Ακούω λάθος αλλά μου αρέσει

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
137.893
Τι ακριβώς είναι το "high-end", μιλώντας αυστηρά και με οικουμενικά αποδεκτούς ορισμούς;
Είναι ακριβά μηχανήματα, που μπορούν να τα έχουν οι λίγοι και εκλεκτοί.

Είναι συνήθως μηχανήματα εκλεπτυσμένης αισθητικής, έως εκκεντρικής, τα οποία ταιριάζουν κατά κανόνα σε πλούσια σπίτια, και αποτελούν ένδειξη πλούτου και αντικείμενα επίδειξης.

Εντάσσονται στην κατηγορία των αντικειμένων γοήτρου, όπως τα ακριβά τεράστια αυτοκίνητα για απλές μετακινήσεις στην πόλη, ή όπως διάφορα άλλα αποκτήματα για τα οποία ο ιδιοκτήτης νιώθει περήφανος που τα έχει, κι ας μη τα χρησιμοποιήσει ποτέ.

Τα περισσότερα από αυτά, αγνοούν βασικές αρχές υψηλής πιστότητας, και δεν κατατάσσονται καν εντός προδιαγραφών του κοινού Hi-Fi.

Αλλά υπάρχουν και υψηλής πιστότητας μηχανήματα σε αυτήν την κατηγορία, απλώς δε χαρακτηρίζεται και δε συνδέεται κατ'ανάγκην η όλη φιλοσοφία του Hi-end με τις έννοιες της υψηλής πιστότητας αναπαραγωγής, τις οποίες επιδεικτικά μάλιστα αγνοούν οι περισσότεροι θιασώτες, με επιλογές λάθος ηχείων σε λάθος χώρους, με λάθος τοποθέτηση των ηχείων, με ανεπαρκεστατη του ανεπαρκούς οδήγηση αυτών, με υψηλές έως τραγικές ολικές αρμονικές παραμορφώσεις, με πιστή ασυνέπεια ισορροπημένης απόδοσης στο φάσμα και απαξίωση στην έννοια της ισοσταθμισης και των μετρήσεων του χώρου, και άλλα πολλά τέτοια, τα οποία προφανώς είναι αθλιότητες και λάθη υλοποίησης ενός ηχοσύστηματος-χώρου.

Last edited:

PURETONE

Ένα σκέτο "Π"
Reaction score
4.017
με επιλογές λάθος ηχείων σε λάθος χώρους, με λάθος τοποθέτηση των ηχείων, με ανεπαρκεστατη του ανεπαρκούς οδήγηση αυτών, με υψηλές έως τραγικές ολικές αρμονικές παραμορφώσεις, με πιστή ασυνέπεια ισορροπημένης απόδοσης στο φάσμα και απαξίωση στην έννοια της ισοσταθμισης και των μετρήσεων του χώρου, και άλλα πολλά τέτοια, τα οποία προφανώς είναι αθλιότητες και λάθη υλοποίησης ενός ηχοσύστηματος-χώρου.
Πραγματα δηλαδη που κανουν οι πλειστοι ειτε αγοραζουν high-end ειτε "lower end" .....

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
137.893
Πραγματα δηλαδη που κανουν οι πλειστοι ειτε αγοραζουν high-end ειτε "lower end" .....
Βεβαίως. ;)

Απλώς η πρώτη κατηγορία, δίνει περισσότερο χρήμα.

Το κέρδος της πρώτης κατηγορίας, με κοινές τις υπόλοιπες παραμέτρους καταστρατήγησης των βασικών αρχών του χάι φαϊ, βρίσκεται στην εμφάνιση.

Το οποίο είναι σημαντικό (ιδίως για τους ανθρώπους αυτούς, για τους λόγους που προαναφέραμε). ;)

A

AKARL

Guest
Αδυνατώ να πιστέψω ότι σε ολόκληρο το αβσάϊτ δεν έχει βρεθεί ακόμα κάποιος να αναφέρει έναν κοινά αποδεκτό ορισμό του χάι-έντ. Κύριε Κόγια, κύριε Μπούτια, κύριε Μάρκου και άλλα προεξάρχοντα μέλη τι λέτε; Θα περιμένω λίγο ακόμα και θα επανέλθω...:wink:

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
12.933
Είναι ακριβά μηχανήματα, που μπορούν να τα έχουν οι λίγοι και εκλεκτοί.

