Πυρκαγιές, πλημμύρες, φυσικές καταστροφές

Reaction score
8.348
https://www.protothema.gr/greece/article/807831/marturies/

Μαρτυρίες που συγκλονίζουν:

«Είδα καμένους ανθρώπους μέσα στα αυτοκίνητα τους και τρέχαμε να σωθούμε» είπε η μητέρα με τα δύο παιδιά στα χέρια που κατάφερε και σώθηκε. «Μέσα σε δευτερόλεπτα, πραγματικά μας περικύκλωσαν οι φλόγες γύρω από τα σπίτια μας. Με το που άρχισαν οι φλόγες να καίνε τις πόρτες μας, βγήκαμε ξυπόλητοι και με τα εσώρουχα έχοντας τα παιδιά μου στα χέρια, δύο παιδιά ένα 3 και ένα 6 ετών και αρχίσαμε να τρέχουμε. Οι παντόφλες έλιωναν στην άσφαλτο. Μόνο εκρήξεις γινόντουσαν αριστερά και δεξιά και πέφταν τα αποκαΐδια επάνω μας. Μένουμε κοντά στην παραλία και τρέξαμε γρηγορά στην θάλασσα και πέσαμε με τα παιδιά. Γύρω έσκαγαν παντού οι φιάλες και ήταν λες και βρισκόμασταν σε πόλεμο. Ο καπνός είχε καλύψει τα πάντα και δεν έβλεπες τίποτα βουτούσαμε συνέχεια τα κεφάλια μας στο νερό για να σωθούμε. Κολυμπούσα με τα δύο παιδιά στα χέρια μου, είμασταν έξι ώρες στην θάλασσα και δεν μπορούσαμε να φύγουμε, δεν μπορούσαν να μας προσεγγίσουν. Δόξα τω Θεώ σωθήκαμε μας πήραν τα καΐκια, πολλοί γύρω μου δεν σώθηκαν, είδα ανθρώπους στο νερό ναι, ελπίζω τα παιδιά μου να ξεχάσουν αυτές τις εικόνες. Είδα καμένους μέσα στα αυτοκίνητα τους και τρέχαμε να σωθούμε, είδα μωράκι βρέφος καμένο, ελπίζω να επιβίωσε, αποκάλυψη. Έπρεπε να ενημερώσουν και να μας πουν να φύγουμε.

D

Deleted member 23222

Guest
Δες τις αεροφωτογραφίες '45-'60 και πες γιατί δεν το βρίσκω ακριβώς.

http://gis.ktimanet.gr/wms/ktbasemap/default.aspx
Δεν ξέρω πως οριοθετεί κανένας την περιοχή.
Όποιος, νομίζω κι εσύ, έχει οπτική εικόνα της περιοχής, όπως αυτή ξεκινούσε από τη Μαραθώνος και κατέβαινε προς θάλασσα, καταλαβαίνει την παλαιότητα των πεύκων και την τυχαία- διάσπαρτη κατανομή τους στη γή...
Κάπου εκεί, ξεπροβάλλουν τα πρώτα σπίτια, όσο κατεβαίνεις, λίγο πιο πολυτελή (η εικόνα ενός οικισμού, μαρτυρά αν είναι εντός ή εκτός σχεδίου), μέχρι την παραθαλάσσια περιοχή με τα μαγαζιά και τα ξενοδοχεία.
Δεν φυτεύονται αυτά τα πεύκα...

Reaction score
8.348

η 13χρονη Εβίτα Φύτρου, που πήδηξε από ύψος 15 μέτρων για να σωθεί.Ισως το πιο εμβληματικό και θαρραλέο θύμα αυτης της τραγωδίας.

