Ακούω λάθος αλλά μου αρέσει

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
137.915
Πάνω στα άσχετα, αφού τα ξεκινήσαμε δηλαδή, ας ρίξω ένα εντελώς άσχετο και άνευ ουσίας* σχόλιο:

Έχω κάποιες ηχογραφήσεις του Θέμη, που είναι νομίζω οι καλύτερες ηχογραφήσεις που έχω στα χέρια μου. Πρόκειται για χάι ρεζολουσιον υλικό, από τα χέρια του Θέμη. Πραγματικά δηλαδή, τέτοια ποιότητα ηχογράφησης, δε νομίζω πως έχει ξαναπεράσει από τα χέρια μου, συμπεριλαμβανομένων στην "σύγκριση" πλήθος χαϊεντικών (ομολογουμένως εξαιρετικών) υψηλής ανάλυσης αρχείων.

*Διότι δεν διαθέτω κανενός είδους βάσεις για να κρίνω ηχογραφήσεις, οπότε τα σχόλιά μου είναι εντελώς άχρηστα, καθότι αμιγώς υποκειμενικά. :p

Nick Arvanitakis

Audio Pro
Reaction score
23.744
Πάνω στα άσχετα, αφού τα ξεκινήσαμε δηλαδή, ας ρίξω ένα εντελώς άσχετο και άνευ ουσίας* σχόλιο:

Kύριε κύριε, να πω κι εγώ ένα άσχετο?

Η πιό αισχρή ηχογράφηση που έχω ακούσει είναι στο άλμπουμ Tango in the Night των Fleetwood Mac.
Όσοι έχετε την ελληνική έκδοση , το ξέρετε ήδη...

TGD

Reaction score
8.764
Τρία σημεία:
1. Είμαστε πιστοί τις μετρήσεις. Όταν όμως ο Μάρκος λέει ότι μετρήθηκε (κι όχι μόνο μία φορά) ότι ακούει πάνω από 20k (άσε με εμένα, δεν το έκανα σε επαγγελματία), οι μετρήσεις είναι λάθος.
2. Λέω ότι η γεννήτρια συχνοτήτων στο εργαστήριο ήταν με αέρα, και πέρνω απάντηση ότι οι αυλοί έχουν υψηλές αρμονικές. Μάλιστα, άρα το όργανο όταν έλεγει 21,5kHz έβγαζε και αρμονικές. Δεν ισχυρίστηκα ποτέ ότι τις άκουγα κι αυτές.
3. Πράγματι δεν ξέρουμε τι ακούμε, η ψυχοακουστική έχει μείνει πολύ πίσω σε σχέση με την ηλεκτροακουστική. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιοι δεν είναι πιο εξασκημένοι. Δεν βάζω τον εαυτό μου σε αυτούς, αλλά υπάρχουν άξιοι στο φόρουμ που μπορούν να αντιληφθούν διαφορές με το αυτί χωρίς να μετρήσουν. Μην μου πείτε ότι ο Θέμης ο Ζαφειρόπουλος στήνει τα μικρόφωνα με παλμογράφο και γεννήτρια; Είμαι σίγουρος ότι ακόμα και ο costas EAR αν έρθει σπίτι μου θα μου βελτιώσει τη θέση των ηχείων με το αυτί. Θα το έκανε καλύτερα με τα όργανα, αλλά σίγουρα κάτι θα στρώσει!

Τέλος, συγκρίνετε πώς γράφει ο Ζαφειρόπουλος εδώ μέσα και πώς γράφουν άλλοι. Αυτό το στυλ "πείτε εσείς τις μαλακίες σας και θα έρθω εγώ να σας διορθώσω" (ανοίγοντας μέχρι και θέματα ακριβώς για αυτό τον σκοπό) είναι πολύ εκνευριστικό.

ΥΓ Με ισχυρά τρανζίστορ ΑΒ ακούω, αλλά έχουν και παλμοτροφοδοτικά. Οπότε μην αρχίστε ότι είμαι οπαδός της λάμπας. Κι έχω γράψει πολλάκις για την απαράδεκτη μανία με τα βινύλια που ενέσκυψε τελευταί.

Nick Arvanitakis

Audio Pro
Reaction score
23.744
Κι έχω γράψει πολλάκις για την απαράδεκτη μανία με τα βινύλια που ενέσκηψε τελευταία.
Γιατί μανία φίλε μου και μάλιστα απαράδεκτη?

