Snow Whitty
SRS
- Μηνύματα
- 20.756
- Reaction score
- 16.102
"Ο κόσμος είναι φρικτός και παράλογος. Την ελπίδα ότι υπάρχει εν τούτοις κάποιο νόημα πίσω απ' όλα αυτά, μπορούν να τη διαφυλάττουν μόνο εκείνοι που αγαπούν", λέει ο Αρνολφ Αρχίλοχος, ο κεντρικός ήρωας του βιβλίου "Ελληνας ζητεί Ελληνίδα" του παγκοσμίως γνωστού Γερμανού συγγραφέα Φρίντριχ Ντίρενματ,αναζητώντας ένα νέο νόημα στη ζωή.
Του Φρήντριχ Ντύρενματ
"Μόνο ένας δεξιοτέχνης, όπως ο Ντύρενματ, θα μπορούσε να γράψει για έναν ασήμαντο υπαλληλίσκο, που μέσα σε μία ημέρα γίνεται πλούσιος και αποκτά κοινωνική υπόληψη, χωρίς να τον μετατρέψει σε μια αδέξια κωμική φιγούρα.
Ο Άρνολφ Αρχίλοχος, ο κεντρικός ήρωας του "Έλληνας ζητεί Ελληνίδα" είναι ένας μεσήλικας, παχουλός βοηθός λογιστή που η ζωή του μοιράζεται ανάμεσα στη δουλειά του στο Τμήμα Εμβρυουλκών του εργοστασίου μηχανών Πτιτ-Πεϊζάν Α.Ε. και στην αφοσίωσή του στους "πρωτονεοπρεσβυτερανούς", "μια λίγο περίεργη ίσως και ασαφή αίρεση, εισαγμένη από την Αμερική". Η περίφημη ειρωνεία του Ντύρενματ είναι εμφανής παντού είτε όταν ο επίσκοπος βεβαιώνει ότι μέσα σε αυτήν την εποχή του μποεμισμού "μια ευπρεπής μόδα και ο χριστιανισμός δεν αποκλείουν σε καμιά περίπτωση το ένα ή το άλλο", είτε όταν ο βιομήχανος όπλων ανακαλύπτει με χαρά ότι η εταιρεία του παράγει και εμβρυουλκούς: "Χρειάζεται να υπάρχει μια κάποια ισορροπία προϊόντων, έστω και αν δεν είναι όλα προσοδοφόρα".
Robert Baldick - "The Daily Telegraph", London.
"Η γερμανόφωνη λογοτεχνία δεν έχει να επιδείξει πολλά μυθιστορήματα που να είναι τόσο κωμικά και τόσο βαθιά εκκεντρικά, όσο αυτό του Ντύρενματ".
Armin Arnold
"To "Έλληνας ζητεί Ελληνίδα" είναι ένα από τα ευφυέστερα βιβλία που γράφτηκαν ποτέ".
R. J. Humn - "Die Weltwoche", Zurich
Durrenmatt, in his typical fashion, challenges the presumptions of the 'good life'. Perhaps the authentic good life is to be found in the ancient soil of Greece, buried under layers of Christian civilisation and middle-class prejudice. Archilochus, after all, was the great poet reputed to have promoted the cult of Dionysus in the 7th century BCE. Perhaps a modern Archilochus can find similar consolations.
https://www.goodreads.com/book/show/825089.Grieche_sucht_Griechin
Και σε ταινια.