- Reaction score
- 86.213
Με τον αισθησιακό τους φωτισμό, με το σορόπι να κατρακυλάει, το νίκελ, τα φίδια σε περίοπτη θέση, τι λες τώρα, δεν ξέρεις εσυ, από home cinema ακούς
Αν κ έχω αρκετά πιο "απλοϊκό" τρόπο να "ακούω " κ να φτιάχνω τον ήχο-μουσική στο χώρο μου δε μπορώ παρά να συμφωνήσω σχεδόν σε όλα.Αυτό είναι χαρακτηριστικό της έλλειψης δυναμικής συμπίεσης στην αναπαραγωγή. Δεν σου φαίνεται ότι παίζει δυνατά, δεν σε ενοχλεί.
Ξέρω πολύ καλά ότι ακούγεται υπερβολικό το 115 και 118 dB για αναπαραγωγή στο σπίτι, αλλά επίσης ξέρω πολύ καλά ότι αν το επιτύχεις δεν θα εντυπωσιαστείς από τις υψηλές στάθμες, διότι οι μέσες στάθμες θα είναι κάτω από τα 90 ντεσιμπέλ και δε θα εντυπωσιάσουν κανέναν από πλευράς στάθμης.
Το ίδιο γίνεται αν ακούσεις με κριτική σκέψη τους ήχους από φυσικά όργανα, ένα βιολί, ένα σαξόφωνο, ένα μικρό τύμπανο. Η μέση στάθμη του οργάνου δεν είναι δα σημαντική, όμως τη νιώθεις σε όλο σου το σώμα, έχει ενέργεια, όχι αστεία. Κι οι κορυφώσεις του οργάνου είναι τόσο πραγματικά υψηλές και ταχύτατες σαν αστραπή, που γελάς με τα κωλοηχεία σου, με μηχανήματα που στρογγυλεύουν, αλλά και με όρους όπως υπεραπόσβεση και επιθετικά πρίμα, μη χέσω..
Ο εντυπωσιασμός από πλευράς στάθμης στα στέρεα έρχεται πολύ εύκολα με μέση στάθμη οριακά πάνω από 100 ντεσιμπέλ, και χωρίς δυναμικό εύρος μεγαλύτερο από 3 ντεσιμπέλ, δηλαδή μία συνεχή συμπιεσμένη βαβούρα χωρίς εξάρσεις.
Η αίσθηση της υψηλής στάθμης έχει σχέση με το χρόνο παραμονής του ήχου σε επίπεδα υψηλής στάθμης. Ένας πολύ πολύ "σύντομος" ήχος στα 115 ντιμπι σου ακούγεται λιγότερο δυνατά από ένα περισσότερο "παρατεταμένο" ήχο στα 105 ντιμπι.
Ακόμα και το όριο των αυτιών στα 120 ντιμπι έχει να κάνει με το χρόνο παραμονής του ήχου σε τέτοια στάθμη.
Δηλαδή, άλλο τα ντεσιμπέλ, κι άλλο το τι αισθάνεσαι ως δυνατό ήχο, σύμφωνα με την ακουστοτητα (ναι, λαουντνες, φλετσερ μανσον και τα συναφή της ψυχοακουστικής)
FACT: The decibel is NOT a unit of loudness
It’s not a unit of anything. It’s a RATIO. Λινκ.
Το θέμα των ντεσιμπέλ είναι σχεδόν ακατανόητο στον τυπικό χαϊεντά. Είναι άλλη μία τεχνική παράμετρος, την οποία μόνο ακουστά την έχει, ποτέ δεν την κατανόησε... Όπως το νταμπινκ φακτορ και η υπεραπόσβεση ένα πράμα..
Έχω να λέω για το τουμπερλεκι.
Ξέρετε τι στάθμη βγάζει; Είναι αδιανόητο! Το ότι κλείνουν στιγμιαία τα ματόκλαδα όταν παίζει δίπλα σου, είναι γιατί ξεπερνιουνται τα 120 ντιμπι παίδες! Δείτε περκασιον και μέγιστη στάθμη, (135) είναι αισχρό..
Κι όσο ακόμα πιο τρελό κι αν σας φαίνεται, το μπάσο τύμπανο φτάνει τα 130 ντεσιμπέλ. Δηλαδή, αν θέλετε να αισθάνεστε ότι το τύμπανο βρίσκεται όντως στη θέση του ηχείου σας, το ηχείο θα πρέπει να βγάζει 130 ντιμπι στις 3 ίντσες απόσταση από το γουφερ, και για να μη συμπιέζει θα πρέπει να έχει και περιθώριο, δηλαδή θα πρέπει να μπορεί να ξεπεράσει ανέτως τα 130. Καλημέρα σας..
Όσον λοιπόν αφορά τις στάθμες, αν θέλουμε την απόλυτη αληθοφάνεια και έλλειψη συμπίεσης στη θέση ακρόασης στο σπίτι μας, δυστυχώς θα πρέπει το στέρεο-χώρος να μπορεί να φτάσει σε αυτό το σημείο (στη θέση ακρόασης) τα 125 ντεσιμπέλ χωρίς συμπίεση, δηλαδή να μπορεί και για παραπάνω. Προσωπικά το θεωρώ ανέφικτο. Εντελώς ανέφικτο, όχι αστεία.
Γι'αυτό προτείνω ως εφικτό στόχο τα 115.
Εδώ και μία δεκαετία αυτό το στόχο λέω.. ξέρω, είναι βαρετό.
Είναι όμως επίσης βαρετό για μένα να συνεχίζουν να μου "τη λένε" χαλιενταδες με "συστήματα αναφοράς" με λαμπιτσες των 20 βατ και 5-ιντσες πορδοκλανιές...
