...και το δικό μου (Loggeo)

loggeo

Projectors
Moderator
Reaction score
9.385
Θα φτιάξω ένα θέμα Γιάννη στην κατηγορία των προβολέων και θα δούμε όσες λύσεις κυκλοφορούν.

stampol

Οι θυσίες...
Reaction score
5.382
Ναι θυμάμαι το έγκλημα που έκανες και γύρισες σε 16:9! :D
Δε νομίζω να υπάρχει καλύτερη αίσθηση από μεγάλη curved οθόνη. Το ζητούμενο είναι άλλο κατά την άποψη μου και γι' αυτό δεν μπορώ να αποφασίσω. Η επιλογή του κατάλληλου υλικού που θα καλύψει τις αδυναμίες χώρων όπως ο δικός σου κι ο δικός μου και παράλληλα θα αναδείξει τον προβολέα (ή τουλάχιστον δε θα τον χαντακώσει).
Έχω καταναλώσει άφθονες ώρες το τελευταίο διάστημα μελετώντας. Το συμπέρασμα είναι ότι η "σωστή" οθόνη μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά σε χώρους που δεν είναι dedicated. Δυστυχώς υπάρχει και το ανάλογο τίμημα.
Εγω παντως εκανα την πρωτη κινηση. Αλλαξα πορτα και εβαλα μια ασφαλειας σε πολυ σκουρο wenge χρωμα με πληρη ηχομονωση μεσα(σκεψου οτι δεν ακουω πλεον οταν καποιος ειναι απ εξω και φωναζει και το βασικο δεν ακουγομαι οπως πριν,αυτο το ειπαν τα υπολοιπα 8 ατομα της πολυκατοικιας :D, Επειδη η πορτα ειναι ακριβως διπλα στην οθονη απορροφα φως και εχω πολυ καλυτερη και σκοτεινη αισθηση απο πριν. Ακομα και σημερα ξυπνησα και αρχισα παλι τις δοκιμες.:p Αυτα εχουν τα living room cinemas........:rolleyes:

Τι εννοεις ομως οταν λες σωστη οθονη? ειδικα στο χώρο σου αυτη που εχεις ταιριαζει ωραια

Last edited:

stampol

Οι θυσίες...
Reaction score
5.382
και καποια στιγμη της ζωης μας υστερα απο μερικα χρονια καπως ετσι θα μαστε....:whistling:

loggeo

Projectors
Moderator
Reaction score
9.385
Εγω παντως εκανα την πρωτη κινηση. Αλλαξα πορτα και εβαλα μια ασφαλειας σε πολυ σκουρο wenge χρωμα με πληρη ηχομονωση μεσα(σκεψου οτι δεν ακουω πλεον οταν καποιος ειναι απ εξω και φωναζει και το βασικο δεν ακουγομαι οπως πριν,αυτο το ειπαν τα υπολοιπα 8 ατομα της πολυκατοικιας :D, Επειδη η πορτα ειναι ακριβως διπλα στην οθονη απορροφα φως και εχω πολυ καλυτερη και σκοτεινη αισθηση απο πριν. Ακομα και σημερα ξυπνησα και αρχισα παλι τις δοκιμες.:p Αυτα εχουν τα living room cinemas........:rolleyes:

Τι εννοεις ομως οταν λες σωστη οθονη? ειδικα στο χώρο σου αυτη που εχεις ταιριαζει ωραια
Ναι η firehawk είναι μια καταπληκτική οθόνη για living room home cinema. Επειδή δε βλέπω να βρίσκω χρόνο σύντομα για να ανεβάσω το θέμα για τις οθόνες (θα το κάνω όμως σίγουρα), θα πω 2 πράγματα εδώ.
Σε γενικές γραμμές υπάρχουν οθόνες που μπορούν να απορρίψουν τις ανακλάσεις που υπάρχουν στο χώρο. Αυτές οι οθόνες μπορούν να έχουν αρνητικό gain και να συνδυαστούν με προβολείς που παράγουν πολλά lumens (πχ dlp), μπορούν να έχουν μεγάλο gain και να δουλέψουν με προβολείς που δεν έχουν πολύ φως (βλέπε jvc), μπορούν να είναι ουδέτερες κλπ.
Σε κάθε περίπτωση αυτό που μπορούν να πετύχουν είναι να διατηρήσουν το contrast σε πολλαπλάσια επίπεδα (και μιλάω για διψήφια νούμερα) σε σχέση με μια λευκή ουδέτερη οθόνη.
Το ποσοστό ασφαλώς μειώνεται όσο πιο προσεγμένος είναι ο χώρος μας, σε βαθμό που μόνο μειονεκτήματα θα έχουν να προσφέρουν σε dedicated home cinema.
Ποια είναι αυτά; Οι οθόνες αυτές ζητάνε συγκεκριμένη τοποθέτηση του προβολέα για να έχουν βέλτιστα αποτελέσματα. Έχουν μίνιμουμ throw distance, συγκεκριμένο πλαίσιο στο οποίο πρέπει να τοποθετηθεί ο προβολέας (κέντρο ή ταβάνι), προσφέρουν μικρότερη γωνία θέασης, μπορεί να παρουσιάζουν λαμπίρισμα λόγω υλικών που χρησιμοποιούνται για να ανεβάσουν το gain.
Ακούγονται πολλά όλα αυτά, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι σε σχέση με τα οφέλη που μπορούν να προσφέρουν.
Υπάρχουν άφθονα βίντεο, αλλά ρίξε μια ματιά:

loggeo

Projectors
Moderator
Reaction score
9.385
σε curved εχει ?
Έχει. Έχω βάλει ένα νεφρό στις αγγελίες. Μόλις το πουλήσω θα την φέρω. Υπόψιν οι curved της SI έρχονται συναρμολογημένες και το υλικό προβολής είναι άκαμπτο. Καταλαβαίνεις πακέτο...