Είναι συνήθως μηχανήματα εκλεπτυσμένης αισθητικής, έως εκκεντρικής, τα οποία ταιριάζουν κατά κανόνα σε πλούσια σπίτια, και αποτελούν ένδειξη πλούτου και αντικείμενα επίδειξης.
Εδώ κάνεις λάθος. Είναι ελάχιστοι οι πλούσιοι που ασχολούνται με το λεγόμενο High_end. Όπως ελάχιστοι είναι και οι άνθρωποι της μουσικής που ασχολούνται μαζί του.

Το High-End στον ήχο είναι ακριβώς ότι και για κάθε τι που μας περιβάλει.
Από σπίτια μέχρι ρολόγια.
Κατασκευές τραβηγμένες στα άκρα σε όλους τους τομείς.
Κάποιοι είναι επιτυχημένοι συνδυασμοί που δουλεύουν καλά και κάποιοι όχι.
Δεν είναι λίγα ας πούμε τα πανάκριβα αυτοκίνητα που δεν έχουν κράτημα και μένουν κάθε τόσο από βλάβες όταν ταπεινά οικογενειακά έχουν τεράστια αξιοπιστία.
Το ίδιο ισχύει και για τον ήχο. Κάποια high end τρέχουν όταν άλλα κουτσαίνουν...

Akis_G

Τηγανιτοειδές (κόντρα πλακέ) μπάσο!
Reaction score
8.006
Αδυνατώ να πιστέψω ότι σε ολόκληρο το αβσάϊτ δεν έχει βρεθεί ακόμα κάποιος να αναφέρει έναν κοινά αποδεκτό ορισμό του χάι-έντ. Κύριε Κόγια, κύριε Μπούτια, κύριε Μάρκου και άλλα προεξάρχοντα μέλη τι λέτε; Θα περιμένω λίγο ακόμα και θα επανέλθω...:wink:
Ειχε γινει ενας ομηρικος καβγας επι του θεματος παλιοτερα, αλλα δε θυμαμαι το θρεντ.
Το συμπερασμα ηταν:
"Hi end = πανω απο 5000€ το κομματι το στερεο"
:party:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
137.893
Εδώ κάνεις λάθος. Είναι ελάχιστοι οι πλούσιοι που ασχολούνται με το λεγόμενο High_end.
Δε με προσέχεις..
Δες πιο προσεκτικά τι έγραψα, καθώς δε διαφωνούμε. ;)

Είπα ότι ταιριάζουν κατά κανόνα σε πλούσια σπίτια, και αποτελούν ένδειξη πλούτου και αντικείμενα επίδειξης. Δεν είπα ότι τα αγοράζουν κατά κανόνα οι πλούσιοι. Σύνηθες είναι να μην έχει βρακί για τον κώλο του, και να κυκλοφορεί με αηφόνι. :p:D

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
137.893
Ειχε γινει ενας ομηρικος καβγας επι του θεματος παλιοτερα, αλλα δε θυμαμαι το θρεντ.
Το συμπερασμα ηταν:
Ναι, κι είναι πάνω κάτω η αλήθεια.

Δηλαδή, αυτό το ηχείο:

Αν σου πω ότι έχει 1,5 χιλιάρικο, ε, σιγά το χάι εντ.

Αν σου πω όμως ότι έχει 55.000 ευρώ, τότε ομολογουμένως μεταμορφώνεται με τη μία σε χάι εντ ηχείο.

Ομοίως και ο μεγάλος του αδερφός:

Και η δική μου αναφορά για αυτά τα εξαιρετικά ηχεία, βρίσκεται θαμμένη κάπου στο φόρουμ. Πρόκειται για αυτά, και το ενδιαφέρον βρίσκεται εδώ. Καλό διάβασμα.

ΥΓ Υπάρχουν και τα αντίστοιχα AES papers, αλλά πρέπει να τα κατεβάσετε από την AES.

Edit

Να κι η αναφορά μου, το σωτήριον έτος 2006. ;)

Last edited:

Reaction score
2.434
Προσωπικά τον ορισμό του Costa – EAR περί HiIEND παραπάνω τον θεωρώ σωστό.

Εκεί που έχω κάποια επί μέρους διαφωνία είναι το να θεωρείται η αναζήτηση της εξεζητημένης εμφάνισης των Hi End συσκευών σαν κάτι κατακριτέο.

Πιστεύω ότι το design - εξωτερική εμφάνιση είναι ο πρώτος παράγοντας επιλογής του καταναλωτή. Από ρούχα – αυτοκίνητα – κλπ μέχρι καφετιέρες και λεμονοστύφτες.
Και μην ξεχνάμε - ΠΑΝΤΑ το design πληρώνεται από λίγο έως πάρα πολύ.