το δράμα αυτης της οικογένειας που χαθηκε σε λίγα λεπτά ,σπαράζει την καρδιά.:(

https://www.protothema.gr/greece/ar...kardies-fovamai-manoula-alla-esu-min-ertheis/

alexis

Reticular Activating System
Reaction score
30.972
Και το κουκουνάρι περνάει εύκολα από την μία στην άλλη πλευρά της Μαραθώνος
Στη φωτιά στη Κερατέα το 2011 ή 2012 δεν θυμάμαι, όταν καθόμουν στο μπαλκόνι και έβλεπα τη φωτιά να έρχεται και να φυσάει πολύ, ξαφνικά άναψε νέο μέτωπο 500m μακριά, από την άλλη πλευρά του βουνού, και εκεί δεν υπήρχε κανένας, το έβλεπα. Θάμνους έχει η περιοχή και λίγα δέντρα, φαίνονται τα πάντα, και άνθρωπος εκεί δεν υπήρχε.

Reaction score
617
Έχουμε μια μανία με τα πεύκα. Τα φυτεύουμε παντού. Στα στρατόπεδα τα βάζουν δίπλα στις πυριτιδαποθήκες. Τα πεύκα όμως έχουν ένα… μειονέκτημα. Χρειάζονται, προκαλούν, τη φωτιά. Ανήκει στο DΝΑ τους.

Πόσοι το γνωρίζουν αυτό ? και κανουν αναδάσωση παλι με πευκάκια ?
Που ετσι και αλλιώς φυτρώνουν απο μόνα τους.

D

Deleted member 23222

Guest
Δεν είναι απαραίτητο να λειτουργούμε όμως ανάλογα με τις φυσικές επιλογές.
Όπως δεν συμφωνούμε με την αρρώστια ή την φυσιολογία των ειδών, όπου έχουμε επέμβει.
Δηλαδή, μπορεί επιστημονικά να έχει ενδιαφέρον μια εξήγηση, αλλά το ζητούμενο είναι τι μπορεί να γίνει για να αποτραπεί.

Με την λογική πχ ότι δεν τελειώνει το οξυγόνο, φυσικά και συμφωνούμε.
Αλλά κάποιος θα πει να εποικίσουμε όλα τα δάση ή να τα καλλιεργήσουμε...
Είμαστε ισχυρότεροι από τα κρι κρι και την αρκούδα...:D
[DOUBLEPOST=1532548388][/DOUBLEPOST]
Μόνο εφόσον φέρουν κουκουνάρι.
Στην Πεντέλη με τις αλλεπάλληλες φωτιές, δεν βάλαμε πεύκα...και το βουνό έμεινε φαλακρό.
Το Ντράφι, δεν θα καεί ποτέ...
[DOUBLEPOST=1532548856][/DOUBLEPOST]
Δες τις αεροφωτογραφίες '45-'60 και πες γιατί δεν το βρίσκω ακριβώς.

http://gis.ktimanet.gr/wms/ktbasemap/default.aspx
Παρεμπιπτόντως από ΝΜάκρη μέχρι Πικέρμι βλέπω πράσινο...
Κάνω κάτι λάθος;;

Last edited by a moderator:

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
92.272
Ο Μάργαρης ήταν για μένα ο μόνος γνωστός εγχώριος οικολόγος με άποψη επιστημονική κι όχι κουλτουροιδεολογική. Οι απόψεις του θεωρούνταν αιρετικές γιατί οι "διάσημοι" συνάδελφοί του μας είχαν συνηθίσει στη βλακεία, με αποτέλεσμα η οικολογία να συναγωνίζεται την ομοιοπαθητική στην μπουρδολογία.

Άλλο ένα σχετικό κείμενο από τα πολλά που είχε γράψει για το θέμα.

daharis666

Επαγγελματίας Crystalator Μονολιθίξ
Moderator
Reaction score
79.997
Έχουμε μια μανία με τα πεύκα. Τα φυτεύουμε παντού. Στα στρατόπεδα τα βάζουν δίπλα στις πυριτιδαποθήκες. Τα πεύκα όμως έχουν ένα… μειονέκτημα. Χρειάζονται, προκαλούν, τη φωτιά. Ανήκει στο DΝΑ τους.

