Analog vs Digital

T

Tadakis

Guest
Ξέρεις ότι το σύστημα αυτό είναι στην Ελλάδα. Το έχεις ακούσει? Μίλα με τον ιδιοκτήτη του (που και αυτόν τον ξέρεις) να σε αφήσει να το ακροαστείς και μετά μας λες την άποψή σου για ρεαλισμό, ψυχοακουστική, δυναμικό εύρος κλπ. Προσωπικά έχω ακούσει πολλά συστήματα του εκατομμυρίου (και πάνω) και το συγκεκριμένο (παρόλο που δεν στοιχίζει τόσο) παίζει σαφώς ανώτερα.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
136.859
Το έχεις ακούσει? Μίλα με τον ιδιοκτήτη του (που και αυτόν τον ξέρεις) να σε αφήσει να το ακροαστείς και μετά μας λες την άποψή σου για ρεαλισμό, ψυχοακουστική, δυναμικό εύρος κλπ.
Η κάθε τέτοια ακρόαση αποτελεί αφορμή "άποψης" (προσωπικής), και το γνωρίζω πολύ καλά κι από πρώτο χέρι. :)

Αντιθέτως, στα υπόλοιπα που λες (περί δυναμικού εύρους, ψυχοακουστικής κλπ), δεν τίθεται θέμα "άποψης". ;)

Είναι δηλαδή ανόμοια πράγματα, και κάθε συσχέτιση ή σύγκριση είναι άστοχη.

Αυτό προσπαθώ να σας κάνω να το διακρίνετε, μάλλον ανεπιτυχώς, εφόσον μου προτείνετε κάτι τέτοιο.

Τη γνώμη μου για την κάθε υποκειμενική "άποψη", τη γνωρίζεις. :)
Το όμοιο, ισχύει για την προσωπική μου άποψη.
Τη θεωρώ μηδενικής αξίας.

Αν μου αρέσει τι; Η λάμπα; Ναι, βεβαίως μου αρέσει.
Αν με ενδιαφέρει να το υλοποιήσω στο χώρο μου; Όχι, καθόλου.

Το ενδιαφέρον μου βρίσκεται στην υψηλή πιστότητα αναπαραγωγής, για πολλούς λόγους, αλλά κυρίως γιατί μου αρέσει και στην ακρόαση, πράγμα που είναι απολύτως λογικό και προβλεπόμενο από την ψυχοακουστική που ανέφερες.

Το ενδιαφέρον μου να ακούω "μηχανές", είναι εντελώς μηδενικό.
Δυστυχώς, τον έκανα αυτόν τον κύκλο, έκλεισα.
Κάποτε έτρεχα να ακούσω πως παίζει το ένα και πως το άλλο.
Παλιά ξινά σταφύλια, περασμένες εποχές για μένα.

Ας χαίρεται ο καθένας τη μουσική του (και τα μηχανήματά του αν του προκαλούν χαρά), αλλά προσωπικά ενώ θα χαρώ τη μουσική μου, όπως και τη μουσική σε οποιονδήποτε φίλο, δυστυχώς δε μου προκαλεί πλέον χαρά η ακρόαση των μηχανών του οποιουδήποτε φίλου, ιδίως επειδή αυτόματα συγκεντρώνομαι στο τι δεν παίζει σωστά, οπότε και αρχίζει να με ενοχλεί. Κι έχει τύχει να πάω σε σπίτια που είχαν αξιόλογα μηχανήματα, αλλά πήγα για πίτσα και μπύρες, ίσως και για μια ταινία, και φεύγοντας δε θυμόμουν καν τι μηχανήματα είχε, ίσως δεν είχα καν προσέξει τι ηχεια έπαιζαν. Όμως ποια ταινία είδα, το θυμάμαι ακόμα! ;)

Last edited:

T

Tadakis

Guest
Είναι σαφές αυτό που λες και δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης. Δεν διαφωνώ με τη προσέγγισή σου καθότι είναι άκρως ορθολογιστική. Καλώς ή κακώς είσαι στη μειοψηφία που το προσεγγίζεις έτσι (καλώς ή κακώς). Πάραυτα και ή 'άλλη σχολή - η λάθος (των χαζών, των πεισματάρηδων, των λεφτάδων που είναι βλαμμένοι και θέλουν να τα πετάνε από τα παράθυρα κλπ.) έχει ορισμένες φορές κάποιες καταλήξεις ιδιαίτερα σωστές. Μπορεί να προέκυψε τυχαία, ευκαιριακά, από σύμπτωση, όπως θες πες το. Επειδή αναφέρθηκες σε ΑΥΤΟ καθαυτό το σύστημα να σου πω πως έχει ιδιαίτερα σωστό ήχο. Αυτό. Τίποτα άλλο.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
136.859
Επειδή αναφέρθηκες σε ΑΥΤΟ καθαυτό το σύστημα να σου πω πως έχει ιδιαίτερα σωστό ήχο.
Σωστό ήχο; Χμ χμ χμ..

Θα δεχομουν χωρίς καμία αντίρρηση και χωρίς διευκρινήσεις το άνωθεν σχόλιο αν είχε ως κατάληξη το "ευχάριστο ήχο". Και θα συμφωνούσα κιόλας.

Για να δεχτώ όμως ότι έχει "σωστό ήχο", θα πρέπει να το διευκρινήσεις τουλάχιστον με ένα σχεδιάγραμμα χρόνων αντήχησης του χώρου, ακολουθούμενο από ένα σχεδιάγραμμα απόκρισης (πλάτους και φάσης) στο φάσμα (να συμπεριλαμβάνει την πηγή κι αν υπάρχει ισοστάθμιση να μάθω πως υλοποιείται), ένα σχεδιάγραμμα ολικής αρμονικής παραμόρφωσης στο φάσμα και τέλος ένα ρημάδι στεπ ρισπονς.

Μια μέτρηση στιγμιαίου μέγιστου SPL στη θέση ακρόασης κατά την απαραμορφωτη αναπαραγωγή μουσικής, πχ μιας συμφωνικής, καθώς και μια μέτρηση του θορύβου ηρεμίας, θα μου δείξει και το δυναμικό εύρος του ηχοσυστήματος στις συνθήκες ακρόασης, αλλά και την μέση στάθμη ακρόασης, άρα και την ανάλογη ταργκετ κερβ απόκρισης που οφείλει να έχει σε τέτοια στάθμη, λόγω ακουστοτητας.

Μετά από αυτά, θα συμφωνήσω ή θα διαφωνήσω με την εκτίμησή σου για το αν παίζει "σωστά".

Χωρίς αυτά, δεν μπορώ να έχω "άποψη" αν παίζει σωστά, και με το σχόλιό σου δε με βοηθάς να αποκτήσω μία.

Σε προσωπικές μου ακροάσεις, οι απαιτήσεις μου ξεκινούν από Moby σε στάθμες live, και φτάνουν σε χορωδιακά (για αληθοφάνεια φωνών) και τύμπανα (μία σετ ντράμς σε αληθινές στάθμες). Συνήθως, στον Moby κόβονται τα περισσότερα, κι όσα δε κοπούν εκεί, κόβονται στο επόμενο στάδιο. Στο τρίτο στάδιο τα πράγματα είναι μάλλον εξωπραγματικά απαιτητικά για νορμάλ ηχοσυστήματα (134 ντεσιμπέλ λεν ότι φτάνει η μπότα στην πρώτη οκτάβα, δράμα...). Κι όμως, το έχω ακούσει και το τρίτο στάδιο "σωστά". ;)

Επίσης, αν το ακούσω, πάλι δε θα έχω άποψη για το αν παίζει σωστά. Θα έχω άποψη για το αν παίζει ευχάριστα, και τι με ενοχλεί. Το "σωστά", οι μετρήσεις, οι οποίες πάντα εξηγούν αυτά που με ενοχλούν. ;)

Last edited:

T

Tadakis

Guest
Θαρρω πως τα γραφήματα υπάρχουν καθότι τα ενισχυτικά ειναι custom, ο χώρος φροντισμένος, τα ηχεια απαιτητικά κλπ. Βέβαια εκτιμώ πως και ο ιδιοκτήτης του έβαλα τη πινελιά του στο να το φέρει πιο στα γούστα του. Όποτε και στα γραφήματα παλι δεν θα σου αρέσει. Όπως επίσης και τα δικά σου σε εκείνον κλπ. Έτσι λοιπόν μίλησα για "ιδιαίτερα σωστά" και προφανώς ευχάριστα (για να μην πω συναρπαστικά)!

