Dynamic range και dynamic headroom

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Reaction score
86.213
Με τον αισθησιακό τους φωτισμό, με το σορόπι να κατρακυλάει, το νίκελ, τα φίδια σε περίοπτη θέση, τι λες τώρα, δεν ξέρεις εσυ, από home cinema ακούς :gotcha:

Reaction score
98
Αυτό είναι χαρακτηριστικό της έλλειψης δυναμικής συμπίεσης στην αναπαραγωγή. Δεν σου φαίνεται ότι παίζει δυνατά, δεν σε ενοχλεί.

Ξέρω πολύ καλά ότι ακούγεται υπερβολικό το 115 και 118 dB για αναπαραγωγή στο σπίτι, αλλά επίσης ξέρω πολύ καλά ότι αν το επιτύχεις δεν θα εντυπωσιαστείς από τις υψηλές στάθμες, διότι οι μέσες στάθμες θα είναι κάτω από τα 90 ντεσιμπέλ και δε θα εντυπωσιάσουν κανέναν από πλευράς στάθμης.

Το ίδιο γίνεται αν ακούσεις με κριτική σκέψη τους ήχους από φυσικά όργανα, ένα βιολί, ένα σαξόφωνο, ένα μικρό τύμπανο. Η μέση στάθμη του οργάνου δεν είναι δα σημαντική, όμως τη νιώθεις σε όλο σου το σώμα, έχει ενέργεια, όχι αστεία. Κι οι κορυφώσεις του οργάνου είναι τόσο πραγματικά υψηλές και ταχύτατες σαν αστραπή, που γελάς με τα κωλοηχεία σου, με μηχανήματα που στρογγυλεύουν, αλλά και με όρους όπως υπεραπόσβεση και επιθετικά πρίμα, μη χέσω..

Ο εντυπωσιασμός από πλευράς στάθμης στα στέρεα έρχεται πολύ εύκολα με μέση στάθμη οριακά πάνω από 100 ντεσιμπέλ, και χωρίς δυναμικό εύρος μεγαλύτερο από 3 ντεσιμπέλ, δηλαδή μία συνεχή συμπιεσμένη βαβούρα χωρίς εξάρσεις.

Η αίσθηση της υψηλής στάθμης έχει σχέση με το χρόνο παραμονής του ήχου σε επίπεδα υψηλής στάθμης. Ένας πολύ πολύ "σύντομος" ήχος στα 115 ντιμπι σου ακούγεται λιγότερο δυνατά από ένα περισσότερο "παρατεταμένο" ήχο στα 105 ντιμπι.
Ακόμα και το όριο των αυτιών στα 120 ντιμπι έχει να κάνει με το χρόνο παραμονής του ήχου σε τέτοια στάθμη.

Δηλαδή, άλλο τα ντεσιμπέλ, κι άλλο το τι αισθάνεσαι ως δυνατό ήχο, σύμφωνα με την ακουστοτητα (ναι, λαουντνες, φλετσερ μανσον και τα συναφή της ψυχοακουστικής)

FACT: The decibel is NOT a unit of loudness
It’s not a unit of anything. It’s a RATIO. Λινκ.

Το θέμα των ντεσιμπέλ είναι σχεδόν ακατανόητο στον τυπικό χαϊεντά. Είναι άλλη μία τεχνική παράμετρος, την οποία μόνο ακουστά την έχει, ποτέ δεν την κατανόησε... Όπως το νταμπινκ φακτορ και η υπεραπόσβεση ένα πράμα..:fuckyou:

Έχω να λέω για το τουμπερλεκι.

Ξέρετε τι στάθμη βγάζει; Είναι αδιανόητο! Το ότι κλείνουν στιγμιαία τα ματόκλαδα όταν παίζει δίπλα σου, είναι γιατί ξεπερνιουνται τα 120 ντιμπι παίδες! Δείτε περκασιον και μέγιστη στάθμη, (135) είναι αισχρό..

