Voice Coil Specs

Reaction score
0
Καλησπέρα σε όλους, έχω μερικά θέματα που πρέπει να λύσω σχετικά με τα πηνεία.

Ξεκινώντας ας υποθέσουμε ότι έχουμε έξι tweeter.
1) Long: 4m, Thick: 38awg 08ohm
2) Long: 4m, Thick: 40awg 16ohm
3) Long: 2m, Thick: 38awg 04ohm
4) Long: 2m, Thick: 40awg 08ohm
5) Long: 1m, Thick: 38awg 02ohm
6) Long: 1m, Thick: 40awg 04ohm

Ερώτηση 1
Λέγετε πως ένα ηχείο 4ohm χρειάζεται την μιση ενέργεια για να έχει την ίδια ακουστική ισχύ με ένα ηχείο 8ohm, το οποίο ειναι λογικό.
Όμως ένα ηχείο με 8ohm βλ4 δεν θα έχει μεγαλύτερη ευαισθησία επειδή έχει ίσως λεπτότερο πηνείο κσι άρα λιγότερη μετακινούμενη μάζα απο το βλ3;
Απο την άλλη μεριά πάλι ενα ηχείο με διπλάσιο μήκος πηνείου βλ1 θα έχει μεγαλύτερη ευαισθησία λόγο μεγαλύτερου μαγνητικού πεδίου η όχι επειδή θα έχει μεγαλύτερη μάζα απο το βλ3;

Ερώτηση 2
Λέγεται πως πιο πιθανό είναι να καεί ένα ηχείο με λεπτότερο πηνείο από ένα άλλο με παχύτερο.
Όμως τι γίνεται με τα μακρύτερα, ποιο είναι πιο πιθανό να καεί με βάση συγκεκριμένη ισχύ ενα 8άρι, ένα 4άρι, αυτό με το λεπτότερο ή αυτό με το μακρύτερο πηνείο;

zakman35

Επαγγελματίας
Reaction score
4.008
Η ευαισθησία δεν εχει να κάνει μόνο με το πηνίο αλλά και με το μαγνήτη που αποτελούν το μοτέρ του μεγαφωνου επίσης με την αναρτηση την μάζα και την διαδρομή του μεγαφωνου.

Το μήκος του πηνίου δεν έχει να κάνει άμεσα με την αντοχή του, αλλά έμμεσα μιας και πηνια με σιρμα ιδιας διαμέτρου αλλά διαφορετικό μήκος θα εχουν διαφορετική αντίσταση.

Reaction score
0
Ευχαριστώ για την απάντηση αλλά να προσθέσω ότι μιλάω για τα παραπάνω με τα ίδια παρελκόμενα όπως μαγνήτη, διάκενο, μεμβράνη, φόρμερ και υγρό...

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
12.852
Έχω την αίσθηση ότι μπλέκεις δύο πράγματα που δεν έχουν και πολύ σχέση μεταξύ τους.
Το ένα είναι η αντίσταση που παρουσιάζει ένα σκέτο πηνίο όταν μετριέται στον αέρα και το άλλο η αντίσταση ενός μεγαφώνου, στη περίπτωση σου το tweeter.

Όταν ένα πηνίο γίνει τμήμα μιας μηχανικής κατασκευής, όπως είναι ένα μεγάφωνο, η αντίσταση του μεταβάλλεται και πλέον έχει να κάνει, εκτός των ηλεκτρικών χαρακτηριστικών, και με τη μηχανική κατασκευή, δηλαδή ανάρτηση, βάρος, ένταση πεδίου κ.λ.π.
Γιαυτό και οι κατασκευαστές δίνουν, εκτός της ωμικής αντίστασης και της αυτεπαγωγής του πηνίου, καμπύλη αντίστασης, η οποία μεταβάλλεται με τη συχνότητα.

Last edited:

Reaction score
0
Έχω την αίσθηση ότι μπλέκεις δύο πράγματα που δεν έχουν και πολύ σχέση μεταξύ τους.
Το ένα είναι η αντίσταση που παρουσιάζει ένα σκέτο πηνίο όταν μετριέται στον αέρα και το άλλο η αντίσταση ενός μεγαφώνου, στη περίπτωση σου το tweeter.

