Διαφορά έντασης σε Right Speaker ( Sansui )

Reaction score
62
Γεια σας και καλή χρονιά.
Είμαι ευτυχής κάτοχος ενός Sansui G-3500 (αγορασμένος από τον πατέρα μου από Αμερική πριν πολλά χρόνια) και μετά από τόσα έτη άριστης λειτουργίας διαπιστώσαμε χθες ότι το ένα από τα τα 2 ηχεία υπολείπεται έντασης. Όχι πολύ, απλά δεν ''κουνάει'' κυρίως τα woofer του ενός με τη δύναμη που κουνάει τα woofer του άλλου ηχείου.
Αρχικά σκέφτηκα μηπως είναι λάθος η θέση του ενός ηχείου, τσέκαρα τις συνδέσεις, ολα εντάξει.
Μετά γύρισα γύρισα τον διακόπτη στο άλλο σετ ηχείων που είναι συνδεδεμένα στον Sansui και διαπίστωσα ότι και σ εκείνα έκανε το ίδιο.
Επειδή το ίδιο πρόβλημα το έχω συναντήσει και σ έναν μεταχειρισμένο ενισχυτή που αγόρασα πριν έναν χρόνο, μάλλον πάμε για service έτσι?
Ο νους μου πάει σε κλαταρισμένο πυκνωτή στο δεξί κανάλι. Είμαι εντός θέματος? Θα εκτιμούσα ν ακούσω μερικές γνώμες και πιθανές τιμές αποκατάστασης βλάβης.

wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Reaction score
21.825
Για εκτίμηση βλάβης και τιμή αποκατάστασής της, μπορείς να έρθεις σε επαφή με την East Electronics (http://www.eastelectronics.gr/).

Επίσης, ρίξε και μια ματιά σε αυτή εδώ τη λίστα - για σκοπούς αναφοράς - έχει περιπτώσεις επισκευής ενισχυτών SANSUI.

Reaction score
62
Ναι, την έχω υπόψιν την East Electronics.
Απλά είπα να πάρω καμία άποψη πριν καταφύγω στην εύκολη λύση.

Reaction score
373
Ναι, την έχω υπόψιν την East Electronics.
Απλά είπα να πάρω καμία άποψη πριν καταφύγω στην εύκολη λύση.

Καλησπέρα και καλή χρονιά.

Ο ενισχυτής σου είναι πολύ παλιός και χρειάζεται οπωσδήποτε κάποιο service για να λειτουργήσει ξανά άψογα. Δεν υπάρχει άλλη άποψη. Καλό είναι να τον πας για service ώστε να γλιτώσεις από πιθανή επιδείνωση της κακής λειτουργίας ή κάποιας άλλης βλάβης που θα μπορούσε να βάλει σε ρίσκο ακόμα και τα ηχεία.

JOHN MARKOU

Münchhausen
Reaction score
28.439
Γεια σας και καλή χρονιά.
Είμαι ευτυχής κάτοχος ενός Sansui G-3500 (αγορασμένος από τον πατέρα μου από Αμερική πριν πολλά χρόνια) και μετά από τόσα έτη άριστης λειτουργίας διαπιστώσαμε χθες ότι το ένα από τα τα 2 ηχεία υπολείπεται έντασης. Όχι πολύ, απλά δεν ''κουνάει'' κυρίως τα woofer του ενός με τη δύναμη που κουνάει τα woofer του άλλου ηχείου.
Αρχικά σκέφτηκα μηπως είναι λάθος η θέση του ενός ηχείου, τσέκαρα τις συνδέσεις, ολα εντάξει.
Μετά γύρισα γύρισα τον διακόπτη στο άλλο σετ ηχείων που είναι συνδεδεμένα στον Sansui και διαπίστωσα ότι και σ εκείνα έκανε το ίδιο.
Επειδή το ίδιο πρόβλημα το έχω συναντήσει και σ έναν μεταχειρισμένο ενισχυτή που αγόρασα πριν έναν χρόνο, μάλλον πάμε για service έτσι?
Ο νους μου πάει σε κλαταρισμένο πυκνωτή στο δεξί κανάλι. Είμαι εντός θέματος? Θα εκτιμούσα ν ακούσω μερικές γνώμες και πιθανές τιμές αποκατάστασης βλάβης.

Κάνει θόρυβο απο τα ποτενσιόμετρα και τους διακόπτες όταν τα χρησιμοποιείς? Πχ volume , selector, balance?
Λίγο δύσκολο να είναι απο πυκνωτή. Εχει ασχοληθεί κανείς να ρυθμίσει ρεύματα ηρεμίας και επίπεδο dc offset?

ika

News
Reaction score
15.382
Πιστεύω να το ελέγξατε και με μονοφωνικό σήμα, πχ από το ράδιο.

Επίσης καλό θα είναι να αλλάξετε αμοιβαία το δεξί με το αριστερό καλώδιο των ηχείων στον ενισχυτή, να δείτε αν πάει στο άλλο ή παραμένει στο ίδιο το πρόβλημα.

Reaction score
62
@JOHN MARKOU Ναι, Κάνει ελάχιστο θόρυβο το ποτενσιόμετρο της έντασης στα πρώτα βήματά του. Λετε να θέλει απλά έναν καλό καθαρισμό?
¨Οχι δεν Εχει ασχοληθεί κανείς να ρυθμίσει ρεύματα ηρεμίας και επίπεδο dc offset. Άρα να το έχω κι αυτό στα υπόψιν..