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
136.859
στα γραφήματα παλι δεν θα σου αρέσει. Όπως επίσης και τα δικά σου σε εκείνον κλπ.
Δεν υπάρχει "αρέσει" στα γραφήματα. ;)

Υπάρχει το "σωστό", και μετά, το πόσο λάθος είναι.
Το λίγο λάθος, είναι στα πλαίσια του "νορμάλ", ειδάλλως καταντάς υποχόνδριος στον ήχο.

Δηλαδή, αποκλίσεις 1-2 άντε 3 ντιμπι στο φάσμα, σιγά τα ωα.
Χρόνοι αντήχησης από 0.3 έως 0.45-0.5, μια χαρά. Κλπ.

Αλλά χρόνοι αντήχησης από 0.9 χαμηλά έως 0.2 ψηλά και ο,τι να'ναι ενδιάμεσα, προφανώς είναι λάθος και ακατάλληλοι για σωστή αναπαραγωγή.

Παραμόρφωση στο 3% και δώσε, ε, δεν είναι στα πλαίσια του σωστού.

Απόκριση με βουνά και λαγκάδια κι άσχετη με τα επιθυμητά ταργκετ κερβ, δεν είναι σωστή.

Κλπ.

Δεν τίθεται θέμα άποψης στα γραφήματα. Τίθεται θέμα γνώσης ώστε να τα ερμηνεύεις ως έχουν.

Last edited:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
136.859
Πολύ ΣΥΡΙΖΑ στα τελυταια ποστ του ο Κωστας..... (δεν χαλαει καρδιες)
Ποτέ δεν "χαλούσα καρδιές" μωρέ, ούτε είχα τέτοια διάθεση, αλλά όταν τα λες στεγνά τα πράγματα ως έχουν, πάντα υπάρχει κίνδυνος να παρεξηγηθούν αυτοί που δε τα λεν ως έχουν, αλλά όπως "νομίζουν" ότι έχουν.. ;)

πχ όταν είπα στον ντιμιφουτ ότι ο ενισχυτής του ήταν για πέταμα, θίχτηκε. Ομοίως θίχτηκε όταν του είπα ότι ο ICE έπαιζε καλύτερα (πιο "σωστά") από τον ενισχυτή του, ενώ αυτός επέμενε (λόγω "ακροάσεων") ότι ο ενισχυτής του ήταν καλύτερων "χροιών" από τους ICE. Δυστυχώς, μιλούσα αντικειμενικά, κι αυτός έλεγε το μακρύ του και το κοντό του. (δες στο τέλος)

ο χώρος φροντισμένος
Αυτό είναι το μόνο που είπες ως τώρα και "μετράει" στα υπέρ για "σωστή" αναπαραγωγή.

Βεβαίως το γράφημα των χρόνων αντήχησης θα δείξει με απόλυτη σαφήνεια το επιτυχές (ή όχι) της προσπάθειας περιποίησης του χώρου.

Από την φωτογραφία πάντως, δε διακρίνω κάποιες πχ διαχυτικές διατάξεις ή επεμβάσεις στις γωνίες, αλλά μπορεί ο υπόλοιπος χώρος να είναι γεμάτος διαχυτές, που να ξέρω... Ξέρω όμως ότι η ισοβαρική καμπίνα δεν δίνει πλεονέκτημα τοποθέτησης ή λοβού απόκρισης, απλά δίνει πλεονέκτημα μικρότερης παραμόρφωσης και μικρότερου (μισού) όγκου καμπίνας. ;)

Η τοποθέτηση των ηχείων δείχνει να είναι αυτά σχεδόν παράλληλα προς τον πίσω τοίχο, χωρίς δηλαδή την προβλεπόμενη κλίση προς τα έσω (των 30 μοιρών) για τη δημιουργία του "σωστού" ισόπλευρου τριγώνου ακρόασης, όπως φαίνεται και από τη γραμμή των πλακιδίων του δαπέδου με τα όρια της βάσης του ηχείου. Αυτή η τοποθέτηση βεβαίως είναι λάθος σε οποιοδήποτε ηχείο, αλλά επίσης είναι γνωστό πως δημιουργεί την ψευδαίσθηση αυξημένου "εύρους" στην στερεοφωνική "εικόνα" και ως εκ τούτου το επιθυμούν πολλοί και το υλοποιούν έτσι, του dapost πχ συμπεριλαμβανομένου με τα ενεργά ATC τα 100-στάρια να κοιτάν όπου γουστάρουν! ;)