Για μένα είναι προτίμηση και μόνο.
Δεν θέλω να πείσω κανέναν ν ακούει βινύλια, τ ακούω για πάρτη μου.

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
91.633
Το γεγονός ότι δεν ακούμε καν την απουσία της θεμελιώδους, το έχουν εκμεταλλευτεί στην απόδοση ακόμα και των χαμηλών συχνοτήτων, καθώς είναι γνωστό πως πολλά μικρά ηχεία αδυνατούν να αποδώσουν επαρκώς τις χαμηλές συχνότητες, και δε το λέω γω η λεμονιά, το λέει η βικη: :fuckyou:

<<This very concept of "missing fundamental" being reproduced based on the overtones in the tone has been used to create the illusion of bass in sound systems that are not capable of such bass. In mid-1999, Meir Shashoua of Tel Aviv, co-founder of Waves Audio, patented an algorithm to create the sense of the missing fundamental by synthesizing higher harmonics.[20] Waves Audio released the MaxxBass plug-in to allow computer users to apply the synthesized harmonics to their audio files. Later, Waves Audio produced small subwoofers that relied on the missing fundamental concept to give the illusion of low bass.[21] Both products processed certain overtones selectively to help small loudspeakers, ones which could not reproduce low-frequency components, to sound as if they were capable of low bass. Both products included a high-pass filter which greatly attenuated all the low frequency tones that were expected to be beyond the capabilities of the target sound system.[22] One example of a popular song that was recorded with MaxxBass processing is "Lady Marmalade", the 2001 Grammy award-winning version sung by Christina Aguilera, Lil' Kim, Mýa, and Pink, produced by Missy Elliott.[22]>>
Κουτσομπολίστικη παρένθεση:

Όταν είχε βγει το plugin MaxBass της Waves Audio είχα εντυπωσιαστεί από τις δυνατότητες του αλγόριθμού του. Άκουγα μπάσο από τα άμπασα YAMAHA NS10, που ήταν απαραίτητα σε κάθε studio τότε, και δεν το πίστευα. Μέχρι τότε ψαχνόμασταν με το EQ και το compression για να πάρουμε ένα αποτέλεσμα αισθητά ψεύτικο. Μιλάω για mixdown ηλεκτρονικής μουσικής σε διάφορα studios Ελλάδας και εξωτερικού. Μετά το MaxBass βγήκαν αρκετές παραπλήσιες λύσεις με σημαντικότερες για μένα το Voxengo LF Max Punch και το PSP MixBass2. Οι λύσεις αυτές τα τελευταία χρόνια είναι απαραίτητες σε κάθε mixdown μουσικής (κυρίως) pop που οι 4 στους 5 ακούν από κινητά τηλέφωνα και απλά/φτηνά/μικρά ηχητικά συστήματα.

Το αστείο ήταν ότι μπορεί να έτρωγες πολλές ώρες στο studio για να "φτιάξεις" το μπάσο και όταν η εταιρεία το έστελνε για mastering επέστρεφε χωρίς μπάσο... Η δικαιολογία ήταν ότι το μπάσο ήταν υπερβολικό. Η αλήθεια ήταν ότι αρκετοί ηχολήπτες mastering της εποχής είχαν άγνοια της σύγχρονης μουσικής και άλλαζαν τον ήχο του παραγωγού σύμφωνα με το υποκειμενικό τους γούστο (το βγαλμένο από τη λαϊκή μουσική). Αργότερα, και μετά από πολλά παράπονα, πριν το τελικό mastering έστελναν στον παραγωγό 2-3 versions για να διαλέξουν ποια αρέσει περισσότερο. Η επόμενη εξέλιξη ήταν να πηγαίνει ο ίδιος ο παραγωγός στο mastering και να εποπτεύει τη διαδικασία. Αρκετές φορές είχε μαζί του ξένα CDs και προσπαθούσαν μαζί με τον μηχανικό του mastering να προσεγγίσουν τον ήχο τους.

Last edited:

Reaction score
1.145
πάντως η κουβέντα των ηχογραφήσεων είναι άλλη ιστορία.
Για παράδειγμα η Αρλέτα σε αυτή την ηχογράφηση είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή..

..αλλά δεν μπορώ να πω ότι έχει φυσικότητα. Ακούγεται ότι είναι πολύ κοντά το μικρόφωνο στο στόμα της.
Βασικά είναι σαν να παίζει live σε εξωτερικό χώρο, αλλά όχι ότι παίζουν όλοι unplugged.

