Ο ρόλος του Dac σε ένα σύστημα ήχου

Vakis2000

Κλιψ κλαψ
Reaction score
9.046
Καλό θα ήταν να έχομε τις πληροφορίες των ειδικών στο μεγάλο κατά την γνώμη μου ρόλο που παίζει το μηχανάκι αυτό στο τελικό αποτέλεσμα του ήχου στο σύστημά μας.

Μια πηγή λοιπόν η οποία συνδέεται μέσω Dac σε ενισχυτή ή προ ενισχυτή θεωρείται πλέον transport (αν το αναφέρω σωστά).

Έτσι εφ όσον το σήμα περνά μέσω του dac, δεν μας ενδιαφέρει πλέον η ποιότητα ήχου (των ηλεκτρονικών δηλαδή) της πηγής διότι όλο το βάρος στον τομέα αυτό το αναλαμβάνουν τα ηλεκτρονικά του dac.
Παράδειγμα: Είτε συνδέσουμε (πάντα μέσω dac) ένα media player, είτε dvd player, είτε cd player είτε το pcμας, δεν θα έχομε κάποια διαφορά ως προς την ποιότητα το ήχου τουλάχιστον, ως αναφορά το μηχάνημα αναπαραγωγής.

Παρακαλώ διορθώστε με αν κάνω λάθος.

Reaction score
58
Καλό θα ήταν να έχομε τις πληροφορίες των ειδικών στο μεγάλο κατά την γνώμη μου ρόλο που παίζει το μηχανάκι αυτό στο τελικό αποτέλεσμα του ήχου στο σύστημά μας.

Μια πηγή λοιπόν η οποία συνδέεται μέσω Dac σε ενισχυτή ή προ ενισχυτή θεωρείται πλέον transport (αν το αναφέρω σωστά).

Έτσι εφ όσον το σήμα περνά μέσω του dac, δεν μας ενδιαφέρει πλέον η ποιότητα ήχου (των ηλεκτρονικών δηλαδή) της πηγής διότι όλο το βάρος στον τομέα αυτό το αναλαμβάνουν τα ηλεκτρονικά του dac.
Παράδειγμα: Είτε συνδέσουμε (πάντα μέσω dac) ένα media player, είτε dvd player, είτε cd player είτε το pcμας, δεν θα έχομε κάποια διαφορά ως προς την ποιότητα το ήχου τουλάχιστον, ως αναφορά το μηχάνημα αναπαραγωγής.

Παρακαλώ διορθώστε με αν κάνω λάθος.
Δεν νομίζω να είναι το ίδιο αν χρησιμοποιήσουμε ένα dvd των 100€ και ένα cd player των 1000€.Δηλαδή τα 900€ πάνε στο dac?
Πρέπει να παίζει ρόλο και η τροφοδοσία,η ποιότητα του οδηγού κ.α.
Αλλά επειδή έχω και εγώ αυτές τις απορίες,ας απαντήσει και κάποιος που έχει γνώση του θέματος...

Vakis2000

Κλιψ κλαψ
Reaction score
9.046
Αυτός είναι ο σκοπός που ξεκίνησα το θέμα, να λυθούν κάποιες απορίες, όσο είναι βέβαια αυτό δυνατόν.

Από ότι κατάλαβα λοιπόν, διαβάζοντας το παραπάνω άρθρο, σκοπός του dac είναι να αναβαθμίσει κάποια ψηφιακή (ή και αναλογική) πηγή με όσο το δυνατόν χαμηλότερο κόστος.

Έτσι και ένα cd player χαμηλού κόστους μπορεί να μεταμορφωθεί σε ένα αξιόλογο μηχάνημα προσθέτοντας πχ το Cambridge audio χωρίς να δαπανηθεί κάποιο σημαντικό ποσό .

Αν τελικά δεν ισχύουν τα παραπάνω, τότε ποιος είναι ο σκοπός της ύπαρξης της συσκευής.

melina

Cargo 200
Reaction score
43.465
Ο ρόλος του DAC σε ένα σύστημα ήχου είναι να δημιουργεί τον ήχο.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.367
Members
38.305
Νεότερο μέλος
Andreassat