Οπότε λάθος τοποθέτηση, αλλά "αρέσει". Τα γνωστά, ουδεμία έκπληξη. ;)

Αρκετά βίντεο κυκλοφορούν στο γιουτιούμπ με το συγκεκριμένο στέρεο και σε αυτόν το χώρο (από τον χαμαιλέοντα), με διαφορετικά ενισχυτικά. Τα εν λόγω ηχεία πάντως, έχουν αρκετά αντικειμενικά σχεδιαστικά πλεονεκτήματα, ενώ η τιμή τους δεν είναι "εξωφρενική".. Ταυτόχρονα, τα εν λόγω ηχεία (αν θυμάμαι καλά - αλήθεια, δε το τσέκαρα) ζητούν ισχύ της τάξης των 70 βατ, οπότε (με "λίγο" headroom) εκτιμώ ως "σωστό" για αυτά έναν ενισχυτή της τάξης τουλάχιστον των 150 βατ, ασχέτως αν είναι ικανά να κάνουν "φασαρία" και με 2 βατ.. Άλλο λοιπόν το "σωστό", κι άλλο το ποιο "αρέσει", όπως και στην κλίση των ηχείων στην τοποθέτηση. Ξέρω πάντως κάποιους που τα έχουν ακούσει σχεδόν nearfield, με σωστές κλίσεις, και τους "άρεσε" πολύ. Φυσικά, αυτό ως γεγονός δε βοηθάει σε τίποτα περί εξαγωγής συμπερασμάτων γενικής ισχύος ("σωστός ήχος"), όπως και το αντίθετο, αν δηλαδή ήξερα κάποιον που τα άκουσε και δε του "άρεσαν". Και; ;)

Άρα τα γραφήματα μας δείχνουν το αντικειμενικό του "σωστού" ήχου, ενώ οι ακροάσεις μας δείχνουν το μακρύ και το κοντό του καθενός. Όλα χρήσιμα (ιδίως το μακρύ του καθενός), αλλά για διαφορετικές δουλειές. :)

Last edited:

Reaction score
28.885
Άρα τα γραφήματα μας δείχνουν το αντικειμενικό του "σωστού" ήχου, ενώ οι ακροάσεις μας δείχνουν το μακρύ και το κοντό του καθενός. Όλα χρήσιμα (ιδίως το μακρύ του καθενός), αλλά για διαφορετικές δουλειές. :)

έγραψες πάλι! ;)

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Reaction score
84.051
πχ όταν είπα στον ντιμιφουτ ότι ο ενισχυτής του ήταν για πέταμα, θίχτηκε. Ομοίως θίχτηκε όταν του είπα ότι ο ICE έπαιζε καλύτερα (πιο "σωστά") από τον ενισχυτή του, ενώ αυτός επέμενε (λόγω "ακροάσεων") ότι ο ενισχυτής του ήταν καλύτερων "χροιών" από τους ICE.
Σιγά να μην θίχτηκα :p
Μπορεί να διαφώνησα, αλλά δεν θίχτηκα.

Δεν θίγομαι βρε για μηχανήματα. Γιατί να θίχτώ; Εγώ τα σχεδίασα;

Αντιθέτως, δεν το πήρα καθόλου προσωπικά, και γιαυτο το λόγο ξαναέβαλα μετά τη συζήτηση μας τον ice για να τον προσέξω καλύτερα μήπως τον είχα αδικήσει. Και μετά από μερικές ώρες ακρόασης συμφώνησα.

Αν το είχα πάρει προσωπικά δεν θα έκανα δεύτερο συγκριτικό.

Αντιθέτως λοιπόν , δεν κολλάω καθόλου σε προηγούμενες "απόψεις", αν αποδειχθεί πως κάπου έκανα λάθος.