Εκείνο που πιθανότατα αντιλαμβανόσουν τότε,ήταν διακροτήματα από συνδυασμούς ασυμπίεστων αρμονικών.Πριν χρόνια έτυχε να βρεθώ σε μια εκδήλωση όπου η απόστασή μου από μια μικρή ορχήστρα δωματίου με κλασικά έγχορδα όργανα (δεν πρέπει να ήταν περισσότεροι από 6-8 μουσικούς-πιθανά ένα οκτέτο)-Φυσικά χωρίς κανένα μικρόφωνο, καμμιά ενίσχυση του ήχου...Εκείνο που θυμάμαι χαρακτηριστικά ήταν όχι τόσο η ένταση (δεν ξέρω πόσα dB ήταν οι κορυφές)-άλλωστε ποτέ δεν υπήρχε θέμα να πεις ότι ακούγεται τόσο δυνατά που να σε ενοχλεί (μηδεν παραμόρφωση)...αλλά η πίεση του αέρα που ένιωθα σε όλο μου το κορμί στα δυνατά ξεσπάσματα της ορχήστρας...σαν κάτι να σε έσπρωχνε ελαφρά...κάτι σαν αεράκι...να διαπερνά η μουσική όλο σου το κορμί....
Μακάρι να μπορούσαμε να το αναπαράξουμε, όσο είναι εφικτό, στο σπίτι μας κάποτε.......
Τίποτα δεν είναι εντελώς ανέφικτο,άμα γνωρίζεις επακριβώς τι συμβιβασμούς μπορείς να κάνεις και κυρίως γιατί θα τους έκανες...Ρίξε π.χ. μια ματιά στις προδιαγραφές του προσιτού -συγκριτικώς- Audeze LCD-2 Fazor:...
Όσον λοιπόν αφορά τις στάθμες, αν θέλουμε την απόλυτη αληθοφάνεια και έλλειψη συμπίεσης στη θέση ακρόασης στο σπίτι μας, δυστυχώς θα πρέπει το στέρεο-χώρος να μπορεί να φτάσει σε αυτό το σημείο (στη θέση ακρόασης) τα 125 ντεσιμπέλ χωρίς συμπίεση, δηλαδή να μπορεί και για παραπάνω. Προσωπικά το θεωρώ ανέφικτο. Εντελώς ανέφικτο, όχι αστεία.
...
Είναι όμως επίσης βαρετό για μένα να συνεχίζουν να μου "τη λένε" χαλιενταδες με "συστήματα αναφοράς" με λαμπιτσες των 20 βατ και 5-ιντσες πορδοκλανιές...
Θενκς μαν!Και φτάνει επίσης τα όρια του εξοργιστικού η επιμονή από τους αμετανόητους αντιρρησίες της πραγματικότητας ν'αποκαλούν ΄΄άποψη δική σου΄΄ την επισήμανση εκείνης.
Το βινύλιο.Ποια συμβιβαστική έγκλιση της πραγματικότητας θα ήταν η εντελώς ανέφικτη;
Αυτό το ηχείο για να βγάλει 120 ντιμπι στο 1 μέτρο σε στιγμιαία κορυφή του προγράμματος, απαιτεί 2 κιλοβάτ στα 8 ωμ ενισχυτή.ηχείων με 87db ευαισθησία και 8Ω φορτίο
Προφανώς πρόκειται για εξαιρετικό αναπαραγωγέα, πραγματικά υψηλών δυνατοτήτων. Με αγχώνουν όμως τέτοιες ημιτελείς προτάσεις, που δεν εμπεριέχουν ντακ, ντιεσπι και ενισχυτικά. Αν είναι να κάνω γω το παζλ, αναλαμβάνω τη δουλειά ενός μηχανικού, και δεν το επιθυμώ πλέον.Ρίξε π.χ. μια ματιά στις προδιαγραφές του προσιτού -συγκριτικώς- Audeze LCD-2 Fazor:
http://audiosoulstore.com/planar-magnetic/16-audeze-lcd2-bamboo.html
(Σιγά σιγά μαθαίνω πως) η επόμενη πληροφορία που χρειάζεται είναι το πόσες ίντσες είναι το woofer του ηχείου (όχι του σαμπ), το xmax και εαν είναι bass reflex ή κλειστού τύπου...Υπάρχει και ένα σαμπ ακουστικής ανάρτησης 12'' 300w.
Σωστά, μόνο για εντοιχισμένα.Κανα-δυο διπλασιασμούς πρέπει να γλιτώνουμε απο το gain που μας προσφέρει ο απο πίσω τους τοίχος, (αν γίνεται τετοια τοποθέτηση). Σωστά;
Όχι, παραμένεις στην προηγούμενη απάντηση, μόνο για εντοιχισμένα.Και αν έχουμε και 1000watt (πες 13in) subwoofer απο τα 80hz και κάτω, γλιτώνουμε και άλλους δυο διπλασιασμους. Ή και δυο subwoofers καλυτερα.
Πέσαμε στο κιλοβάτ, ισως και στα 500watt μόλις...
Νέα πρότυπα; Δηλαδή Dolby headphone και head related transfer function;Τα νέα πρότυπα ισοσταθμισης στο χώρο των ακουστικών, όπως διαμορφώθηκαν σε πιντιεφάκια της εμπού, σύμφωνα πάντα με τις διαφοροποιημένες καμπύλες ακουστοτητας για τέτοια χρήση, κάνουν υποχρεωτική την χρήση ντιεσπι για την αναγκαία ισοσταθμιση, ειδάλλως ακούς κουκουρούκου. Τουλάχιστον έτσι είπαν στην αες κάποιοι δγιαβαζμένοι.