Ποιότητα ήχου μέσω Spotify και Tidal

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
137.000
..κυριε κυριε να πω, να πω εγω;
Μη πετάγεσαι συ, τον ντιμιφουτ λέω.:p:lol::lol::lol:

Ντιμιφουτ, πέφτεις σε νησί, πας σε άλλο πλανήτη, δε ξέρω, σκέψου συ σενάριο, μόνος κι ερμος, και μπορείς να πάρεις ή πικάπ κι όσους δίσκους θες, ή σποτιφαϊ. Διάλεξε. Πικάπ ή σποτιφαϊ;:roflmao:

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Reaction score
84.155
Μη πετάγεσαι συ, τον ντιμιφουτ λέω.:p:lol::lol::lol:

Ντιμιφουτ, πέφτεις σε νησί, πας σε άλλο πλανήτη, δε ξέρω, σκέψου συ σενάριο, μόνος κι ερμος, και μπορείς να πάρεις ή πικάπ κι όσους δίσκους θες, ή σποτιφαϊ. Διάλεξε. Πικάπ ή σποτιφαϊ;:roflmao:
Καλά, εντάξει.

Και ομως κάποιοι διαλέγουν πικαπ. Άβυσσος...

J

JORDANELLI

Guest
Μήπως γνωρίζει κανείς αν και πότε πρόκειται να γίνει η πλατφόρμα spotify hi fi?

Gojakla

Αρχαιολάγνος πιουριτανίστας
Reaction score
7.491
Θα γίνει. Το "πότε" δεν είναι διευκρινισμένο ακόμα. Είναι σε beta testing.

Reaction score
2.165
Τώρα στο MQA μπαίνει και το HD Tracks, σε streaming, αλλά ίσως χρειάζεται VPN (For those not running a VPN, HDTracks (the download store) is only available to residents of the USA, the UK ad Germany):
http://www.digitalaudioreview.net/2017/06/hdtracks-mqa-7digital-hdmusicstream/

Εμένα πάντως το Tidal δε με έπεισε, προτιμώ κι εγώ την ποικιλία του σποτιφάει.

Sugah

Ζαχαρούλης
Reaction score
3.326
Το Tidal δυστυχώς, πέραν της ποικιλίας πάσχει και απο ευκολία χειρισμού και τρόπο απεικόνισης στον χρήστη, για τα δικά μου γούστα πάντοτε.
Και εξηγούμαι. Τρέχοντας την εφαρμογή του Spotify σε υπολογιστή, αυτομάτως αυτός γίνεται Spotify connect συμβατός και τον χειρίζεσαι απο την εφαρμογή του Spotify στο κινητό η στο ταμπλετ, με τις τσαχπινιές και τα φρου-φρου και τις κορδέλες που έχει. Αυτο το γουστάρω αφάνταστα.
Για το tidal αντίστοιχα για να απολαύσεις user interface φιλικό με όλα τα κομφόρ πρεπει να έχεις ROON. Όλες οι υπόλοιπες εφαρμογές που και καλα ενσωματώνουν το Tidal απλά βλέπεις κάποιες λίστες και αυτο ήταν. Ημίμετρα. Δεν ανακαλύπτεις νέα μουσική, νέες μπάντες, νέα κομμάτια η διαφορετικές εκτελέσεις του ίδιου τραγουδιού.
Για να έχω ROON πρεπει να εκταμιεύσω τα 400+ που ζητά για lifetime συνδρομή. Πολλά χρήματα για να ακούω μόνο Tidal και τις οποίες μουσικές μου σε χαη ρεζολουσιο.
Όταν αποφασίσουν να κάνουν σωστό integration με κάποιο τρόπο, πράγμα που δε το πιστεύω και φυσικά να βελτιώσουν τη δισκογραφία τους, νικητής ειναι το Spotify για μένα προσφέροντας καλύτερη συνολική εμπειρία. Και ας μην ακούω φλακ και MQA...

Dimifoot

Editor
Reaction score
84.155
Το Tidal δυστυχώς, πέραν της ποικιλίας πάσχει και απο ευκολία χειρισμού και τρόπο απεικόνισης στον χρήστη, για τα δικά μου γούστα πάντοτε.
Και εξηγούμαι. Τρέχοντας την εφαρμογή του Spotify σε υπολογιστή, αυτομάτως αυτός γίνεται Spotify connect συμβατός και τον χειρίζεσαι απο την εφαρμογή του Spotify στο κινητό η στο ταμπλετ, με τις τσαχπινιές και τα φρου-φρου και τις κορδέλες που έχει. Αυτο το γουστάρω αφάνταστα.
Για το tidal αντίστοιχα για να απολαύσεις user interface φιλικό με όλα τα κομφόρ πρεπει να έχεις ROON. Όλες οι υπόλοιπες εφαρμογές που και καλα ενσωματώνουν το Tidal απλά βλέπεις κάποιες λίστες και αυτο ήταν. Ημίμετρα. Δεν ανακαλύπτεις νέα μουσική, νέες μπάντες, νέα κομμάτια η διαφορετικές εκτελέσεις του ίδιου τραγουδιού.
Για να έχω ROON πρεπει να εκταμιεύσω τα 400+ που ζητά για lifetime συνδρομή. Πολλά χρήματα για να ακούω μόνο Tidal και τις οποίες μουσικές μου σε χαη ρεζολουσιο.
Όταν αποφασίσουν να κάνουν σωστό integration με κάποιο τρόπο, πράγμα που δε το πιστεύω και φυσικά να βελτιώσουν τη δισκογραφία τους, νικητής ειναι το Spotify για μένα προσφέροντας καλύτερη συνολική εμπειρία. Και ας μην ακούω φλακ και MQA...
Δεν ειναι μόνο το roon
Και το Audirvana εχει remote και καλο interface για Tidal