Και εμένα μου αρέσουν πολλές Hi End συσκευές , και πολύ θα ήθελα να είχα όποια μου κάνει κέφι.

Όπως επίσης δεν μου πολυαρέσουν και οι συσκευές για επαγγελματίες . Και όχι μόνο στο hi End.

Προτιμώ μία Bentley με δέρματα και ξύλα , από ένα αυτοκίνητο WRC γυμνό εσωτερικά και με κλωβό. Οπως προτιμώ ένα ωραίαο σε design σαλόνι από ένα με πάγκους αναμονής αεροδρομίου (που μπορεί να είναι πολύ αναπαυτικοί - επίσης)

Από εκεί και πέρα νομίζω ότι αν τηρηθούν οι κανόνες της ακουστικής (κάτι που σπάνια συμβαίνει) οι Hi end συσκευές παίζουν και καλά κατά κανόνα . Κοστίζουν βέβαια πολλαπλάσια αλλά αυτό είναι κάτι που αφορά όσους τις πληρώνουν.

Περισσότερο νομίζω ότι κακοποιούνται οι συσκευές HiEnd σε λάθος χώρους και συνθήκες γενικά , και από ανθρώπους που αγνοούν πολλά (χωρίς να το παραδέχονται και ίσως και χωρίς να το αντιλαμβάνονται) .

Last edited:

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
12.933
Το συμπερασμα ηταν:
Αυτό αρχικά το υποστήριζε ένας παλιός αντιπρόσωπος και είχε γίνει σλόγκαν πριν 5-6 χρόνια!

Reaction score
715
Η χειροτερη που εχω εγω σε LP ειναι το "Geographies" Hector Zazou
Εγώ αυτό εδώ:

DSC_8729.JPG

Υπάρχουν κομμάτια σε αυτόν το δίσκο που η ηχογράφηση έχει πάει απλά περίπατο από το μπούκωμα της παραμόρφωσης. Μιλάμε για θεόκουφο ηχολήπτη. Είπαμε punk αλλά αυτοί εδώ το τερμάτισαν.

Κάποια tracks ευτυχώς δεν είναι τόσο χάλι..

A

AKARL

Guest
Αυτό αρχικά το υποστήριζε ένας παλιός αντιπρόσωπος και είχε γίνει σλόγκαν πριν 5-6 χρόνια!
Κάτι τέτοιες δηλώσεις από πολλούς επαγγελματίες του χώρου (κυρίως από τους αλεξιπτωτιστές), καθώς και άλλα απίστευτης "αισθητικής" διαφημιστικά σλόγκαν του ιδίου αντιπροσώπου, στιγμάτισαν τον όρο χάι-έντ με τον τρόπο που (δικαίως) παραπέμπει στους ορισμούς/αναφορές που προαναφέρθηκαν.
Η αλήθεια, όμως, ίσως να είναι κάπως διαφορετική. Δουλεύω κάποιες σκέψεις τώρα που μπορεί να αποδειχτούν μπαρούφες αλλά μπορεί και να έχουν ενδιαφέρουν (έστω και για κάποιους λίγους).:wink:
Όπως, πάντως, και να μου βγει εκφράζω τις ειλικρινείς ευχαριστίες μου σε όλους που με τον άλφα ή βήτα τρόπο με παρακίνησαν να αρχίσω, μετά από πολλά χρόνια, να ξαναπροβληματίζομαι τόσο πάνω στο θέμα της σχέσης μου με τη μουσική όσο και της σχέσης μου με την εν οίκω αναπαραγωγή της. :) :hi:

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Reaction score
84.902
Θα συμμετέχω στην προσπάθεια να δωθουν ορισμοί για το Hi end

Hi end:
Συσκευές μηχανημάτων ήχου όπου οι κατωτέρω παράγοντες ειναι ανεξάρτητοι μεταξύ τους:
  1. Κόστος
  2. Ικανότητα πιστής αναπαραγωγής μουσικής
  3. Αισθητική

Hi endας;
Ο κάτοχος ή θαυμαστής των ανωτέρω συσκευών ήχου, με τα εξής τρία χαρακτηριστικά, ανεξάρτητα επίσης μεταξύ τους
  1. Οικονομική δυνατότητα αγοράς των ανωτέρω συσκευών
  2. Επάρκεια της αίσθησης της ακοής
  3. Γνώση των βασικών αρχών λειτουργίας τοποθέτησης και χρήσης συσκευών ήχου.

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
58.077

:D

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.835
Members
38.246
Νεότερο μέλος
TimoleonTimoleon