δεν του έδωσα ιδιαίτερη σημασία. Τότε είχα τα qed xt350 στο σύστημά μου, αλλά αφού διόρθωσα το πρόβλημα με τα hero και ηρέμησε το σύστημα, πέρασα στα 8tc που ήταν ανέκαθεν το φετίχ μου. Κάποια στιγμή θα τα δοκιμάσω και πάλι, αλλά σε γενικές γραμμές, η παραπάνω ιδιοκατασκευή είχε ελάχιστες διαφορές σε σχέση με ένα καλώδιο που είχε το δεκαπλάσιο κόστος ( τα qed, εννοώ )... Μη τα υποτιμούμε καθόλου λοιπόν. Με προσοχή και με μεράκι, δεν αποκλείεται να έχεις ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Σε τι μήκος τα φτιάχνεις;

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.986
Members
38.274
Νεότερο μέλος
Triumph