lakiss51

"Επαγγελματίας"
Reaction score
2.427
Για δείτε εδώ κι εδώ
Η γνωστη διεργασια του android, ΑΛΛΑ...
"Note: After clearing the app’s data, you’ll be logged out, and your login details will be cleared. You’ll also need to resync any offline music, and reselect your preferred settings after logging back in."
ΟΠΟΤΕ....:(

Reaction score
2.165
Δεν ειναι μόνο το roon
Και το Audirvana εχει remote και καλο interface για Tidal
Ναι αλλά και το ίδγιο το MQA έχει τους σκεπτικιστές του (εμού ικλούντεντ):
https://benchmarkmedia.com/blogs/application_notes/163302855-is-mqa-doa
When fully decoded, the resolution of MQA is limited to 17 bits at 96 kHz. Miska* has shown that an MQA file actually occupies more space than a lossless 96 kHz 18-bit PCM file! Why settle for 17 bits when you can have an 18-bit file in a smaller package? MQA may be promising a sonic benefit and file-size benefit that it cannot deliver!

* Συνάμα, αυτός ο Μίσκας είναι ο ρηβγιούερ των Dynaudio 600 XD

Dimifoot

Editor
Reaction score
84.155
Ναι αλλά και το ίδγιο το MQA έχει τους σκεπτικιστές του (εμού ικλούντεντ):
https://benchmarkmedia.com/blogs/application_notes/163302855-is-mqa-doa
When fully decoded, the resolution of MQA is limited to 17 bits at 96 kHz. Miska* has shown that an MQA file actually occupies more space than a lossless 96 kHz 18-bit PCM file! Why settle for 17 bits when you can have an 18-bit file in a smaller package? MQA may be promising a sonic benefit and file-size benefit that it cannot deliver!

* Συνάμα, αυτός ο Μίσκας είναι ο ρηβγιούερ των Dynaudio 600 XD
Εχουν γραφτεί πολλα υπέρ και (λιγότερα) κατα του MQA.

Υπαρχει κατι καλύτερο για streaming απο το MQA αυτη τη στιγμή ?

Reaction score
2.165
Εχουν γραφτεί πολλα υπέρ και (λιγότερα) κατα του MQA.

Υπαρχει κατι καλύτερο για streaming απο το MQA αυτη τη στιγμή ?
Στα κατά αναφέρεται και ότι το φροντισμένο μάστερινγκ/ρεμάστερινγκ παίζει μεγαλύτερο ρόλο από το MQA.
Oπότε το "καλύτερο για streaming απο το MQA αυτη τη στιγμή" ίσως είναι πλασματικό.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
137.000
Το μέγεθος της λέξης (16-17-18-24bit) το θεωρείτε (εσφαλμένα) ότι αποδίδεται αυτούσιο σε μια μόνο παράμετρο, πράγμα παραπλανητικό που σας μπερδεύει στα συμπεράσματα που βγάζετε.

Πρέπει να ανατρέξετε στην ανάλυση των bit της λέξης (σύμφωνα με τα στάνταρντς) για να δείτε που χρησιμοποιούνται ένα προς ένα τα bit της λέξης, και ποιά bit μένουν εντελώς αχρησιμοποίητα, ποια καθορίζουν πληροφορίες άσχετες με τον ήχο, ποια αλλάζουν αναλόγως consumer & pro standard, κλπ.

Είναι πανεύκολο να καταλάβει κανείς γιατί ένα αρχείο ακόμα και 24/96 είναι μικρότερο σε μέγεθος από ένα 17/96, αν κατανοήσει ότι τα πρότυπα των αρχείων αυτών είναι εντελώς διαφορετικά και οι πληροφορίες που εμπεριέχονται μπορούν να αφορούν διαφορετικά πράγματα.

