Μελίδης Μιχάλης
Πρόεδρος ΕΒΒΕ
- Reaction score
- 29.713
Δεν είμαι πυροσβέστης, δεν έχω εμπειρία κατάσβεσης πυρκαγιών.
Μόνο κάποια εμπειρία από δύο φορές που πήγα σε φωτιές όταν ήμουν στον στρατό, μία στο Μπογδάνο ρέμα του Λαγκαδά που κάναμε βολές με τα άρματα (ΑΜΧ30) και κάψαμε το βουνό, ευτυχώς όχι δάσος και μία όταν πήρε φωτιά το δάσος της Αρναίας Χαλκιδικής.
Επίσης έβαλα φωτιά δύο φορές στο σπίτι.
Μία μικρός 6 ετών που την έσβησε η πυροσβεστική και μία το 1994 που την έσβησα μόνος μου με πυροσβεστήρες.
Έμαθα όμως μερικά πράγματα.
Πρώτον ότι η φωτιά πρέπει να αντιμετωπιστεί στην έναρξή της, αν εξαπλωθεί πολύ, χάθηκε το παιχνίδι.
Είναι απίστευτο το πως μεταδίδεται όταν φουντώσει.
Δεύτερον η πρόληψη που είναι και η σπουδαιότερη.
Τόσα χρόνια παρακολουθούμε κάθε χρόνο φωτιές να καίνε δάση, σπίτια, αυτοκίνητα, περιουσίες και ανθρώπους.
Θυμάμαι όταν καιγόταν όλη η Πεντέλη, η Θάσος, η Σάμος, η Ηλεία που είχε και θύματα και μάλιστα πολλά.
Φέτος είδαμε πάλι πολλές φωτιές και καταστροφικές. Με τα γνωστά κλισέ "βιβλική καταστροφή" κ.λ.π.
Π.χ. Ζάκυνθος, Κύθηρα και τώρα αυτή τη στιγμή καίγεται ο Κάλαμος και ο Βαρνάβας και δεν ξέρω που θα φτάσει.
Τι κάνουμε τόσα χρόνια λοιπόν σαν πρόληψη;
Ποιοί έχουν συμφέρον και τελικά ωφελούνται από τις φωτιές;
Τι έγινε με τις βίλες που ξεφύτρωσαν στις καμένες περιοχές;
Τι έγινε με τους εμπρηστές που συνελήφθησαν τόσα χρόνια;
Τι τιμωρία αξίζει σε κάποιον που δημιουργεί μια τέτοιας έκτασης καταστροφή;
Ζήτησε λέει ο πρωθυπουργός την άμεση κινητοποίηση όλων των δυνάμεων.
Ποιών δυνάμεων;
Των 30ετίας και βάλε καθηλωμένων, λόγω έλλειψης ανταλλακτικών, καναντέρ;
Των λίγων και μη επαρκώς επανδρωμένων πυροσβεστικών οχημάτων;
Των δύο - τριών υδροφόρων οχημάτων της κοινότητας;
Οι κάτοικοι της περιοχής λένε ότι άργησαν να πάνε οι δυνάμεις πυρόσβεσης και όταν πήγαν τα εναέρια μέσα, ήταν ήδη απόγευμα και δεν θα μπορούσαν πλέον να επιχειρούν λόγω του σκοταδιού που έπεφτε.
Σπίτια κάηκαν και τα έδειχναν ζωντανά να τα βλέπουμε στις οθόνες μας να καίγονται αργά.
Δεν μπορώ να φανταστώ πως θα είναι να βλέπεις το σπίτι σου να καίγεται.
Τόσα χρόνια λοιπόν δεν άλλαξε κάτι, τα ίδια και τα ίδια, έτσι και φέτος είχαμε για άλλη μια χρονιά "βιβλικές καταστροφές"
Άραγε πόσα δάση έχουμε που δεν κάηκαν ακόμη;
Μόνο κάποια εμπειρία από δύο φορές που πήγα σε φωτιές όταν ήμουν στον στρατό, μία στο Μπογδάνο ρέμα του Λαγκαδά που κάναμε βολές με τα άρματα (ΑΜΧ30) και κάψαμε το βουνό, ευτυχώς όχι δάσος και μία όταν πήρε φωτιά το δάσος της Αρναίας Χαλκιδικής.
Επίσης έβαλα φωτιά δύο φορές στο σπίτι.
Μία μικρός 6 ετών που την έσβησε η πυροσβεστική και μία το 1994 που την έσβησα μόνος μου με πυροσβεστήρες.
Έμαθα όμως μερικά πράγματα.
Πρώτον ότι η φωτιά πρέπει να αντιμετωπιστεί στην έναρξή της, αν εξαπλωθεί πολύ, χάθηκε το παιχνίδι.
Είναι απίστευτο το πως μεταδίδεται όταν φουντώσει.
Δεύτερον η πρόληψη που είναι και η σπουδαιότερη.
Τόσα χρόνια παρακολουθούμε κάθε χρόνο φωτιές να καίνε δάση, σπίτια, αυτοκίνητα, περιουσίες και ανθρώπους.
Θυμάμαι όταν καιγόταν όλη η Πεντέλη, η Θάσος, η Σάμος, η Ηλεία που είχε και θύματα και μάλιστα πολλά.
Φέτος είδαμε πάλι πολλές φωτιές και καταστροφικές. Με τα γνωστά κλισέ "βιβλική καταστροφή" κ.λ.π.
Π.χ. Ζάκυνθος, Κύθηρα και τώρα αυτή τη στιγμή καίγεται ο Κάλαμος και ο Βαρνάβας και δεν ξέρω που θα φτάσει.
Τι κάνουμε τόσα χρόνια λοιπόν σαν πρόληψη;
Ποιοί έχουν συμφέρον και τελικά ωφελούνται από τις φωτιές;
Τι έγινε με τις βίλες που ξεφύτρωσαν στις καμένες περιοχές;
Τι έγινε με τους εμπρηστές που συνελήφθησαν τόσα χρόνια;
Τι τιμωρία αξίζει σε κάποιον που δημιουργεί μια τέτοιας έκτασης καταστροφή;
Ζήτησε λέει ο πρωθυπουργός την άμεση κινητοποίηση όλων των δυνάμεων.
Ποιών δυνάμεων;
Των 30ετίας και βάλε καθηλωμένων, λόγω έλλειψης ανταλλακτικών, καναντέρ;
Των λίγων και μη επαρκώς επανδρωμένων πυροσβεστικών οχημάτων;
Των δύο - τριών υδροφόρων οχημάτων της κοινότητας;
Οι κάτοικοι της περιοχής λένε ότι άργησαν να πάνε οι δυνάμεις πυρόσβεσης και όταν πήγαν τα εναέρια μέσα, ήταν ήδη απόγευμα και δεν θα μπορούσαν πλέον να επιχειρούν λόγω του σκοταδιού που έπεφτε.
Σπίτια κάηκαν και τα έδειχναν ζωντανά να τα βλέπουμε στις οθόνες μας να καίγονται αργά.
Δεν μπορώ να φανταστώ πως θα είναι να βλέπεις το σπίτι σου να καίγεται.
Τόσα χρόνια λοιπόν δεν άλλαξε κάτι, τα ίδια και τα ίδια, έτσι και φέτος είχαμε για άλλη μια χρονιά "βιβλικές καταστροφές"
Άραγε πόσα δάση έχουμε που δεν κάηκαν ακόμη;