Πόσοι το γνωρίζουν αυτό ? και κανουν αναδάσωση παλι με πευκάκια ?
αυτό είναι το ''αιώνιο'' ερώτημα

απλά το πεύκο είναι η εύκολη-οικονομική λύση,στο ήδη δοκιμασμένο περιβάλλον και με σίγουρη ανάπτυξη και γνωστή χρήση της οικονομίας του(μελίσσια,ρετσίνι,ξυλεία,παραθέριση κλπ) χωρίς πολλά πολλά

είναι ας πούμε το default setup των οικοσυστημάτων της χώρας,από εκεί και έπειτα για να ανέβεις level πρέπει να γίνεις παίκτης και όχι να παραμείνεις τουρίστας θεατής

χρόνια επιστήμονες φωνάζουν για μεικτά δάση...αλλά αυτό απαιτεί την σοβαρότητα,την άδεια και τα κονδύλια της πολιτείας
για μελέτες μεικτής καλλιέργειας και συγκυριαρχίας ανταγωνιστικών ειδών και φυσικά δαπάνες αγοράς και δεντροφύτευσης

και με την αναφορά αυτή στην ''πολιτεία'' απαντάς σε κάθε ερωτηματικό και παύεις και μελλοντικά να αναρωτιέσαι :(

D

Deleted member 23222

Guest
Ο Μάργαρης ήταν για μένα ο μόνος γνωστός εγχώριος οικολόγος με άποψη επιστημονική κι όχι κουλτουροιδεολογική. Οι απόψεις του θεωρούνταν αιρετικές γιατί οι "διάσημοι" συνάδελφοί του μας είχαν συνηθίσει στη βλακεία, με αποτέλεσμα η οικολογία να συναγωνίζεται την ομοιοπαθητική στην μπουρδολογία.

Άλλο ένα σχετικό κείμενο από τα πολλά που είχε γράψει για το θέμα.
Κάποτε διδαχθήκαμε την ανάγκη ακόμα και χρήσης τοπικής πέτρας, για την διευθέτηση λιμένων πχ.

Άλλο παράδειγμα είναι η εισαγωγή φοινίκων, ή η απόρριψη υδάτων από ποντοπόρα πλοία όταν αλλάζουν θαλάσσια περιοχή.

C

chrispo

Guest
......"Φταίει άραγε η ασυμμετρία του φαινομένου της πυρκαγιάς όπως το χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, ο στρατηγός άνεμος του παρελθόντος ή έλλειψη κατάλληλου σχεδιασμού και οργάνωσης, με αποτέλεσμα να βιώνουμε κατ΄ επανάληψη τραγωδίες όπως αυτή στην Ανατολική Αττική ; Όταν με μια νεροποντή πλημμυρίζουν δρόμοι, χάνονται ανθρώπινες ζωές και σχεδόν κάθε χρόνο καίγεται ένα μεγάλο μέρος των δασών της χώρας μας, το πρόβλημα είναι οφθαλμοφανές που αποδεικνύει την ανεπάρκεια σχεδιασμού για την αντιμετώπιση μιας θεομηνίας.

Ο θεσμός που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, είναι αυτός της Πολιτικής Προστασίας, καλύπτοντας τον τομέα της πρόληψης, το σχεδιασμό, την ετοιμότητα, αλλά και τη διαχείριση των συνεπειών τους.

