Dynamic range και dynamic headroom

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Reaction score
86.210

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
58.677
"Που πας ρε Καραμητρο????"
...
Πικρα πικραγκουρη!
...Οδήγηση. Στάθμες. Δυναμικά. Δεν είναι "θεωρίες" αυτά...
Η έκθεση σε ακουστικά μουσικά όργανα υπό συνθήκες ελεύθερου πεδίου μπορεί να πτοήσει οιονδήποτε ως προς το τί ζητά και τί είναι εφικτό από την Υψηλή Πιστότητα.
Όλες οι κατατεθείσες ΄΄πίκρες΄΄ συγκλίνουν στο από καιρού διατυπωθέν αξίωμα ότι αντικειμενικός σκοπός της υψηλής πιστότητας -με τα παρόντα τουλάχιστον τεχνολογικά μέσα- δεν είναι ν'αναπλάσει αυτούσια τα αληθινά ηχητικά γεγονότα εντός του οικιακού μας χώρου,αλλά να δημιουργεί το κατάλληλο υπόβαθρο αληθοφανών ερεθισμάτων,ούτως ώστε η ανάπλαση να επιτελεσθεί στην αντίληψη και μόνο δεδομένου ακροατή.
Μα κ για μένα εκεί είναι η λύση - απάντηση.
Αν υπάρχει έστω και μικρή εμπειρία ζωντανής μουσικής,χωρίς ενίσχυση,μαθαίνουμε να ακούμε. Κ ψάχνουμε μετά ότι καλύτερο μπορούμε (αναλόγως τσέπης κ γνώσεων κ αρκετοί) να κάνουμε σε οικιακή μουσική!!!
Η αληθοφάνεια έρχεται από παράγοντες πολλούς.
Οι reviewers έχουν κ πλούσιο λεξιλόγιο να περιγράφουν αυτή τη" κατάκτηση" από τίμπρο έως....Τα dB αν υπάρχουν...καλοδεχούμενα!!!
Στην ουσία ισχύει το αντίστροφο:Καθοριστικός παράγων αληθοφάνειας είναι η φασματική κατανομή ενέργειας στο αναπαραγόμενο σήμα,ενώ η αντίληψη των διακοσμητικών παραμέτρων θα είναι-εφόσον επιτευχθεί-...καλοδεχούμενη.:D
http://www.avsite.gr/forum/threads/fourier.33211/

Και μια...αδιάβαστη -κατά τα φαινόμενα- παρένθεση (αφού το παρόν νήμα αφορά στη δυναμική συμπεριφορά) :
Άπαξ και τελειοποιηθεί η βαθμονόμηση σε λογισμικό επεξεργασίας σήματος με ξεχωριστές HRTF αποκλειστικώς για τον εκάστοτε χρήστη ακουστικών κι ενσωματωθούν ανάλογα συνθηματικά με κατάλληλο τρόπο στην εκάστοτε παραγωγή,αναμένεται να καταρριφθεί το προτελευταίο εμπόδιο στην ολιστική απόδοση μέσω ακουστικών,δηλαδή η αντίληψη μιας πλήρως εξωτερικευμένης και με πραγματικές διαστάσεις ηχητικής σκηνής.Με άλλα λόγια,απόλυτη ανεξαρτησία από οιονδήποτε χώρο,πεδίο και hardware ακρόασης.
Η εφαρμογή εικονικής πραγματικότητας δεν αναμένεται να εκκινήσει μ'εκείνη περικλειόμενη στα όρια ενός δωματίου,αλλά στον εγκέφαλο οιουδήποτε ακροατή...

http://www.avsite.gr/forum/threads/Η-λειτουργία-της-ακοής.66469/page-6#post-932482

http://www.avsite.gr/forum/threads/Η-λειτουργία-της-ακοής.66469/page-6#post-932972

Last edited:

Reaction score
98
Στην ουσία ισχύει το αντίστροφο:Καθοριστικός παράγων αληθοφάνειας είναι η φασματική κατανομή ενέργειας στο αναπαραγόμενο σήμα,ενώ η αντίληψη των διακοσμητικών παραμέτρων θα είναι-εφόσον επιτευχθεί-...καλοδεχούμενη.:D
Πάρα πολύ ωραία όλα αυτά που αναφέρει ο καθηγητής.
Επίσης ακόμα καλύτερα που υπάρχει μερίδα που του είναι κατανοητό .
Εγώ δεν είμαι μέσα σε αυτούς.Έχω την απλή (ίσως κ απλοϊκή για πολλούς) συλλογιστική του...προφιτερόλ ,από την ταινία που όλοι γνωρίζουμε.
Αν τα αυτιά μου που στην ουσία είναι κ ο τελικός αποδέκτης ( πριν πάμε στην επεξεργασία στον εγκέφαλο) νιώθει πως βιώνει αρκετά από αυτά που ακούει σε ζωντανά όργανα ( χωρίς ενίσχυση, αφήνω εκτός τέτοια όργανα τύπου ηλεκτρική κιθάρα κλπ) σε... feels like στον χώρο μου είμαι ευτυχής.
Σέβομαι όπως έχω κάνει αναφορά κ στο παρελθόν όσους έχουν πιο μεγάλη κατάρτιση από εμένα όχι μόνο σε θεματική ήχος,αλλά παντού.
Το μόνο ίσως που δυσκολεύομαι να κατανοήσω είναι το εξής.
Αφού ο καθένας με τον τρόπο του βλέπει το " δάσος" κ όχι δέντρο γιατί θα πρέπει να υπάρχει αντίρρηση.
Καλός ηθοποιός ήτο κ ο Βέγγος χωρίς γνώσεις δραματικής,καλός κ ένας που πήγε στον Κουν .
Αν υπάρχει απλή παρακίνηση από όσους έχουν extra γνώσεις σε άλλους να εμβαθύνουν κ αυτοί,έχει καλά.
Αν όμως είναι για να ξεχωρίσει δήθεν η ήρα από το στάρι, έχω ενστάσεις.

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
58.677
Πάρα πολύ ωραία όλα αυτά που αναφέρει ο καθηγητής.
Επίσης ακόμα καλύτερα που υπάρχει μερίδα που του είναι κατανοητό .
Εγώ δεν είμαι μέσα σε αυτούς.Έχω την απλή (ίσως κ απλοϊκή για πολλούς) συλλογιστική του...προφιτερόλ ,από την ταινία που όλοι γνωρίζουμε.
Αν τα αυτιά μου που στην ουσία είναι κ ο τελικός αποδέκτης ( πριν πάμε στην επεξεργασία στον εγκέφαλο) νιώθει πως βιώνει αρκετά από αυτά που ακούει σε ζωντανά όργανα ( χωρίς ενίσχυση, αφήνω εκτός τέτοια όργανα τύπου ηλεκτρική κιθάρα κλπ) σε... feels like στον χώρο μου είμαι ευτυχής.
Σέβομαι όπως έχω κάνει αναφορά κ στο παρελθόν όσους έχουν πιο μεγάλη κατάρτιση από εμένα όχι μόνο σε θεματική ήχος,αλλά παντού.
Το μόνο ίσως που δυσκολεύομαι να κατανοήσω είναι το εξής.
Αφού ο καθένας με τον τρόπο του βλέπει το " δάσος" κ όχι δέντρο γιατί θα πρέπει να υπάρχει αντίρρηση.
Καλός ηθοποιός ήτο κ ο Βέγγος χωρίς γνώσεις δραματικής,καλός κ ένας που πήγε στον Κουν .
Αν υπάρχει απλή παρακίνηση από όσους έχουν extra γνώσεις σε άλλους να εμβαθύνουν κ αυτοί,έχει καλά.
Αν όμως είναι για να ξεχωρίσει δήθεν η ήρα από το στάρι, έχω ενστάσεις.
Πληροφοριακώς,τα ώτα μας δεν έχουν τα ίδια συναίσθηση του τι συλλαμβάνουν,αφού δεν είναι κάτι άλλο παρά μετατροπείς μηχανικής ενέργειας σε ηλεκτρική.Η επεξεργασία επιτελείται σε επίπεδο ηλεκτρικών ώσεων σε ανώτερα κέντρα του εγκεφάλου.

