Χαμηλό σήμα πηγής DAC 0.7 volt και σχεση με ενισχυτη

Z

Zdimis

Guest
Case study που παίχθηκε σε φιλικό σπίτι.Πηγή το audio nemesis με 0,7 volt έξοδο ενισχυτής luxmansq38u ηχεία audio physic temp vi.Έτρεχε καμμία πιθανότητα να ζορίζεται ο ενισχυτής καθώς για να δώσει στάθμες έπαιζε παρά πέντε με 12 ακριβώς(ενώ με άλλο DAC 2,30 volts παίζει παρά τέταρτο παρα δέκα.) .Δεδομένου ότι ο συγκεκριμένος ενισχυτής έχει ενεργό τμήμα προενισχυσης λαμπατο δεν είναι αυτό που αναλαμβάνει να στείλει το σήμα στον τελικό σε ποσότητα που να γεμίζει οχωρος χωρίς να αγχωνεται κάποιος για υπέρ οδήγηση τελικού ή υπέρ οδήγηση ηχείου επειδη ή πηγή είναι χαμηλοεξοδη?

Reaction score
690
Επειδή το συγκεκριμένο dac το έχω ακούσει , δεν μου κάνει εντύπωση αυτή η συμπεριφορά. Σκοτεινός μαλακός ήχος με "φειδωλά" δυναμικά σε συνάρτηση με τόσο χαμηλή έξοδο....φυσιολογικό.
Παίζει βέβαια ρόλο και η ευαισθησία στην είσοδο του ενισχυτή. Αν πχ ένας ενισχυτής με Input sensitivity 380mv συνδυαστεί με ένα dac που "φωνάζει" και έχει έξοδο πάνω απο 2v , τότε η διαδρομή του volume pot αρχίζει και περιορίζεται επικίνδυνα και αυτό είναι σπαστικό.

Reaction score
62
@mellodos Δηλαδή το input sensitivity του ενισχυτή πρέπει να είναι μεγαλύτερο, και όσο πιο κοντά γίνεται με αυτό της πηγής?

Reaction score
690
@mellodos Δηλαδή το input sensitivity του ενισχυτή πρέπει να είναι μεγαλύτερο, και όσο πιο κοντά γίνεται με αυτό της πηγής?
Γενικά είναι ένας μπούσουλας , αρκεί να έχεις ίδια μονάδα σύγκρισης πχ vrms με vrms .
Ακόμα και σε μια συσκευή που έχει υψηλό input sesnsitivity , συνήθως δεν υπάρχει πρόβλημα μέχρι τα 2v αλλά καλό είναι να αναφέρεται και το clipping point σαν στοιχείο.

Last edited:

Z

Zdimis

Guest
Tο θέμα δεν ειναι αν κάνει ή όχι εντύπωση αυτή η συμπε ιφορα,μιλάμε για μια χαμηλοεξοδη πηγή εξάλλου.Το θέμα είναι αν το ενεργό τμήμα προενισχυσης ενός ενισχυτή στην προκειμένη τουluxman sq38u αναλαμβάνει με την ποσότητα του σήματος την οποία καλείται να προενισχυσει σε ικανά επίπεδα ώστε να μηνζορισει το τελικό στάδιο(οπότε να μην ζητάει 20 απο τά 25 βατ του ενισχυτή και παίζουμε με το κλιπαρισμα και την παραμορφωση που στις λάμπες δεν ν είναι και
Εύκολα να ακουστούν) ή τελικά το ζοριζει?

Last edited by a moderator:

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.166
Tο θέμα δεν ειναι αν κάνει ή όχι εντύπωση αυτή η συμπε ιφορα,μιλάμε για μια χαμηλοεξοδη πηγή εξάλλου.Το θέμα είναι αν το ενεργό τμήμα προενισχυσης ενός ενισχυτή στην προκειμένη τουluxman sq38u αναλαμβάνει με την ποσότητα του σήματος την οποία καλείται να προενισχυσει σε ικανά επίπεδα ώστε να μηνζορισει το τελικό στάδιο(οπότε να μην ζητάει 20 απο τά 25 βατ του ενισχυτή και παίζουμε με το κλιπαρισμα και την παραμορφωση που στις λάμπες δεν ν είναι και
Εύκολα να ακουστούν) ή τελικά το ζοριζει?
Σε καμία περίπτωση δεν θα ζοριστεί το στάδιο εξόδου από κάτι τέτοιο.

Ουσιαστικά το τελικό στάδιο είναι μια ανεξάρτητη βαθμίδα εντός της συσκευής, που έχει έναν συντελεστή ενίσχυση της τάσης εισόδου της, συν την ικανότητα παροχής πολλαπλάσιου ρεύματος που απαιτούν τα ηχεία μας.