Από την εμπειρία δύο ετών στην εκτέλεση των καθηκόντων του τμηματάρχη του τμήματος εκτάκτων αναγκών στο ΓΕΕΘΑ και του εθνικού αντιπροσώπου στο ΝΑΤΟ στην Ανώτατη Επιτροπή Σχεδιασμού Έκτακτης Πολιτικής Ανάγκης, θα προσπαθήσω με συντομία να μεταφέρω κάποιες σκέψεις σχετικά με τα προβλήματα που παρατηρούνται στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών :

– Ύπαρξη δυσλειτουργίας στο συντονισμό και στη συνεργασία πολύ μεγάλου αριθμού φορέων που εμπλέκονται στο υφιστάμενο σύστημα Πολιτικής Προστασίας. Πολλές φορές δεν υφίσταται κατάλληλος σχεδιασμός που να αφορά το τοπικό επίπεδο και να απαντά στα ερωτήματα (ποιός, τι, που, πότε, και γιατί θα ενεργήσει). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα κάθε φορά που εκδηλώνεται ένα έντονο φυσικό φαινόμενο ενδεχομένως και ακραίο, τα κατώτερα επίπεδα να μην γνωρίζουν τις διαδικασίες αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και να προσπαθούν αποσπασματικά να εκδηλώσουν ενέργειες πολλές φορές με λάθος τρόπο και χάσιμο πολύτιμου χρόνου.

– Σε ότι αφορά τις πυρκαγιές η προσπάθεια επικεντρώνεται στην πυρόσβεση και πολύ μικρή σημασία αποδίδεται στην προστασία του πληθυσμού με άμεση εκπόνηση σχεδίων εκκένωσης περιοχών, αποκλεισμό κυκλοφορίας, κ.λπ. Κάποιες φορές παρατηρούμε αποσπασματικές ενέργειες στελεχών του πυροσβεστικού σώματος με τις οποίες γίνεται προσπάθεια να εγκαταλείψουν οι κάτοικοι τα σπίτια τους, χωρίς όμως να υπάρχει καθοδήγηση για τον τρόπο διαφυγής και χωρίς να έχει δοθεί κεντρική εντολή.

– Το σύστημα αντιμετώπισης σχεδιάζεται με ένα ενιαίο πρότυπο οργάνωσης των περιοχών και η χρηματοδότηση των αναγκών σε συγκεκριμένο αριθµό κονδυλίων που παρέχονται από το κράτος. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση λόγω αυτού περιορίζεται σε ασφυκτικά πλαίσια, με αποτέλεσμα να παρατηρείται το φαινόμενο να μην υπάρχει επαρκής αριθμός μηχανημάτων για τις απαραίτητες εργασίες (διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, διευθέτηση δασικών οδών, κ.λπ). Όσα μηχανήματα ή πυροσβεστικά οχήματα υπάρχουν βρίσκονται ακινητοποιημένα για χρόνια συνήθως λόγω έλλειψης προσωπικού και τελικά τίθενται σε αχρηστία, ενώ πυροσβεστικοί κρουνοί δεν υφίστανται ή δεν λειτουργούν.

– Σε ότι αφορά τον εθελοντισμό στη χώρα μας αν και δραστηριοποιούνται εθελοντικές οργανώσεις αυτές δεν είναι πολλές και σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι και κατάλληλα εκπαιδευµένες και πιστοποιηµένες. Αυτό δημιουργεί έλλειψη συνοχής ως προς τη σύνθεση των οµάδων, ως προς τις δοµές, τους στόχους, τις µεθόδους και τις πρακτικές που ακολουθούν. Επίσης πρόβληµα παρουσιάζεται και ως προς τον κεντρικό συντονισµό και τις σχέσεις τους µε τους άλλους φορείς, με τους οποίους δεν υπάρχει επικοινωνία και συνεργασία.

– Τέλος σημαντικός παράγοντας της Πολιτικής Προστασίας για τον οποίο στη χώρα μας δεν έχει δοθεί ιδιαίτερη σημασία σε αντίθεση με χώρες του εξωτερικού είναι η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και επιστηµονικών µελετών. Αποτέλεσμα αυτού είναι να µην παράγεται το επιστηµονικό έργο που θα µπορούσε να συµβάλλει σηµαντικά στην αποτελεσµατικότερη πρόληψη, διαχείριση και αντιμετώπισή φυσικών καταστροφών."