Nelsy

Ιεράπετρα
Reaction score
2.879

loggeo

Projectors
Moderator
Reaction score
9.385
Η διαφορά σε σχέση με τότε είναι ότι δεν υπάρχει αντιπρόσωπος στην Ελλάδα. Είχα μιλήσει πριν από κανένα χρόνο και μου είπαν ότι δεν τις φέρνουν.

Reaction score
6.546
Πάρε και τον έρωτα!

Οπισθιος φωτισμος ειναι για να μπερδευει το ματι ωστε να μην αντιλαμβανεται φαινομενα οπως ας πουμε hot spot?
Δε γνωριζω αν εμφανιζει καν τετοιο φανομενο η εαν υπαρχει ομοιομορφοια στην ποιοτητα του υλικου σε ολη την επιφανεια αλλα διερωτωμαι μηπως τελικα εχουν βρει καποιο υλικο η συνδοιασμο (αν δεν εχουν βρει δε μπορει να μην το εχουν σκεφτει) οπου να εχει προσαρμοσιμο gain αναλογο του φωτος που θα πεφτει στην επιφανεια του , π.χ. οπως τα φωτογκρει γυαλια ηλιου.?

loggeo

Projectors
Moderator
Reaction score
9.385
Ο οπίσθιος φωτισμός είναι μια μόδα που πρέπει να ξεκίνησε η screen innovations και πλέον όλοι αντιγράφουν. Είναι ανάλογο εφέ με το ambilight που χρησιμοποιούσε κάποτε η philips στις τηλεοράσεις της. Υποτίθεται ότι δημιουργεί έναν "καμβά" πίσω απ' την οθόνη κι έτσι τονίζει το αντιληπτό κοντράστ.
Βέβαια κάτι δεν πάει καλά εδώ. Οι προβολείς δεν είναι τηλεοράσεις. Θέλουν σκοτάδι για να αποδώσουν τα μέγιστα. Οπότε καταλαβαίνεις ότι είναι ένα εφετζίδικο τρικ στις περισσότερες περιπτώσεις.
Αν βέβαια το υλικό έχει μια κάποια αντοχή στις ανακλάσεις χώρου (πχ dnp, black diamond, stewart firehawk, draper react κλπ) τότε μιλάμε για μια πολύ καλή λύση για να δεις αγώνα με την παρέα ή κάποιο τηλεοπτικό πρόγραμμα.
Ενδεικτικά κάποια μοντέλα από μεγάλες εταιρίες που εφαρμόζουν την ίδια ιδέα:

Elite efinity

Stewart Luminese

Το hot spot είναι μια άλλη ιστορία. Πρέπει να κατανοήσουμε κάποιες αρχές όμως. Καμία οθόνη δεν "γεννάει" φως ή κατεβάζει το επίπεδο του μαύρου. Αυτό που μπορεί να κάνει είναι να συγκεντρώσει το φως που ανακλάται πάνω της και να το στείλει προς κάποια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Αντίστοιχα μπορεί να απορροφήσει ένα μέρος του και να στείλει λιγότερο πίσω (οθόνες αρνητικού gain). Για να το πετύχουν αυτό οι μεγάλοι κατασκευαστές χρησιμοποιούν διάφορες τεχνικές και υλικά. Η dnp για παράδειγμα χρησιμοποιεί 7 επιστρώσεις .
Γίνεται λοιπόν κατανοητό ότι το πραγματικό gain μιας οθόνης, ισχύει για συγκεκριμένες γωνίες θέασης. Από εκεί και πέρα η φωτεινότητα πέφτει σταδιακά, μέχρι να βρεθούμε εκτός τόξου που δίνει ο κατασκευαστής και να έχουμε μια αρκετά υποφωτισμένη εικόνα.
Υπάρχουν κι άλλα πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψιν, όπως πχ το αν η οθόνη είναι angular ή retro-reflective.

Angular είναι αυτές που λαμβάνουν το φως του προβολέα υπό γωνία και το κατευθύνουν προς τον θεατή.

Retroreflective είναι οι οθόνες που επιστρέψουν το φως στην πηγή του (προβολέας).

Φυσικό είναι ότι αν τοποθετήσουμε λάθος τον προβολέα ή αγνοήσουμε τις ιδιότητες του υλικού θα βρεθούμε προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

Η black diamond, για παράδειγμα, προτείνει μίνιμουμ απόσταση 1,5 φορά το μήκος της οθόνης και τοποθέτηση του προβολέα μάξιμουμ 30 πόντους πάνω ή κάτω απ' το πλαίσιο της οθόνης. Στον οριζόντιο άξονα η απόκλιση πρέπει να είναι ακόμα μικρότερη. Αν βγεις εκτός η οθόνη θεωρεί το φως του προβολέα ανακλάσεις και το απορρίπτει στο βαθμό που μπορεί. Εκεί να δεις ανομοιομορφία και hot spot.
:)

abcd

Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
Super Moderator
Reaction score
104.635
Τιτουπεεεεεεεεε! :D

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.966
Members