Αυτός συνήθως ο συντελεστής ενίσχυσης τάσης είναι γύρω στο 25 (28 db), οπότε και πολλαπλασιάζεται η τάση εισόδου της βαθμίδας τόσες φορές (25).
Αν δηλαδή δει στην είσοδο της η τελική βαθμίδα 0,5 volt σήματος, στην έξοδο θα μας δώσει 12,5 volts.
Αυτά αντιστοιχούν σε 19,5 watt ισχύ σε ηχείο 8 Ωμ, σε ιδανικές συνθήκες παροχής ρεύματος και εξαιρετικά χαμηλής αντίστασης εξόδου.

Z

Zdimis

Guest
Κ επειδή θεωρητικά ο πετερμανι με κάλυψε ,να ρωτησω σε πρακτικό επίπεδο ηΧΗΤΙΚΑ ΔΗΛΑΔΗ.Εχουμε διάφορα στην μουσική αποτύπωση αν για ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ είχαμε ενα DAC με ρυθμιζόμενη τάση εξόδου ΘΑ ΑΚΟΥΓΑΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΕ 0'7 volt τάση εξόδου κ το ποt του ολοκληρωμένου εκεί που δίνει 85db σε σχέση με το αν ή ίδια πηγή έδινε 2,30volt κ το ποτ τουολοκληρωμένου πολύ πιο κάτω εκεί που πάλι θαδινε 85 db,ή θαχαμε στην πρώτη περίπτωση πιο ήπια αφουσκωτη κλπ παρουσίαση ενώ στην δεύτερη Ζωηράδα,φωτεινότητα κλπ (πάντα στην ίδια ένταση?
[DOUBLEPOST=1458388148][/DOUBLEPOST]Ολο απορίες είμαι ......:) Καλο σκ σε όλους με υγεία μουσικές κ έρωτα.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.166
Έτσι όπως θέτεις το ερώτημα, η μόνη διαφορά μεταξύ των δύο DAC θα είναι η θέση του ποτενσιομέτρου.
Ενώ δηλαδή με το ένα DAC (υψηλή έξοδο) θα άκουγες στη θέση Α του ποτενσιομέτρου, για δεδομένη στάθμη, με το άλλο θα άκουγες την ίδια στάθμη, άρα και ίδια ισχύ εξόδου, στη θέση Α+3.

Πολλοί κάνουν το λάθος να μπερδεύουν την ισχύ που αποδίδει ένας ενισχυτής με τη θέση του ποτενσιομέτρου φωνής.
Εκφράσεις όπως <<στην ώρα 12 ακούω πολύ δυνατά>> είναι συνηθισμένες, ενώ κάλλιστα σε αυτή τη θέση μπορεί να βγαίνει όλη η απαρομόρφωτη ισχύς του μηχανήματος, με τη δεδομένη πηγή.

Στη πράξη τώρα, και σχετικά με το τελικό ηχητικό αποτέλεσμα, παίζουν ρόλο τα εξής:
Ικανότητα παροχής ρεύματος σταδίου εξόδου DAC, ηλεκτρικά χαρακτηριστικά καλωδίων διασύνδεσης, αντίσταση και χωρητικότητα εισόδου προενισχυτή και κυκλωματική διάταξη εισόδου προενίσχυσης.

Υ.Γ.
Η Audio Nemesis έχει μια δική της φιλοσοφία στη κατασκευή των μετατροπέων της, οι οποίοι δεν φημίζονται για την ικανότητα οδήγησης τους.

Z

Zdimis

Guest
Δεν μπορώ να δεχθω αυτό που λες καθώς ηχητικά υπάρχει διάφορα στον τρόπο παρουσίασης της μουσικής όπως αυτή ρέει Όταν στα 85 dB στη θέση ακρόασης αυτά δίνονται
Α .με έξοδο πηγής 0.7volt και τον ολοκληρωμένο με το ποτ στο 12 (85db)
Β. Με έξοδο πηγής 2.30volt και το ποτ του ολοκληρωμένου στο 9.(ίδιο DAC)
Εκτός κι αν τελικά αυτό θες να πεις κι εσύ βάζοντας στο παιχνίδι την τελευταία παράγραφο της απάντησης σου σχετικα με τα επιμέρους ζωτικά ρεύματα χωρητικότητες κυκλωματικες διατάξεις κλπ.