Του ΛΑΜΠΡΟΥ ΤΖΟΥΜΗ

Αντιστράτηγος ε.α
(militaire.gr)

....βάλτε και την ανεπάρκεια πυροσβεστικών μέσων(επίγειων και εναέριων) και προσωπικού, μαζί με την έλλειψη πολιτικής βούλησης και θάρρους , με πολλά κιλά αμάθειας και γενικότερης αδιαφορίας( είς αύριο τα σπουδαία), σε συνδυασμό με τη χαρισματική ανικανότητα των ¨υπευθύνων¨...και κάπως ¨δένει ¨, το γλυκό..

Last edited by a moderator:

Reaction score
5.827
Εγώ φταίω για τις φωτιές που προκάλεσαν τον χαμό δεκάδων ανθρώπων, περιουσιών και την καταστροφή του περιβάλλοντος.
Εγώ φταίω και κανένας άλλος. Εγώ το έκανα.
Εγώ ήμουν που λάδωσα πολεοδομία και δήμο για να μπορέσω να χτίσω το σπιτάκι μου στο δάσος. Εγώ μπάζωσα ρέματα. Εγώ ανέβηκα στις ταράτσες για να εμποδίσω τις μπουλντόζες να γκρεμίσουν το αυθαίρετο μου.

Εγώ έβαζα πάντα μπροστά το "κυνηγάτε εμένα τον απλό μεροκαματιάρη και δεν κοιτάτε τι κάνουν οι άλλοι" όταν με πλησίαζε η τσιμπίδα του νόμου.
Εγώ ήμουν που εκμεταλλεύτηκα τις γνωριμίες μου για να φτιάξω τη βίλα μου όπου μου καπνίσει. Και τώρα καπνίζει όλος ο τόπος γύρω μου.
Εγώ είμαι ο υπάλληλος της πολεοδομίας, του δήμου, της εφορίας, του δημοσίου που δέχτηκα να πάρω ένα δωράκι για να κάνω τα στραβά μάτια και να επιτρέψω σε κάποιον να χτίσει όπου θέλει. Εγώ είμαι ο Δήμαρχος και ο κοινοτάρχης που κάνει χάρες και χατίρια σε φίλους και αγνώστους προκειμένου να ξαναβγώ. Εγώ είμαι ο περιφερειάρχης που επιτρέπω να διαιωνίζεται το πρόβλημα με τα σκουπίδια στην περιφέρεια μου εξυπηρετώντας μικροπολιτικά συμφέροντα.

Εγώ είμαι ο βουλευτής που μοιράζω υποσχέσεις δεξιά και αριστερά χωρίς να "σπάσω τα αυγά" προκειμένου να εξασφαλίσω την επανεκλογή μου. Εγώ είμαι ο αρμόδιος που προΐσταται σε επιτροπές χωρίς να έχω την παραμικρή ιδέα σε τι αναφέρονται. Εγώ είμαι αυτός που εκπονώ επιχειρησιακά σχέδια, χωρίς να συμβουλεύομαι τους ειδικούς που έχουν φάει τη ζωή τους να μελετούν τα προβλήματα που καλούμαι να λύσω. Εγώ είμαι επίσης αυτός που τους καλεί να βγάλουν το φίδι από την τρύπα όταν το σχέδιο μου δεν έχει εφαρμοστεί.
Εγώ είμαι ο πολιτικός που βάζει ένα πουκάμισο ή ένα επιχειρησιακό τζάκετ και περπατάω (εκ των υστέρων) στην περιοχή της καταστροφής, κάνοντας ότι καταλαβαίνω τι μου λένε αυτοί που δίνουν τη ζωή τους για να σώσουν τον κόσμο. Εγώ είμαι άλλωστε αυτός που με τις αποφάσεις μου δεν έχω επιτρέψει να χρηματοδοτηθεί ή να επανδρωθεί η υπηρεσία που θα σώσει τον κόσμο που κινδυνεύει.