Κι όσο ακόμα πιο τρελό κι αν σας φαίνεται, το μπάσο τύμπανο φτάνει τα 130 ντεσιμπέλ. Δηλαδή, αν θέλετε να αισθάνεστε ότι το τύμπανο βρίσκεται όντως στη θέση του ηχείου σας, το ηχείο θα πρέπει να βγάζει 130 ντιμπι στις 3 ίντσες απόσταση από το γουφερ, και για να μη συμπιέζει θα πρέπει να έχει και περιθώριο, δηλαδή θα πρέπει να μπορεί να ξεπεράσει ανέτως τα 130. Καλημέρα σας..

Όσον λοιπόν αφορά τις στάθμες, αν θέλουμε την απόλυτη αληθοφάνεια και έλλειψη συμπίεσης στη θέση ακρόασης στο σπίτι μας, δυστυχώς θα πρέπει το στέρεο-χώρος να μπορεί να φτάσει σε αυτό το σημείο (στη θέση ακρόασης) τα 125 ντεσιμπέλ χωρίς συμπίεση, δηλαδή να μπορεί και για παραπάνω. Προσωπικά το θεωρώ ανέφικτο. Εντελώς ανέφικτο, όχι αστεία.:fuckyou:

Γι'αυτό προτείνω ως εφικτό στόχο τα 115.
Εδώ και μία δεκαετία αυτό το στόχο λέω.. ξέρω, είναι βαρετό.:fuckyou:

Είναι όμως επίσης βαρετό για μένα να συνεχίζουν να μου "τη λένε" χαλιενταδες με "συστήματα αναφοράς" με λαμπιτσες των 20 βατ και 5-ιντσες πορδοκλανιές... :fuckyou:
Αν κ έχω αρκετά πιο "απλοϊκό" τρόπο να "ακούω " κ να φτιάχνω τον ήχο-μουσική στο χώρο μου δε μπορώ παρά να συμφωνήσω σχεδόν σε όλα.
Κ μάλλον είμαι σε καλό δρόμο μιας κ πιάνω σε καλές εγγραφές ένα "ολόγραμμα" να έρχεται από την πλευρά του στέρεο που πιάνει νοερά όλο τον πίσω τοίχο απ' αυτό
κ αν μιλήσω με κανονική ένταση την ώρα αυτη δεν με" ακούω" καν...
επίσης στα μεγάφωνα των χαμηλών.ενώ το volume control πάει πχ στα 2/3 η κίνηση τους είναι μικρή.

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
58.677
Πριν χρόνια έτυχε να βρεθώ σε μια εκδήλωση όπου η απόστασή μου από μια μικρή ορχήστρα δωματίου με κλασικά έγχορδα όργανα (δεν πρέπει να ήταν περισσότεροι από 6-8 μουσικούς-πιθανά ένα οκτέτο)-Φυσικά χωρίς κανένα μικρόφωνο, καμμιά ενίσχυση του ήχου...Εκείνο που θυμάμαι χαρακτηριστικά ήταν όχι τόσο η ένταση (δεν ξέρω πόσα dB ήταν οι κορυφές)-άλλωστε ποτέ δεν υπήρχε θέμα να πεις ότι ακούγεται τόσο δυνατά που να σε ενοχλεί (μηδεν παραμόρφωση)...αλλά η πίεση του αέρα που ένιωθα σε όλο μου το κορμί στα δυνατά ξεσπάσματα της ορχήστρας...σαν κάτι να σε έσπρωχνε ελαφρά...κάτι σαν αεράκι...να διαπερνά η μουσική όλο σου το κορμί....