Συμμερίζομαι την υπογραμμισμένη απορία σου,βρίσκοντας εξίσου απαράδεκτη την προβολή αντιρρήσεων πάνω σε τεχνικά δεδομένα που δεν σηκώνουν...αντιρρήσεις.

• Like
Reactions: GKZ

Reaction score
98
Πληροφοριακώς,τα ώτα μας δεν έχουν τα ίδια συναίσθηση του τι συλλαμβάνουν,αφού δεν είναι κάτι άλλο παρά μετατροπείς μηχανικής ενέργειας σε ηλεκτρική.Η επεξεργασία επιτελείται σε επίπεδο ηλεκτρικών ώσεων σε ανώτερα κέντρα του εγκεφάλου.

Συμμερίζομαι την υπογραμμισμένη απορία σου,βρίσκοντας εξίσου απαράδεκτη την προβολή αντιρρήσεων πάνω σε τεχνικά δεδομένα που δεν σηκώνουν...αντιρρήσεις.
Καλημέρα κ χαίρομαι που έχω απάντηση σε αντίρρηση.
Εξακολουθώ όμως να χρειάζομαι κάτι παραπάνω για να "καλυφθεί "η απορία-αντίρρηση.
Κ ο λόγος είναι απλός κατ' εμέ.Τα όργανα μετρήσεων κ οτιδήποτε άλλο χρησιμοποιείτε από τον μέσο άνθρωπο φτιάχτηκε από κάποια ΜΥΑΛΑ. Κ αυτούς την βάση τους για να τα κάνουν ,τα "άπλα" μάτια κ αυτιά τους τα έδωσαν αρχικός.Κ μετά ακολούθησε η όποια πορεία εξέλιξης περεταίρω.
Εγώ πετάω π.χ.σαν επιβάτης έχοντας προορισμό Θεσσαλονίκη κ πάω κ ο άλλος επίσης,μόνο που αυτός είναι πιλότος ...Ελπίζω να γίνομαι έστω εν μέρει κατανοητός.

Dimifoot

Editor
Reaction score
86.210
Εξακολουθώ όμως να χρειάζομαι κάτι παραπάνω για να "καλυφθεί "η απορία-αντίρρηση.
Κ ο λόγος είναι απλός κατ' εμέ.Τα όργανα μετρήσεων κ οτιδήποτε άλλο χρησιμοποιείτε από τον μέσο άνθρωπο φτιάχτηκε από κάποια ΜΥΑΛΑ. Κ αυτούς την βάση τους για να τα κάνουν ,τα "άπλα" μάτια κ αυτιά τους τα έδωσαν αρχικός.Κ μετά ακολούθησε η όποια πορεία εξέλιξης περεταίρω.
Εγώ πετάω π.χ.σαν επιβάτης έχοντας προορισμό Θεσσαλονίκη κ πάω κ ο άλλος επίσης,μόνο που αυτός είναι πιλότος ...Ελπίζω να γίνομαι έστω εν μέρει κατανοητός.
Οχι

Dimifoot

Editor
Reaction score
86.210
Εγώ πετάω π.χ.σαν επιβάτης έχοντας προορισμό Θεσσαλονίκη κ πάω κ ο άλλος επίσης,μόνο που αυτός είναι πιλότος
Οταν πετάς σαν επιβάτης ομως δεν πας να πεις την "άποψή" σου για τις πτήσεις στους πιλότους.

Κάθεσαι στο καρεκλάκι σου μεχρι Σαλονίκη χωρίς περαιτέρω σχόλια.

Αυτο εννοείς;

Reaction score
98
Οταν πετάς σαν επιβάτης ομως δεν πας να πεις την "άποψή" σου για τις πτήσεις στους πιλότους.

Κάθεσαι στο καρεκλάκι σου μεχρι Σαλονίκη χωρίς περαιτέρω σχόλια.

Αυτο εννοείς;
Σωστά. Στο θέμα μουσική όμως δε είναι έτσι.
Αν εγώ ακούω like live στο σπίτι κ παίρνω αυτά που θέλω,γιατί να γίνω πιλότος...Θεσσαλονίκη θα φτάσω που είναι κ το ζητούμενο.Κ στις αισθήσεις μου εμπιστοσύνη έχω.