Εγώ είμαι ο πολίτης που τρέχει να προσφέρει (συγκινητική) βοήθεια, αλλά είμαι και πάλι εγώ που το μόνο που κάνω είναι να "κράζω" μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα και να ανεβάζω δακρύβρεχτα ποστ για να δείξω την αλληλεγγύη μου.
Εγώ είμαι αυτός που δακρύζει με όσα βλέπει να συμβαίνουν στην οθόνη της τηλεόρασης ή του υπολογιστή μου και είμαι ο ίδιος που οργίζεται με όσα δεν βλέπει να συμβαίνουν. Ταυτόχρονα είμαι ο ίδιος που κλείνω τη ΛΕΑ γιατί θέλω να κάνω την δική μου δουλειά χωρίς να με νοιάζει τι θα κάνουν οι άλλοι ή ποιόν εμποδίζω.
Εγώ είμαι αυτός που νοιάζομαι μόνο για την πάρτη μου χωρίς να με νοιάζει τι κάνουν οι άλλοι ή το πως αυτό που θα κάνω δυσκολεύει όλους τους υπόλοιπους. Εγώ είμαι αυτός που μαθαίνω το παιδί μου να νοιάζεται μόνο για τον εαυτό του και να μισεί όποιον είναι διαφορετικός από αυτό.

Εγώ φταίω για όλα, εγώ τα έχω κάνει όλα αυτά.
Αλλά δεν πρόκειται να ζητήσω συγνώμη. Γιατί οι άλλοι έχουν κάνει χειρότερα και φταίνε περισσότερο!

Last edited:

Shepherd

Μόνιμος
Reaction score
10.800
Κακός τρέχουν να σβήνουν φωτιές στα δάση και στις χαράδρες.
Κακός διακινδυνεύουν την ζωή τους οι πυροσβέστες.
Αυτές είναι γελοιότητες.

Γελοιότητες για ανθρώπους που δεν έχουν μπει ποτέ στο δάσος.
Αν κάποιος έχει χόμπυ την πεζοπορία ή το μάουντεν μπάικ καταλαβαίνει τι σημαίνει να είσαι μέσα στο δάσος.
Οι υπόλοιποι που έχουν περάσει από ενα ασφαλτοστρωμένο δρόμο απλά δεν καταλαβαίνουν.
Τα ίδια καραγκιοζιλίκια με τις αντιπυρικές ζώνες.

Όλες οι φωτιές έχουν σταματήσει όταν ξεμείνανε από δέντρα. Ποτέ κανένας δεν έχει σβήσει δάσος που καίγεται.
Οι Αμερικάνοι εδώ και 40 χρόνια έχουν σταματήσει να προσπαθούν να τις σβήσουν.
Στην φωτιά που μας έκαψε, απλός θα την αφήνανε να κάψει τα δέντρα και θα την περιμένανε στην λεωφόρο Μαραθώνος. Το θέμα είναι να σώσεις τους ανθρώπους, όχι τα κωλόδεντρα.

Το κάψιμο του δάσους δεν είναι οικολογική καταστροφή.
Οικολογική καταστροφή είναι το αλατόνερο που ρίχνουν τα αεροπλάνα, όπου πεφτει δεν ξαναφυτρώνει τίποτα.
Αν δεν πειράξεις τα καμμένα, την άλλη χρονιά θα πρασινίσει και σε 10 χρόνια πάλι δάσος θα είναι.
Σιγά τα ωά. Αν κυνηγάς την φωτιά με αλατόνερο καταστρέφεις το δάσος.

Είδα στις ειδήσεις ότι στην Κινέτα στείλανε ελικόπτερα και αεροπλάνα για να ρίξουν νερό στην χαράδρα.
Σε αυτή την χαράδρα δεν θα ξαναφυτρώσει τίποτα.