Μακάρι να μπορούσαμε να το αναπαράξουμε, όσο είναι εφικτό, στο σπίτι μας κάποτε.......
Εκείνο που πιθανότατα αντιλαμβανόσουν τότε,ήταν διακροτήματα από συνδυασμούς ασυμπίεστων αρμονικών.
...
Όσον λοιπόν αφορά τις στάθμες, αν θέλουμε την απόλυτη αληθοφάνεια και έλλειψη συμπίεσης στη θέση ακρόασης στο σπίτι μας, δυστυχώς θα πρέπει το στέρεο-χώρος να μπορεί να φτάσει σε αυτό το σημείο (στη θέση ακρόασης) τα 125 ντεσιμπέλ χωρίς συμπίεση, δηλαδή να μπορεί και για παραπάνω. Προσωπικά το θεωρώ ανέφικτο. Εντελώς ανέφικτο, όχι αστεία.:fuckyou:
...
Είναι όμως επίσης βαρετό για μένα να συνεχίζουν να μου "τη λένε" χαλιενταδες με "συστήματα αναφοράς" με λαμπιτσες των 20 βατ και 5-ιντσες πορδοκλανιές... :fuckyou:
Τίποτα δεν είναι εντελώς ανέφικτο,άμα γνωρίζεις επακριβώς τι συμβιβασμούς μπορείς να κάνεις και κυρίως γιατί θα τους έκανες...Ρίξε π.χ. μια ματιά στις προδιαγραφές του προσιτού -συγκριτικώς- Audeze LCD-2 Fazor:
http://audiosoulstore.com/planar-magnetic/16-audeze-lcd2-bamboo.html
...
Και φτάνει επίσης τα όρια του εξοργιστικού η επιμονή από τους αμετανόητους αντιρρησίες της πραγματικότητας ν'αποκαλούν ΄΄άποψη δική σου΄΄ την επισήμανση εκείνης.
Δεν πρόκειται περί άποψης,ασχετοανόητοι - καθότι υπάρχουν και άσχετοι που δεν είναι...ανόητοι.:sneaky:
Είναι αυτό που ισχύει καθολικώς,είτε σας αρέσει είτε όχι,είτε το κατανοείτε είτε όχι...
Επιστρέφοντας στον...φανταστικό μας υψιτελή ακροαματικόφιλο που δεν θα τον πείραζε οι αποδιδόμενες κορυφώσεις να μην ξεπερνούσαν στάθμη 100dB,τί θα ήταν απολύτως απαραίτητο να διαθέτει ούτως ώστε να μπορούσε ν'αντιληφθεί την ωφέλιμη δυναμική ζώνη κατά την αναπαραγωγή απαιτητικού προγράμματος;

Απάντηση:Καταρχάς χώρο ακρόασης με χαμηλό θόρυβο υποβάθρου και ακουστικές ιδιότητες κατάλληλες ούτως ώστε να μην επικαλύπτονταν αντιληπτικώς οι περιεχόμενες συνιστώσες χαμηλής ενέργειας στο σήμα.Και δεύτερον,αλυσίδα αναπαραγωγής αποτελούμενη αποκλειστικώς από συσκευές έχουσες σηματοθορυβικούς λόγους που να φτάνουν στη ζώνη των 120 dB.

Ποια συμβιβαστική έγκλιση της πραγματικότητας θα ήταν η εντελώς ανέφικτη;;)

Last edited:

Reaction score
4.143
Δηλαδή, δύο τελικοί crown xls2500 για παράδειγμα, γεφηρωμένοι ως μονομπλόκ, θεωρούνται επαρκείς για οδήγηση ηχείων με 87db ευαισθησία και 8Ω φορτίο;
Από πλευράς ποιότητας ήχου, είναι ασφαλής επιλογή για οικιακή και όχι επαγγελματική χρήση, για την οποία και προορίζονται;

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
139.386
Και φτάνει επίσης τα όρια του εξοργιστικού η επιμονή από τους αμετανόητους αντιρρησίες της πραγματικότητας ν'αποκαλούν ΄΄άποψη δική σου΄΄ την επισήμανση εκείνης.
Θενκς μαν! ;)

Ποια συμβιβαστική έγκλιση της πραγματικότητας θα ήταν η εντελώς ανέφικτη;;)
Το βινύλιο. :D:p

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
139.386
ηχείων με 87db ευαισθησία και 8Ω φορτίο
Αυτό το ηχείο για να βγάλει 120 ντιμπι στο 1 μέτρο σε στιγμιαία κορυφή του προγράμματος, απαιτεί 2 κιλοβάτ στα 8 ωμ ενισχυτή.