Αλλά ακροάσεις γουστάρω :gamer:,
Πάντα βέβαια λαμβάνοντας υπόψιν και τα αντικειμενικά δεδομένα

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
136.859
Δεν θίγομαι βρε για μηχανήματα. Γιατί να θίχτώ; Εγώ τα σχεδίασα;
Αποτελείς εξαίρεση αγαπητέ μου συνάδελφε, που απλώς επιβεβαιώνει τον κανόνα. ;)

Γενικά μιλώντας, όταν λες στον κόσμο ότι πχ ο ενισχυτής του είναι γτπκ, τρόπον τινά "θίγεται", διότι, εκτός των άλλων, θίγεται και η προσωπική του άποψη ότι ακούγεται "σωστά", αφού του "αρέσει"... Κατά βάση θίγεις την ικανότητά του για ακουστικές εκτιμήσεις, κι αυτό πολύς κόσμος το φέρνει βαρέως, ιδίως όταν κουβαλάει στην πλάτη πολλά έτη λάθος "εμπειριών".. ;)

Επειδή ακριβώς δε "θίχτηκες" όταν "έθιξα" τον παλιό σου ενισχυτή ή τις εντυπώσεις των ακροάσεών σου, γι'αυτό κατάντησες να κάνεις 800 μετρήσεις τη μέρα μέχρι να κατάλαβεις τι παίζει. ;)

Κι είσαι πλέον από τους ελάχιστους που έχουν τα παλιά τους ηχεία πλέον να συνοδεύονται από όλα τα γραφήματα που ανέφερα παραπάνω, και μάλιστα με αξιοπρεπέστατες επιδόσεις. ;)

Χώρος για "προσωπικές πινελιές" στο τελικό αποτέλεσμα, όπως καταλαβαίνεις, σαφώς και υπάρχει. Επίσης καταλαβαίνεις ότι όσο πιο πολλά καταλαβαίνεις, τόσο μικρότερος χώρος για "προσωπικές πινελιές" υφίσταται. ;)

Προσωπικά, επειδή ακριβώς πέρασα πολλά χρόνια εγκλωβισμένος στις "προσωπικές πινελιές" του πάλαι ποτέ "αρχοντικά καλοπληρωμένου χάι εντ", τις μηδένισα προ αμνημονεύτων ετών, κι ησύχασα απ'τον καημό. :p

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Reaction score
84.051
Κι είσαι πλέον από τους ελάχιστους που έχουν τα παλιά τους ηχεία πλέον να συνοδεύονται από όλα τα γραφήματα που ανέφερα παραπάνω, και μάλιστα με αξιοπρεπέστατες επιδόσεις. ;)
Αγαπητέ συνάδελφε ευχαριστώ για τα ευγενικά σας λόγια.

Όσο για τα ηχεία... σώζονται ακόμα, και παίζουν αξιοπρεπώς ελέω Τσίπρα.
Θα είχαν συνταξιοδοτηθεί εδώ και καιρό κάτω απο άλλες συνθήκες.

Tsipras saves B&W!

T

Tadakis

Guest
Έψαχνα στη Χρυσή Ευκαιρία για ένα technics 1200 mk2 - και ενώ θα ορκιζόμουν πως ανα πάσα στιγμή βρίσκεις να αγοράσεις στα 300-500 ευρώ σε καλή κατάσταση......πλέον δεν υπάρχει ούτε μια αγγελία. Μάλλον θα αγοράσω ένα dac των 150 ευρώ για δώρο που θέλω σε ένα φίλο και θα του πω πως είναι και καλύτερο από το αναλογικό μου. :lolsign::lolsign::lolsign:

Reaction score
1.469
Και επειδη καυ....νω σαν 15 χρονο με το συστημα μου αλλη μια φωτο

δωσε μας και μερικες πληροφοριες για αυτο το συστημα γιατι δεν το ξερω εγω
και καυ...νω κι εγω :D

Reaction score
30.452
Έψαχνα στη Χρυσή Ευκαιρία για ένα technics 1200 mk2 - και ενώ θα ορκιζόμουν πως ανα πάσα στιγμή βρίσκεις να αγοράσεις στα 300-500 ευρώ σε καλή κατάσταση......πλέον δεν υπάρχει ούτε μια αγγελία. Μάλλον θα αγοράσω ένα dac των 150 ευρώ για δώρο που θέλω σε ένα φίλο και θα του πω πως είναι και καλύτερο από το αναλογικό μου. :lolsign::lolsign::lolsign:
Δεν το έλεγες πριν ένα μηνα;
Θα σου έδινα το δικό μου..

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.579
Members
38.200
Νεότερο μέλος
danstefan