Όταν ένα πηνίο γίνει τμήμα μιας μηχανικής κατασκευής, όπως είναι ένα μεγάφωνο, η αντίσταση του μεταβάλλεται και πλέον έχει να κάνει, εκτός των ηλεκτρικών χαρακτηριστικών, και με τη μηχανική κατασκευή, δηλαδή ανάρτηση, βάρος, ένταση πεδίου κ.λ.π.
Γιαυτό και οι κατασκευαστές δίνουν, εκτός της ωμικής αντίστασης και της αυτεπαγωγής του πηνίου, καμπύλη αντίστασης, η οποία μεταβάλλεται με τη συχνότητα.
Καταλαβαίνω πλήρως την απάντηση αλλά πάντα η σχετική αντίσταση βασίζεται την σταθερή dc.

Για παράδειγμα ένα ηχείο με μικρή dc θα έχει πιο μικρή μέση αντίσταση στο ίδιο εύρος με ένα άλλο που έχει μεγαλύτερη dc στο ίδιο υλικό.
Το θέμα μου είναι μπορούμε να βγάλουμε κάποιο συμπέρασμα από αυτό?

Επίσης έχω παρατηρήσει ύστερα από δοκιμές ότι αν κάψω tweeter στα 8 ohm απλά καίγονται. Αν κάψω tweeter στα 4 ohm υπάρχει περίπτωση 50/50 να κάψει πυκνωτή. Αν ανεβάσω την ισχύ το tweeter στα 3.7 ohm δεν θα καεί αλλά σίγουρα θα καεί και ο πυκνωτής. Μιλάμε πάντα για το ίδιο crossover. Επομένως δεν δείχνει κάτι αυτό? Όπως ότι το tweeter στα 3,7 ohm αντέχει και δεν καίγεται ίσως λόγο του πάχους του πηνείου?

zakman35

Επαγγελματίας
Reaction score
4.008
Τα tweeter καίγονται απο την παραμόρφωση του ενισχυτή και οχι γιατί δεχονται περισσότερα watt.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
12.852
Καταλαβαίνω πλήρως την απάντηση αλλά πάντα η σχετική αντίσταση βασίζεται την σταθερή dc.

Για παράδειγμα ένα ηχείο με μικρή dc θα έχει πιο μικρή μέση αντίσταση στο ίδιο εύρος με ένα άλλο που έχει μεγαλύτερη dc στο ίδιο υλικό.
Το θέμα μου είναι μπορούμε να βγάλουμε κάποιο συμπέρασμα από αυτό?

Επίσης έχω παρατηρήσει ύστερα από δοκιμές ότι αν κάψω tweeter στα 8 ohm απλά καίγονται. Αν κάψω tweeter στα 4 ohm υπάρχει περίπτωση 50/50 να κάψει πυκνωτή. Αν ανεβάσω την ισχύ το tweeter στα 3.7 ohm δεν θα καεί αλλά σίγουρα θα καεί και ο πυκνωτής. Μιλάμε πάντα για το ίδιο crossover. Επομένως δεν δείχνει κάτι αυτό? Όπως ότι το tweeter στα 3,7 ohm αντέχει και δεν καίγεται ίσως λόγο του πάχους του πηνείου?
Σε γενικές γραμμές ισχύει αυτό που λες για την αντίσταση DC, σαν κανόνας, αλλά βέβαια υπάρχουν και οι εξαιρέσεις.

Όταν χρησιμοποιείς στο ίδιο κύκλωμα διαχωρισμού, tweeter με αντίσταση 8 και 4 Ωμ, μειώνεις το φάσμα που δέχεται το μεγάφωνο με την πρώτη αντίσταση στο μισό. Αναλόγως πηγαίνει και η δυνατότητα ισχύος οπότε μην συγκρίνεις τις δύο περιπτώσεις.

Αν τώρα η ποιότητα κατασκευής του μεγαφώνου, σε συνδυασμό και με υψηλή συχνότητα συντονισμού, δεν του επιτρέπει να δουλεύει αβίαστα σε ακραίες καταστάσεις, ισχύος και μουσικού περιεχομένου και σε συνδυασμό με προβληματικά υπολογισμένο κροσόβερ, μπορεί να καταστραφεί
ευκολότερα.
Για εμένα πάντως είναι απορίας άξιο πως καίγεται μεγάφωνο με πυκνωτή 3,3 μF σε σειρά.
Εκτός αν οι υψηλές παραμορφώσεις του ενισχυτή σου στη περιοχή ή τυχών ταλαντώσεις εκτός ακουστικού φάσματος το καταστρέφουν.

Last edited:

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.571
Members
38.199
Νεότερο μέλος
Alex Nik