Reaction score
777
Ναι δεν είναι έτσι ακριβώς...

Φαντάζομαι οτι όταν πάς να αγοράσεις ένα κρεβάτι πηγαίνεις στο δωμάτιο που σε ενδιαφέρει. Κοιτάς το χώρο. Έπειτα πάς σε καταστήματα με κρεβάτια και υποθέτεις με το μάτι οτι .... τα κρεβάτια ταιριάζουν ακριβώς στο χώρο. Με το μάτι έτσι αυθαίρετα!!!

Ε όχι φυσικά...

Γιατί οι πρόγονοι μας σκέφτηκαν να δημιουργήσουν το "μέτρο".
https://el.wikipedia.org/wiki/Μέτρο

Έτσι η κουβέντα αγορά κρεβατιού δέν σηκώνει υπεκφυγές. Αγοράζεις ένα μέτρο, μετράς το χώρο σου και αγοράζεις το κατάλληλο κρεβάτι. Υπάρχει διαφωνία σε αυτό?

Θεωρείς πχ οτι είναι θεμιτό να αγοράσεις με το μάτι κρεβάτι και να μήν το μετρήσεις? Θεωρείς οτι αν το μετρήσεις θα πέσεις έξω ενώ με το μάτι θα το βρείς ακριβώς?

Φυσικά απο εμένα δέν υπάρχει καμία αντίρηση να το πάς έτσι... Δικά σου είναι τα λεφτά και το κρεβάτι...

Dimifoot

Editor
Reaction score
86.210
Σωστά. Στο θέμα μουσική όμως δε είναι έτσι.
Αν εγώ ακούω like live στο σπίτι κ παίρνω αυτά που θέλω,γιατί να γίνω πιλότος...Θεσσαλονίκη θα φτάσω που είναι κ το ζητούμενο.Κ στις αισθήσεις μου εμπιστοσύνη έχω.
Καμία σχέση. Κανεις δεν υποχρεώνεται να γίνει "πιλότος". Και δεν μιλάμε για μουσική εδώ. Μιλάμε για αναπαραγωγη μουσικής. Αλλο πράγμα.
Αλλα μην εμπιστεύεσαι τις αισθήσεις σου και τόσο πολυ, να εμπιστεύεσαι περισσότερο τους "πιλότους".

(Εγω ΔΕΝ είμαι ενας απο αυτούς)

Μπραβο που ακούς like live...πιάνεις 115 db στη θέση ακροασης;

Shepherd

Μόνιμος
Reaction score
10.837
Αυτό το πράγμα που ακούτε ηχεία από τα pdf και δεν χρειάζεται να τα ακούσετε στο σπίτι σας πραγματικά με ξεπερνάει.
Μ 'αρέσει που το προτείνετε κιόλας, ότι η ακρόαση στο σαλόνι είναι περιττή

Reaction score
15.469
Τα όργανα μετρήσεων κ οτιδήποτε άλλο χρησιμοποιείτε από τον μέσο άνθρωπο φτιάχτηκε από κάποια ΜΥΑΛΑ. Κ αυτούς την βάση τους για να τα κάνουν ,τα "άπλα" μάτια κ αυτιά τους τα έδωσαν αρχικός.Κ μετά ακολούθησε η όποια πορεία εξέλιξης περεταίρω.
Ο κοσμος που ζουμε (εμεις,σημερα) ειναι δημιουργημα των θετικων επιστημων οι οποιες (χ0ντρικα) δουλευουν με το 1 κι 1 κανουν 2 (αν Αποδυκνειεται) ,οχι των μετα-παρα φυσικων επιστημων (αποκρυφυστικες επιστημες τις ελεγε ο Εκο στο εκκρεμες του φουκω ?) .
Τα πραματα ειναι απλα και δε χρειαζεται να τα μπερδευουμε.Αν κατι κανει νιαου-νιαου στα κεραμμιδια η αρχικη υποθεση ειναι οτι προκειται περι γατας ... εαν δεν γνωριζουμε τι εστι γατα δεν χρειαζεται να υποθεσουμε κατι αλλο ...
Εγω ειμαι εδω περα για να μαθω πως ν' ακουω καλυτερα τη μουσικη μου.
Οτι γουσταρω εγω ! τη μουσικη ...
...τα εργαλεια που θα μου επιτρεψουν να το κανω αυτο δουλευουν με Νομους τους οποιους δεν τους κατεχω ,οφειλω να ακουσω αυτους που τους κατεχουν (τους ελενχω κιολας συστηματικα -οσο μπορω ε ?) κι εδω Δεν εχει θεση το τι μου αρεσει αλλα το τι Ειναι.