Reaction score
62
@ika Ναι, έλεγξα και το ράδιο και έιχαμε τα ίδια.
Αυτό για την αλλαγή των καλωδίων πιστεύω δε χρειάζεται μιας και γύρισα τον επιλογέα από το Α στα Β ηχεία (τουτ έστιν άλλα καλωδια, και άλλο σετ ηχείων), και έκανε πάλι το ίδιο,

ika

News
Reaction score
15.382
@ika Ναι, έλεγξα και το ράδιο και έιχαμε τα ίδια.
Αυτό για την αλλαγή των καλωδίων πιστεύω δε χρειάζεται μιας και γύρισα τον επιλογέα από το Α στα Β ηχεία (τουτ έστιν άλλα καλωδια, και άλλο σετ ηχείων), και έκανε πάλι το ίδιο,
Είναι για να σιγουρευτούμε ότι οφείλεται στο σήμα είσόδου και όχι στο σήμα εξόδου του ενισχυτή. Γιατί αν έρχεται στον ενισχυτή προβληματικό σήμα στο ένα κανάλι, τότε θα βγαίνει και προβληματικό από το ίδιο κανάλι, οπότε και στα δύο ζεύγη ηχείων θα ακούγεται το ίδιο.
Τα RCA στην είσοδο του pickup τα αντιμεταθέσατε?

ika

News
Reaction score
15.382
Εκ παραδρομής pickup, εξωτερικής πηγής εννοώ.
Πριν το πάτε σε μάστορα (αφού το κάνει και με μονοφωνικό σήμα στο ράδιο), δεν ρίχνετε κανένα καθαριστικό σπρέυ στα ποτενσιόμετρα και στον επιλογέα εισόδων κλπ ?
(αυτό δλδ που αναφέρει ο JOHN MARKOU για τα τριξίματα)

Reaction score
62
Σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον και τις απαντησεις σας!
Το κάνει και στο CD player και από το ράδιό του (είναι ραδιοενισχυτής), θα κοιτάξω να συνδέσω και ένα άλλο player μπας και.. αλλά δε νομίζω.
Όταν λέτε να ρίξω καθαριστικό ('εχω τέτοιο σπρέυ αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι το χρησιμοποιώ σωστά) εννοείτε απλά να ρίξω μέσα στο ποτενσιόμετρο εκεί που γυρνάει, να περιμένω να στεγνώσει και τέλος ή να το καθαρίσω μετά και με κάποιο πανί? Ή εννοείτε να ξηλώσω το ποτενσιόμετρο και μετά να το ψεκάσω και να το καθαρίσω? Με άλλα λόγια , Αυτό το σπρέυ απομακρύνει τα ανεπιθύμητα απλά με το ψέκασμα ή θέλει την παραδοσιακή δουλειά - ψεκάζουμε, περιμένουμε, τρίβουμε με πανάκι? (Έχει πολύ ασαφείς οδηγίες χρήσης)
Χρειάζεται να ρίξω και πουθενά αλλού εκτός από τα ποτενσιόμετρα? Κάποιο κρίσιμο σημείο που θέλει έμφαση?

kl1

Reaction score
87
@JOHN MARKOU Ναι, Κάνει ελάχιστο θόρυβο το ποτενσιόμετρο της έντασης στα πρώτα βήματά του. Λετε να θέλει απλά έναν καλό καθαρισμό?
¨Οχι δεν Εχει ασχοληθεί κανείς να ρυθμίσει ρεύματα ηρεμίας και επίπεδο dc offset. Άρα να το έχω κι αυτό στα υπόψιν..
μετασχηματιστής φταίει

Reaction score
189
Η διαφορά έντασης μπορεί σε μεγάλο να οφείλεται στο ποτενσιόμετρο όπου σε κάποιο τόξο της διαδρομής του έχει φαγωθεί ο άνθρακας. Χρειάζεσαι σίγουρα παλμογράφο όπου θα διαπιστώσεις αν ανοίγοντας τέρμα το ποτενσιόμετρο (όπου συνήθως ο άνθρακας είναι ΟΚ αφού δεν χρησιμοποιείται σε αυτές τις εντάσεις) ότι τα δύο κανάλια έχουν την ίδια απόκριση σε σχέση με θέσεις κάτω από το μισό της έντασης που χρησιμοποιείται κατά κόρον το ποτενσιόμετρο και τρίβεται ο άνθρακας. Αυτό δεν "θεραπεύεται" με spray, θέλει αλλαγή το ποτενσιόμετρο.

JOHN MARKOU

Münchhausen
Reaction score
28.439
Δεν χρειάζεται παλμογράφος για αυτή τη δουλειά. Και ένα απλό πολύμετρο μπορεί να δείξει , αν έχει κοπεί το ποτενσιόμετρο .

JOHN MARKOU

Münchhausen
Reaction score
28.439
Απλά δίνεις ένα σήμα ημίτονο στον ενισχυτή , και μετράς στα πόδια του ποτενσιομέτρου.

Reaction score
62
Χρήσιμες οι απαντήσεις σας και σας ευχαριστώ.
Σήμερα θα προσπαθήσω να μετρήσω DC OFFSET και θα σας πω αποτελέσματα.
Παρατήρησα επίσης ότι αν γυρίσουμε τον διακόπτη Balance στο τέρμα δεν απομονώνει πλήρως το ένα από τα 2 ηχεία όπως θα έπρεπε. Συνεχίζει να παίζει το ηχείο που υποτίθεται οτι του λες ν απομονώσει σε χαμηλή ένταση.
Τον βλέπω να πηγαίνει για σερβις στην East electronics σε λιγο καιρό..

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.367
Members
38.305
Νεότερο μέλος
Andreassat