Αν τυχόν ακούς στα 2 μέτρα από τα 2 ηχεία, θες 4 κιλοβάτ.

Και για να έχεις 3 ντιμπι περιθώριο, ίσα ίσα να μη κλιπαρει ενισχυτής κι ηχεία, θες ενισχυτή 8 κιλοβατ και ηχεία που να τον αντέχουν.

Εγώ παίδες αυτά τα λέω ανέφικτα.

Θέλει πολύ ειδικές λύσεις, όχι τα τυπικά ηχεία που αγοράζει ο κόσμος.

Βασικά, ο κόσμος όταν ακούει κάπου ένα πολύ μεγάλο ηχείο, εισπράττει δέος από δυναμικά και στάθμες, ανέφικτες στο σπίτι του. Γι'αυτό το λόγο πολλοί επιλέγουν ακατάλληλα μεγάλα ηχεία για το χώρο τους, για να εισπράξουν αυτή την αίσθηση ασυμπίεστων δυναμικών και στάθμης. Βεβαίως, είναι λάθος αυτές οι επιλογές, απλώς εξηγώ το γιατί γίνονται.

Dimifoot

Editor
Reaction score
86.213
Κανα-δυο διπλασιασμούς πρέπει να γλιτώνουμε απο το gain που μας προσφέρει ο απο πίσω τους τοίχος, (αν γίνεται τετοια τοποθέτηση). Σωστά;
Και αν έχουμε και 1000watt (πες 13in) subwoofer απο τα 80hz και κάτω, γλιτώνουμε και άλλους δυο διπλασιασμους. Ή και δυο subwoofers καλυτερα.
Πέσαμε στο κιλοβάτ, ισως και στα 500watt μόλις...

Καλά τα υπολογίζω;

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
139.386
Ρίξε π.χ. μια ματιά στις προδιαγραφές του προσιτού -συγκριτικώς- Audeze LCD-2 Fazor:
http://audiosoulstore.com/planar-magnetic/16-audeze-lcd2-bamboo.html
Προφανώς πρόκειται για εξαιρετικό αναπαραγωγέα, πραγματικά υψηλών δυνατοτήτων. Με αγχώνουν όμως τέτοιες ημιτελείς προτάσεις, που δεν εμπεριέχουν ντακ, ντιεσπι και ενισχυτικά. Αν είναι να κάνω γω το παζλ, αναλαμβάνω τη δουλειά ενός μηχανικού, και δεν το επιθυμώ πλέον. ;)

Τα νέα πρότυπα ισοσταθμισης στο χώρο των ακουστικών, όπως διαμορφώθηκαν σε πιντιεφάκια της εμπού, σύμφωνα πάντα με τις διαφοροποιημένες καμπύλες ακουστοτητας για τέτοια χρήση, κάνουν υποχρεωτική την χρήση ντιεσπι για την αναγκαία ισοσταθμιση, ειδάλλως ακούς κουκουρούκου. Τουλάχιστον έτσι είπαν στην αες κάποιοι δγιαβαζμένοι.;)

Dimifoot

Editor
Reaction score
86.213
Υπάρχει και ένα σαμπ ακουστικής ανάρτησης 12'' 300w.
(Σιγά σιγά μαθαίνω πως) η επόμενη πληροφορία που χρειάζεται είναι το πόσες ίντσες είναι το woofer του ηχείου (όχι του σαμπ), το xmax και εαν είναι bass reflex ή κλειστού τύπου...

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
139.386
Κανα-δυο διπλασιασμούς πρέπει να γλιτώνουμε απο το gain που μας προσφέρει ο απο πίσω τους τοίχος, (αν γίνεται τετοια τοποθέτηση). Σωστά;
Σωστά, μόνο για εντοιχισμένα.

