Ν
Νίκος Σταθόπουλος
Guest
Σε προηγούμενο post μου που έχω κάνει QUOTE εξηγώ τι γίνεται. Υπάρχει και φωτογραφία με το "πριν".
Διαφωνώ σχεδόν σε όλα.
Στο Μάτι δεν υπάρχουν παραλίες εκτός από 2-3 "ατομικού" μεγέθους. Στα περισσότερα σημεία υπάρχει γκρεμός. Γι' αυτό και τα σπίτια είναι χτισμένα οριακά.
Δεν καταλαβαίνω τι φταίνε οι μάντρες και οι περιφράξεις. Αυτές υπάρχουν αναγκαστικά γιατί ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα της ευρύτερης περιοχής είναι οι συνεχείς διαρρήξεις. Οι ιδιοκτήτες κάνουν ό,τι μπορούν για να προστατεύουν τα σπίτια τους.
Γιατί πρέπει να υπάρχει πέρασμα προς τον γκρεμό; Για όσους δεν το γνωρίζουν, υπάρχει νόμος που απαγορεύει την κατασκευή σκαλιών και μονοπατιών σε γκρεμνώδεις περιοχές που οδηγούν στη θάλασσα.
Οι 2-3 που υπήρχαν ήταν αυτοσχέδιες από ιδιώτες. Παράνομες.
Δεν ξέρω κανένα σχέδιο εκκένωσης που να οδηγεί τους πολίτες στη θάλασσα, πολύ περισσότερο όταν δεν υπάρχει παραλία. Στη θάλασσα οδηγήθηκαν τα υποψήφια θύματα από τον πανικό τους γιατί είχαν ήδη περικυκλωθεί από τις φλόγες. Μία οργανωμένη εκκένωση θα έστελνε τον κόσμο προς Ραφήνα και Νέα Μάκρη πριν φυσικά φτάσει η φωτιά δίπλα του.
Η εκκένωση έπρεπε να γίνει εγκαίρως με σχετική διαταγή από το Υπουργείο Εσωτερικών, όταν η φωτιά ήταν ακόμα στον Βουτζά και ο άνεμος μαρτυρούσε ότι η Λεωφόρος Μαραθώνα δεν θα την ανακόψει.
Καλύτερα μια άκυρη εκκένωση παρά η συμφορά που ακολούθησε.
Το βασικότερο όλων: Το οποίο σχέδιο έκτακτης ανάγκης στη εκάστοτε περιοχή, λαμβάνει υπόψη τις υπάρχουσες συνθήκες. Λέμε, αυτή είναι η κατάσταση, τι μπορούμε να κάνουμε, όχι αν ήταν αλλιώς τι μπορούσε να έχει γίνει.
Τα μισά σπίτια στην Ελλάδα έχουν μικρές ή μεγάλες αυθαιρεσίες. Τι πρέπει να πούμε σε καταστάσεις ανάγκης; Να πάνε να γ@μηθούν, καλά να πάθουν και άλλες τέτοιες χαριτωμενιές; Όταν ξέρουμε ότι η πλειονότητα των αυθαιρεσιών είναι αποτέλεσμα του τρόπου λειτουργίας του κ@λοκρατους μας, που χαρακτηρίζει ως δασικές εκτάσεις τους βάλτους και τους αγρούς, ή κάνει 20 και 30 χρόνια για να ψηφίσει τροπολογίες/ρυθμίσεις, ή κάνει αναδασώσεις με πεύκα, ή επιτρέπει στην κάθε ομάδα "αντί-" να εμποδίζει όποια αλλαγή πάει να γίνει.
Το ξαναγράφω:
Από τη στιγμή που ένα σπίτι έχει ρεύμα και νερό, πληρώνει ΕΝΦΙΑ και Δημοτικά Τέλη, είναι αναγνωρισμένο από την Πολιτεία. Επίσης, όταν κινδυνεύει η ζωή πολιτών, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από πολιτικό για να κρύψει την ανικανότητα του.
Μπορώ να γράφω ως αύριο αλλά θα κλείσω με τρία screenshots του Γρηγόρη Φαρμάκη (συμμαθητή μου στο Λύκειο):
View attachment 102060
View attachment 102059
View attachment 102058
Οι περισσότεροι όμως εκ των διασωθέντων, βρέθηκαν στις παραλίες. Το πέρασμα στις παραλίες που βρήκαν κάποιοι, ήταν και αυτό που τους έσωσε. Δεν με απασχολούν νόμοι που γράφτηκαν απο ανθρώπους για ανθρώπους καλύπτοντας τα συμφέροντά τους. Αν ήθελαν να προστατεύσουν τις περιουσίες τους, θα μπορούσαν να έφτιαχναν τους φράχτες τους λίγο πιο πίσω και να υπήρχαν ξεκάθαρα περάσματα στη παραλία. Άλλωστε, κανένας δεν αγοράζει παραλία, αγοράζει έκταση για να χτίσει. Μη μου πεις όμως ότι δεν έκλειναν τη παραλία για πάρτη τους. Μη κρυβόμαστε πίσω απο το δάχτυλό μας, είναι εξοργιστικό και υποτιμητικό για τη νοημοσύνη μας.
Υ.Γ. Το τί γράφει κάποιος που έχει περιουσία στη περιοχή, λίγο με απασχολεί. Περιμένω τα πορίσματα.