- Reaction score
- 4.327
Λοιπόν έχω ένα dedicated δωμάτιο (δυστυχώς τετράγωνο) με πολλά προβλήματα στο μπάσο οπότε θέλω να του κάνω μια περιποίηση αποκλειστικά για δικάναλη ακρόαση. Εν αναμονή ενός μικροφώνου του umik1 ας προσεγγίσω το θέμα λίγο θεωρητικά. Οι μπασοπαγίδες - πάνελ καταρχήν θα τοποθετηθούν στις 4 γωνίες από πάνω εως κάτω και πιθανώς αν δεν βαριέμαι να κάνω και τις τριγωνικές όπως είναι στο σχέδιο. Ηχεία είναι τα chario delphinus και με μια πρόχειρη προσέγγιση με το room simulation (έχω βάλει τις αποστάσεις των ηχείων και της θέσης ακρόασης) ακούω κάπως έτσι:
Το σχέδιο του δωματίου μαζί με τις μπασοπαγίδες που θα τοποθετηθούν:
Oι μπασοπαγίδες θα έχουν 10cm βάθος. Οπότε για το υλικό που θα χρησιμοποιηθεί (πετροβάμβακας) σύμφωνα με το porus absorber calculator για 2 πυκνότητες 40kgr/m3 kai 50kgr/m3 και αντίστοιχες τιμές Αντίστασης ροής αέρα 15 kpa s/m3 και 31 kpa s/m3, τα διαγράμματα απορρόφησης που προκείπτουν είναι:
Το air gap το βάζω σαν μέση τιμή 15cm καθώς η μεγαλύτερη απόσταση είναι 30 κι η μικρότερη 0. Οπότε σαν συμπέρασμα τα 50kgr/m3 είναι η πιο ιδανική περίπτωση για τις δεδομένες συνθήκες;
Με άλλους τρόπους υπολογισμού π.χ. panel absorber calculator προκύπτει ότι όσο πιο πυκνότερο το υλικό τόσο μεγαλύτερη η απορρόφηση σε χαμηλότερες συχνότητες.
Υπάρχει κάποια λογική σε όλα όσα έχω αναφέρει μέχρι τώρα;
Το σχέδιο του δωματίου μαζί με τις μπασοπαγίδες που θα τοποθετηθούν:
Oι μπασοπαγίδες θα έχουν 10cm βάθος. Οπότε για το υλικό που θα χρησιμοποιηθεί (πετροβάμβακας) σύμφωνα με το porus absorber calculator για 2 πυκνότητες 40kgr/m3 kai 50kgr/m3 και αντίστοιχες τιμές Αντίστασης ροής αέρα 15 kpa s/m3 και 31 kpa s/m3, τα διαγράμματα απορρόφησης που προκείπτουν είναι:
Το air gap το βάζω σαν μέση τιμή 15cm καθώς η μεγαλύτερη απόσταση είναι 30 κι η μικρότερη 0. Οπότε σαν συμπέρασμα τα 50kgr/m3 είναι η πιο ιδανική περίπτωση για τις δεδομένες συνθήκες;
Με άλλους τρόπους υπολογισμού π.χ. panel absorber calculator προκύπτει ότι όσο πιο πυκνότερο το υλικό τόσο μεγαλύτερη η απορρόφηση σε χαμηλότερες συχνότητες.
Υπάρχει κάποια λογική σε όλα όσα έχω αναφέρει μέχρι τώρα;