σορυ προς το παρων - θα μου καψει τα μπιφτεκια η γυναικα,
θα συνεχισω τσι βαριες σκεψεις και τσι βαρυγδουπες αρλου... εεε δηλωσεις αργοτερα.

ισως ...

Reaction score
98
Καμία σχέση. Κανεις δεν υποχρεώνεται να γίνει "πιλότος". Και δεν μιλάμε για μουσική εδώ. Μιλάμε για αναπαραγωγη μουσικής. Αλλο πράγμα.
Αλλα μην εμπιστεύεσαι τις αισθήσεις σου και τόσο πολυ, να εμπιστεύεσαι περισσότερο τους "πιλότους".

(Εγω ΔΕΝ είμαι ενας απο αυτούς)

Μπραβο που ακούς like live...πιάνεις 115 db στη θέση ακροασης;
Όχι βέβαια. Δυνατά ( όχι με όργανα που μετρούν σε dB να ξέρω πόσο) αλλά η πίεση κ αίσθηση έχουν όμοιο χαρακτήρα..

Dimifoot

Editor
Reaction score
86.210
Όχι βέβαια. Δυνατά ( όχι με όργανα που μετρούν σε dB να ξέρω πόσο) αλλά η πίεση κ αίσθηση έχουν όμοιο χαρακτήρα..
Ενδιαφέρον. Με ποσά watt το κανείς αυτό;

Reaction score
5.531
Μερικές στάθμες από εδώ: (δείτε λίγο τα πικ, έχει ενδιαφέρον το λινκ..)

View attachment 67892
Από περιέργεια, έβγαλα από τη θήκη το τενόρο μου σαξόφωνό (μετά από πολύ καιρό απραξίας!) έτσι για να μετρήσω με την εφαρμογή SPL meter στο tablet.....σε απόσταση περίπου μισό μέτρο από το μικρόφωνο ένα δυνατό φύσημα σε A (εντός πενταγράμμου) .....το dBμετρο έγραψε 90dB-γενικά η μέση SPL ήταν γύρω στα 85dB (στο μισό μέτρο πάντα)...αυτά για ένα μοναχικό τενόρο σαξόφωνο...ίσως να μην λειτουργεί σωστά και ο συνδυασμός της δωρεάν εφαρμογής με το υποτυπώδες μικρόφωνο του tablet;

Reaction score
2.566
Αυτό το πράγμα που ακούτε ηχεία από τα pdf και δεν χρειάζεται να τα ακούσετε στο σπίτι σας πραγματικά με ξεπερνάει.

Και εσένα και πολλούς άλλους, το έχουμε καταλάβει εδώ και καιρό αλλά επιμένουμε, κυρίως για να περνάει η ώρα, αλλά και γιατί απ' ότι φαίνεται, ήμαστε μαζόχες!
Καλά ο Εαρ δεν το συζητώ, ξεπερνά τον Gandhi (...at age 37, Gandhi practiced the art of sleeping next to young naked girls to test himself sexually)
:p

Reaction score
98
Ενδιαφέρον. Με ποσά watt το κανείς αυτό;
Με τα watt κ τα dB που εσείς έχετε για γέλια! Σε πολυκατοικία 100 κ 91 αντιστοίχως κ σε μίνι δωμάτιο μου αρκούν.
Αλλά δεν είναι μόνο εκεί το ζητούμενο.
ο καλός πιανίστας θα σου δώσει το νόημα του κομματιού κ θα το " ζωντανέψει" ο κακός όσο κ να χτυπάει δυνατά,δεν....Για μένα ,αυτό είναι κ το πιο σημαντικό.

Staff online

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.242
Members
38.293
Νεότερο μέλος
KosmasTR