Reaction score
1.827
Δεν μπορώ να δεχθω αυτό που λες καθώς ηχητικά υπάρχει διάφορα στον τρόπο παρουσίασης της μουσικής όπως αυτή ρέει Όταν στα 85 dB στη θέση ακρόασης αυτά δίνονται
Α .με έξοδο πηγής 0.7volt και τον ολοκληρωμένο με το ποτ στο 12 (85db)
Β. Με έξοδο πηγής 2.30volt και το ποτ του ολοκληρωμένου στο 9.(ίδιο DAC)
Εκτός κι αν τελικά αυτό θες να πεις κι εσύ βάζοντας στο παιχνίδι την τελευταία παράγραφο της απάντησης σου σχετικα με τα επιμέρους ζωτικά ρεύματα χωρητικότητες κυκλωματικες διατάξεις κλπ.
Καταλαβαίνω την απορία σου αλλά πως να στη λύσουμε? θα πρέπει να έχουμε το ίδιο dac με δυο διαφορετικά κυκλώματα εξόδου που το ένα να βγάζει 0.7 και το άλλο 2.30 βόλτια.
Και νομίζω ότι δεν υπάρχει τέτοιο πράμα.
Τώρα αν είναι να συγκρίνουμε 2 διαφορετικές συσκευές...φέξε μου και γλίστρησα.

*ωπ, τώρα είδα ότι γράφεις ίδιο dac. Πως γίνεται? εξήγησε τη μεθοδολογία που ακολουθείς στο τεστ που κάνεις.

Z

Zdimis

Guest
Ένα οποιοδήποτε DAC με ποτενσιόμετρο έντασης.Το οποίο συνδέεται με ολοκληρωμένο που έχει και αυτός το pot του.Οι τιμές 0.7 v. κ 2.3v έστω τυχαίες σε δύο διαφορετικές θέσεις του pot του DAC.Παλαιότερη εμπειρία μου με dact ct 100 phonostage σε σπιτι συνφορουμιτη και διαφορετικές ρυθμίσεις gain του έδειξαν διάφορες στην μουσική αποτύπωση στις ίδιες τελικές στάθμες από θέση ακροασης και έχω μια βεβαιότητα ότι θα προεκτείνεται κ στις ψηφιακές πηγές αυτή ή διαφορα.

Last edited by a moderator:

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.166
Ένα οποιοδήποτε DAC με ποτενσιόμετρο έντασης.Το οποίο συνδέεται με ολοκληρωμένο που έχει και αυτός το pot του.Οι τιμές 0.7 v. κ 2.3v έστω τυχαίες σε δύο διαφορετικές θέσεις του pot του DAC.Παλαιότερη εμπειρία μου με dact ct 100 phonostage σε σπιτι συνφορουμιτη και διαφορετικές ρυθμίσεις gain του έδειξαν διάφορες στην μουσική αποτύπωση στις ίδιες τελικές στάθμες από θέση ακροασης και έχω μια βεβαιότητα ότι θα προεκτείνεται κ στις ψηφιακές πηγές αυτή ή διαφορα.

Στη πράξη τώρα, και σχετικά με το τελικό ηχητικό αποτέλεσμα, παίζουν ρόλο τα εξής:
Ικανότητα παροχής ρεύματος σταδίου εξόδου DAC, ηλεκτρικά χαρακτηριστικά καλωδίων διασύνδεσης, αντίσταση και χωρητικότητα εισόδου προενισχυτή και κυκλωματική διάταξη εισόδου προενίσχυσης.
.[/QUOTE]

Ώπα...
αρχικά να πούμε ότι, κυκλωματικά, είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα το gain και το volume, οπότε μην τα συγχέεις.
Την παραπάνω παράγραφο που έγραψα την διάβασες?
Όταν ένα DAC έχει ρυθμιστικό αυτό ενεργεί στο ψηφιακό τμήμα ή στο αναλογικό?
Αυτά είναι θέματα που ουσιαστικά τα αναφέρω στη παραπάνω παράγραφο και διαφοροποιούν το αποτέλεσμα.

Z

Zdimis

Guest
Ευχαριστώ για τον διαχωρισμό gain κ volume είναι σαφές ότι τα είχα σε συγχυση,τώρα κατάλαβα για τα καλά.Ευχαριστώ,θα προσπαθήσω να μην τα ψιλαφιζω έτσι ,ούτως ή άλλως είναι εκνευριστικα πολύπλοκα για τύπους σαν εμενα όχι σε επίπεδο κατανόησης αλλά σε επίπεδο π δουλεια έχω μπλεγμένος σε όλα αυτά τα τεχοκρατικα ηλεκτρονικά μονοπάτια,μουσική θέλω να ακούω γαμ@ τις ψυχώσεις που φυτεύει το υποσυνείδητο μου στην πίσω πλευρά του εγκεφάλου μου ,κ άλλων ομοιοπειραγμενων εγκεφάλων. :)

Τελευταια Μηνυματα

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.367
Members
38.304
Νεότερο μέλος
PanagiotisAng