Κατά τα άλλα, η ηχογράφηση αυτή είναι από τις αγαπημένες μου· φανταστικό το presence της φωνής

Reaction score
4.704
3. Πράγματι δεν ξέρουμε τι ακούμε, η ψυχοακουστική έχει μείνει πολύ πίσω σε σχέση με την ηλεκτροακουστική. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιοι δεν είναι πιο εξασκημένοι. Δεν βάζω τον εαυτό μου σε αυτούς, αλλά υπάρχουν άξιοι στο φόρουμ που μπορούν να αντιληφθούν διαφορές με το αυτί χωρίς να μετρήσουν.
Σωστα, νομιζω οτι κρίνουμε με βαση

Την ικανότητα ακοής μας σε συχνότητες
Την προηγούμενη εμπειρία μας
Τα ενδιαφέροντά μας στη μουσική
Τα συναισθήματα μας και ποιος ξέρει τι άλλο

Ο άνθρωπος δεν είναι μετρητικο όργανο να ακούει αντικειμενικά
Γι αυτό μιλάμε για γούστο και προτεραιότητες.

Αναλόγως κινούνται και οι παραγωγοί της μουσικής, μουσικοί και τεχνικοί.
Ας χαλαρώσουμε λοιπόν......

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
137.915
η ψυχοακουστική έχει μείνει πολύ πίσω σε σχέση με την ηλεκτροακουστική.
1) Γιατί;

2) Τι σημαίνει (για σένα) ψυχοακουστική;

TGD

Reaction score
8.764
Η ψυχοακουστική (Psychoacoustics) αποτελεί τον κλάδο της ακουστικής και της ψυχοφυσικής, ο οποίος μελετά τον υποκειμενικό τρόπο με τον οποίο το ανθρώπινο σύστημα ακοής αντιλαμβάνεται τους διάφορους ήχους, συμπεριλαμβανόμενης της ομιλίας και της μουσικής (συνειδητοποίηση της ηχητικής πληροφορίας σε γνωστικό επίπεδο).

Όσο για την πρόοδο, θα φέρω το χαρακτηριστικό παράδειγμα την απόλυτης τονικότητας. Παρά τις νευρολογικές έρευνες ετών με προηγμένες μεθόδους, δεν έχει βρεθεί γιατί κάποιοι άνθρωποι έχουν απόλυτη αίσθηση της τονικότητας. Ξέρουμε πιο σημείο του εγκεφάλου διεγείρεται σε αυτούς τους ανθρώπους, αλλά δεν ξέρουμε γιατί είναι διαφορετική η εγκεφαλική λειτουργία αυτών που δεν έχουν την ίδια αίσθηση, ούτε αν μπορεί να μάθει κάποιος να έχει απόλυτο αυτί.

Reaction score
715
Καλημέρα!
Άσε θα πω εγώ. Ψυχο-ακουστική είναι να μου βγάζεις το λάδι κάθε μέρα λέγοντας μου πως τα ψηφιακά παίζουν καλύτερα από κάθε τι άλλο και εγώ να είμαι δυστυχισμένος που δεν μπορώ να βρω καινούριο σε δίσκο το Charango από τους Morcheeba που έχει και την κομματάρα το Aqualung και να αναγκάζομαι να το ακούσω με τον δικό σου τρόπο!

A

AKARL

Guest
Καλημέρα!
Άσε θα πω εγώ. Ψυχο-ακουστική είναι να μου βγάζεις το λάδι κάθε μέρα λέγοντας μου πως τα ψηφιακά παίζουν καλύτερα από κάθε τι άλλο και εγώ να είμαι δυστυχισμένος που δεν μπορώ να βρω καινούριο σε δίσκο το Charango από τους Morcheeba που έχει και την κομματάρα το Aqualung και να αναγκάζομαι να το ακούσω με τον δικό σου τρόπο!
Α όχι, δεν είναι αυτό! Εσύ αναφέρεσαι στην ψυχοβγαλτική ή αλλιώς και ψυχοσαδιστική, θύμα της οποίας υπήρξα το μακρινό 1990 όταν κυκλοφόρησε το Ρούμ Τέμπερατσιουρ Λάϊβ του Πέτρου του Μεγίστου αποκλειστικά σε διπλό ΨΔ. Τότε αναγκάστηκα να αποκτήσω το πρώτο μου ΨΔ πλέϊερ. :mad::(:cry:

Reaction score
2.248
Α όχι, δεν είναι αυτό! Εσύ αναφέρεσαι στην ψυχοβγαλτική ή αλλιώς και ψυχοσαδιστική, θύμα της οποίας υπήρξα το μακρινό 1990 όταν κυκλοφόρησε το Ρούμ Τέμπερατσιουρ Λάϊβ του Πέτρου του Μεγίστου αποκλειστικά σε διπλό ΨΔ. Τότε αναγκάστηκα να αποκτήσω το πρώτο μου ΨΔ πλέϊερ. :mad::(:cry:
Συγνώμη για την παρέμβαση, αλλά το να στήνεις ένα σύστημα έτσι ώστε να εξυπηρετήσει την μουσική από τον αγαπημένο σου καλλιτέχνη είναι φυσιολογικότατο, ακόμα και όταν αυτή η παραγωγή γίνεται για λόγο προώθησης του μέσου.
Οι περισσότεροι που ζήσαμε την εποχή μετάβασης του μέσου αποθήκευσης της πληροφορίας, περάσαμε στην ψηφιακή εποχή για αυτό τον λόγο και όχι για να είμαστε "in and cool".
Εκείνη την εποχή σταμάτησα να αγοράζω LP και αγόραζα CD. 'Οταν κατάλαβα το τι $#@$ έκανα, έτρεχα να τα ξαναβρώ σε LP :headbang:(και ευτυχώς δλδ που για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα η παραγωγή γινοταν και για τα 2 μέσα)

Ψυχοβγαλτικό είναι το να στήνεις ένα σύστημα με τον καλλιτέχνη out.
Δλδ τι έπρεπε να κάνεις? Να σταματήσεις να ακούς τον Γαβριήλ επειδή δεν έβγαινε πια σε δίσκο ή να αλλάξεις μουσικές προτιμήσεις με βάση τις παραγωγές του νέου φόρμα?

Δεν σε κόβω για κρυφοφορμολάτρη

A

AKARL

Guest
Να σταματήσεις να ακούς τον Γαβριήλ
Στον αγαπημένο μου Χάμμιλλ αναφερόμουν. ;)

Δεν σε κόβω για κρυφοφορμολάτρη
Νυν υπέρ πάντων η μουσική! Στην περίπτωσή μας το μέσο ΔΕΝ είναι το μήνυμα.... Αυτό είναι σαφές! :drinks:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
137.915
Χαχαχαχαχα, εντάξει, δε μπορώ να πω ότι είναι κακός ο ορισμός της αγαπημένης μου βικης για την ψυχοακουστική:

Η ψυχοακουστική (Psychoacoustics) αποτελεί τον κλάδο της ακουστικής και της ψυχοφυσικής, ο οποίος μελετά τον υποκειμενικό τρόπο με τον οποίο το ανθρώπινο σύστημα ακοής αντιλαμβάνεται τους διάφορους ήχους, συμπεριλαμβανόμενης της ομιλίας και της μουσικής (συνειδητοποίηση της ηχητικής πληροφορίας σε γνωστικό επίπεδο).
Αλλά είναι πολύ "γενικός", και επιδέχεται λάθος ερμηνείας. ;)

Όμως, δε μου απάντησες στο ερώτημα που ιδιαίτερα προσεκτικά σου έθεσα:

2) Τι σημαίνει (για σένα) ψυχοακουστική;
Για σένα. Όχι τι λέει η βικη. Ήμουν πολύ προσεκτικός στη διατύπωση του ερωτήματος. ;)

Σε αυτό το σημείο, ίσως και για να σε διευκολύνω, δε θέλω να δώσω ορισμό στην ψυχοακουστική, απλώς θέλω να βοηθήσω, εξηγώντας τι δεν είναι η ψυχοακουστική, με τον "αντιδεκάλογο του ear":