Και αν έχουμε και 1000watt (πες 13in) subwoofer απο τα 80hz και κάτω, γλιτώνουμε και άλλους δυο διπλασιασμους. Ή και δυο subwoofers καλυτερα.
Πέσαμε στο κιλοβάτ, ισως και στα 500watt μόλις...
Όχι, παραμένεις στην προηγούμενη απάντηση, μόνο για εντοιχισμένα.

Όλη η ισχύς είναι στα μπάσα. Όλη. Μόνο εκεί μπορείς να επιτύχεις κέρδος, και ουσιαστικό κέρδος μόνο με εντοιχισμό. Σε τυπικές πονηριές, αυτά που σου δίνει κάπου ο χώρος, στα παίρνει πίσω από αλλού, οπότε κάνεις τρύπα στο νερό, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων που δε σε αφορούν, είναι δηλαδή κατασκευαστικά κριτήρια.

Reaction score
24.070
εχω την εντυπωση οτι ο λογος που τα ματοκλαδα_σου_κλεινουνε_βρε δεν ειναι τοσο η δυναμικη περιοχη οσο ο ρυθμος ανοδου.
το τουμπερλεκι πχ απαιτει εντυπωσιακο ρυθμο ανοδου απο την αλυσιδα για να σου κλεισει τα ματια (οχι απο αηδια/ενοχληση)

την μεγαλυτερη πλακα της ζωης μου ειχα παθει προ (15ετιας πλεον) στο σπιτι του τζωρτζακη που οσο και να προσπαθουσες το βλεφαρισμα δεν το γλυτωνες. καταλαβαινες οτι επαιζε δυνατα μονο οταν προσπαθουσες να μιλησεις και συνειδητοποιουσες οτι δεν ακουγεσαι. ιδιαιτερα οταν επαιζαν κατι στουντιακα ντεμο προ επεξεργασιας συμπιεσης κλπ εβλεπες τον χριστο φανταρο. για χαιρεζζζζ ουτε κουβεντα (εν ετοι ...εεεε σε δραχμες ηταν νομιζω)

κατι αντιστοιχο προσπαθουσα να κανω στο αυτοκινητο αλλα οταν δεν υπαρχει τροπος (ευκολος) να βαλεις και καλους ενισχυτες και κοντα στα μεγαφωνα (εννοειται παντα ενεργα/dsp) μενεις στην προσπαθεια.

Reaction score
11.422
Τα νέα πρότυπα ισοσταθμισης στο χώρο των ακουστικών, όπως διαμορφώθηκαν σε πιντιεφάκια της εμπού, σύμφωνα πάντα με τις διαφοροποιημένες καμπύλες ακουστοτητας για τέτοια χρήση, κάνουν υποχρεωτική την χρήση ντιεσπι για την αναγκαία ισοσταθμιση, ειδάλλως ακούς κουκουρούκου. Τουλάχιστον έτσι είπαν στην αες κάποιοι δγιαβαζμένοι.;)
Νέα πρότυπα; Δηλαδή Dolby headphone και head related transfer function;
Έτσι ακούω από τα ακουστικά μου εδώ και χρόοοοοοοονια.:D

Reaction score
4.143
Ας αφήσουμε την οδήγηση.
Για την ηχητική ποιότητα των crown, τι έχετε να πείτε; Εδώ να σας πω, ότι με ενδιαφέρει η όσο το δυνατόν ακριβής αναπαραγωγή της παραγωγής, αναξαρτήτως σε τι φορμά έχει αποθηκευτεί η πληροφορία.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
139.386
Επειδή δε τους ξέρετε, να μη σας παιδεύω τζάμπα κι άδικα, είναι οι υπέροχοι "δε κλιμακτήριανς"

IMG_20170104_223801.jpg

Πάρτε ένα δείγμα, μόλις επέστρεψα από το χαμό!

Όποιος νομίζει ότι αυτά βγαίνουν από 6,5-άρια, είναι μεθυσμένος! ;)

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.242
Members
38.293
Νεότερο μέλος
KosmasTR