- Reaction score
- 99.364
Κατά κύριο λόγο πρέπει να έχει 2 διακριτές εξόδους Sub out. Μετά νομίζω είναι σίγουρο ότι κάνει calibration ανά κανάλι.στην περίπτωση που έχουμε 2 sub, πως μπορούμε να γνωρίζουμε αν ενας avr μπορεί να κάνει sub EQ χωριστά για το καθένα subwoofer;
νομιζω κανενας δεν κανει avr δεν κανει ξεχωριστο sub eq και δεν ειναι σωστο να γινει.στην περίπτωση που έχουμε 2 sub, πως μπορούμε να γνωρίζουμε αν ενας avr μπορεί να κάνει sub EQ χωριστά για το καθένα subwoofer;
Κατεβασε το REW και πηγαινε στο τερμα δεξια tab εκει που λεει Room Sim, συμπληρωσε τις παραμετρους του χωρου και των ηχειων σου και δες ποια ειναι η προβλεπομενη ακουστικη του χωρου σου με αυτο το σεταπ σε αυτον τον χωρο με αυτες τις ρυθμισεις.Καλημέρα,
Ηχεία: Klipsch rf 62 mk II
Sub: Yamaha yst 315 rt.
Marantz sr 7009
Ας δούμε και τις δικές μου παραμέτρους, διότι σε ακρόαση μουσικής, μάλλον χάνει:
α. Marantz δηλωμένα τα ηχεία σαν large.
b. Marantz δηλωμένα τα ηχεία σαν small.
Marantz αυτόματη ρύθμιση και βγάζει κύρια ηχεία -9db sub -11db
κροσοβερ 80 hz
LFE: 120 hz
Sub: Hich cut . Έχει από 40Hz έως 140hz και το έχω στα 140hz
Volume. Λίγο πιο κάτω από την μέση (αυτό που προτείνει και ο marantz)
Phase: REV (reverse) position, αυτό προτείνεται στο manual του sub και αυτό ακούγεται καλύτερα στον χώρο μου.
Αποτέλεσμα: Στην περίπτωση α. (Με τα ηχεία δηλωμένα δηλαδή σαν large), έχω πολύ καλύτερο ακουστικό αποτέλεσμα.....
Ά υπάρχει και ένα κουμπάκι στο sub το οποίο ονομάζεται B.A.S.S. με επιλογές Music - Movie..... και δεν έχω ασχοληθεί ποτέ μαζί του. Υποτίθεται ότι βελτιώνει τον ήχο κατά την ακρόαση μουσικής (when an ardinary music is played, the excessive low-frequency components are cut off to make the sound clearer. (The sound will be lightter and reproduces the melody line more clearly.)
Το θέτω όμως πάντα στην επιλογή movie.
Απίθανο έως αδύνατο να προτείνεται ανάποδη φάση στο manual. Αυτά δεν τα πειράζουμε όταν ο ενισχυτής κάνει αυτόματη ισοστάθμιση.Phase: REV (reverse) position, αυτό προτείνεται στο manual του sub και αυτό ακούγεται καλύτερα στον χώρο μου.
Πάντα Off.Ά υπάρχει και ένα κουμπάκι στο sub το οποίο ονομάζεται B.A.S.S.
Ξέχασες: και τα ηχεία πάντα small.Απίθανο έως αδύνατο να προτείνεται ανάποδη φάση στο manual. Αυτά δεν τα πειράζουμε όταν ο ενισχυτής κάνει αυτόματη ισοστάθμιση.
Πάντα Off.
Καθόλου απίθανο , αν ο κατασκευαστής έχει βάλει το μεγάφωνο να χτυπάει μέσα δλδ ανάποδα. Το κάνουν κάποιοι , και ειδικά η JBL.Απίθανο έως αδύνατο να προτείνεται ανάποδη φάση στο manual. Αυτά δεν τα πειράζουμε όταν ο ενισχυτής κάνει αυτόματη ισοστάθμιση.
Πάντα Off.
Τότε θα ονόμαζαν αυτό normal και το άλλο reverse.Καθόλου απίθανο , αν ο κατασκευαστής έχει βάλει το μεγάφωνο να χτυπάει μέσα δλδ ανάποδα. Το κάνουν κάποιοι , και ειδικά η JBL.
Είναι άλλο πράγμα η φάση του σήματος και άλλο πράγμα η πολικότητα του μεγαφώνου.Τότε θα ονόμαζαν αυτό normal και το άλλο reverse.
Σωστα, η ιδανικη θεση εχει να κανει με το χωρο. Σοβαρες σχεδιαστικες διαφορες δεν υπαρχουν στα σαμπ αρα δεν αλλαζει κατι. Αν μπει και δευτερο σαμπ, πιθανον να επηρεαστουν οι ιδανικες θεσεις. Με δυο σαμπ, το optimisation πρεπει να γινεται και με τα δυο να παιζουν ταυτοχρονα σαν ενα.Απο ο,τι εχω καταλάβει η ιδανική θέση εχει να κανει με peaks/nulls του χωρου. Άρα μάλλον όχι.
Αν τωρα υπάρχουν σοβαρές σχεδιαστικές διαφορές (π.χ dual cone ή συστήματα ισοστάθμισης) μετατρέπεται σε ερώτηση για πολυ προχωρημένους..., και θέλω να μάθω κι εγω!