1. Δεν είναι το μακρύ και το κοντό του καθενός
2. Δεν έχει σχέση με την ψυχή, την μετά θάνατο ζωή και την ανάσταση των νεκρών
3. Δεν έχει σχέση με την τέχνη
4. Δεν έχει σχέση με τα ψυχολογικά του καθενός
5. Δεν έχει σχέση με την παραψυχολογία, τον μολντερ και τη σκάλη, ούτε με τους εξωγήινους
6. Δεν έχει σχέση με την ψυχιατρική, ούτε με την ψυχολογία, ούτε με την ψυχοθεραπεία, ούτε με τους ψυχολόγους, τους ψυχοθεραπευτές, τους αστρολόγους, τα ταρώ και τις καφετζούδες
7. Κατά βάση, το όνομα "ψυχοακουστική" κακώς εμπεριέχει το "ψυχο", γιατί με σαϊκο δεν έχει καμία απολύτως σχέση
8. Δεν εμπεριέχει καθόλου ασάφειες. Είναι θετική επιστήμη, κλάδος της φυσικής, διέπεται από τους νόμους της φυσικής επιστήμης, με απολύτως μετρήσιμα μεγέθη (ποιά;) και δε σχετίζεται με αόριστα μεγέθη ούτε με φιλοσοφικές σχολές και απόψεις, ούτε με τις καλές τέχνες ή πολιτικές επιστήμες.
9. Δεν έχει καμία σχέση με το χάι εντ
10. Δεν έχει καμία μα καμία απολύτως σχέση με τα καβλώδια, τα φύκια και τις μεταξωτές κορδέλες, κι όλες τις ασάφειες και τα ανυπόστατα επιχειρήματα που ξέρουμε καλά στο χώρο του οντιο, και οτιδήποτε άλλο δεν έχει γερές και σαφείς βάσεις στην επιστήμη της φυσικής.

Όσο για την απορία σου περί τονικότητας:

Όσο για την πρόοδο, θα φέρω το χαρακτηριστικό παράδειγμα την απόλυτης τονικότητας. Παρά τις νευρολογικές έρευνες ετών με προηγμένες μεθόδους, δεν έχει βρεθεί γιατί κάποιοι άνθρωποι έχουν απόλυτη αίσθηση της τονικότητας. Ξέρουμε πιο σημείο του εγκεφάλου διεγείρεται σε αυτούς τους ανθρώπους, αλλά δεν ξέρουμε γιατί είναι διαφορετική η εγκεφαλική λειτουργία αυτών που δεν έχουν την ίδια αίσθηση, ούτε αν μπορεί να μάθει κάποιος να έχει απόλυτο αυτί.
Μπορούμε να την διερευνήσουμε εκτός των ορίων της "ψυχοακουστικής", αλλά αυτό είναι μία διαφορετική ιστορία. Ας μείνουμε λίγο στην εξόχως παρεξηγημένη έννοια της ψυχοακουστικής. ;)

Παρακαλώ για τη συμμετοχή όλων, είναι σημαντικό θέμα. Βασικά, και μόνο η γνώση των Αρχών της ψυχοακουστικής, καταρρίπτει όλους τους μύθους του χάι εντ. 8-)

PURETONE

Ένα σκέτο "Π"
Reaction score
4.017
Βασικά, και μόνο η γνώση των Αρχών της ψυχοακουστικής, καταρρίπτει όλους τους μύθους του χάι εντ. 8-)
Δεν γνωριζεις κανενα high-end μηχανημα που να μετρα καλα ?

A

AKARL

Guest
Δεν γνωριζεις κανενα high-end μηχανημα που να μετρα καλα ?
Να κάνω μια κουλή ερώτηση;....
Θα την κάνω!
Τι ακριβώς είναι το "high-end", μιλώντας αυστηρά και με οικουμενικά αποδεκτούς ορισμούς;

PURETONE

Ένα σκέτο "Π"
Reaction score
4.017
Θα την κάνω!
Τι ακριβώς είναι το "high-end", μιλώντας αυστηρά και με οικουμενικά αποδεκτούς ορισμούς;
To καλως νοουμενο high-end ειναι τα μηχανηματα λογικης τιμης που κανουν καλα η κακα την δουλεια τους,και το κακως νοουμενο high-end ειναι ακριβα εως πανακριβα και εως απαραδεκτα ακριβα μηχανηματα που κανουν καλα η κακα την δουλεια τους. :)

platon

"Επαγγελματίας"
Reaction score
1.430
Θα την κάνω!

Η ...............κολοκυθοπιτα !!!

Reaction score
4.123
Kύριε κύριε, να πω κι εγώ ένα άσχετο?

Η πιό αισχρή ηχογράφηση που έχω ακούσει είναι στο άλμπουμ Tango in the Night των Fleetwood Mac.
Όσοι έχετε την ελληνική έκδοση , το ξέρετε ήδη...

Μπορείς σε παρακαλώ να μας πεις και γιατί το λες αυτό;

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.835
Members
38.246
Νεότερο μέλος
TimoleonTimoleon