Το mqa είναι ένας πολύ σοφός αλγόριθμος από μια πολύ σοφή εταιρεία στα ψηφιακά, κι αποτελεί ξεχωριστό standard αρχείου, εξ ου και η ανάγκη για διαφορετικού χαρτντγουερ ντακ, ή η διαμεσολάβηση σοφτγουερ μετατροπής, το οποίο θα μετατρέψει το ένα standard στο άλλο, ώστε να υπάρξει αναγνώριση του προτύπου.

lakiss51

"Επαγγελματίας"
Reaction score
2.427
Παντως το mqa του Tidal δεν με εντυπωσιασε (=ικανοποιησε)

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
137.000
Στα κατά αναφέρεται και ότι το φροντισμένο μάστερινγκ/ρεμάστερινγκ παίζει μεγαλύτερο ρόλο από το MQA.
Oπότε το "καλύτερο για streaming απο το MQA αυτη τη στιγμή" ίσως είναι πλασματικό.
Πολύ σωστά. ;)

Εν ολίγοις, όλα ξεκινούν από την ποιότητα του μαστερινγκ, η οποία είναι καθοριστικής σημασίας.

Και θα το πάω ένα βήμα παραπέρα:

Τα περισσότερα υλικά που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή για ακρόαση, είναι υποδεέστερα του βινυλίου, κι ακόμα κι ένα mp3 τους είναι και πολύ.

Δεν αποτελεί "ηχητική αναβάθμιση" η μετατροπή ενός mp3 σε 16/44,1 (red book audio) κι ούτε αποτελεί "ηχητική αναβάθμιση" η μετατροπή του σε 24/96 ή 24/192 (hi res audio). Ο,τι και να του κάνεις, θα παραμείνει ένα απλό mp3.

Ασχολούμαστε με τις δυνατότητες των μέσων, αδιαφορώντας για τις αντικειμενικές παραμέτρους των υπαρχόντων μαστερινγκ, τουλάχιστον της πλειοψηφίας τους.

Για να σας δώσω ένα παράδειγμα:

Θέλω να ακούσω Χάρρυ Κλυνν, από τον δίσκο του με τίτλο "Δοξάστε με" το γνωστό μας "ουγκαγκα μπουμ μπουμ", τη "λογομαχία στις σέρραις μάντρες", το "ταγκό της χορδής" και το υπέροχο "το βαμπίρ", πείτε μου λοιπόν, από πού θα ακουστεί καλύτερα, από βινύλιο, CD, Spotify, tidal, tidal mqa ή από το ραδιόφωνο; :p

Οπότε, η ποιότητα του μαστερινγκ είναι καθοριστική για την ηχητική ποιότητα του προς διανομή μουσικού γεγονότος.

Πέραν τούτης της παραμέτρου, έρχεται να προστεθεί μία ακόμα: σε μια σύγχρονη ηχογράφηση, είναι προτιμότερο να παραχθεί πρωτογενές μαστερινγκ σε mqa σε δειγματοληψία 96-αρα, παρά να παραχθεί ένα τυπικό audio αρχείο στο standard των 24/96, διότι το mqa περιέχει ...περισσότερα. ;)

Άρα, το συνολικό παραμύθι είναι αρκετά πιο πολύπλοκο σε τεχνικό επίπεδο από το απλό μέγεθος των αρχείων (γεγονός που οδηγεί πολλούς σε εσφαλμένες αντιλήψεις του θέματος), ενώ σε χρηστικό επίπεδο τα πράγματα είναι εξόχως απλά. 8-)

Reaction score
2.165
Είναι πανεύκολο να καταλάβει κανείς γιατί ένα αρχείο ακόμα και 24/96 είναι μικρότερο σε μέγεθος από ένα 17/96
.
Kατανοώ το ότι το bit length δε σχετίζεται με το μέγεθος (δε μετράει δλδ :p) αλλά το είναι άσχημο, ηθικά έστω, αν ισχύει το "Does MQA degrade quality vs RedBook FLAC when there is no MQA decoder - answer seems to be yes".

Στο SACD για παράδειγμα υπήρχε ξεχωριστό layer για να μη χάνεται η ποιότητα (ή, έστω, να μπορεί να παίζεται) στο δισκάκι σε πλέηερ με δίχως το απαιτούμενο χάρντγουερ.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
137.000
Αυτή τη στιγμή, η μουσική βιομηχανία έχει μπροστά της μία μεγάλη πρόκληση, την αναβάθμιση των μαστερινγκ ώστε να συμβαδίζουν με τις δυνατότητες των νέων στρίμινγκ φορμά, που θα αποτελέσουν την κύρια πηγή εσόδων όλης της μουσικής βιομηχανίας του πλανήτη.

Φωτιά στα μπατζάκια τους και θα γίνει χαμός στο remastering, πολύ φοβάμαι σε τυποποιημένες διαδικασίες λόγω φόρτου εργασίας, αλλά όπως και να'χει, προς όφελος του καταναλωτή.

Ιδίως για τα πολυκάναλα remastering, μου τρέχουν τα σάλια. ;)

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.612
Members
38.210
Νεότερο μέλος
Aris29