C

chrispo

Guest
..την επόμενη φορά που θα έχει φωτιά η Δ. Πελοπόννησος (κτυπάω ξύλο),
προτείνω να τα ¨κλείσουμε ¨ όλα, να την πέσουμε για καφέ στο Ναύπλιο και να περιμένουμε τη φωτιά να σβήσει στον Αργολικό , μόνη της.

D

Deleted member 23222

Guest
..την επόμενη φορά που θα έχει φωτιά η Δ. Πελοπόννησος (κτυπάω ξύλο),
προτείνω να τα ¨κλείσουμε ¨ όλα, να την πέσουμε για καφέ στο Ναύπλιο και να περιμένουμε τη φωτιά να σβήσει στον Αργολικό , μόνη της.
Αν είναι θέλημα φύσης...:p
Ο κρατικός μηχανισμός πάντως έχει οικολογικές τάσεις...

Shepherd

Μόνιμος
Reaction score
10.800
Θα επιλέξεις ένα ασφάλτινο δρόμο όπου θα συγκεντρώσεις τις δυνάμεις σου.
Θα φτιάξεις αντιπυρική ζώνη, είτε με μπουλντόζες είτε καταβρέχοντας και θα την περιμένεις.
Αλλιώς για άλλη μια φορά θα σβήσει στην θάλασσα.

melina

Cargo 200
Reaction score
43.179
Από οτι μου έχουν πει, αλλά δεν το έχω επαληθεύσει, η μέθοδος που χρησιμοποιείται ευρέως αλλού της καύσης μέρους του δάσους ώστε να σταματήσει η φωτιά στα καμμένα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί εδώ γιατί δεν το επιτρεπει ο νόμος.
Στη μεγάλη πυρκαγιά της Πελοποννήσου κλιμάκια πυροσβεστών από την Κύπρο την εφάρμοσαν οπου μπορούσαν.
Βέβαια στην περιπτωση που συζητάμε δεν θα μπορούσε να γίνει λόγω έντασης και κατεύθυνσης αέρα και μικρού χρόνου εξέλιξης της πυρκαγιάς.
[DOUBLEPOST=1532554007][/DOUBLEPOST]
Θα επιλέξεις ένα ασφάλτινο δρόμο όπου θα συγκεντρώσεις τις δυνάμεις σου.
Θα φτιάξεις αντιπυρική ζώνη, είτε με μπουλντόζες είτε καταβρέχοντας και θα την περιμένεις.
Αλλιώς για άλλη μια φορά θα σβήσει στην θάλασσα.
Ο αέρας που ειχε σε συνδυασμό με το πεύκο δεν αρκεί 15 μέτρα δρόμος που είναι η μαραθώνος αλλά και 200 να ήταν δεν έφτανε. Μιλάμε για άνεμο που οι ριπές ξεπερνούσαν τα 100χλμ/ώρα.

Shepherd

Μόνιμος
Reaction score
10.800
Ο αέρας που ειχε σε συνδυασμό με το πεύκο δεν αρκεί 15 μέτρα δρόμος που είναι η μαραθώνος αλλά και 200 να ήταν δεν έφτανε. Μιλάμε για άνεμο που οι ριπές ξεπερνούσαν τα 100χλμ/ώρα.
Μιλάμε για την ορθή πρακτική που χρησιμοποιείται σε όλον τον κόσμο.
Φτιάχνουν αντιπυρικές ζώνες και αμύνονται ή απλά καθυστερούν την φωτιά ώσπου να εκκενωθούν οι κατοικημένες περιοχές.
Είναι άλλο πράμα να λες ''χέστηκα για τα δέντρα με ενδιαφέρει να εκκενώσω την περιοχή'' και άλλο η πυροσβεστική να κυνηγάει την φωτιά και να μην ξέρουμε ποιος θα κάνει την εκκένωση.

Αν δεν μπορείς να σταματήσεις την φωτιά στην λεωφόρο θα μπορείς μέσα στο δάσος;

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.031
Members
38.279
Νεότερο μέλος
Akrapovic